Kindernamen kiezen: denk aan deze 12 dingen + Kakker namen top 20

kindernamen kiezen

Kindernamen kiezen is een belangrijke taak als ouder.

Je kind moet er immers zijn hele leven mee doen.

En het soort naam dat je hebt, beïnvloedt in zekere zin je leven.

Kindernamen kiezen

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter twijfelde mijn man en ik over Emma, en vond ik Puck erg mooi. Bij Puck had ik romantische associaties met Shakespeare’s Midzomernachtsdroom Maar ja, mijn man vond het géén mooie naam, en dus was het exit Puck.

Maartje

Toen bracht bij een familiereünie mijn nichtje een penvriendinnetje mee dat Maren heette. En dat inspireerde ons tot Maartje. Bij onze oudste zoon wilden we een korte no-nonsense naam, en dat werd Jan.

Kindernamen kiezen: Hollandse namen

Toen was de toon gezet, en bleven we bij Hollandse namen. Onze tweede dochter noemden we Teuntje, en zij werd gevolgd door de oerhollandse namen Ot en Piet. Want in zo’n rijtje namen past bijvoorbeeld een ‘Jordy’ of ‘Kimberley’ niet. Voor een jongen heb ik de naam ‘Beer’ ook altijd mooi gevonden, maar die heeft mijn man helaas ook gevetood.

Kindernamen kiezen moeilijk als je niet op één lijn zit

Het kiezen van een naam voor onze kinderen vond ik op zich niet zo moeilijk: ik vond het vooral moeilijk een naam te vinden die zowel mijn man als ik mooi vonden! Zonder hem was het veel makkelijker geweest! Dan had ik een Puck en een Beer gehad.

Kindernamen 2022 top 10

Op de site van de Sociale Verzekeringsbank vind je een top 10 van populaire kindernamen in 2022. Deze site is trouwens toch een aanrader, want je kunt hier ook zien welke namen populair zijn, op beginletter, op lengte en hoe vaak ze gekozen zijn.

 1. Noah 945
 2. Julia 753
 3. Lucas 734
 4. Mila 696
 5. Sem 653
 6. Emma 648
 7. Daan 647
 8. Levi 643
 9. Liam 640
 10. James 634

Naamkeuze grote verantwoordelijkheid

Kindernamen kiezen vind ik een hele verantwoordelijkheid: want een naam roept bepaalde associaties op. En je wilt je kind niet opzadelen met een naam waar hij of zij de rest van zijn leven last van heeft. De naam Beatrix geeft bijvoorbeeld een heel ander gevoel dan de naam Splinter. Bij die laatste hoor ik automatisch het gezegde: ‘Zo komt Jan Splinter door de winter!’

Kindernamen kiezen 12 aandachtspunten

Waar moet je op letten als je kindernamen kiest?

12 factoren die belangrijk zijn bij kindernamen kiezen

 1. Is het een populaire naam? Sommige ouders wíllen graag een populaire naam. Anderen juist niet, omdat de kans dan groot is dat je kind met minstens 3 naamgenootjes in de klas zit.
 2. Wat voor associaties roept een naam op? De naam Storm is bijvoorbeeld een naam die niet neutraal is. Stel je noemt je kind Storm, en het is een bleekneusje dat het liefst thuis achter zijn Nintendo zit. Je kunt je dan afvragen of de naam Storm wel bij hem past.
 3. Een ander goed voorbeeld van een naam die reacties oproept is de titel van dit boek: Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?
 4. Roept de naam op tot vervelende rijmelarij? Zo roept de naam Splinter bij mij automatisch het gezegde: ‘Zo komt Jan Splinter door Winter’ op.
 5. Hoe matcht de naam met je achternaam? Stel je achternaam is Peer. Wil je je dochter dan Appel noemen bijvoorbeeld? Soms vormt een voornaam een lastige combinatie met een achternaam. Stel je achternaam is Huigen en je noemt je kind Jan. Dan krijg je al snel de associatie met het kinderliedje Jan Huigen in de ton. Wil je je kind dat aandoen? Zo hoorde ik over een vader die Pot heet van achternaam en zijn kind Bloem wilde noemen….
 6. Als je meerdere kindernamen geeft: wat spellen de initialen dan? Stel je noemt je dochter Fiona Ursula Cristina Kerstin. Zie je het probleem?
 7. Een verkleinnaam is lief als een kind klein is, maar kan later soms hinderlijk zijn. Zo noemden wij onze dochters Teuntje en Maartje. Ik vind het nog steeds prachtige namen, maar ik kan me voorstellen dat ze het later misschien lastig vinden.
 8. Als je al meer kinderen hebt: past de naam bij de namen van je andere kinderen?
 9. Wil je je kind vernoemen?
 10. Is de naam makkelijk te schrijven? Denk hierbij ook aan je kind op school. Youandi is bijvoorbeeld best lastig.
 11. Is de naam op verschillende manieren te schrijven? Ook dat kan later voor problemen zorgen.
 12. Kan er een scheldnaam van gemaakt worden?

