Washi tape: wat is het, en wat kun je er allemaal mee doen?

Washi tape: wat is het en waarvoor gebruik je hetHet is helemaal populair: washi tape.

Op Moederdag kreeg ik van mijn kinderen een Hema cadeaukaart, en daarmee haalde ik 3 rolletjes washi tape bij de Hema voor 2,49. Want ik wilde weleens weten wat daar nou zo leuk aan is. En wat ís washi tape eigenlijk?!

Wat is washi tape?

Laat ik beginnen met te zeggen dat washi tape ook vaak wasabi tape wordt genoemd. Maar wasabi is een pittig kruid dat je bij een Japanse maaltijd eet. Heel iets anders dus. Daarnaast wordt het ook wel masking tape genoemd.

Washi tape is afplakband. Het heeft wel wat weg van schilderstape! Maar washitape is niet zo maar afplakband: het is heel mooi en decoratief afplakband. Het is gemaakt van rijstpapier.

Washi tape is echt iets anders dan deco tape. Deco tape is veel meer plástic, en het plakt veel meer. Je kunt het niet opnieuw gebruiken.

Kenmerken van washi tape

 • Het is heel gemakkelijk in het gebruik
 • Je kunt het opplakken
 • Je kunt het ongestraft ergens afhalen en vervolgens ergens anders opplakken zonder dat het niet meer werkt
 • Je kunt het scheuren
 • Je kunt erop schrijven
 • Het is sterk

De geschiedenis van deze tape

Washi tape komt oorspronkelijk uit Japan. In eerste instantie werd het dan ook verkocht als Japans Afplakband. Maar op de een of andere manier werd dat washitape.

In 2006 kreeg een verbaasde Kamoi, directeur van Kamoi Kakoshi Co. Ltd. en producent van MT Masking tape, een mailtje van een groep vrouwen. Ze schreven dat ze een boek hadden gemaakt met zijn MT Masking tape. En ze wilden graag een rondleiding door de fabriek.

Kamoi snapte er niks van, en reageerde niet op de mail. Maar de vrouwen lieten zich niet uit het veld slaan. Een tijdje later werd er een pakketje bezorgd. Er zaten allemaal pagina’s in die versierd waren met de MT Masking tape. Kamou besloot de vrouwen dan toch maar uit te nodigen in de fabriek. Hij genoot van hun bewondering en enthousiasme voor zijn tape. Later ontving hij nog een boek van MT Masking tape, waaraan 17 kunstenaars hadden meegewerkt. De vrouwen vroegen bovendien of hij meer kleurtjes en patronen wilde maken.

En dat deed Kamoi!

Wat kun je doen met washi tape?

Op Pinterest zie je dat  je echt van alles kunt doen met deze tape! Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een woord mee op de muur van je woonkamer te maken. Maar het is ook heel geschikt om een cadeautje specialer te maken.

Zelf heb ik het gebruikt om mijn agenda een indeling te geven.

washi tape in Moleskine agenda
Bloemetjes washi tape. What else.

En ik heb mijn toetsenbord een beetje opgefleurd!

Washi tape op computer toetsenbord

Ideeën voor washi tape

Als je ideeën wilt opdoen over wat je allemaal nog meer met masking tape kunt doen, kun je op Pinterest kijken. Maar er zijn ook boeken! Bijvoorbeeld het Masking tape ideeënboek van Patricia Morgenthaler. Sommige mensen verzamelen een heleboel rolletjes, en stallen die  gewoon uit. Zelfs dat staat al erg leuk.

Washi tape Nederland: Waar kun je het kopen?

De tape is op veel plekken te koop. De Hema bijvoorbeeld! Bij de Hema heb je 3 rolletjes voor 2,50. Maar bij de Wibra heb je er 3 voor maar 1,-! En ook bij de Action vind je deze tape.

Goedkope washi tapes vergeleken

Deborah vergeleek op haar blog verschillende soorten  tape. Ze testte de tapes van de Wibra, Action, Hema en een winkel die ik niet ken. Ze vindt dat er weinig verschil is tussen de verschillende washi-tapes. Hoewel die van de Wibra het minst op echt washi tape lijkt, omdat het wat plastic aan doet. Klik hier voor Deborahs post.

Ik vind overigens wel dat er veel verschil is tussen verschillende tapes. De slechte tapes scheuren bijvoorbeeld heel snel af. Soms kan ik bijna niet een ‘net’ stukje afscheuren. Dat soort tape is echt niet prettig om te gebruiken vind ik.

Duur is deze tape beslist niet. En je kunt er echt veel plezier mee beleven.

Engelse video over masking tape

Rode washi tape

In de comments vroeg Hélène naar de rode washitape in de afbeelding bovenaan deze blogpost. Helaas is dat niet een tape die ik zelf heb gekocht. Maar ik ben natuurlijk wel meteen gaan zoeken naar rode washi tape. Op amazon.nl kwam ik er een paar tegen:

rode washitape

En deze rode tape met glitter:

rode washi tape

Of deze, die je los kunt kopen:

rode washi tape

Heb jij deze leuke gekleurde tape al ontdekt?

Deze post verscheen voor het eerst in 2014.

Similar Posts

12 Comments

 1. Ja, ik vindt het ook leuk spul, lekker in allemaal leuke dessins en kleuren.
  Zelf heb ik er pas nog een saai schrift mee opgefleurd. Gewoon de hele kaft met allemaal verschillende tapes beplakt. Leuk om als art journal te gebruiken als ik daar ooit aan toe kom. Of om allemaal leuke ideeën in te schrijven…of…

 2. Ik wordt heel erg onrustig van al die printjes en lijntjes, daarom gebruik ik het ook niet. Ik vind het ook niet mooi staan. Tast het het kunststof van je toetsenbord niet aan?

 3. Ik ben het nog niet tegen gekomen maar ik zou het ook niet zo snel kopen. Alleen als ik er een leuk idee voor heb waar ik het nut van in zie.

  1. Aha, het nuttigheidsprincipe! Daar heb ik ook altijd last van. Maar dat vind ik leuk aan washi tape: er is altijd wel een nut voor te bedenken.

 4. Heb jij die tapes gekocht? rechts van 5 tm 10? zo ja waar? Ik kan nooit rode vinden en ben er naar op zoek.
  Wat ik als zuinigerd heel vaak doe is ook gewoon een strook papier uitknippen en de uiteindes scheuren en plakken. zelfde effect. liefs.

  1. Wat een slimme manier om op die manier het washi tape effect te krijgen Hélène! De washitape op de afbeelding heb ik helaas niet. Maar ik ben meteen gaan kijken of ik online rode washi tape kon vinden. Ik heb er een paar gevonden bij amazon.nl. Die heb ik in de blogpost verwerkt. Hopelijk heb je er wat aan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.