17 x Snoep van vroeger: zoete herinneringen!

snoep van vroeger

Herinner jij je noghet  snoep van vroeger?

Ik herinner me bijvoorbeeld het snoep dat in de kantine van het zwembad werd verkocht.

Heel soms mochten we na de zwemles van onze moeder daar iets kopen.

Eén van mijn favoriete snoepjes van vroeger was een soort toffee op een stokje. Het leek een lolly, maar je kon er in bijten. Daarnaast was ik dol op de zwarte dropsleutels. Maar soms koos ik ook weleens voor een fruitsleutel

En herinner jij je nog de chocolade sigaretten rondom Sinterklaas? Dan kon je net doen alsof je rookte! De chocola was niet eens zo lekker, maar nonchalant met zo'n chocolade sigaret in de mond lopen vond ik erg leuk!

Bij snoepen van vroeger en nostalgisch snoep moet ik altijd meteen aan Pleuntje Pukkel denken.

Snoepen van vroeger

Pleuntje Pukkel woont op de hoek van de Begoniastraat aan het Azaleaplein in Katteveen. Ze runt daar een snoepwinkeltje met nostalgisch snoep. Op het winkelraam staat geschreven: A. Plukker en met kleine lettertjes daaronder 'in suikerwaren'. Hieronder een greep uit het vintage snoep dat Pleuntje Pukkel verkoopt:

 • Veterdrop
 • Zuurstokken
 • Spekjes
 • Duimdrop
 • Zoute schuinen
 • Nogablokken
 • Toverballen

De burgemeester is dol op nogablokken, en sluipt soms stiekem Pleuntjes snoepwinkeltje binnen om ze te kopen.

Tot mijn spijt bestaat Pleuntje Pukkel alleen in de gelijknamige boekenreeks, maar het snoep van vroeger bestaat wel echt.

De lekkernijen van het verleden - Populair snoep van vroeger

Snoep is door de jaren heen enorm veranderd.  Hieronder een reisje terug in de tijd, naar vergeten snoep. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet die heerlijke toverballen waarvan de kleur veranderde terwijl je erop sabbelde? Of wat dacht je van die verrukkelijke kauwgomballen die je bij elke kauwbeweging een nieuwe smaak boden?

De smaak van je kindertijd - Waarom snoep van vroeger zo bijzonder is

Er is iets magisch aan de smaak van onze kindertijd.

Het is niet alleen de smaak van het nostalgische snoep, maar ook de herinneringen en emoties die snoep van vroeger oproept.

Als je snoep van vroeger in je mond stopt, kan dat deuren openen naar het verleden! Deuren die je anders niet zou opmerken, of niet open kunnen krijgen. Snoep van vroeger kan daarom een bron van vreugde, troost en verbondenheid zijn.

Vergeten traktaties  - Zorgelozer

Bovendien wordt snoep van vroeger vaak geassocieerd met een gevoel van vrijheid en onbezorgdheid. Als kind hoefden we ons geen zorgen te maken over calorieën, suikerinname of gezonde voeding. Je kon gewoon lekker genieten van het snoepgoed.

Deel van ons verleden

Nostalgisch snoep is een deel van onze identiteit en ons verleden. Het is dan ook niet zo raar dat veel mensen met plezier terugdenken aan het snoepen van vroeger en graag nog eens zo'n snoepje in hun mond willen steken! Niet alleen vanwege de smaak van vroeger, maar ook vanwege de gevoelens en herinneringen die het oproept.

Waarom is bepaald snoep verdwenen?

Trends veranderen, en dit geldt ook voor trends op het gebied van snoepgoed. Er worden nieuwe smaken ontdekt, en andere smaken raken simpelweg uit de mode. Hoe komt het dat veel snoep van vroeger niet meer gemaakt wordt?

 • Nieuwe smaken hebben 'oud' snoep naar de achtergrond gedrongen. Dan moet ik bijvoorbeeld denken aan Autodrop en RedBand Duo Winegum, waarbij de ene kant drop is en de andere kant soms ongelooflijk zuur. Als ik het type trekt mijn mond al samen!
 • Het nieuwe bewustzijn van het belang van gezonde voeding.
 • Meer kennis over het belang van tanden!
 • De slechte reputatie die suiker heeft gekregen.
 • Andere pedagogische inzichten. Een goed voorbeeld hiervan vind ik de eerder genoemde chocolade sigaret! Dat zou nu worden gezien als een 'gateway sigaret' naar echte sigaretten!
 • Bepaald snoepgoed was relatief duur om te produceren en werd verdrongen door goedkopere versies.
 • Veranderen in productietechnieken en verpakkingen.
 • Informatie over ingrediënten. Zo heb ik een tijdlang geen roze koeken meer gebliefd omdat ik had gelezen dat ze daar muggen in verwerken voor de roze kleur.

