Masking tape: alles wat je weten moet en waarom het zo goed is

Masking tape

Masking tape is een ander woord voor washi tape. Deze tape is gemaakt van dun papier, en je kunt er heel makkelijk een stukje afscheuren. Je kunt er onder andere eenvoudig dingen mee ophangen, en er weer afhalen. De tape heeft een beschermend laagje dat het vochtbestendig maakt. Dat maakt dat je er niet met alle soorten stiften en pennen op kunt schrijven.

Hoe zit dat met de naam masking tape versus washi tape?

Washi tape is dus eigenlijk gewoon masking tape. Het woord washi verwijst naar het soort papier uit Japan waarvan de tape is gemaakt. In Japan noemen ze het dan ook gewoon masking tape. Oorspronkelijk komt de tape uit Japan, maar nu wordt het over de hele wereld gebruikt. En dat verbaast me niets, want het is mooi, leuk, makkelijk en niet duur.

Wist je dat schilderstape ook masking tape is?

Je kent misschien wel de rollen schilderstape? Dat is eigenlijk ook masking tape. Maar schilderstape wordt vooral heel praktisch gebruikt. Bijvoorbeeld om deurkozijnen af te plakken, als je de deur gaat verven, en je niet wilt dat de verf op de kozijnen komt. Hieronder een voorbeeld van schilderstape zoals je die o.a. bij de Action vindt:

Schilderstape Action

Deze post gaat over de versie van masking tape die ook bekend is washi tape. Dit type tape is ‘voor het mooie’. Er zijn eindeloos veel leuke kleurtjes en patronen van. En je kunt het voor van alles en nog wat gebruiken. Zelfs als schilderstape : ) Maar dat is dan weer jammer van de mooie tape.

En hoe zit het met ‘duct tape’?

Duct tape is een compleet ander soort tape dan masking tape. Duct tape kun je bijvoorbeeld beslist niet afscheuren. Het is glimmend, en van heel stevig plastic achtig materiaal. In spannende films wordt duct tape nog wel eens gebruikt door slechteriken om mensen de mond te snoeren. Dan plakken ze duct tape op de mond van hun slachtoffer, en die kan dan echt niet meer wat zeggen. Dat hoef je met washi tape echt niet te proberen. Dat zou er zo afgaan.

Waarvoor kun je masking tape allemaal gebruiken?

 • Om een envelop mee dicht te plakken. Het lijkt net wat leuker als je een envelop op siert met masking tape.
 • Om waxinelichtjes mee te versieren. Je plakt de tape dan om het zilveren houdertje. Kleine moeite, groot effect.
 • Om foto’s of leuke krantenknipsels mee aan je muur te plakken als muurdecoratie. Dat heeft één van mijn maandagochtend vriendinnen gedaan in haar wc. Elke keer dat ik er kom ben ik weer onder de indruk van hoe leuk het staat.
 • Sommige washi tape heeft een soort etiket en schrijfruimte en kun je dus gebruiken als etiket op boeken en schriften. Zo’n rol heb ik zelf van de Hema!
 • Om boeken te kaften en op te sieren.
 • Personaliseer je pen met masking tape. Masking tape is heel geschikt voor het opsieren en beoefenen van allerlei hobby’s.
 • In een poeziealbum!
 • Je kunt masking tape gebruiken voor boekenleggers.
 • In agenda’s en bullet journals. Zie ook mijn post over de bullet journal van de Action!
 • Om een cadeautje mee te versieren. Een cadeautje inpakken wordt makkelijker en leuker met washi tape.
 • Masking tape is geweldig om je planner mee op te fleuren en secties te maken.
 • Om paperclips mee op te fleuren.
 • Je kunt er een toetsenbord mee opleuken of je laptop.
 • Saaie keukenlades? Met masking tape geef je ze een nieuwe look.
 • Washi tape is zelfs geschikt om de je telefoonhoesje te personaliseren.
 • Een suf blik kun je met washi tape omtoveren tot een superleuk pennenbakje.
 • Originele kerstkaarten maken? Of een persoonlijke verjaardagskaart? Ook daarvoor kun je masking tape gebruiken.
 • En nog veel meer!

Filmpje met tape ideeën in de praktijk

Of je nou masking tape in huis hebt of niet, dit filmpje is hoe dan ook leuk om te bekijken. Het is echt inspirerend om te zien hoe je washi tape kunt gebruiken.

Hoe gebruik je masking tape?

Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan masking tape is dat het zo makkelijk in het gebruik is. Je kunt simpelweg een stukje afscheuren om te gebruiken. Wil je juist een keurig recht stukje, dan kun je het natuurlijk ook knippen. Sommige mensen knippen de tape met zo’n speciale kartelschaar voor een leuk effect. Verder kun je de tape prima in laagjes gebruiken, en zo mooie effecten creëren.