Kindernamen kiezen boeken

Vind je het maar lastig om een goede kindernaam te kiezen? Dan zijn er talrijke namenboeken op de markt. Zoals het Babynamenboek:

kindernamen kiezen

Kindernaam kiezen: denktank inschakelen

De meeste ouders denken goed na over een kindernaam. Maar laatst zag ik Pregnant in Heels op TLC (waar anders!) waar de aanstaande ouders wel heel extreem te werk gingen bij het kindernamen kiezen! Achtereenvolgens schakelden ze een:

 • Denktank
 • Focusgroep
 • Dinertje met alle vrienden

En weet je wat ze aan het eind kozen? De naam die de focusgroep en de vrienden afkeurden! Ze waren dus te eigenwijs om het advies waarom ze vroegen op te volgen.

Kindernamen kiezen ervaringen van andere ouders

 • Onze zes kinderen zijn allemaal vernoemd. De oudste 4 naar hun opa’s en oma’s en de jongste 2 naar hun overgrootvaders. Ik vind het handig en leuk om te vernoemen. Handig omdat je, als je besloten hebt wie je gaat vernoemen, je de doopnaam of -namen hebt. Daaruit puzzelden we dan een leuke roepnaam. Het is slim om op te letten dat ze niet dezelfde voorletter hebben. Bij nummer 5 hebben we daar helemaal niet bij stil gestaan. Met als gevolg dat ik heel verbaasd keek toen ik voor het eerst post kreeg voor hem (van de kinderbijslag) Verdraaid hij heeft dezelfde voorletter als zijn jongste zus!! Slim hè? ;-) (H. Treur)
 • Wij zijn nu bezig met een kindernamen kiezen voor ons tweede kindje. Vooral een jongensnaam vind ik best lastig, voor een meisje heb ik meer ideeën. Omdat we christenen zijn heeft een bijbelse naam wel de voorkeur. Oudste dochter heet Rebecca. Het is me wel opgevallen dat er eigenlijk weinig ‘Hollandse’ namen zijn. In Nederland hebben veel mensen namen die Fries, Engels, Frans of Germaans zijn. Of Grieks/Hebreeuws, uit de Bijbel. Omdat Germaanse namen vaak verwijzen naar Germaanse goden of een betekenis hebben in de trant van held, overwinnaar, heerser etc spreken die mij niet zo aan. Ik let ook erg op de betekenis. Dat Mara ‘bitter’ betekent wist ik wel. Mijn naam is daar net als Maria een variant op (een Franse versie geloof ik). (Mariella)
 • Onze 3 kinderen zijn allemaal vernoemd, de doopnaam net als opa en oma’s, maar er wel een mooie passende roepnaam van gemaakt. We hebben geweldige ouders en ik zie het als eerbetoon hun naam in de familie te houden! (Truus)
 • Bij onze eerste hebben we heel lang gedaan over kindernamen kiezen. Voor het geval het een jongen zou worden. Manlief wilde graag dat het begon met de eerste letter van zijn naam, hoewel hij dat nu ontkent. Maar dan krijg je bij de post problemen; dus een naam erbij. Voor een meisje had ik al een naam toen ik een klein meisje was en nog helemaal geen kinderen hoefde/wilde. Manlief vond dat ook een mooie naam. Bij de tweede wisten we dat het een meisje zou worden dus helemaal makkelijk, nooit ergens over nagedacht en zij heeft dan ook maar 1 naam. Helaas komt deze naam in ons dorp heel veel voor. Wel allemaal anders geschreven, maar je zegt hetzelfde. Dat is wel weer jammer en had ik ook niet verwacht omdat ik de naam in mijn leven niet veel ben tegengekomen. Dus hoe raar kan het leven lopen en wij wonen in een heel klein dorp!!! Wij hebben er bij een jongensnaam, omdat dat er 2 moesten worden, wel op gelet dat de initialen niet raar werden en niet een al te populaire naam. Bij hem op school zit er niemand die zo heet. En vernoemen was bij mij absoluut verboden. Daar heb ik namelijk slechte herinneringen aan. Als mijn ouders het geweten hadden van tevoren hadden ze mijn zusje ook nooit vernoemd, maar helaas dat weet je niet bij de zwangerschap. Ik had graag de kinderen mijn achternaam gegeven maar manlief wilde dat niet. Ik draag wel mijn eigen naam hoewel onze oudste dit niet echt leuk vind. (Janneke)
