Siliconen bakvormen Action versus blik – update 2022

siliconen bakvormen action

Siliconen bakvormen van de Action.

Overweeg jij ze?

In 2010 kocht ik een siliconen bakvorm bij de Action.

Siliconen bakvormen Action

Ineens overviel het mij: de innerlijke drang naar cake bakken! Dus ik rukte alle ingrediënten uit de kast en ging aan het werk.

Ik twijfelde even tussen mijn siliconen bakvorm van de Action, en de meer solide, blikvorm van de Blokker. De blikvorm vereist invetten, en bekleden met bakpapier. Dus ik koos de makkelijke weg en pakte de siliconen bakvorm van de Action.

Siliconen bakvormen Action: niet stevig genoeg

Maar hoewel de siliconenvorm keurig rechthoekig is, komen mijn cakes daar altijd uit alsof ze tientallen kilo’s zijn aangekomen. De siliconen bakvorm van de Action is niet stevig genoeg om haar rechthoekige gestalte te behouden.

Kijk maar:

siliconen bakvormen actoin

Zoals je ziet de cake helemaal niet rechthoekig! Dat komt omdat het de siliconen bakvorm van de Action helemaal uitdijt als ik het deeg erin doe…

Doen alle siliconen bakvormen dit?

Nou vraag ik me af:

is dit omdat het een goedkope vorm is van de Action, of doen alle siliconenvormen dat? En zitten in dit soort vormen van die enge ‘weekmakers’?!

Kortom: wat is beter en gezonder? Een siliconen bakvorm, of een blikken bakvorm?

Siliconen bakvormen Action 2022

Anno 2022 zijn er veel minder siliconen bakvormen bij de Action te koop. De enige die ik kon vinden was voor kleine baksels, zoals muffins. Bijvoorbeeld deze siliconen bakvorm van de Action:

Siliconen bakvormen Action

Deze siliconen bakvormen zijn in verschillende kleuren en vormen te koop. Bijvoorbeeld bovenstaande bloemetjes, maar je kunt ook kiezen voor schelpen of beertjes. Deze siliconen bakvorm van de Action kost maar 1,69.

Voor een cakevorm van de Action kom je nu uit op een ‘harde’ cakevorm. Zoals deze:

Siliconen bakvormen Action

Maar ook voor een springvorm kun je bij de Action terecht. Ze hebben zelfs een heuse Tefal springvorm.

Tip!

Wil je het gemak van een siliconen bakvorm, maar ook de stevigheid van een ‘harde’ bakvorm? Ik zette mijn siliconen bakvorm van de Action op een gegeven moment gewoon in een harde cake vorm. Op dit manier kon de siliconen vorm namelijk niet uitzakken.

Leestips

Heb jij veel bakvormen?
Wat voor materiaal heeft jouw voorkeur?

Similar Posts

48 Comments

 1. Hallo

  Het maakt volgens mij niet uit welk merk bakvormen je gebruikt want die van mij doen het ook en die waren best wel duur toen ik ze kocht. Mijn eigen oude bakvormen bevallen nog het best.

 2. Zelf heb ik 2 van glas (pyrex)maar een bolling aan de bovenkant kun je voorkomen heb ik weleens gelezen als je wat over de vorm heen legt. Zelf heb ik het nooit geprbeerd.

 3. Bij mij lukken ze allemaal: cake
  in de pyrex vorm, in de gewone en
  in de silicone vorm.
  Ik vind de gewone en de pyrex vorm ondanks alles toch nog het beste resultaat
  geven, weet niet hoe het komt…
  liefs

 4. Ik bak nooit cakes, maar wel brownies en muffins, en ik ben altijd heel erg tevreden over het resultaat in siliconenvormen. Ik vermoed dat een cake te groot/zacht is, waardoor de vorm zijn vorm niet kan behouden.

 5. Wij gebruiken meestal een glazen bakvorm voor een hartige taart of een ouderwetse springvorm maar zal het eens aan mijn zusje vragen. Zij kreeg laatst een paar siliconen bakvormen voor haar verjaardag.

 6. Ik gebruik m’n siliconenbakvorm die ik heb alleen om taartbodems te bakken en voor alle andere dingen de gewone metalen vormen. Maar voor jouw is het heel vervelend als je cake er anders uit komt dan je had gehoopt. Dus misschien een idee om toch je gewone cakevorm voortaan te gebruiken.

 7. Dat is de reden waarom ik mijn (eveneens) goedkope bakvorm heb weggedaan. Ik heb een derde-generatie-blik dat ik moet bekleden met zilverfolie om aankoeken te voorkomen. Zo heb ik wel een goede reden om geen cakes te bakken ;) (en er geen billen van krijg ;)
  Ik bak soms wel wafels volgens grootmoeders recept. En heel sporadisch appeltaart. De ronde springvorm daarvoor moet ik lenen van mijn zus, helaas.
  Ik bak te weinig om dit soort dingen aan te schaffen. Ik durf het bezoek niet voor te zetten. De bakker kan het beter ;)

 8. wij hebben dezelfde siliconen bakvorm van Action en daarmee lukt het prima. Ook houd ie z’n vorm goed.
  wat apart dat je zo’n vierkante cake krijgt. Kun je er wel een leuk taartje van maken :)

 9. ik heb siliconen en van die anti aanbakblikken vormen. mijn siliconen is van de tupperware en daar zitten wat extra ribbels in voor de stevigheid en je hebt minder lang nodig voor het bakken en kan op lagere temperatuur. toch grijp ik vaak naar mijn gewonen vormen en de kleine cake/muffinvormpjes van siliconen gebriuk ik nu voor zeep maken. gaat erg goed overigens.

