Influenza, oftewel griep.

influenzaEr heerst op dit moment  een griepepidemie in Nederland.

Er is sprake van een officiële griepepidemie als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen, op elke 100.000 Nederlanders met griepachtige klachten, tellen.

De kans op griep

In ons gezin heeft de griep nog niet toegeslagen. En ik hoop natuurlijk dat dit ook niet gaat gebeuren. Maar de kans is zeker aanwezig. Want gemiddeld krijgt 1 op de 10 mensen influenza. En als griep eenmaal heerst in het gezin is de kans 30% dat jij het ook krijgt. Lekker dan : (

Mijn man en oudste zoon reizen elke dag per trein naar school en werk. Drie andere kinderen bezoeken dagelijks een middelbare school en mijn oudste dochter werkt bij een asielzoekerscentrum. Ze komen dus allemaal in ruimtes waar mensen op elkaar zitten. Zelf werk ik thuis, en word ik in die zin dus niet zo snel blootgesteld aan het influenza virus. Maar via mijn gezin komt het alsnog het huis binnen.

Influenza symptomen

 • plotseling hoge koorts
 • koude rillingen
 • keelpijn
 • hoofdpijn
 • spierpijn in het hele lichaa
 • verkoudheid
 • droge hoest
 • algehele malaise
 • geen eetlust

Influenza en griep: hoe zit het nou?

Influenza is hetzelfde als griep. De meeste mensen zeggen dan ook: ‘Ik heb de griep!’ Ik hoor tenminste niet vaak mensen melden: ‘Ik heb influenza.’ Griep wordt veroorzaakt door een griepvirus. En dat is het influenzavirus!

Twee soorten influenza virus: A en B

Er zijn twee soorten influenza virus: een A-type en een B-type. Op dit moment heerst het A-type. Dus als je griep hebt en je wilt interessant klinken dan zou je kunnen kreunen:

‘Ik heb influenza van het A-type. Erg hè?!’

Griep voorkomen

Om te voorkomen dat je influenza krijgt is het goed om veilig afstand te houden van hoesten en proestende mensen. En was regelmatig je handen zodat je eventuele ziektekiemen wegwast. Ook worden papieren zakdoekjes aangeraden in plaats van katoenen zakdoeken. Verder kun je er helaas niet zo heel veel aan doen om griep te voorkomen. Hoewel een algehele goede weerstand natuurlijk altijd goed is. Ga dus regelmatig naar buiten en beweeg voldoende. Zelf ga ik onder andere hier om dagelijks hardlopen.

Chirurgisch maskertje?

Als mijn man door het huis loopt te proesten en hoesten, dan verlang ik stiekem naar zo’n chirurgisch masker. Maar naar goed gebruik is men het er weer eens niet over eens of die dingen helpen. Maar zelf lijkt me van wel. Het griepvirus wordt immers via hele kleine ‘speekseldruppeltjes’ in de lucht overgedragen. Als je die druppeltjes inademt kun je besmet raken. Dus je zou toch denken dat een goed maskertje die druppeltjes kan tegenhouden? Bij drogisterij.net kost zo’n maskertje 3,00. Maar ik heb het (nog) niet gekocht. Het voelt toch wat overdreven…

influenza

 

Griep: hoe lang?

Als ik ziek ben dan wil ik altijd graag weten wanneer ik weer beter ben. Gemiddeld duurt een griep meestal 7 dagen. Maar het kan soms tot drie weken duren voordat je weer helemaal fit bent.

Griep: hoe lang thuis blijven?

Griep is besmettelijk vanaf 1 dag vóór tot 5 of 6 dagen nádat je je ziek gaat voelen. Ben je eenmaal echt geveld door de griep dan is het advies om pas weer naar je werk te gaan als je echt weer helemaal beter bent. Je collega’s zullen waarschijnlijk ook niet zo blij zijn om je te zien als je loopt te rochelen en kuchen!

Toen ik de griep kreeg in 2009

griep

Ik hoor graag andermans ziekteperikelen en ziekteverloop. Niet omdat ik zo dol ben op ziekte, maar om te weten wat er allemaal de ronde doet. Zodat, wanneer de kinderen allerlei vage symptomen gaan vertonen, ik weet waar ik het aan kan toeschrijven, en mijn fantasie een halt kan toeroepen.