 • Onze oudste dochter heet Zahra-zoe zal de rest aan verbeelding overlaten want dan wordt het heel herkenbaar dan nog 2 dochters met Y en X en zoon wegens gebrek aan inspiratie door gegaan naar de R maar hij heeft wel de meest originele naam die hebben wij nog nooit ergens gehoord :) (Nada Surf)
 • Voor ons is het niet belangrijk of de namen bij elkaar passen bij het kindernamen kiezen. Gek genoeg doen ze dat wel. Beide namen beginnen met de Y. Buiten dat het wat moeilijker is om een chocoladeletter te vinden, en dat mensen er nogal flauwe grapjes over maken, vind ik het geen probleem. In die grapjes gaan we gewoon mee door ze Y1 en Y2 te noemen. Vooral over de naam van de oudste krijgen we ook veel complimenten. De naam van nummer drie die in juni komt, daar zeg ik nog niets over. ; )Overigens hebben, en krijgen ze allemaal drie namen. We vinden het leuk om te vernoemen. De naam van de oudste komt weinig voor, de andere gekozen namen horen we ietsje vaker. (Dee)
 • Ik ken dat programma van TLC Pregnant in Heels. Ik vind het tenenkrommend, maar dat weet ik pas als ik een aflevering heb gezien. Dat programma wat jij bedoelt heb ik dus gezien en ja…wat moet ik daar nog over zeggen…Ik hou van aparte namen en niemand hoeft dit voor mij in te vullen. Ik haat namen als Merel, Godelieve, Maan, Vlinder… etc… (Azalaia)
 • Het moeilijkste van alles bij het kindernamen kiezen vond ik om een naam te vinden die we allebei leuk vonden…. Uiteindelijk vonden we een mooie jongensnaam, die vier jaar na zijn geboorte opeens heel populair werd. Dat vind ik een beetje jammer, mijn man vind het juist weer leuk!! (Barbara)
 • We wisten niet wat het ging worden, alhoewel ik zeker was dat het een meisje zou zijn. Naam voor een jongen was idee van man die een favoriete oom had, en die ik ook leuk vond. Ik wilde de initialen in ieder geval gebruiken in maar omgedraaid. Bij beide is de tweede naam deels vernoemd, de roepnaam voor meisje was een naam van oud-collega die ik koos en man leuk vond. Verder geen ideeën langsgekomen eigenlijk. (Lot)
 • Ik citeer slechts: ‘What’s in a name! Ook als een roos een andere naam had, zou ze net zo lekker ruiken.’ Mijn twee dochters hebben vrij simpele namen. Ze klinken oerhollands (…) maar de naam van de oudste komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en de naam van de jongste uit Scandinavië. (Thea)
 • Ik ben blij dat we een zoon kregen en de meisjesnaam nooit meer uit de kast komt. Denk dat ik daarvan spijt had gekregen. Onze Junior is vernoemd naar Senior (duh) (en naar een hele lieve overgrootvader). Een Germaanse naam met internationale allure (Senior draagt echter een afkorting als roepnaam). Hij vindt het zelf heel leuk dat een Groot Koning ook zo heette ooit :D. Hij heeft geen klasgenoten met dezelfde naam en het is een echte stoere jongensnaam. Geen twijfel mogelijk over het geslacht. Ook draagt hij de namen van beide opa’s als doopnamen. Al hebben we daarbij niet de lange ‘ouderwetse’ versies gebruikt en de familienaam van mijn man. Dat laatste is ook niet meer vanzelfsprekend tegenwoordig. Ik draag ook de familienaam van mijn man (met trots: ik ben er zeker op vooruitgegaan qua achternaam kan ik je vertellen :). Ook dat is niet meer vanzelfsprekend tegenwoordig. Het voelt goed. En bleek dat het vaak erg praktisch is om allemaal hetzelfde te heten. Junior is een enig kleinkind en de hele schoonfamilie was blij en verrast dat we het zo gedaan hebben. (Metalmommy)
 • Wij gingen voor origineel bij kindernamen kiezen. De kinderen hebben een naam gekregen die nog niet bestond. Dan kom je wel aan een dubbele naam, maar dat klinkt en staat ook mooi. En om het helemaal af te maken zijn we achteraan het alfabet begonnen :) (Nada)

