Schoonmaakmiddelen die je niet moet mengen!

schoonmaakmiddelen mengenEr zijn schoonmaakmiddelen die je niet moet mengen.

Of je ze nou zelf maakt, of kant en klaar koopt in de supermarkt.

Want sommige stoffen reageren op elkaar.

Dan ontstaat er een chemische reactie die kan leiden tot enge giftige gassen en stoffen. Stel, het is echt hartstikke vies in huis. En je bent van de school: 'Als een beetje helpt, dan helpt veel vast nog meer!' of 'Meer is beter!' Dan kom je misschien in de verleiding om grof geschut in te zetten als het om schoonmaken gaat. En bijvoorbeeld bleekmiddel te gebruiken in combinatie met schoonmaakazijn.

Maar bij schoonmaakmiddelen combineren is 1 + 1 beslist niet altijd 2. Sterker nog vaak geldt: 1+1 = giftig gas.

Schoonmaakmiddelen die je niet moet mengen

Bleekmiddel en azijn

Met z'n tweeën vormen bleekmiddel en azijn een giftig chloorgas. Dit gas kan zelfs tot chemische brandwonden leiden.

Bleekmiddel en ammoniak

Bleekmiddel stinkt en ammoniak stinkt nog veel erger. Het lijkt me dus niet zo waarschijnlijk dat iemand de twee gaat mengen. Het is een slechte combinatie die ook weer leidt tot giftige gassen. Die kunnen onder andere leiden tot kortademigheid, hoesten, prikkende ogen, druk op de borstkas.

Kant en klare schoonmaakmiddelen ook niet mengen

Ook kant en klare schoonmaakmiddelen kun je beter niet mengen. Gooi bijvoorbeeld niet je restje Glassex bij de fles met Allesreiniger. Daarnaast wordt afgeraden om twee verschillende mérken gootsteenontstopper tegelijk te gebruiken. Beide hebben een unieke samenstelling, en kunnen mogelijk op kwalijke manieren op elkaar gaan reageren.

Schoonmaakazijn mengen met allesreiniger

Mag je schoonmaakazijn mengen met allesreiniger? Mijn eerste antwoord is een vraag op mijn beurt:

Waarom zou je schoonmaakazijn willen mengen met allesreiniger?!

Ik zie daar geen goede redenen voor. Schoonmaakazijn en allesreiniger zijn allebei prima schoonmaakmiddelen. Maar het is zeker niet zo dat als je ze mengt ze dubbele krachten krijgen of zo. En daar komt nog het algemene gevaar van schoonmaakmiddelen mengen bij.

Niet doen dus!

Er is ook geen goede reden voor.

Soda en azijn mengen gevaarlijk?

Van soda en azijn mengen krijg je lekker veel schuim. Het wordt daarom nog wel eens aangeraden om de gootsteen te ontstoppen. Maar dat schuim doet feitelijk niks. Als je schoonmaakazijn en zuiveringszout  (ook bekend als baking soda) met elkaar mengt verliezen ze namelijk hun schoonmaakkracht.

Het mengsel is daarna niet meer dan water met wat zout. Maar goed, die bruisende reactie kan soms wel vuil loskrijgen.

soda en azijn mengen gevaarlijk

Soda en azijn doen het trouwens ook leuk samen op kinderfeestjes. Je kunt bijvoorbeeld net doen alsof er een vulkaan uitbarst door soda en azijn te mengen.

Soda en azijn mengen is dus geaccepteerd, maar wees wel voorzichtig. Ga er bijvoorbeeld niet heel dicht met je neus opstaan voor het geval het heel hard schuimt en je wat in je ogen krijgt of zo. Maar soda en azijn mengen is dus niet gevaarlijk als bleek en azijn mengen.

Azijn mengen met Dreft

azijn mengen met dreft

Azijn mengen met Dreft over het algemeen veilig. Sterker nog: het wordt zelfs geadviseerd voor bepaalde huishoudelijke taken.

Azijn is zuur en kan helpen bij het ontvetten en verwijderen van vetresten, terwijl Dreft ontworpen is om vet en voedselresten los te maken en te verwijderen.

In dit geval versterken azijn en Dreft elkaar dus.

Hieronder 3 toepassingen van gemengde Dreft en azijn

 1. Afwasmiddel voor ramen en spiegels: Meng gelijke delen azijn en Dreft met water. Dit kan een effectieve reiniger zijn voor het streeploos reinigen van ramen en spiegels.
 2. Ontvetten van keukenoppervlakken: Meng azijn en Dreft in gelijke delen om een schoonmaakmiddel te maken dat vet en voedselresten op keukenoppervlakken kan verwijderen.
 3. Badkamerreiniger: Meng azijn en Dreft met water voor het schoonmaken van badkamertegels, wastafels en kranen.

Zorg ervoor dat je de mengverhoudingen niet te sterk maakt, en lees altijd de instructies op de etiketten van de producten.