Dus bij deze een verslag van mijn ziekteproces, waarvan ik hoop dat het de Mexicaanse was, want dan heb ik die tenminste maar gehad!

Vorige week maandagochtend voelde ik me prima, en ik was aan het werk, toen plotseling de Man met de Hamer verscheen en mij keihard knock out sloeg. Rillerig en ongelovig lag ik op de bank en vroeg me af wat er gebeurd was. Maar de thermometer loog er niet om, en naarmate de dag vorderde klom mijn temperatuur.

Dinsdag liep mijn koorts op naar ruim 39 graden, en deed alles in mijn lichaam pijn. Maar verder had ik geen symptomen: ik was niet verkouden, ik had geen buikgriep, alleen een acute aanval van algehele malaise met een flinke scheut koorts.

Ook woensdag bracht ik braaf in bed door, terwijl ik hevige onderhandelingen voerde met de influenza: ‘Als ik nou vandaag in bed blijf, dan ben ik morgen weer beter. En anders in ieder geval toch vrijdag!’

Op donderdag voelde ik me stukken beter, en begon alvast de was weg te werken, die in drie dagen tot gigantische proporties was gegroeid. Dit gedrag werd afgestraft door Floris die me hevig de les las over ‘rustig aan doen’ en mijn lichaam, want op vrijdag lag ik weer knock out.

Toen slaakte ik een diepe zucht en legde mij na vijf dagen bij het onvermijdelijke neer: ik was blijkbaar heus ziek, en bracht zaterdag en zondag door op de bank.

En nu is het een week later, en als een moderne Lazarus ben ik herrezen van mijn ziekbed. Overmoedig bracht ik de kinderen naar school, maar kwam op de hoek van de straat alweer die man met de hamer tegen, die me een stevige klap gaf waardoor ik sterretjes zag. Nu heb ik met de kinderen afgesproken dat ze tussen de middag zelf naar huis mogen komen, en probeer ik het, alweer, rustig aan te doen.

Mijn conclusie: of het nou de Mexicaanse versie is of niet, het is belangrijk hem serieus te nemen, en niet stoer rond te blijven lopen. Wat symptomen betreft: ze kwamen heel plotseling op en bestonden voornamelijk uit een algeheel gevoel van malaise, koorts en overal pijn.

Mannen stellen zich niet aan… ?

Als mijn man ziek is dan vind ik hem meestal irritant. Maar nou zou uit onderzoek blijken dat mannen echt erger lijden onder een griep! Blijkbaar worden vrouwen beschermd door het hormoon oestrogeen.

In onderstaand filmpje zie je zo’n aanstellerige man : )

Lees ook griep of verkoudheid.

Heb jij de griep dit jaar al gehad? Of je gezin? Hoe lang duurde het voor je je weer beter voelde? 

Similar Posts

34 Comments

 1. De griep heeft hier zeker toegeslagen. Zelf begin ik weer een beetje op te knappen. Had voornamelijk last van veel hoesten, spierpijn en algehele malaise. Onze zoon heeft de meest wonderlijke verschijnselen; duizeligheid, veel hoofdpijn en soms uitvalsverschijnselen. Maar die vallen volgens de neuroloog, waar hij door de huisarts heen werd gestuurd, allemaal in de categorie griep.

  1. Fijn dat de huisarts de klachten zo serieus nam zeg, dat hij je zoon doorstuurde naar een neuroloog. Als je dan maar weet dat het geen kwaad kan, maak je je tenminste niet zulke zorgen.

 2. Geen griep hier en gelukkig al heel veel jaren niemand griep hier gehad in ons gezin.
  Wel hadden we vanaf begin januari een rare verkoudheid die bij manlief en oudste zoon al een maand duurt.
  Mijn man is helemaal niet vervelend als ie verkouden is of griep heeft. Hij trekt zich wat terug en heeft genoeg aan zichzelf bij griep. En is blij met die kleine attente dingen die je voor een zieke doet. Van verkoudheid heeft hij meestal geen last dat hij zich ziek voelt. Hij hoeft dan alleen maar zijn neus te snuiten en voelt verder niks.
  Ik denk dat ik vervelender ben omdat ik al zo vaak bankhangdagen heb. Ik heb er geen geduld voor.