Rare achternamen

Voornamen kun je tenminste nog kiezen. Maar je zul maar een rare achternaam hebben. Zo had ik vroeger een leraar Frans die Vroegindewey heette. Hoewel ik dat ook wel weer een mooie naam vindt. Hij is vrolijk en lenteachtig. Bovendien leek die leraar op neef Herbert uit de serie Familie Knots.

Een klasgenootje van mij had als achternaam Rootmensen. Van mijn moeder hoorde ik dat deze mensen oorspronkelijk rotmensen heetten. Dat is natuurlijk een heel vervelende achternaam. Die zou ik ook graag willen veranderen.

Op de site ernieramaker.nl vind je meer dan 1000 rare achternamen.

Kakker namen

Er bestaat blijkbaar ook zoiets als kakker namen! Bij mij komt dan als eerste de naam Roderick op.

Maar wat is een kakker eigenlijk?

Wat is een kakker

Iemand een kakker nemen is doorgaans geen compliment. Een kakker is een stereotype van een rijke, vaak elitaire persoon. De term wordt geassocieerd met mensen die een chique levensstijl hebben, rode broeken dragen en truien niet aandoen maar los over hun schouders dragen. Oh ja, en ze praten vaak heel ‘bekakt’.

In dit milieu zijn bepaalde namen erg geliefd, en dat zijn dan dus… kakker namen!

Kakker namen top 20

 1. Roderick
 2. Annefleur
 3. Diederik
 4. Constantijn
 5. Conraedt
 6. Marguerite
 7. Frederick
 8. Machteld
 9. Reinout
 10. Zeger
 11. Florentin
 12. Ada
 13. Julius
 14. Arthur
 15. Leonoor
 16. Charlotte
 17. Constance
 18. Linde
 19. Willemijn
 20. Mabel

Lees ook mijn post over het vraagstuk: Baby in box en Kraamcadeautjes

Vond jij kindernamen kiezen lastig?
En zat je op 1 lijn met je partner?

Deze post verscheen voor het eerst in 2012 en is geupdate.

Similar Posts

39 Comments

 1. Dat was bij ons soms ook lastig. Helemaal bij de jongste. De naam die ik het mooiste vond is toen zijn tweede naam geworden.
  En happy me, jongste zoon heeft een paar jaar geleden voor zijn tweede naam gekozen omdat hij die mooier vond :-)

  Groetjes, VeggieMo

 2. Ik ken een kroeg die de Splinter heet… ;)

  Die éne naam waren we het meteen over eens (past in de familie, eigenlijk is ie junior en ook overgrootvader heette zo). Manlief stelde het voor en ik vond het wel een mooi idee en een mooie naam tevens. Ik had een meisjesnaam bedacht, die we nooit nodig hebben gehad dus. Heb er nog geen keer spijt van gehad en de naam wordt niet veel meer gebruikt tegenwoordig, dus zit ie niet met drie klasgenoten met dezelfde naam, maar wel andere spelling. Kan internationaal ook prima (iets anders gespeld vaak). Het is helemaal goed zo!

  Niks mis met Hollandse namen vind ik, hoor!! Vind ze wel passen bij mensen van het platteland ;);)

 3. Wij hebben een Emma :-) wisten wel dat het een populaire naam was, maar leek in ons dorp toch niet zoveel gegeven te worden. Maar ja, al die mensen adverteerden gewoon niet in het suffertje :-( Inmiddels is ze 6 en het blijft een populaire naam. Ze zitten met zn 3-en in groep 3. Onze jongens hebben wel namen die weinig voorkomen. In 2002 geboortejaar van onze oudste zoon. Is de naam 22 keer gegeven. In 1993 2x. Jongste zn naam is iets bekender en die is in zijn geboortejaar 229 keer gegeven. In 1990 70 x. Via babyinfo namenteller.

