Schoonmaakmiddelen die je niet moet mengen!

schoonmaakmiddelen mengenEr zijn schoonmaakmiddelen die je niet moet mengen. Of je ze nou zelf maakt, of kant en klaar koopt in de supermarkt.

Want sommige stoffen reageren op elkaar. Dan ontstaat er een chemische reactie die kan leiden tot enge giftige gassen en stoffen. Stel, het is echt hartstikke vies in huis. En je bent van de school: ‘Als een beetje helpt, dan helpt veel vast nog meer!’ of ‘Meer is beter!’ Dan kom je misschien in de verleiding om grof geschut in te zetten als het om schoonmaken gaat. En bijvoorbeeld bleekmiddel te gebruiken in combinatie met schoonmaakazijn.

Maar bij schoonmaakmiddelen combineren is 1 + 1 beslist niet altijd 2. Sterker nog vaak geldt: 1+1 = giftig gas.

Schoonmaakmiddelen die je niet moet mengen

Bleekmiddel en azijn

Met z’n tweeën vormen bleekmiddel en azijn een giftig chloorgas. Dit gas kan zelfs tot chemische brandwonden leiden.

Bleekmiddel en ammoniak

Bleekmiddel stinkt en ammoniak stinkt nog veel erger. Het lijkt me dus niet zo waarschijnlijk dat iemand de twee gaat mengen. Het is een slechte combinatie die ook weer leidt tot giftige gassen. Die kunnen onder andere leiden tot kortademigheid, hoesten, prikkende ogen, druk op de borstkas.

Schoonmaakzijn en zuiveringszout

Als je deze twee mengt krijg je lekker veel schuim. Het wordt daarom nog wel eens aangeraden om de gootsteen te ontstoppen. Maar dat schuim doet feitelijk niks. Als je schoonmaakazijn en zuiveringszout  (ook bekend als baking soda) met elkaar mengt verliezen ze namelijk hun schoonmaakkracht. Het mengsel is niet meer dan water met wat zout. Deze combinatie is dus niet zozeer gevaarlijk als wel zonde van je geld. Plus dat stomme schuim kan lastig zijn om weer weg te krijgen.

Kant en klare schoonmaakmiddelen ook niet mengen

Ook kant en klare schoonmaakmiddelen kun je beter niet mengen. Gooi bijvoorbeeld niet je restje Glassex bij de fles met Allesreiniger. Daarnaast wordt afgeraden om twee verschillende mérken gootsteenontstopper tegelijk te gebruiken. Beide hebben een unieke samenstelling, en kunnen mogelijk op kwalijke manieren op elkaar gaan reageren.

Samenvatting schoonmaakmiddelen veilig gebruiken

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Houd je aan deze 3 regels als het om schoonmaakmiddelen gaat:

 1. Meng nooit iets waar bleek in zit.
 2. Meng nooit iets waar ammoniak in zit.
 3. Meng nooit iets waar zuren in zitten zoals schoonmaakazijn.

Check altijd even het label van je schoonmaakmiddel om te kijken wat er in zit, en meng kant en klare schoonmaakmiddelen niet.

Lees ook mijn posts over The Pink StuffBiologische schoonmaakmiddelen Action en Schoonmaakazijn Action.

Meng jij wel eens schoonmaakmiddelen?

Similar Posts

26 Comments

 1. Het was nog niet bij mij opgekomen.
  Wij werden vroeger thuis wel altijd geinstrueerd om niet te plassen op een wc waar chloor in zat. Eerst doortrekken dan plassen. Dit zou ook te maken hebben met het reageen met de zuren en zouten in de urine met het chloor. Of het werkelijk zo is weet ik niet, ik heb het nooit durfen proberen ????

  1. Het zal vast niet goed zijn. Maar heb het ook nooit gedaan nee. Laat er zelf dus ook nooit een laagje chloor in liggen. Kan overigens niet eens met mijn toilet

 2. Gisteren per ongeluk azijn en bleekwater gemengd. Ik wilde bleekwater gebruiken om aanrechtspons en doekje te ontbacterieen, maar pakte de verkeerde fles en lette niet op. Daarna nog bleekwater erbij gedaan, maar ik heb niets speciaals geroken.

 3. Ik gebruik alles kant en klaar, dus aan mengen kom ik niet toe. Als het goed is. Ik gebruik die flessen van muscle en voor het sanitair kant en klare doekjes. Dan ben ik zo snel mogelijk klaar. Maar, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

 4. Goed om te lezen! Ik wist hier echt helemaal niks vanaf, maar zal voortaan wel goed opletten als ik verschillende middelen door elkaar wil gebruiken. :-)
  Fijne zondag! Liefs, Florentine

 5. Wow! Ik heb hier eerlijk gezegd nog nooit bij nagedacht. Ik heb zelfs wel eens twee verschillende glasreinigers bij elkaar gegooid: dat ga ik nooit meer doen…

 6. Bedankt voor het delen. Ik zou dus best zo een muts kunnen zijn die effe gaat mengen want azijn en chloor zou toch een top schoonmaakmiddel zijn ;-)

  Wel dweil ik altijd de vloer met een mix van chloor en allesreiniger.

 7. Ik durf nooit schoonmaakmiddelen te mengen, vind de meeste van zichzelf al veel te chemisch, laat staan dat je meerdere bij elkaar zou doen!
  is maar goed ook blijkt nu :p

 8. Ik heb dat welis gedaan.las het ergens op internet ofzo. Gooi dit en dat in je gootsteen ruikt het weer lekker fris.

  Kwam een stank uit ik op zoek naar een oplossing enzo…..

  Nu lees ik denk ik ah oh zou het nog in de gootsteen op elkaar reageren ?

  Ik heb erin gedaan, dreft , blue wonder, alles reiniger en zelfs schoonmaak azijn geloof ik :d.

  Maar ja we zijn nu ook weer een jaar verder.

 9. Door het bruisen van natriumbicarbonaat (baking soda) met een zuur ontstaat er weliswaar geen reinigende stof, maar dit wordt vaak gedaan om vuil ‘weg te bruisen’. Op bv pinterest zie je ook wel eens recepten voor ‘toilet bombs’, toiletblokjes die je wc zouden schoonbruisen. Het gaat bij het mengen van deze twee dus vooral om het bruisende effect, niet zozeer om het schoonmaken.

  Mengen ben ik heel voorzichtig mee, maar het enige dat ik wel meng en wat één van mijn ‘succesrecepten’ is, is afwasmiddel met azijn. Alleen gebruik ik hier liever geen dreft voor, niet omdat het gevaarlijk is, maar dreft mengt gewoon niet zo goed. Met andere merken geen problemen gehad. Ik vul er een spray mee en gebruik het als glasreiniger (half water, half azijn en klein scheutje afwasmiddel) of ik doe in een lege afwasmiddelfles 1/4 tot 1/3 afwasmiddel en de rest azijn. Gewone, geen schoonmaakazijn. Werkt super als toiletreiniger! Ook voor het aanrecht en gootsteen gebruik ik dat regelmatig.

 10. Pff.. mijn glorix o2 (ofzo) was net op..had nog maar een klein beetje.. dus ik nieuwe fles glorix bleek open gemaakt en daar dan wat van bij gedaan… dat gaat dus ook niet helemaal goed.. wat een stank haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.