Siliconen bakvormen: zijn siliconen bakvormen veilig?

Siliconen bakvormen. Toen ik ze net ontdekte vond ik ze enorm handig. Een cake bakken was bijvoorbeeld veel makkelijker met zo’n siliconen vorm. Bij een gewoon blik bleef de cake nog wel eens plakken, maar bij siliconen bakvormen kwam hij er veel makkelijker uit.

Tegelijkertijd vroeg ik me af: zijn siliconen bakvormen veilig? Ze zijn immers van een soepel soort plastic? En was er niet juist veel te doen over weekmakers in kinderspeelgoed?

Siliconen bakvormen: door hitte en slijtage schadelijke stoffen vrij

De Franse consumentenorganisatie 60 millions de Consommateurs deden een test met siliconen bakvormen. Als de bakvormen in contact kwamen met vetten hadden ze de onhebbelijke gewoonte om aangetast te raken! Daardoor kwamen kleine hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Lekker dan… Op zich was het maar weinig, maar de Consumentenbond noemt het ‘zorgwekkend’ dat deze stoffen elke keer dat je een siliconen bakvorm gebruikt vrijkomen.

Er is ook goed nieuws over siliconen bakvormen

Gelukkig is er ook goed nieuws. In hetzelfde artikel In de Consumentengids van april 2019 staat dat de siliconen bakvormen van de Hema en Ikea prima zijn. Hieronder een siliconen bakvorm van de Hema:

En hier eentje van Ikea:

Ikea bakvorm

Meer weten?

Iris van het blog de Voedzame keuken schreef een uitgebreide post over de veiligheid van siliconen bakvormen, en waar je op moet letten. De belangrijkste tip die ik uit haar blogpost haal is om een siliconen bakvorm even te draaien voordat je hem koopt.

Zie ook mijn post Siliconen bakvorm Action.

Als je dan de kleur wit ziet, zit er vulmiddel in en dat vulmiddel kan schadelijk zijn. Vermijd dit type bakvorm dus maar liever. Laura van Handige Tips gebruikt om een andere reden liever geen siliconen bakvormen: bij haar worden haar cakes en taarten er minder mooi en lekker mee.

Wil je zeker weten dat er geen enge stoffen in je eten kunnen lekken, kies dan bijvoorbeeld voor materialen als gietijzer, glas en steen.

Conclusie over siliconen bakvormen

Hoewel er wel een paar artikelen zijn verschenen met enge verhalen over lekkende siliconen bakvormen, is de conclusie toch wel dat je ze gewoon kunt gebruiken. Let wel op dat je ze op de goede manier gebruikt. Lees bijvoorbeeld hoe warm ze maximaal mogen worden. En koop alleen vormen van een goede kwaliteit. Bijvoorbeeld bij de Hema of Ikea dus.

Wat voor soort bakvormen gebruik jij?

Similar Posts

36 Comments

 1. Daar had ik dus nooit over nagedacht, maar eigenlijk best logisch dat zo’n ding wat nadelen heeft. Ik heb er zelf geen en ach, ik blijf er bij anderen ook gewoon uit eten.

 2. Ik had hier ook nog niet over nagedacht. Ik ben ook niet iemand die veel bakt. Wel eens een quiche of een cake. Oh ja en brood maar dat gebeurt hier allemaal in “ijzeren” bakvormen. Met een tefallaagje soms en dat is misschien nog slechter. Ik moet me toch eens wat gezondere vormen gaan aanschaffen. Gezonder voor mezelf en gezondere voor het milieu. Alle kleine beetjes helpen. Dankjewel om me hierover te doen nadenken. :-)

 3. Het liefste geen siliconen, maar dat is persoonlijk omdat ik altijd het idee heb dat mijn deeg er keihard uit loopt. Ik heb er zo een met 12 bakjes voor muffins, maar dit is geen doen om hem goed en recht in de over te krijgen.

 4. Dit wist echt niet dit gevaarlijk zijn. IK heb ze wel in huis. Nooit gebruikt. Ik gebruikt echt bakvormen. Ik had al geen vertrouwen erin. Fijn weekend.

 5. je cake en taart komen wel makkelijker uit een siliconen bakvorm dan een gewone, maar die dingen zijn zo wiebelig en zo lastig in de oven te zetten, ik doe het beslag in een silconen bakvorm en vervolgens zet ik dat wiebelding in een normale vorm…

 6. Ik bak veel en heb de siliconen geprobeerd. Geen goede ervaringen mee, ik vind het echt ondingen. Bij mij zijn ze allemaal al weer richting de kringloop gegaan.

 7. Grappig, ik heb het me vaak afgevraagd inderdaad maar uiteindelijk nooit opgezocht. Nou is het ook niet zo dat ik vaak bak of zo….

  1. Oh wat interessant dit! Ik heb eerlijk gezegd hier nog nooit over nagedacht. Ik heb normale bakblikken maar ook siliconen bakvormen. Ik denk dat ik nu voortaan toch wel wat sneller mijn bakblik kies boven een siliconen bakvorm.

 8. Ik bak eigenlijk nooit, of het moet al zo’n cake zijn waar alleen water bij moet, maar verder is bakken, in tegenstelling tot koken, niet aan mij besteed.

 9. Laat mij maar geen siliconen bakvormen gebruiken. Ik ben bang dat de hele keuken er dan aangaat, oeps. Wordt dat niet te warm om vast te pakken? Ik heb echt geen vuurvaste handen.

 10. vooral dat laatste mee eens. ik zou ze niet bij ali kopen want daar gelden andere regels en weet je niet waar het van gemaakt is

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.