 4. Wij hadden al jaren voordat we onze dochter kregen de naam in ons hoofd.
  Wij hebben mijn moeder vernoemd zij heet Dika hiervan hebben we de geboortenaam Dike gemaakt en haar roepnaam is Dide.
  Kort maar krachtig, en hij past bij haar.
  Een jongensnaam vonden moeilijker, mmar die hadden we uiteindelijk toch niet nodig want het werd een meid.

  Groeten Herma

 5. Wij wilden voor een jongen graag een stoere naam, die je schrijft zoals je hem uitspreekt. Het hoefde niet perse een Nederlandse naam te zijn, maar we hebben wel heel hard nagedacht over Jan, omdat dat de familienaam van eerstgeboren zonen is. Mijn man heeft het als tweede naam dus hebben wij het onze zoon ook als tweede naam gegeven. Namen die we allebei leuk vonden en die in de top 10 stonden gingen niet door. Uiteindelijk is het Taras geworden. Een meisjesnaam hebben we nooit nodig gehad, maar uiteindelijk toen ik zwanger was van Taras bleven er twee namen over, Senta en Jolien. Mocht het een meisje worden dan zouden we bij de geboorte wel zien wie ze zou zijn zeg maar.

 6. Ik heb nog niet voor het vraagstuk gestaan, maar ik zou denk ik gaan voor wat klassieke namen. Puck en Beer vind ik – niet vervelend bedoeld, want ik denk dat er meer mensen zijn die dat wél hele leuke namen vinden – echt geen namen. Bij Puck moet ik direct denken aan Pietje Pu(c)k en een beer loopt wat mij betreft in het bos. Ik vind voor meisjes bijvoorbeeld Anna en Emma heel mooi. Jongens vind ik lastiger, ik vind David bijvoorbeeld een mooie naam, maar wat minder voor een kind. Natuurlijk is hij het grootste deel van z’n leven waarschijnlijk ‘groot’, maar toch.

 7. Al jaren had ik de naam voor een dochter uitgezocht, maar het werden 2 jongens. Gelukkig kon ik, 12 jaar na de geboorte van de laatste zoon, kon ik toch nog de naam aan onze dochter geven; Amaranta, eeuwig bloeiend

 8. We hadden al snel een meisjesnaam “Julia” maar over een jongensnaam konden we het niet eens worden. Uit verveling heb ik toen een A4 op de deur van de babykamer geplakt met de naam Eppo, maar dat is het niet geworden. Mijn man wilde Sven, maar ik had associaties met mijn jeugd en vond dat als het een jongen was en het die naam zou krijgen dan zou dat een zeer onplezierig kind worden. Maar het jongetje werd geboren met mooie blonde haartjes en een paar prachtige blauwe kijkers (wat hij nog steeds heeft). Nadat ik hem eens grondig had bestudeerd vond ik ook dat het een echte Sven was en nog steeds is. (en soms ook zeer onplezierig, maar het schijnt dat je dat met pubers hebt.:-))

 9. Meisjesnamen waren voor ons makkelijker te bedenken dan jongensnamen, Farmer vond niet alles leuk wat ik leuk vond. Bij de naam van oudste dochter gunde hij mij de naam (hij vond hem iets minder) en bij oudste zoon heb ik hem de naam gegund (die vond ik wat minder, maar ‘t is een echte familienaam en ben nu blij dat -ie zo heet). Verder waren we ‘t wel eens. We houden beiden van echte Hollandse namen.

 10. Hier ook hollandse namen. Hollandser kan niet en dat past ook het beste bij ons. Manlief en ik hadden wel even nodig om de juiste naam te vinden, maar het was geen drama ofzo.

 11. Wij vonden het ook lastig inderdaad. We voelden beiden niet zoveel voor een top-twintig-naam, dus die namen vielen af. We hebben de kinderen soort van vernoemd en kwamen bij de oudste uit op een joods/christelijke naam, dus daarmee was de trend voor de rest ook gezet. De keuze in namen is dan aanzienlijk kleiner, wat het weer niet gemakkelijker maakt, maar het is geworden: Jaël, Hadassa en Nathan. We wisten niet wat we kregen (jongen/meisje) dus hebben wel steeds twee namen bedacht; was dus altijd spannend wat het zou worden :)

 12. Ik vond het soms wel lastig, maar ik kwam ook zat mooie namen tegen. Manlief en ik zaten zeg maar 50% op één lijn, 25% twijfelgeval en de andere 25% vonden we het niks. Mijn achternaam is nogal kort dus de kinderen hebben een naam met twee lettergrepen, dat klinkt beter.

