|

Siliconen bakvorm versus blik

Ineens overviel het mij: de innerlijke drang naar cake bakken! Dus ik rukte alle ingrediënten uit de kast en ging aan het werk.

Ik twijfelde even tussen mijn siliconen cakevorm van de Action, en de meer solide, blikvorm van de Blokker. De blikvorm vereist invetten, en bekleden met bakpapier, dus ik koos de makkelijke weg en pakte de siliconenvorm.

Maar hoewel de siliconenvorm keurig rechthoekig is, komen mijn cakes daar altijd uit alsof ze tientallen kilo’s zijn aangekomen. De vorm is niet stevig genoeg om haar rechthoekige gestalte te behouden.

Nou vraag ik me af: is dit omdat het een goedkope vorm is van de Action, of doen alle siliconenvormen dat? En zitten in dit soort vormen van die enge ‘weekmakers’?!

Kortom: wat is beter en gezonder? Een siliconen bakvorm, of een blikken bakvorm?

Zie ook Cake invriezen.

Heb jij veel bakvormen?
Wat voor materiaal heeft jouw voorkeur?

Similar Posts

22 Comments

 1. Hallo

  Het maakt volgens mij niet uit welk merk bakvormen je gebruikt want die van mij doen het ook en die waren best wel duur toen ik ze kocht. Mijn eigen oude bakvormen bevallen nog het best.

 2. Zelf heb ik 2 van glas (pyrex)maar een bolling aan de bovenkant kun je voorkomen heb ik weleens gelezen als je wat over de vorm heen legt. Zelf heb ik het nooit geprbeerd.

 3. Bij mij lukken ze allemaal: cake
  in de pyrex vorm, in de gewone en
  in de silicone vorm.
  Ik vind de gewone en de pyrex vorm ondanks alles toch nog het beste resultaat
  geven, weet niet hoe het komt…
  liefs

 4. Ik bak nooit cakes, maar wel brownies en muffins, en ik ben altijd heel erg tevreden over het resultaat in siliconenvormen. Ik vermoed dat een cake te groot/zacht is, waardoor de vorm zijn vorm niet kan behouden.

 5. Wij gebruiken meestal een glazen bakvorm voor een hartige taart of een ouderwetse springvorm maar zal het eens aan mijn zusje vragen. Zij kreeg laatst een paar siliconen bakvormen voor haar verjaardag.

 6. Ik gebruik m’n siliconenbakvorm die ik heb alleen om taartbodems te bakken en voor alle andere dingen de gewone metalen vormen. Maar voor jouw is het heel vervelend als je cake er anders uit komt dan je had gehoopt. Dus misschien een idee om toch je gewone cakevorm voortaan te gebruiken.

 7. Dat is de reden waarom ik mijn (eveneens) goedkope bakvorm heb weggedaan. Ik heb een derde-generatie-blik dat ik moet bekleden met zilverfolie om aankoeken te voorkomen. Zo heb ik wel een goede reden om geen cakes te bakken ;) (en er geen billen van krijg ;)
  Ik bak soms wel wafels volgens grootmoeders recept. En heel sporadisch appeltaart. De ronde springvorm daarvoor moet ik lenen van mijn zus, helaas.
  Ik bak te weinig om dit soort dingen aan te schaffen. Ik durf het bezoek niet voor te zetten. De bakker kan het beter ;)

 8. wij hebben dezelfde siliconen bakvorm van Action en daarmee lukt het prima. Ook houd ie z’n vorm goed.
  wat apart dat je zo’n vierkante cake krijgt. Kun je er wel een leuk taartje van maken :)

 9. ik heb siliconen en van die anti aanbakblikken vormen. mijn siliconen is van de tupperware en daar zitten wat extra ribbels in voor de stevigheid en je hebt minder lang nodig voor het bakken en kan op lagere temperatuur. toch grijp ik vaak naar mijn gewonen vormen en de kleine cake/muffinvormpjes van siliconen gebriuk ik nu voor zeep maken. gaat erg goed overigens.

 10. Ik heb ze ook alletwee: de gewone bakvormen én de siliconen-bakwormen van de Action.Ik bak graag én veel en de laatste jaren veel meer met siliconebakvormen omdat ik die gewoon fijner vind.Heb er nog nooit problemen mee gahd.Maar de cakevorm van de Action is een kleine maar.Heb je er misschien teveel in gedaan,dat hij zo compact wordt???

 11. Naar aanleiding van je reactie op mijn blog. Ik moet tellen tijdens het borduren maar ik vind het heerlijk ontspannend. En dan kan ik lekker vergeten dat ik nog was moet vouwen, eten koken enzovoort.

 12. Ik heb een glazen cakevorm en die bekleed ik altijd met bakpapier (dat ik overigens meerdere malen gebruik). Ik plaats het bakpapier zo in de vorm dat ik de cake er met behulp van de zijkanten van het papier zo uit de vorm kan tillen.

 13. ik heb van alles ( natuurlijk) maar de silicone vormen voor cake daar ben ik niet weg van vanwege idd die rare vorm die het krijgt.Dus ik ga liever voor een van de bakblikken die ik heb voor de cake.

 14. Hmm, raar hoor. De één krijgt geen rare vorm maar de ander wel. Ik bak cakes van 150 gram bloem, suiker en boter en het gaat altijd goed. We gebruiken de ‘gewone’ ronde vorm van action ook voor andere taart, de muffin platen van Xenos voor cakejes en de kleine muffinvormpjes van action ook. Ik heb verder nog een kerstman, een ster, mikey mouse en wat kleine kindervormpjes van onbekende bron (kringloop en zo) en die doen het ook heel erg goed. Ik heb overigens een hetelucht oven. Zou het daar aan kunnen liggen?
  Groetjes mama lieveheersbeestje.

 15. Ik denk dat ik inderdaad ook te veel deeg in een te kleine bakvorm heb gedaan. De volgende keer of een grotere vorm gebruiken, of minder deeg!

  Maar het ligt dus in ieder geval niet aan de ‘goedkoopheid’ van mijn vorm.

 16. als je je bakvorm goed genoeg invet met bijv. het vloeibaar vet in een busje waarmee je ook kookt is er niks aan de hand

 17. Bij siliconenvormen kan het waarschijnlijk geen kwaad om die te gebruiken daar deze voor cake niet heter gebakken worden dan 180 graden en dan geen weekmakers in je cake terecht komt. Bij anti aanbakvormen moet je letten dat ze BPA-vrij zijn (staat er op vermeld). Wil je zeker zijn van gifvrij bakken, is glas het beste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.