Samen delen: 10 handige sites!

deeleconomieEr zijn steeds meer sites waarop mensen hun huis, ruimte, diensten of spullen aanbieden. Soms helemaal gratis, soms voor een klein bedrag. Maar je bent in ieder geval goedkoper uit.

Dit soort initiatieven vallen onder de term deeleconomie.

Waarom is delen zo populair?

 • Het is goedkoper
 • Je ontmoet nieuwe mensen
 • Het is goed voor het milieu
 • Het geeft een goed gevoel
 • Het is goed voor de gemeenschapszin

Omdat het er best veel zijn, leek het me handig om er eens een aantal in een handig lijstje bij elkaar te zetten!

10 sites waar op gedeeld wordt

 1. Wimdu: via Wimdu kun je overnachten bij de locals. Mijn dochters hebben dit gedaan in Londen, en het beviel heel goed. En het was goedkoper dan een hotel!
 2. SnappCar: een auto van iemand anders huren. Stel je woont in de stad en hebt geen auto nodig. Je kunt je prima redden met het openbaar vervoer. Maar op een dag wil je een vriendin bezoeken aan de andere kant van het land. En je wilt het liefst met de auto. Dan kun je op SnappCar kijken of er iemand in jouw buurt is die zijn auto te huur aanbiedt!
 3. BlablaCar: op deze site kun je een stoel boeken bij een automobilist die een kant uitrijdt die jij ook op moet. De naam zegt het al: het gaat om samen rijden. Dit is bijvoorbeeld handig als je zelf niet kunt rijden, of alleen rijden maar saai vindt. Ook is het natuurlijk beter voor het milieu.
 4. Peerby: met Peerby kun je spullen lenen van mensen in de buurt. Stel je moet een schilderij ophangen, maar je hebt geen boor. En je hebt er verder eigenlijk ook geen nodig. Dan kun je via Peerby kijken of er toevallig een buurman is die zijn boor te leen aanbiedt. Een stuk voordeliger dan voor die ene keer een boor aanschaffen!
 5. Tuintjedelen: deze site zit nog in de opstartfase. Het idee is dat mensen een  tuin delen. Stel jij hebt een groentetuin, maar je hebt niet alle ruimte nodig. Dan kun je je tuin delen met iemand anders!
 6. Thuisafgehaald: geen zin om te koken? Of teveel gekookt? Op thuisafgehaald kun je maaltijden aanbieden, of inkopen van mensen in je omgeving.
 7. Gratisaftehalen: de naam zegt het al. Op deze site bieden mensen gratis spullen aan. Je hoeft ze alleen maar op te halen!
 8. Je parkeerplek verhuren met Parksharing. Woon jij in de stad, en is er best plek op je oprit voor een auto? Dan kun je je oprit aanbieden op bijvoorbeeld Parksharing! Particulieren betalen jou dan om hun auto te parkeren. Zij zijn goedkoper uit dan op een officiële parkeerplek. En jij verdient wat bij.
 9. Rewear: dit is een online community waar vrouwen hun design kleding uitlenen of lenen. De site is een initiatief van Marloes Pomp. De site werkt nog niet, want hij is nog in 'beta mode'. Maar hij ziet er al wel mooi uit vind ik. Overigens kan ik hier niet aan meedoen, want ik heb beslist geen designer kleding. In onderstaand filmpje vertelt Marloes hoe het werkt:
 10. Vandebron: stel jouw buurman heeft zonnepanelen en wekt daarmee energie op. En hij wil die energie best delen met anderen. Dan kan hij zich aanmelden op Vandebron. En jij kunt via Vandebron energie van hem kopen. Vandebron is namelijk een online marktplaats waar je duurzame energie rechtstreeks van de bron koopt. Je betaalt maandelijks 5,- abonnementskosten. Volgens Vandebron kun je die vergelijken met wat je anders betaalt voor 'vastrecht'. En daarnaast betaal je natuurlijk voor de energie.

Bonustip: gratisafhalenonline.nl

Als jij nog leuke deel sites weet, zeg het dan in de comments!

Heb jij ervaring met één van deze sites? En zo ja, hoe beviel het?

Similar Posts

8 Comments

 1. Het intrigeert me zeker dit soort sites en ontwikkelingen. Eén kanttekening heb ik er wel bij. Zodra zoiets echt gaat lopen, komt meer en meer de waarde van zo'n site om de hoek kijken. Onder het motto "sociaal" wordt er dan door derden (op de achtergrond) vaak veel geld aan zoiets verdient. Dat vind ik altijd een beetje jammer om te zien gebeuren. Niettemin, hartstikke leuk. Maar dat wist je waarschijnlijk wel.

  1. Tsja, dat kan een schaduwkant zijn. Anderzijds zal er heel wat tijd en moeite zijn gestoken in het opzetten en onderhouden van zo'n platform. Ik vind het niet raar als mensen daarvoor beloond worden. Van de wind kun je natuurlijk niet leven...

 2. alleen de thuisafgehaald ken ik, daar sta ik ook op en ik heb ( enthousiast in de begin periode) wel eens wat erop gezet, maar ik kreeg geen reactie of veuls te laat na 10 dagen ofzo...dus hier in de buurt werkt dat nog niet zo geloof ik. Maar daardoor ben ikzelf wel teleurgesteld en ermee gestopt.

  1. Bij mij in de buurt wordt het ook niet aangeboden. En zelf ben ik niet zo'n kok... Maar Vanessa in Utopia draaide als een tierelier!

   Ik vind het echt een leuk idee.

 3. Gratis af te halen gebruiken wij regelmatig, als we van nog bruikbare zaken af willen. Heb dat een tijdje ook via de lokale facebookgroep geprobeerd, maar die worden beheerd door zeg maar een soort van lokale 'maffia' die dan met jouw goede spullen aan de haal gaan en die vervolgens doorverkopen. Dat kun je natuurlijk nooit helemaal voor zijn, maar ik heb de indruk dat het met gratisaftehalen.nl beter gaat.

 4. Precies wat Stapstories zegt, sommige van deze sites verdienen geld aan deze acties. En dat vind ik dan wel weer jammer... Eigenlijk net als met Marktplaats dat steeds minder wordt voor tweedehands spulletjes en steeds meer reclame en gewoon nieuwe spullen. Dat vind ik echt jammer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.