  We waren het allebei over eens dat we geen populaire namen wilde en dat hebben ze alle drie ook niet. Bij mijn schoonfamilie werd er nog driftig vernoemd, maar dat heb ik direct buitenboord gegooid.

 13. Al lang voordat ik zwanger werd wisten wij al dat een jongen Rick zou gaan heten. Vernoemd naar de opa van manlief en naar mijn vader.
  Daar waren we het razendsnel over eens haha!

 14. Toen ik zwanger was van onze eerste, had ik 2 namen (omdat we niet wisten of het een jongen of een meisje zou worden. Bij de geboorte bleek het een meisje te zijn en hebben we haar Guinevere genoemd. Ik heb zelf ook geen alledaagse naam en ik wilde niet, dat ze met 3 of 4 kinderen in de klas kwam te zitten die hetzelfde heten. De naam Guinevere komt uit de Koning Arthur-saga.
  Toen onze zoon werd geboren, heeft mijn man de naam bedacht. Omdat hij zelf actief vechtsport beoefent en helemaal weg was van de serie Dragonball Z, heet onze zoon Gohan. Ook geen alledaagse naam. Ook ik heb goed over de namen nagedacht,omdat ik toch wel vind dat een bepaalde naam bij een bepaalde persoonlijkheid pas.

 15. Ha! Dat waren nog es bevallingen; die namen bedenken en verdedigen. Vast omdat mijn eigen voornaam onvoorstelbaar stom is, nooit begrip gehad voor mijn ouders op dat punt. Ook nooit van naam veranderd, omdat die stap me dan te groot was (en wanneer doe je dat dan??!!)
  De laatste zoon, 4e op rij, is ‘s nachts geboren en kreeg om 12.00u pas zijn namen. Oudste zonen werden naar school gestuurd met de mededeling dat we zouden bellen.. en de hele klas heeft meegejuicht op de speaker..
  Heel suf, we dachten dat het een meisje werd en voor de jongens hadden we een servetje met zo’n 15 namen over. 14 teveel dus ;-).
  Nu krijgen we regelmatig pleegkinderen met de meest bijzondere namen. Zelf zou ik ze nooit durven geven, maar ik vind ze wel prachtig (de kindjes zelf ook trouwens).

 16. Geen probleem, mooie familienamen die ook internationaal goed uit te spreken zijn.
  Maar wat een gedoe toen we onze katten kregen – want daar wilden onze kinderen ook over meebeslissen en die hadden eerlijk gezegd hele rare ideeen.
  Gelukkig heb ik toen aan het langste end getrokken ;-)

 17. Mijn man en ik hadden beiden dezelfde naam voor een zoon in onze hoofd. Ik had de naam ooit gelezen toen een zoontje van een atrice overleed en mijn man vanwege een favoriete gitarist van een rockband. Echt heel toevallig dezelfde naam. Voor ons stond deze naam dus al jaren vast en het werd ook een zoon.
  Hollandse namen vind ik heel mooi maar past niet bij onze half Indische zoon. Maar mijn buurjongen heet Beer en ik vind dat geweldig leuk bij hem passen. Zo vind ik Bickel de zoon van Martijn Krabbe ook een leuke naam.
  En wat Splinter betreft, ik moet dan altijd aan Bart Chabot denken. Ben nooit een interview van hem vergeten waarin hij vertelde dat hij zijn tweeling Splinter en Storm eerst Rook en Vuur wilde noemen want waar rook is is vuur hihi. Ik kan er jaren later nog vreselijk om lachen.

  Groetjes ISabelle

 18. Als ik zelf een naam moest kiezen geen probleem, maar het probleem hier thuis is het zelfde als bij jou.
  We hebben een Hanne (dat is een combi van ons allebei, hij wou Anne en ik wou geen top 10 naam), Manouk (ook zo’n soort combi), en Boukje.
  Als ik nu nog een naam moest kiezen (maar dat gaat niet gebeuren!), zou ik
  een Sien(je), lekker simpel oalewets, of Dieke / Wieke.
  Dus geen moderne namen.

  En als ik een jongensnaam moest zoeken goeiedag wat moeilijk, Jan (ik denk het ook niet daar hebben we er al zo veel van) Guus.