Hernieuwde interesse in het snoepen van vroeger

Maar de laatste jaren is er een hernieuwde interesse in het snoepen van vroeger. Mensen verlangen naar de smaken en ervaringen uit hun jeugd en willen deze herbeleven. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar vergeten lekkernijen en een herontdekking van oude favorieten! Dit effect wordt versterkt door social media, waar mensen met elkaar herinneringen ophalen over snoep van vroeger.

En als ergens vraag naar is, dan speelt de markt daar graag op in.

En dus zijn er diverse speciaalzaken en online webshops die inspelen op ons verlangen naar snoep van vroeger.

17 x Snoep van vroeger

1. Het snoep horloge

De wijzerplaat was van soep, en zat aan een armbandje van snoepjes. Ik vond die wijzerplaat niet eens zo lekker, maar een horloge dat je kon opeten vond ik zo leuk dat ik dat niet erg vond.

snoepen van vroeger

2. Snoepketting

Lekker de hele dag lurken aan de snoepketting aan je nek. En blijkbaar vond je het dan niet erg dat die snoepketting aan je hals ging kleven.

snoepketting

3. Donald Duck kauwgom met een klein stripverhaaltje erin!

Als ik het zie op onderstaand plaatje dan proef ik de smaak van de kauwgom ook meteen!

4. Sun Maid rozijntjes.

Een leuk rood doosje met een mevrouw erop, en dan lekker de rozijntjes uit het doosje pulken.

Snoep van vroeger

5. Likschelp

Een schelp met daarin een soort lolly waaraan je kon likken. Ik vond de smaak van likschelpen niet geweldig, maar mijn zusjes wel.

6. Dextrose lolly's ook wel krijtlolly's genoemd van Look o Look

In 'mijn tijd' hadden ze een andere kleur, maar hieronder heb je de moderne versie zoals die onder andere bij AH te koop is. Het uiterlijk is verder hetzelfde gebleven.

Snoep van vroeger

7. UFO"s

Snoep van vroeger

8. IJSbonbons

Als kind vond ik de ijsbonbons van Fortuyn heerlijk, en ik las de spreuk ook altijd met veel interesse.

9. Hubba Bubba kauwgom

Snoep van vroeger

10. Koetjesreep

De koetjesreep kenmerkte zich door een laffe chocoladesmaak. Mijn oma had er een handje van om koetjesrepen uit te delen. Ik was er géén fan van, maar wel lief van oma.

Snoep van vroeger koetjesreep

11. Fruittella

Een vierkante rol Fruittella! Ik geloof dat ze een slogan hadden in de sfeer van: de enige rol die niet kan rollen, van de smaak!' Aardbei was mijn lievelingssmaak, maar je had ook rollen met zowel aardbei, citroen en sinaasappel.

Snoep van vroeger

12. Likkoekjes

Likkoekjes zaten vaak in de snoepzakken die we verzamelden als kind op nieuwjaarsdag. Destijds zag ik ze vooral als stomme vulling, en niet als het echt lekkere snoep. Maar ze doen me wel denken aan snoepen van vroeger!

Snoep van vroeger likkoekjes

13. Chocolade sigaretten

Hartstikke fout nu, maar ik vond ze toen geweldig.

Snoep van vroeger sigaretten

Chocolade sigaretten kopen kan trouwens nog steeds op amazon.nl! Je koopt daar 6 pakjes chocolade sigaretten voor maar 6,99.

14. Zuurstokken

Net als lolly's funest voor de tanden, maar ik vond ze erg smakelijk: zuurstokken!
Snoep van vroeger

15. Lange Jan

Lange Jans vond ik altijd een beetje de sneue versie van een Donald Duck kauwgomreep. Maar toch lustte ik ze wel ; )

16. Wijnballen

Wijnballen waren uit hun krachten gegroeide ronde snoepjes, waarvoor je je mond wijd moest opensperren. Ik vond ze om die reden een beetje eng. Waarschijnlijk waren ze te groot om in je keel te schieten, maar toch.... Mijn middelste zusje daarentegen durfde wel wijnballen te snoepen:

Snoep van vroeger

Maar wijnballen zijn volgens mij ook funest voor je kakement, om met Joop ter Heul te spreken.

17. Kaneelkussentjes

Hier was ik zelf niet zo gek op, maar ik weet dat ze voor veel mensen goede herinneringen aan snoepen van vroeger oproepen!

Snoep van vroeger

Wel snoep van vroeger is nog steeds te koop?

 • Koetjesrepen
 • Likkoekjes
 • Kaneelkussentjes
 • Fruittella in andere vorm
 • UFO's
 • Hubba Bubba
 • Chocolade sigaretten op Amazon
 • Snoepketting
 • Likschelp
 • Wijnballen

Snoep van vroeger dat niet meer te koop is

 • IJSbonbons
 • Lange Jan
 • Donald Duck kauwgum
 • Mickey Mouse drop kauwgomreep

Persoonlijke ervaring met snoep van vroeger

Ik vroeg mijn moeder die geboren is in 1946 naar haar ervaringen met snoep. Mijn oma vond snoep 'niet nodig,' dus veel heeft mijn moeder niet gehad. Het verhaal wil dat mijn oma in de oorlog de bonnen voor snoep zelfs verkocht.