Samenvatting schoonmaakmiddelen veilig gebruiken

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Houd je aan deze 3 regels als het om schoonmaakmiddelen gaat:

 1. Meng nooit iets waar bleek in zit.
 2. Meng nooit iets waar ammoniak in zit.
 3. Meng nooit iets waar zuren in zitten zoals schoonmaakazijn.

Check altijd even het label van je schoonmaakmiddel om te kijken wat er in zit, en meng kant en klare schoonmaakmiddelen niet.

Lees ook mijn posts over Zelf schoonmaakmiddel maken, The Pink StuffBiologische schoonmaakmiddelen Action en Schoonmaakazijn Action.

Meng jij wel eens schoonmaakmiddelen?

Similar Posts

26 Comments

 1. Het was nog niet bij mij opgekomen.
  Wij werden vroeger thuis wel altijd geinstrueerd om niet te plassen op een wc waar chloor in zat. Eerst doortrekken dan plassen. Dit zou ook te maken hebben met het reageen met de zuren en zouten in de urine met het chloor. Of het werkelijk zo is weet ik niet, ik heb het nooit durfen proberen ????

  1. Het zal vast niet goed zijn. Maar heb het ook nooit gedaan nee. Laat er zelf dus ook nooit een laagje chloor in liggen. Kan overigens niet eens met mijn toilet

 2. Gisteren per ongeluk azijn en bleekwater gemengd. Ik wilde bleekwater gebruiken om aanrechtspons en doekje te ontbacterieen, maar pakte de verkeerde fles en lette niet op. Daarna nog bleekwater erbij gedaan, maar ik heb niets speciaals geroken.

 3. Ik gebruik alles kant en klaar, dus aan mengen kom ik niet toe. Als het goed is. Ik gebruik die flessen van muscle en voor het sanitair kant en klare doekjes. Dan ben ik zo snel mogelijk klaar. Maar, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

 4. Goed om te lezen! Ik wist hier echt helemaal niks vanaf, maar zal voortaan wel goed opletten als ik verschillende middelen door elkaar wil gebruiken. :-)
  Fijne zondag! Liefs, Florentine

 5. Wow! Ik heb hier eerlijk gezegd nog nooit bij nagedacht. Ik heb zelfs wel eens twee verschillende glasreinigers bij elkaar gegooid: dat ga ik nooit meer doen...

 6. Bedankt voor het delen. Ik zou dus best zo een muts kunnen zijn die effe gaat mengen want azijn en chloor zou toch een top schoonmaakmiddel zijn ;-)

  Wel dweil ik altijd de vloer met een mix van chloor en allesreiniger.

 7. Ik durf nooit schoonmaakmiddelen te mengen, vind de meeste van zichzelf al veel te chemisch, laat staan dat je meerdere bij elkaar zou doen!
  is maar goed ook blijkt nu :p

 8. Ik heb dat welis gedaan.las het ergens op internet ofzo. Gooi dit en dat in je gootsteen ruikt het weer lekker fris.

  Kwam een stank uit ik op zoek naar een oplossing enzo.....

  Nu lees ik denk ik ah oh zou het nog in de gootsteen op elkaar reageren ?

  Ik heb erin gedaan, dreft , blue wonder, alles reiniger en zelfs schoonmaak azijn geloof ik :d.

  Maar ja we zijn nu ook weer een jaar verder.

 9. Door het bruisen van natriumbicarbonaat (baking soda) met een zuur ontstaat er weliswaar geen reinigende stof, maar dit wordt vaak gedaan om vuil 'weg te bruisen'. Op bv pinterest zie je ook wel eens recepten voor 'toilet bombs', toiletblokjes die je wc zouden schoonbruisen. Het gaat bij het mengen van deze twee dus vooral om het bruisende effect, niet zozeer om het schoonmaken.

  Mengen ben ik heel voorzichtig mee, maar het enige dat ik wel meng en wat één van mijn 'succesrecepten' is, is afwasmiddel met azijn. Alleen gebruik ik hier liever geen dreft voor, niet omdat het gevaarlijk is, maar dreft mengt gewoon niet zo goed. Met andere merken geen problemen gehad. Ik vul er een spray mee en gebruik het als glasreiniger (half water, half azijn en klein scheutje afwasmiddel) of ik doe in een lege afwasmiddelfles 1/4 tot 1/3 afwasmiddel en de rest azijn. Gewone, geen schoonmaakazijn. Werkt super als toiletreiniger! Ook voor het aanrecht en gootsteen gebruik ik dat regelmatig.

 10. Pff.. mijn glorix o2 (ofzo) was net op..had nog maar een klein beetje.. dus ik nieuwe fles glorix bleek open gemaakt en daar dan wat van bij gedaan... dat gaat dus ook niet helemaal goed.. wat een stank haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.