 10. Ik heb ze ook alletwee: de gewone bakvormen én de siliconen-bakwormen van de Action.Ik bak graag én veel en de laatste jaren veel meer met siliconebakvormen omdat ik die gewoon fijner vind.Heb er nog nooit problemen mee gahd.Maar de cakevorm van de Action is een kleine maar.Heb je er misschien teveel in gedaan,dat hij zo compact wordt???

 11. Naar aanleiding van je reactie op mijn blog. Ik moet tellen tijdens het borduren maar ik vind het heerlijk ontspannend. En dan kan ik lekker vergeten dat ik nog was moet vouwen, eten koken enzovoort.

 12. Ik heb een glazen cakevorm en die bekleed ik altijd met bakpapier (dat ik overigens meerdere malen gebruik). Ik plaats het bakpapier zo in de vorm dat ik de cake er met behulp van de zijkanten van het papier zo uit de vorm kan tillen.

 13. ik heb van alles ( natuurlijk) maar de silicone vormen voor cake daar ben ik niet weg van vanwege idd die rare vorm die het krijgt.Dus ik ga liever voor een van de bakblikken die ik heb voor de cake.

 14. Hmm, raar hoor. De één krijgt geen rare vorm maar de ander wel. Ik bak cakes van 150 gram bloem, suiker en boter en het gaat altijd goed. We gebruiken de ‘gewone’ ronde vorm van action ook voor andere taart, de muffin platen van Xenos voor cakejes en de kleine muffinvormpjes van action ook. Ik heb verder nog een kerstman, een ster, mikey mouse en wat kleine kindervormpjes van onbekende bron (kringloop en zo) en die doen het ook heel erg goed. Ik heb overigens een hetelucht oven. Zou het daar aan kunnen liggen?
  Groetjes mama lieveheersbeestje.

 15. Ik denk dat ik inderdaad ook te veel deeg in een te kleine bakvorm heb gedaan. De volgende keer of een grotere vorm gebruiken, of minder deeg!

  Maar het ligt dus in ieder geval niet aan de ‘goedkoopheid’ van mijn vorm.

 16. als je je bakvorm goed genoeg invet met bijv. het vloeibaar vet in een busje waarmee je ook kookt is er niks aan de hand

 17. Bij siliconenvormen kan het waarschijnlijk geen kwaad om die te gebruiken daar deze voor cake niet heter gebakken worden dan 180 graden en dan geen weekmakers in je cake terecht komt. Bij anti aanbakvormen moet je letten dat ze BPA-vrij zijn (staat er op vermeld). Wil je zeker zijn van gifvrij bakken, is glas het beste.

 18. Wat een goed idee, om ‘m in een stevige bakvorm te zetten! Ik bak zelf nooit, maar bij anderen zie ik toch soms van die siliconen bakvormen waar het niet vervormd uitkomt, dus misschien was het toch een product dat je maar beter ergens anders kunt kopen. Zoals dat soms gaat, bij de Action…;)

 19. Siliconen 1 x geprobeerd..nooit meer! :D
  Ik gebruik voor alle baksels metalen bakvormen. Insmeren met gesmolten boter, paneermeel erover, goed uitkloppen en even in de koelkast zetten terwijl ik het beslag maak. Gaat altijd goed! :D

 20. Ervaring leert… De buitenkantjes van m’n baksels zijn nooit echt bruin in siliconen bakvormen, in blikken wel.
  Lie(f)s.

 21. Bakpapier en gecoate metalen bakvormen bevatten PFAS. Daarom gebruik ik liever de glazen of siliconen vormen. Altijd met een gewoon bakblik er onder en soms zet ik de siliconen vorm ook in een metalen vorm. Of de siliconen vormen veilig zijn weet ik niet.

 22. Wij hebben ook een siliconen bakvorm. Mijn dochter bakt graag, ik heb geen idee of de bakvorm goed werkt.

 23. Ik ben geen fan van siliconen bakvormen. Ze bakken niet mooi bruin en er zit toch altijd een raar smaakje aan. Ik gebruik emaille vormen, deze bakken mooi bruin en bakken niet aan. Een nadeel is dat ze kwetsbaar zijn, dus niet in de vaatwasser en een beetje voorzichtig mee zijn.

 24. Ik had er op een gegeven moment een van silicone maar ben inmiddels toch terug bij een ouderwetse. Vind ik fijner.

 25. Leuk blog! Ik heb ook de silicone bakvormen van de Action gekocht, maar heb ze pas 1x gebruikt en dat was niet helemaal goed gegaan. Bak zelf wel heel graag, dus ga het zeker nog eens proberen.

 26. Ik heb zelf ook beide, maar totaal geen last van uitgezakte cakes met de siliconen vorm! Wel pak ik sneller de blik, want ik vind het schoonmaken van dat siliconen geval echt de hel

 27. Heel eerlijk? Ben ik geen bakprinses. Ik houd van (ingewikkeld) koken, uit kookboeken, de laatste tijd wat simpeler gerechten. Maar in corona-tijd heb ik ook sterrenchef gerechten geprobeerd te maken. Wat af en toe resulteerde dat de destijds 8-jarige een keer om kwart voor negen naar bed ging omdat mama zo nodig iets bijzonders moest maken. Dat doen we maar niet meer. Maar meer on topic. Ik heb een fijne glazen schaal voor quiches en verder een springvorm die ik amper gebruik. Ook een cakeblik. Maar geen siliconen vorm trouwens.

 28. Wij zijn niet zo van die keuken prinsessen
  Hebben ook geen voorkeur
  We hebben paar dingen in huis

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.