Snoep kocht je bij de kruidenier

Mijn moeder weet zich verder te herinneren dat je destijds snoep kocht bij 'de kruidenier'. Die had allemaal glazen potten en daarin zat het snoep. De kruidenier schepte het voor je in een papieren puntzakje. Het belangrijkste snoep, dat zelfs mijn oma een goed idee vond, waren pepermuntjes. Je had Wilhelmina pepermunt en King pepermunt.

Toen mijn moeder 18 was ging ze werken op kantoor. Daarvan herinnert ze zich dat iedereen destijds in de bureaulade een grote zak drop had liggen : )

Negerzoenen

Negerzoenen zijn misschien niet echt snoepjes, maar ze zijn wel verdwenen uit de schappen in de supermarkt. Een negerzoen is een soort van luxe koek. Hij heeft een hoge bolvorm en de buitenste laag is van chocola. Als je erin bijt komt je bij een witte schuimlaag van gezoet eiwitschuim. Onderin zit een soort dunne wafels als bodem. Ze bestaan al 200 jaar en komen oorspronkelijk uit Denemarkten. Daar heten ze Flødebolle heten ze daar. Dat is een Deens scheldwoord voor een snob. De Deense naam is dus niet bepaald vleiend.

Persoonlijk vind ik melocakes een veel lekkerder versie!

melocakes

Negerzoenen zijn sinds 2005 te koop onder de naam Chocozoen.

negerzoenen

Samenvattend

Snoep van vroeger roept bij menigeen mooie herinneringen op. Sindsdien is er veel nieuw snoep bijgekomen. Maar ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben over de hoeveelheid snoep van vroeger die nog steeds te koop is.

Waar kun je snoep van vroeger kopen?

Er zijn diverse online shops die 'Oud Hollandsch snoep' verkopen. Hieronder een lijstje met webshops:

 • Snoepdiscounter.nl
 • Candyonline.nl
 • Dropgigant.nl
 • Hetzoethoudertje.nl

Echte ouderwetse snoepwinkels!

En er zijn gelukkig ook nog 'echte' winkels waar je terecht kunt voor snoepen van vroeger.

 • Kiekeboe Snoepgoed in Gorinchem
 • Snoeperij Tum Tum in 's Hertogenbosch
 • Het Oud Hollands Snoepwinkeltje in Amsterdam

Leestips: Javelin trui, IJsjes van vroeger! en Disney XD series vroeger

En herinner jij je Punica nog?

Ken je het spel Bean Boozled? Dat is met snoep!

Wat is jouw lievelingssnoep van vroeger?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik ken ze vroeger snoepjes. Er zijn sommige nog wel te zien. Niet allemaal. Echt ouderwets snoepjes. Zoet hout stokje om te kouwen. Ken jij deze nog..... Leuk om deze blog te weten.

 2. Op de kermis kocht ik altijd een kaneelstok. In mijn vroege jeugd was er "snoep-papier",gekleurde ouwel met een smaakje

 3. Snoepen deden we vroeger eigenlijk nooit. Dat ben ik pas gaan doen toen ik wat ouder was. Het enige waar ik me nu nog aan bezondig is aan een stukje chocola.

 4. Ah, moet ineens aan mijn oma denken. We kregen van haar altijd een Lange Jan als we er geweest waren, voor onderweg.
  Dus ja, je hebt helemaal gelijk: er hangen vooral ook herinneringen aan dat snoep van vroeger.

  1. Ja, die wilde ik ook net noemen.
   Ik herken bijna alle snoep uit de blog, behalve die schelp en die lijkt mij nu net heel erg lekker (en mooi om te zien).

 5. De droplollies van Jamin en ijsbombons vond ik heel lekker.
  Maar achteraf gezien vond ik snoep vooral 'lekker' omdat iedereen in mijn omgeving dat lekker vond. Mij maakte je blijer met een schaaltje chips, stukje kaas of worst.

 6. Echt een trip down memorylane. Ik was vroeger dol op de chocolade sigaret. Vooral de verpakking van verre bestemmingen vond ik geweldig. Ondanks dat ik ze heel veel at met sinterklaas ben ik nooit gaan roken

 7. Snoep uit de jaren vijftig was anders dan bovengenoemd snoep. Wij kochten stroopsoldaatjes, polkabrokken, zouthout en borsthoning. Dat laatste was mijn favoriet, maar ik zou het nu niet meer blieven.
  Er was een leuk snoepwinkeltje hier in Deventer ‘ de zoete geit’ , maar dat is helaas weer verdwenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.