 19. Wij hadden een paar eisen bij de namen. Ze moesten hollands zijn, vernoemen doen we niet aan, tweede,derde of vierde namen vind ik onzin je gebruikt ze tenslotte nooit. De naam mag niet met dezelfde letter beginnen als een van de andere gezinsleden. Collega had drie kinderen waarvan de voornaam allemaal met dezelfde letter begon. Hardstikke leuk als ze klein zijn maar toen ze groter werden was het heel verwarrend met de post want voor welke J.Schuurman is de brief nou (dan is een tweede naam misschien toch wel weer handig. Onze achternaam bestaat uit drie letters dus wilde we ook een zo’n kort mogelijke voornaam. Aan alle eisen is voldaan. Ze hebben beide een oerhollandse naam bestaande uit drie letters, de achternaam bestaat ook uit drie letters. De voor en achternaam samen is net zolang als de meeste voornamen tegenwoordig. Lekker kort en krachtig en we hadden ze zo bedacht.
  Groet,
  Yvonne

 20. Als ik een dochter zou krijgen, dan zou ik haar Hasse noemen, daarvan was ik overtuigd. Het boek Hasse Simonsdochter van Thea Beckman heb ik stukgelezen, zo mooi vond ik dat en nog steeds.
  Uiteindelijk kregen we onze twee kinderen via adoptie. En in hun moederland hadden ze al een mooie spaanse en engelse naam gekregen.

 21. Ik heb twee schoondochters die allebei Kim heten. Toen een populaire naam. Nu zorgt het voor verwarring. Kim van oudste en Kim van jongste wordt er meestal gezegd. Husband en ik zeiden tegen elkaar Kim 1 en Kim 2. Nu zeggen zij het zelf soms ook. Maar af en toe is het lastig.

  Liefs Frederique

 22. Hier geen problemen. Voor de oudste vond mijn man de naam die ik erg mooi vond ook mooi. De naam voor de tweede hadden we al in de zwangerschap van de eerste bedacht. Toen dat ook een meisje werd, was het dus snel beklonken. Onze dochters hebben ook een tweede naam en zelfs een derde naam. De tweede naam is Keltisch en de derde naam Grieks. Gewoon, omdat ik dat mooi vind. Manlief vond dat ook. Echt nul discussie over gehad.

 23. Aan 3 eisen moesten de namen voldoen: 2 of meer lettergrepen ivm de korte achternaam van echtgenoot, verschillende eerste letters van de namen en we kozen voor maar 1 naam.
  Mijn zus had 2 namen en ik maar 1, waarom dat was begreep ik als kind niet:-(

 24. Hahaha, ik bleef gewoon net zolang die naam promoten totdat vriendlief overstag ging. ;) Zo ging het wel een beetje hoor. Ik kon hem wel warm krijgen als ik echt wilde. Maar uiteindelijk vindt hij de namen ook echt mooi.

  Ik heb vooral mijn gevoel gevolgd. Tijdens de zwangerschap van m’n jongste had ik echt het gevoel met een onstuimig, avontuurlijk kindje te maken te hebben. Daar moest een naam bij komen en de naam ‘Y.ara’ sprong er direct uit. Ik had al veel namen gevonden op internet maar bij die wist ik meteen: dat wordt ‘m! En ‘toevallig’ betekent Y.ara ook: de onstuimige. En het is een onstuimig ding die dochter van mij. ;)

  Mijn oudste heet Y.elena. Dat is de naam van de ex-vriendin van 1 van mijn grote idolen. Ik heb 0,0 met dat mens maar ik vond de naam prachtig. De naam komt veel voor in Oost Europa en mijn kinderen hebben via hun papa ook Oost Europese roots. Ik vind het mooi dat die band tot uiting komt in een voornaam. De naam betekent licht. En mijn dochter is geboren in een tijd dat er veel duisternis om ons heen was (sterfgevallen in de familie).
  In de 2e en 3e naam van mijn kiddo’s zijn zowel de Duitse als Poolse roots verwerkt.

 25. Leuk onderwerp dit! Onze ideeen over de naam van ons eerste kindje, dat over 2 weken verwacht wordt, lagen in eerste instantie wel behoorlijk uit elkaar. Vriendlief wilde een korte krachtige naam en die bleken op dit moment populair. Ik was er van overtuigd dat het een meisje was en had al een lange lijst met mooie namen, die allemaal wat minder voorkwamen. Toen bleek het met de 20weken echo een jongetje!