Hoe herken je goede kwaliteit masking tape?

Eén van de dingen waar ik tegenaan loop als ik masking tape koop, is de kwaliteit. Ik weet het dat mijn eigen schuld is, als ik te goedkoop wil uit zijn… Maar een tape van slechte kwaliteit kun je bijvoorbeeld heel slecht van het rolletje afpeuteren. Het komt er als het ware niet goed vanaf, of het scheurt per ongeluk. Dit vind ik ook meteen het belangrijkste kenmerk van goede kwaliteit washi tape:

Het is sterk, maar je kunt het wel scheuren en het komt soepel van het rolletje af.

Zelf was ik ooit teleurgesteld over de masking tape van de Action, maar ik kwam ook deze positieve review van de Action versie tegen. Ook Ingrid van het blog 365 miles to Paris is vrij positief over de tape van de Action. Hoewel zij er wel bij waarschuwt dat het vooral fijn is voor beginners. Mensen die gewend zijn aan MT tape zullen minder blij zijn met de versie van de Action volgens haar.

Bekend merk MT

Net zoals je groenten van Hak en het huismerk hebt, zo heb je ook masking tape van officiële merken en van huismerken. Een huismerk versie is bijvoorbeeld de tape van de Hema of Action. Een A-merk dat bekend staat om de goede kwaliteit is MT masking tape. MT washi tape wordt gemaakt door het Japanse bedrijf Kamoi Kakoshi. Als je hun website bezoekt, kijk je je ogen uit.

Hieronder een video van Kamoi Kakoshi over washi tape:

Boeken met ideeën voor masking tape

Masking tape van de Hema

Hieronder een overzicht van het assortiment van de Hema. Mijn hart ging er in ieder geval sneller van kloppen : ) Ik heb de leukste eruit gehaald. Als je op het plaatje klikt kom je meteen op de site van Hema.
Masking tape

Screen Shot 2019 07 18 at 15.56.51

washi tape

 

washi tape

Screen Shot 2019 07 18 at 15.57.17

Screen Shot 2019 07 18 at 15.57.23

Screen Shot 2019 07 18 at 15.57.29

Washi tape van de Action

 

 

tape van de Action

Screen Shot 2019 07 18 at 16.02.11

Screen Shot 2019 07 18 at 16.02.36

Tape bij de Blokker

Screen Shot 2019 07 18 at 16.09.47

Washi tape bij Albert Heijn

Ze verkopen zelfs washi tape bij Albert Heijn tot mijn verrassing. Hoewel je dan niet veel keus hebt.

Screen Shot 2019 07 18 at 16.11.44

 

Officiële MT tape bij bol.com

Vergeleken met de tape bij de Hema en Action is de prijs van de officiële MT masking tape wel even schrikken:

MT tape
31,90 bij bol.com!
tape
10,95 bij bol.com

Samenvatting

In deze post las je over masking tape en wat je er allemaal mee kunt doen. Het is bijna overal verkrijgbaar, en is niet duur. Tenzij je een officieel merk als MT koopt. Het is een aanrader om in huis te hebben, omdat het zo multifunctioneel is. Moet je bijvoorbeeld onverwachts naar een verjaardag maar heb je geen cadeautje? Met washi tape, een jampotje en een waxinelichtje maak je in een handomdraai een persoonlijk cadeautje.

Zie ook mijn post over Action stickers! en stickers voor in agenda.

Las je dit artikel omdat je op zoek bent naar een leuke hobby? Lees dan ook mijn post Hobby’s zoeken!

Gebruik jij al deze tape al?

Similar Posts

17 Comments

 1. Wat een goed idee om er een telefoonhoesje mee op te leuken! Ik heb echt een heel saai hoesje (want er was niets anders beschikbaar) en ik heb zat van deze fijne tape in huis. Snel mee aan de slag dus;). Tot nu toe gebruikte ik het alleen voor m’n bullet journal.

 2. Ik gebruik het eigenlijk nooit. Alleen de schilderstape heb ik wel eens gebruikt ;) Maar washi tape is inderdaad wel heel handig om iets op te vrolijken.

 3. Jazeker, handig en leuk. Bijvoorbeeld om een oplaad stekker doen, zodat je weet waarvoor die is. Of je notebook mee opvrolijken. Tof artikel, ga de filmpjes nog eens bekijken.

 4. Het envelopje met inhoud in LA-motief lag klaar en toen las ik dit en dacht, ach laat ik er nog een passend stukje tape op plakken. Had helaas geen bloemetje.

 5. Nee, ik gebruik ‘m niet. Ik ben momenteel niet zo versierderig. Wel heel leuk. Lijkt me typisch zo’n item waarbij ik niet kan kiezen en alles koop.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.