Geen smaak meer

geen smaak meerHet is bij mij vaste prik als ik verkouden word: geen smaak meer! Ik proef alleen nog of iets bitter, zoet of zuur is. Maar omdat ik niets meer ruik, kan ik verder niet proeven. Het aroma van eten ben ik kwijt. En dan zul je net zien dat er patat op het menu stond! En dat vind ik nou juist zo lekker.

Als je geen smaak meer hebt heet dit anosmie. Gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over als de verkoudheid verdwijnt.

Geen smaak meer

Geen smaak meer is vervelend. Maar het is ook lastig. Je ruikt bijvoorbeeld niet meer als voedsel bedorven is. En ik had laatst de kookwas gedaan, en er lag een nat vaatdoekje op de grond. Waarschijnlijk was hij uit de schone was gevallen. Maar ik wist het niet zeker. Normaal ruik ik dan even aan zo’n doekje. En dan weet je meteen: ‘Die is nog vies!’ Maar als ik geen smaak meer heb, werkt dat niet!

Geen smaak meer: hoe komt dat?

Als je neus compleet dicht zit, kun je je voorstellen dat de geuren van het eten niet bij het deel van je neus kunnen komen dat voor de smaak zorgt. Er is gewoon een blokkade. Dus je zou denken: ‘Dan gebruik ik wel even neusspray, en blaas de boel even open!’ Maar mijn ervaring is dat dit niet werkt. Sterker nog, neussprays kunnen je neusslijmvlies beschadigen. Daarom mag je een spray niet langer gebruiken dan 5 dagen.

Mijn ervaring is dat een neusspray totaal niet helpt om weer te proeven. Je kunt er alleen wel weer fijn door ademen.

Geen smaak meer: wat kun je er aan doen?

‘Niets,’ is helaas het antwoord! Het is een kwestie van geduldig wachten tot je smaak terug komt. Dat kan een paar dagen zijn, maar ook wel weken. De langste periode dat ik geen smaak meer had was 3 weken!

Als het niet over gaat is het advies de huisarts te bellen. Hij kijkt dan of er iets anders aan de hand is.

Waarom je reuk zo belangrijk is

Het is natuurlijk vervelend als je je eten niet meer kunt proeven. Maar behalve dat het gewoonweg vervelend is, kan het echt tot problemen leiden.

 • Geen zin meer in eten.
 • Onzekerheid: je ruikt bijvoorbeeld niet als je kleding onfris ruikt.
 • Verlies van bepaalde gevoelens en herinneringen. Geuren kunnen herinneringen oproepen. Of bepaalde gevoelens. Zo roept de geur van koffie bij veel mensen een gevoel van gezelligheid op. De geur van pas gemaaid gras doet denken aan de zomer.
 • Gevaarlijke situaties: je ruikt niet als je aardappels aanbranden, of dat het gas nog open staat.

Conclusie

Geen smaak meer hebben is vervelend. Gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over! Maar is dat niet zo, dan kan dit je leven behoorlijk beïnvloeden. Mijn man vindt het in ieder geval prima als ik niet meer kan ruiken. Want dan laat hij ze graag vliegen, zonder dat ik het merk.

Lees ook mijn post Citrosan zelf maken.

Ben jij je smaak wel eens kwijt geweest? Hoe lang had je geen smaak meer?

Similar Posts

14 Comments

 1. Ben gelukkig (even afkloppen) al heel lang niet meer verkouden geweest, maar als ik dat ben dat heb ik ook nooit smaak en reuk. Alsof je in een pak watten leeft, vreselijk! Ik heb dan ook helemaal geen zin om te eten of om het klaar te maken. Alles smaakt toch naar niks… Als ik toch snel even wat wil proeven snuit ik even mijn neus, dan heb ik een paar seconden smaak en kreun en steun ik daarna weer ach en wee van ellende :)

 2. Mijn reukvermogen is erg goed. Ik vind het niet erg om minder te ruiken. Ik ben nooit mijn hele reukvermogen kwijt.

  Als ik buiten kom dan ruik ik precies waar een hond of kat zijn behoefte/plas heeft gedaan. Ik ruik nog 100 meter lang het parfum van iemand die mij voorbij gefiets is. Op zich niet erg ware he tniet dat ik van veel chemische luchtjes hoofdpijn krijg die uren kan aanhouden.

  Mijn moeder daarentegen ruikt vrijwel niks meer. Gelukkig is haar smaak wel redelijk in takt. Geuren als knoflook, ui, vanille ruikt ze nog wel. Maar een stink vaatdoekje of rottend eten in de koelkast weer niet.

 3. Gelukkig is je gehoor nog wel in orde en kan je toch de man tot orde roepen ;)
  maar idd geen geur en smaak meer hebben is errug vervelend.
  groet

 4. De Chinese geneeswijze heeft wel een antwoord op dit soort klachten. Er lopen vele meridianen over en door ons lichaam, waar de energie doorheen stroomt. Ook deze kunnen verstopt raken, maar dan op fijnstoffelijk niveau. Een bezoek aan een Acupuncturist is een goeie mogelijkheid om te voorkomen dat het erger wordt. Je zou ook de acupunctuur punten in de omgeving kunnen masseren, dat is een goedkopere oplossing. Op naar de bibliotheek, daar vind je ws. een goed boek hier over.

   1. Ik heb al meer dan een jaar geen smaak meer.
    Mijn reuk is prima.
    Gebruik wel na een CVA veel medicijnen.

 5. Ik kan ruiken dat werkt goed maar mijn smaak is al zo’n 2 jaar verdwenen.
  Ik denk dat het komt omdat ik al jaren in mijn oren zit met wattenstaafjes of zelf met prikkers om de jeuk aan te pakken

 6. Sinds een week geleden een fikse keelontsteking opgelopen, direct gestopt met roken (terwijl ik ong 15 jaar aan een heb gerookt) Dronk eerder ook erg graag koffie, maar dat krijg ik niet meer weg… alles smaakt zoveel anders terwijl mn keelpijn nu zo goed als over is… hoop toch echt dat mn smaak weer gauw terug komt, want dit is zo niet leuk meer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.