  Toen waren we het toch wel snel eens. Ik ben toch meer de kant van vriendlief opgegaan en we zijn nu heel blij met deze naam! Ik ga natuurlijk niet zeggen wat het wordt, je weet nooit wie hier meeleest. ;-) De naam is in ieder geval klankzuiver, was dan wel weer een eis van mij. Zo kan ‘ie straks lekker snel zijn eigen naam schrijven/lezen, je spreekt het uit zoals de afzonderlijke letters achter elkaar ook klinken.

 26. Wij hebben een Sophie. In haar jaargang de meest gegeven naam maar ze heeft nog nooit een mede-Sophie gehad in de klas of sport oid!
  Eigenlijk wilde ik haar Anke noemen, zoals mijn moeder en ik heten. Ik vond het altijd leuk dat we hetzelfde heten. Totdat ik zwanger was: ik las de naam Sophie, en dat was hem! Ik zeg dus ook weleens tegen haar dat ze haar eigen naam gekozen heeft ;-)
  Manlief vond het ook meteen mooi. De achternaam kiezen was moeilijker. Zijn achternaam is Engels dus dat betekent altijd spellen…
  Uiteindelijk gaven we haar toch die naam en intussen draag ik die toch ook. Maar waarom is een lang verhaal ;-)

  1. Ook opletten met dubbele namen. Mijn broers, tweeling, heten Jan-Jaap en Jan-Willem. Door het streepje hebben zij als voorletter allebei alleen de J. Tel daarbij op dat ze dezelfde geboortedatum hebben, en (geheel toevallig) op hetzelfde huisnummer (verschillende straten maar wel dezelfde wijk en woonplaats). De administratieve chaos is verschrikkelijk. Verkeerde verzekeringen, hypotheek gedoe, medicatie van de een die bij de ander geleverd wordt enz. Bij tweelingen dus altijd zorgen voor verschillende voorletters!

 27. Al voor de zwangerschap van onze oudste wisten we al namen, Damian bij een jongen en Demi bij een meisje.
  Het werd een jongen en hij is precies geworden wat we ons bij zijn naam hadden voorgesteld. Hij is inmiddels 23 en hoewel het een populaire naam was destijds, heeft hij nooit bij een Damian in de klas gezeten of met eentje gewerkt.
  Bij de tweede zwangerschap van onze jongste (18) hadden we direct een jongensnaam, Sean. Voor een meisje nog niet of we waren het oneens. Ik wilde Robyn, man wilde Pearl. Iedereen vond mij een jongensmoeder en daarom hebben we gewacht tot de pretecho met 24 weken, die uitwees dat het een meisje zou worden.
  Heel veel meisjes namen zijn langsgekomen en afgewezen door een van ons. Uiteindelijk kwam man met Kyara, Ook niet mijn voorkeur. Ver in de zwangerschap keek zoon van 5 naar de Lion King 2 en opeens hoorde ik de naam Kyara een aantal keer achter elkaar. Tel daarbij op het schattige leeuwinnetje en ik was verkocht. Grappig genoeg is deze naam veel minder populair en toch heeft ze al een aantal keer een naamgenot getroffen (soms anders geschreven) in de zwemles en bij werk etc.

  1. Wonderlijk dat je dochter dan juist met een paar naamgenootjes in de klas zit Nicole : )
   Ik vind het mooi hoe jij en je man het toch met elkaar eens werden over de kindernamen.

 28. Voorzichtig met “leuke” namen en roepnamen (een typisch Nederlands gebruik) Denk aan de mogelijkheid dat je kind in internationale kringen werkzaam zal kunnen zijn. Na mijn doopnamen (Anna Maria Wilhelmina) kreeg ik de roepnaam Annemieke toegevoegd. |Daar zit ik nu al meer dan 50 jaar in het buitenland mee opgescheept. Telefonisch niet te handhaven! Ik ben zo blij dat ik kan tegerugvallen op Anna.

 29. Ohh, houd op, zeg! Ik vond voor een meisje Robin leuk. Maar de vader van dochter (toen al mijn ex) zei dat als het een meisje werd het was een heel mooi meisje zou worden. Dus ze moest een hele mooie naam krijgen. Ik noemde wat voorbeelden en hij reageerde heel enthousiast op Michelle. Dus noemde ik dochterlief Michelle. Jaren later vroeg ik waarom hij Michelle zo’n mooie naam vond. “Dat was een meisje in Frankrijk waar ik heel erg gecharmeerd van was” antwoordde hij. Lekker dan! ;-) Maar achteraf gezien is ze meer een Michelle dan een Robin. Ik vind het nog steeds een mooie naam. En het verhaal erbij is achteraf best grappig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.