Disney XD: stoere zender?

star wars xd

Disney XD was een speciale kinder- familiezender.

Ze richtten hun programma’s op (stoere) kinderen van 6 tot 14.

Disney XD is een onderdeel van de Walt Disney Company. Voor de hele kleintjes was er Disney Junior.

Vanaf 31 juli 2018 geen Disney XD meer in Nederland

Per 31 juli wordt Disney XD niet meer als 24 uurs-kanaal uitgezonden. Disney stopt met de Nederlandse variant van deze zender.

Disney XD probeerde aan te sluiten bij de interesses van oudere kinderen en tieners door programma’s aan te bieden met meer diepgang en complexiteit dan die op het reguliere Disney Channel.

Het netwerk heeft een internationale aanwezigheid en wordt wereldwijd uitgezonden.

Maar helaas dus niet meer in Nederland.

Disney: niet alleen maar lieve prinsessen meer!

Ik associeer Disney altijd nog met sprookjes! Zoals Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje en de prachtige tekenfilm Alice in Wonderland. Maar ik loop echt zwaar achter! Want sinds Walt Disney het bedrijf Marvel heeft overgenomen, beschikken ze ook over types als Spiderman, Iron Man, X-Men en de Hulk! Dat is wel even wat anders dan die zoete sprookjes. Met de stoere actiefiguren wil Disney behalve de meisjes, ook de jongens wat bieden.

Disney XD series vroeger

Hieronder een overzicht met de Disney XD sseries van vroeger.

 • Phineas and Ferb” (2007-2015): Een geliefde animatieserie over twee stiefbroers die elke zomerdag wilde avonturen en uitvindingen beleven, terwijl hun zus Candace probeert hen in de problemen te krijgen bij hun moeder. De serie combineerde humor, avontuur en muzikale elementen.
 • “Kick Buttowski: Suburban Daredevil” (2010-2012): Deze serie draaide om een jonge jongen genaamd Kick Buttowski die ervan droomde de grootste stuntman ter wereld te worden. De serie volgde zijn avonturen terwijl hij gevaarlijke stunts en uitdagingen aanging.
 • “Lab Rats” (2012-2016): Een live-action serie over een tienerjongen die ontdekt dat zijn stiefbroer en -zus bionische krachten hebben gekregen na een experiment. Samen proberen ze hun krachten te beheersen terwijl ze alledaagse problemen aanpakken.
 • “Gravity Falls” (2012-2016): Een mysterieuze en komische animatieserie over een tweeling, Dipper en Mabel Pines, die de zomer doorbrengen bij hun excentrieke oom in het vreemde stadje Gravity Falls. Ze ontdekken al snel dat het stadje vol zit met bovennatuurlijke geheimen.
 • “Star Wars Rebels” (2014-2018): Een animatieserie die zich afspeelt tussen de gebeurtenissen van “Star Wars Episode III: Revenge of the Sith” en “Star Wars Episode IV: A New Hope”. De serie volgt de bemanning van het ruimteschip Ghost terwijl ze de krachten van het Galactische Keizerrijk bestrijden.
 • “DuckTales” (2017-2021): Een reboot van de klassieke animatieserie uit de jaren 80, waarin de avonturen van oom Dagobert Duck, zijn kleinkinderen en hun vrienden worden gevolgd terwijl ze schatten jagen en mysteries oplossen.

Star Wars Rebels: de strijd tussen goed en kwaad in een tekenfilm

Een goed voorbeeld van een stoere serie is de serie Star Wars Rebels. Het thema is de strijd tussen goed en kwaad. Het kwaad is een valse keizer. En het goede is het kleine clubje rebellen dat dapper genoeg is om tegen die stomme keizer in te gaan. In dat clubje zitten natuurlijk verschillende karakters. Met allemaal hun goed en slechte eigenschappen. Dat maakt dat Star Wars Rebels leerzaam is.

5 Levenslessen uit Star Wars Rebels

 1. Je moet opkomen voor waar je in gelooft!
 2. Niemand is alleen maar goed, of alleen maar slecht. We hebben allemaal onze positieve en negatieve kanten.
 3. Accepteer een ander in al zijn goedheid en slechtheid.
 4. Ook al voelt het soms niet zo, uiteindelijk overwint het goede!
 5. Samenwerken is belangrijk. Samen kun je meer dan alleen.

Similar Posts

6 Comments

 1. DisneyXD is geen stoere zender, het is vooral een zender met vreselijk slecht nagesynchroniseerde meuk. Daarom hebben we deze zender ook geblokkeerd op onze tv.

 2. Weet ik ook direct waar ik Tobias niet naar wil laten kijken ;) Maargoed, ik zei ook dat Tobias nooit naar de teletubbies zou gaan kijken en wat kijkt ie nu…. Juist ja. Oeps! ;)

  1. Ik was altijd dol op de Teletubbies Daantje. Stiekem eigenlijk nog steeds. Het is in Teletubbieland altijd zo lekker rustig. En ze maken nooit ruzie.

   Waarom wilde je niet Tobias daar naar keek? Ik ben heel benieuwd!

  2. Ik noemde de teletubbies als voorbeeld omdat ie daar precies op het moment dat ik reageerde naar zat te kijken ;) Maar ik heb in principe niet meer of minder tegen de teletubbies dan tegen andere televisie-programma’s.

   Ik had gewoon het idee dat ik Tobias altijd bij de tv wilde weghouden. En dat doe ik ook het grootste gedeelte van de tijd, maar hij mag van mij altijd een kwartiertje tot max een half uurtje tv kijken op een moment dat ik even iets moet doen zoals koken of dweilen. En teletubbies is dan zwaar favoriet bij hem.

 3. Dochter kijkt liever naar Disney Channel en vooral Good Luck Charlie is favoriet. Zoon is gek op die marvel series maar ook al 14. Ook hier vroeger de teletubbies. vooral zoon was daar dol op. Ik blokkeer niets ze mogen van mij kijken. Vriendinnetje komt hier regelmatig kijken omdat ze thuis niet mag kijken. Dochter speelt liever buiten. Als compromis gaan ze dan eerst buitenspelen en daarna kijken.
  Ilse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.