Traphal verven – schilderen: 4 oplossingen voor het trapgat

traphal vervenJe traphal schilderen of je traphal verven?

Bij veel mensen is de traphal zichtbaar als je het huis binnenkomt.

Dan is het dus wel zo fijn als de traphal er netjes en goed verzorgd uitziet. Zeker als je ook een traprenovatie doet of hebt gedaan. Anders steekt de traphal pover af bij je mooie trap!

Maar je traphal schilderen kent een hele grote uitdaging!

En dat is het trapgat schilderen!

Traphal verven: waarom is het zo lastig?

Het probleem met een traphal schilderen is dat het plafond er doorgaans hartstikke hoog is. Dus zie er maar bij te komen! Vaak sta je onhandig op de trap te hannesen met in je hand zo’n lange verfroller. Het is inspannend en lastig werk. Dus kun je op een makkelijke manier het trapgat schilderen?

Trapgat schilderen: plan van aanpak

Kies een verf die geschikt is voor muren en trappenhuizen. Matte of zijdeglans verf wordt vaak gebruikt voor trappenhuizen, omdat het eventuele oneffenheden of imperfecties op de muren minder benadrukt. Daarnaast heb je nodig: goede kwasten, verfroller, een primer, afdekfolie en schilderstape.

Hoe kom je hoog in het trapgat? 3 opties

Soms kun je het trapgat verven vanaf de trap zelf. Maar wat als het plafond daarvoor te hoog is? Dan heb je de volgende 3 mogelijkheden.

1. Telescopische verfroller

De simpelste manier om bij de hoogste plekken te komen in het trapgat is met een telescopische verfroller. Wil je besparen? Dan zou je ook een verfroller aan een bezemsteel kunnen tapen! Maar dan moet je dat wel heel stevig doen. Bij de Action kun je voor nog geen 3 euro een zogenoemde telescopische steel kopen:

Screenshot 2023 05 18 at 13.50.26

2. Trapgat steiger ook wel trapsteiger genoemd

Comfortabeler maar wel duurder is een trapgat steiger.

traphal schilderen

3. Trappenhuisladder

En dan zijn er ook nog zogenoemde trappenhuisladders die je kunnen helpen bij het trapgat schilderen! Zoals deze, die je kunt huren:

4. Trapbordes

Op bol.com vind je dit trapbordes:

trap verven

Voorbereiding traphal verven

 1. Verwijder eventuele losse verfresten of oneffenheden van de muren.
 2. Reinig de muren grondig om stof, vuil en vet te verwijderen. Gebruik indien nodig een mild reinigingsmiddel en spoel goed af.
 3. Dek de vloer en traptreden af met afdekfolie of plastic om ze te beschermen tegen verfspatten.
 4. Plak de randen van de muren, deurkozijnen en eventuele andere delen die je niet wilt schilderen af met schilderstape.

Breng primer aan

Breng een laag primer aan op de muren van het trapgat. Primer zorgt voor een betere hechting van de verf en helpt om eventuele vlekken of donkere kleuren op de muren te bedekken. Gebruik een kwast of roller om de primer gelijkmatig aan te brengen en volg de instructies op de primer verpakking.

De traphal verven

Eindelijk is het tijd voor het leuke gedeelte: verven!

 1. Schilder eerst de moeilijk bereikbare plekken, zoals de bovenste hoeken en randen van het trapgat. Gebruik een kwast om deze plekken nauwkeurig te schilderen.
 2. Gebruik vervolgens een verfroller om de rest van de muren te schilderen. Werk in secties en zorg ervoor dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht. Vermijd te veel druk op de roller om verfspatten te voorkomen.
 3. Schilder in verticale stroken van boven naar beneden om een gelijkmatige dekking te krijgen.
 4. Laat de eerste verflaag volledig drogen volgens de instructies op het verfblik.
 5. Breng indien nodig een tweede verflaag aan voor een betere dekking en een mooier eindresultaat.

Opruimen

 1. Verwijder de afdekfolie of plastic van de vloer en traptreden.
 2. Verwijder voorzichtig de schilderstape van de randen en kozijnen.
 3. Maak je schildersgereedschap schoon volgens de instructies op de verfpot of verpakking.

Traphal schilderen kosten

Stel je vindt je traphal schilderen te moeilijk of te vervelend. Wat zou het dan kosten om het door een professional te laten doen? Op de site homedeal.nl zeggen ze dat je moet denken aan een bedrag tussen de 300 en 1000 euro.

De kosten worden beïnvloed door:

 • De verfsoort, kies je latexverf, acrylverf of alkydverf
 • De grootte van de traphal
 • Aantal kleuren en details die je wilt

Je kunt ook besparen op een trappenhuisladder of trapsteiger door die te huren, of te lenen via bijvoorbeeld Peerby.

Wat voor kleur heeft jouw traphal? En heb je ook te maken met van die hoge plafonds?

Similar Posts

6 Comments

 1. He.. ik heb een trap die je zo kan zetten. Nooit beseft dat ik hem daar voor zou kunnen gebruiken. Ware het niet dat ik dat soort dingen niet verf… omdat ik dan met mijn kleurenblindheid niet kan zien wat ik wel of niet heb gehad.

  Love As Always
  Dimario

 2. Nou, bij ons was deze klus heel erg nodig en is hier recent gedaan! Vooral het trappengat is erg hoog, en er moesten maar liefst 11 deuren geschilderd worden. Omdat ik de enige hier ben die binnenshuis schildert zou de klus op mijn bordje liggen. En veel tijd voor die monsterklus heb ik niet, daarom een paar offertes aangevraagd en 1 daar van heeft voor ons geschilderd. De muren taupe-achtig en het houtwerk wit, ral 90 nogwat. Een prachtige combinatie. Tapijt was er ook aan toe, dus op de overloop, trap en gang bruin taupeachtige tapijt. In die kleur een verduisterend duorolgordijn voor het raam in het trappengat. En in die kleur met wat frisse kleuren zag ik bij leenbakker een mooi gordijn, die hebben we besteld voor de voordeur.
  Het is een prachtig geheel geworden, alles op elkaar afgestemd. Mooie rustige kleuren en toch sfeer, we zijn er superblij mee.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.