Bestekbak

In ons vorige huis in de stad, kwam onze keuken met een kant-en-klare bestekbak. Die hoorde bij de keuken.

Bestekbak

Die  bestekbak was zo’n 55 cm breed, dus je zou denken: daar kun je alles netjes in kwijt. Er kon inderdaad een boel bestek in, maar toch was die bestekbak altijd een zootje. En ik had nog een hele aparte la nodig voor pollepels, spatels, schuimspanen, houten lepels etc. Eens in de zoveel tijd was ik die bestekbak helemaal zat. Dan gooide ik alles er uit, waste hem, en ruimde alles weer keurig op. Maar binnen een paar dagen was het weer een zootje.

Bestekbak van de Blokker

In ons huis op het platteland bewaar ik mijn bestek in een kastje van de kringloop. Ik kocht bij de Blokker zo’n bestekbak van Curver, en deed die in één van de lades. Ook al was die bestekbak veel kleiner dan de bestekbak in ons oude huis, toch werkte hij prima. Niettemin hadden ook hier de lepels de neiging om te gaan hokken met de vorken.

Toen kreeg ik een ingeving. Je hoort toch altijd dat je ‘out of the box’ moet denken? Ik besloot het hele idee  van een bestekbak te vergeten, en mijn bestek op te bergen in de drie lades van het kringloopkastje! In lade 1 huizen nu de lepels. In lade 2 de vorken, en in de derde la liggen de messen. Soort bij soort. Het oogt keurig, en ze kunnen niet meer door elkaar gaan liggen. in een oprisping van creativiteit had ik de laatjes bovendien ‘bekleed’ met mooi papier, waardoor het er nog mooi uit ziet ook.

houten besteklade

Ik ben erg tevreden met mijn alternatief voor een bestekbak.

wibra bestekbakAlternatieven voor een bestekbak

Het zette me aan het denken: zijn er nog meer alternatieven voor een bestekbak? Ik kon er slechts 3 bedenken.

 1. Bij de Wibra hadden ze een tijdje geleden een soort hangkastje met vakjes. Op de voorkant van elk vakje stond een lepel, vork of mes. Het was even googelen maar uiteindelijk vond ik een plaatje van het betreffende kastje!
 2. Leuke potten of blikken voor je bestek. Die zet je op je aanrecht. Maar dat vind ik niet handig, want ik wil geen werkvlak inleveren.
 3. Bestek ophangen: ik vind van die roedes waaraan je keukengerei kunt hangen erg leuk. Maar lepels e.d. kun je daar helaas niet aan ophangen.

Leestip: Besteklade pimpen

Hoe heb jij je bestek georganiseerd?

Similar Posts

4 Comments

 1. Ik heb een paar heel brede lades in de keuken van wel 90 cm breed. In de bovenste zit nog een aparte brede besteklade met heel veel vakken zodat ik alles soort bij soort zijn eigen plekje kan geven. Altijd netjes in het gelid en heel overzichtelijk. De houten lepels en zo staan op het aanrecht in een mooie oude grespot… Ik kan duidelijk niet tegen rommel, dus bij mij niet alles door elkaar in een laatje….
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. In mijn lade’s zaten bij aanschaf bestek lade’s, dus soort bij soort. Onder mijn fornuis zit een hele brede la waar niks in zat daar heb ik een grote bestekbak in gekocht waar mijn grote messen een ander groot keukengerei in ligt, mijn garde;s zet ik in de litermaat in de lade daar onder.
  Verder zou ik geen andere oplossingen kunnen bedenken. Vroeger lag men lepels en vorken allemaal netjes zij aan zij, misschien zijn die er nog wel, dat heb ik ook niet.

 3. In onze keuken zit een vaste bestekbak in een van de lades, en daar ligt mijn ‘gewone’ bestek en wat kleiner bestek in. De soeplepel en pollepels en opscheplepels staan in een paar leuke, vintage blikken op de magnetron; dat aanrechtblad zijn we toch al kwijt, en het staat nog leuk ook.

 4. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb 15 laatjes in mijn keukentje.

  3 grote onder het aanrecht.
  In twee daarvan ligt een bestekbak die bij het huis hoort.
  Althans, ik hoor er eentje te hebben, maar in mijn vorige huis zou de keuken vervangen worden en ging de oude naar de schroot en daar heb ik de tweede bak van meegenomen.
  Ik vind die bakken handiger dan die curverbakken (die had ik twee huizen geleden)
  omdat ze precies passen en er dus niets achter of naast kan vallen.
  In de ene zit het bestek.
  In de andere zitten raspen en gardes en soeplepels en al dat soort spul.
  In de derde la liggen dingen zoals huishoudfolie en vuilniszakken en zo.

  En ja, eh dan die andere 12 laatjes.
  ik ben 2,5 jaar geleden kleiner gaan wonen en kon sommige dingen gewoon nergens meer kwijt.
  Naast de koelkast was een randje van 30 cm over en dat werd al snel een rotzooitje.
  Ik ging op zoek naar iets wat er tussen paste en waar ik vanalles aan klein spul (zoals waxinelichtjes en ijsvormpjes en schuursponsjes en elastiekjes en ehbo en vitamniepillen etcetcetc) in kwijt zou kunnen en kwam uit op kunststof stapelbare ladekastjes.
  Ik kocht er 3 omdat ze precies boven op elkaar ertussen paste en zo een net geheel met de rest van mn keukentje vormen.

  In mijn voorvorige huis had ik alle keukengerei aan haakjes aan de waterleiding hangen.
  Stond heel gezellig, maar de boel werd wel snel vet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.