Dreigend tekort aan drinkwater versus gazon sproeien

drinkwater

Toen ik na mijn dagelijkse hardlooprondje de krant uit de brievenbus viste, las ik onwillekeurig de grote krantenkop:

Dreigend tekort aan drinkwater.

Geschrokken las ik verder, met het besef dat wij het hier in Nederland toch maar luxe hebben.

We draaien aan de kraan en voilà, er komt water uit!

De zeldzame keer dat we als gezin gingen kamperen, en we voor water helemaal naar het toiletblok moesten zeulen, maakte me ervan bewust dat water uit de kraan geen vanzelfsprekendheid is.

Dreigend tekort aan drinkwater: Minder water gebruiken

Het dreigend tekort aan drinkwater komt door het gebrek aan regen. Daarom start er een campagne om ons op te roepen om minder water te gebruiken. Heel praktisch betekent dat:

 1. Korter douchen met behulp van een douchetimer
 2. Auto niet wassen
 3. Zwembad niet vullen
 4. En al helemaal niet je gazon sproeien!

Veel water verspild aan gazon sproeien

In het artikel staat dat er in Nederland veel water wordt verspild omdat we persé een mals groen gazonnetje willen hebben. Maar het gazon sproeien is helemaal niet nodig. Sterker nog, volgens het artikel kan het ‘gazon op vakantie’ gaan. En:

‘Een gazon herstelt zich makkelijk als het verdord is door een droge periode.’

Groen gazon schaamte?

Nu vraag ik me af of er zoiets zal ontstaan als Groen Gazon Schaamte.

Is het nog wel oké als jouw gazonnetje er prachtig groen bij ligt als we kampen met een watertekort?

16 Comments

 1. Ik besproei nooit mijn gazon. Het heeft al meerdere droge zomers overleefd. Het zal de zomer van 2023 ook wel overleven zonder sproeien.

 2. @ Is het nog wel oké als jouw gazonnetje er prachtig groen bij ligt als we kampen met een watertekort? @

  Ja, dat is helemaal okay. En waarom ik dat okay vind zal ik onderbouwd en gemotiveerd uitleggen.
  De waterhuishouding is, net als alle overige infrastructuur in Nederland uitstekend geregeld voor 13 miljoen inwoners. Inmiddels zijn het er in ons toch al ernstig overbevolkte landje maar liefst 18 miljoen, waarvan 5 miljoen met een allochtone achtergrond. En dagelijks komen daar, aangemoedigd door onze regering hele scheepsladingen bij die bovendien in alle opzichten een voorkeursbehandeling krijgen t.o.v. eigen volk bij de gratis verkrijging van schaarse goederen. De gevolgen van dit wanbeleid zijn inmiddels duidelijk zichtbaar en merkbaar.
  En zolang deze overheid waar de incompetentie vanaf straalt zich bezig houdt met dit soort van wanstaltige praktijken, voel ik mij niet geroepen om te bezuinigen op mijn kraanwater.

  1. Onvoorstelbaar dat je zelfs dit weet aan te grijpen om bij “allochtonen” de schuld te leggen. Toch heerlijk zo te denken en daarom nooit de hand in eigen boezem hoeft te steken…

 3. Hier hebben we ook een mooi groen gazonnetje. Het grootste deel van de dag ligt het in de schaduw. In de avond gaat mijn man met de gieter over de delen die het meeste zon krijgen en af en toe helemaal. De planten achter het het huis krijgen ook bijna elke dag water. Maarrrrr , wij hebben sinds kort 8 regentonnen. Klinkt veel maar ze staan zo dat je er makkelijk bij kan en het bijna niet opvalt. De meesten zijn nu leeg , nog 1 volle ton, hopelijk gauw weer regen.

  1. Dat scheelt enorm denk ik, als het gras overdag lekker in de schaduw ligt. En wat slim van zoveel regentonnen Denise! Vandaag beloven ze heel veel regen, dus dan worden ze hopelijk weer helemaal gevuld!

 4. Zelf ben ik niet zo’n sproeier. Mijn tuin moet zich zien te redden met wat er is/valt. Maar dat er datacenters gebouwd worden die per minuut meer water verbruiken dan een aantal mensen per dag, vind ik het nogal hypocriet van de overheid om op bezuinigen met water aan te dringen.

 5. Nog even en we moeten ons schamen dat we leven. Vliegechaamte, reisschaamte, vlees eet schaamte, groen gazon schaamte???

  Ik heb vorig jaar 22m³ verbruikt.
  Ik leef samen met een hond en kat. Ja, met deze droogte krijgt mijn tuin kraanwater als mijn 2 regentonnen leeg zijn.
  Ik vang kraanwater op in de keuken en het water in de douche voor het warm water er is.

  Ik gebruik meer dan de helft minder dan een gemiddeld 1persoonshuishouden. Ik heb een grote tuin en moestuin en aangezien ik wil eten en mijn hond graag op gras ligt krijgt dat allemaal gewoon water.

  Laten we dingen met normale woorden benoemen ipv alles een negatieve klank te geven. Het maakt het leven onnodig moeilijk en zwaar.

 6. Tja, ik moet eerlijk zeggen dat ik dagelijks mijn plantenbakken water geef buiten. Dat is natuurlijk wat anders dan een groen gazonnetje. En mijn planten zouden echt niet overleven zonder water. Of ik me daarvoor moet schamen? Hm, denk het niet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.