 3. Oh breek me de bek niet open over mannen die ziek zijn. Ik heb er zo één hier. Zuchten, steunen, kreunen. Vreselijk! Dat feitje over dat mannen echt erger zouden lijden ga ik hem dus ook echt niet vertellen, hè!!! Bij mij hangt het erom. De spierpijn is er, maar voor de rest valt het wel mee. Het is lang geleden dat ik een hele zware te pakken heb gehad. Afkloppen maar.

  1. Ik zou hem dat inderdaad niet vertellen. Ik vertel het mijn man ook zeker niet. Die vindt nog steeds dat de bevallingen van de kinderen voor hem even zwaar waren als voor mij!

   Vervelend dat je zo’n spierpijn hebt. Beterschap gewenst.

   1. Oh gunst! Nou, maar hopen dat hij nooit een niersteentje uit moet plassen dan! Mannen…. Dank je wel voor je beterschapswens.

 4. Dat de griep toeslaat in mijn gezin daar heb ik ook echt geen zin in. Je tip om veilig afstand te houden van hoesten en proestende mensen dat probeer ik altijd te doen. Alleen soms is het niet te voorkomen.

 5. Wij zijn nog griep vrij,hopelijk blijft dat zo want ik ben niet ingeént
  al had ik dat wel moeten doen van de oncoloog.het is al een paar jaar geleden dat ik ze nog gehad heb maar ik weet nog toen ik nog werkte was ik de ene moment aan het kuisen en op een kwartier tijd te ziek om zelf naar huis te rijden ,zo snel kan dus dat virus toe slaan.

 6. Wat een heerlijk afleiding nu ik geveld ben door de griep. Ik dacht dat ik binnen een paar dagen wel weer beter zou zijn, maar ik ben nu al bijna een week ziek en het lijkt ook nog steeds niet veel beter te gaan. Nu nog hopen dat ik de rest van ons gezin niet besmet.

 7. Influenza benoemen we vaak als ‘gewoon een griepje’, maar het ene ‘griepje’ is de andere ‘griep’ niet. Van de griep kun je je soms behoorlijk beroerd voelen! Het is ook niet voor niets dat veel mensen een griepprik krijgen aangeboden.
  Dat jullie gespaard mogen blijven. ;-)

 8. Wij zijn in November allemaal al aan de beurt geweest, best lastig met die drie kleintjes ;) nu zijn we allemaal weer verkouden aan het worden, maar dat vind ik toch een stuk beter te doen!

 9. Griep heb ik niet maar als sinds 1 december oog, keel en bijholteproblemen. Dat ben ik behoorlijk zat ondertussen want dat gesukkel is zo vervelend.

  Soms kan je maar beter echt goed ziek zijn en dan weer opknappen dan dit.

 10. Dit jaar heerst er een hele vervelende griep! Ik ben er nog van aan het bijkomen ;)
  Om eerlijk te zijn klagen de mannen hier in huis niet erg als ze ziek zijn, ze houden zich vaak alleen extra rustig.

 11. Ik voel me weleens ‘grieperig’ (een zware verkoudheid, niet ziek genoeg om thuis te blijven maar niet fit genoeg om te werken) maar echte griep heb ik al zeker 40 jaar niet meer gehad. Hopelijk zet die traditie zich nog heel veel jaren voort!

 12. Nog niet hier gelukkig. Ik heb wel een griepprik gehad ivm longoperatie paar jaar terug. Ik val dus in de risicogroep.
  Het klinkt misschien raar maar ik ben ook altijd zo vies van winkelwagens. Als ik boodschappen heb gedaan is het eerste wat ik doen: handen wassen!

 13. Hier nog niet de echte griep gelukkig en dat hoop ik graag zo te houden!
  Wel momenteel een flinke verkoudheid die op de deur geklopt heeft en helaas heeft iemand hem binnen gelaten. Ook niet lekker van, maar ja.
  Herkenbaar, we hebben vorig jaar in een fijn steek-elkaar-lekker-aan cirkeltje gezeten. Ik geloof dat het griepje wel 2 of 3 keer langs is geweest bij ons alle 5.
  Ook vies van winkelwagens en leuningen van roltrappen en zo…brrr.
  Ik hoop dat het jullie ook bespaard blijft!

 14. Interessant zeg! Wij hebben het hier wel te pakken (gehad). Ik ben nog herstellende, dochter is al ziek geweest en vriend begon sinds gisteren met verkoudheid en keelpijn dus die zal vanaf morgen of overmorgen ook wel griep hebben hem kennende haha!

  Ach ja.. het hoort er bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.