Schoolreisjes stress en moederangst
Last updated on February 27th, 2024 at 04:26 pm
- De gevaren van een schoolreisje
- Schoolreisje ongeluk
- Wat meenemen op schoolreisje?
- Is schoolreisje verplicht?
- Wat kost een schoolreisje gemiddeld?
- Mijn herinneringen
- Introverte kinderen en schoolreisjes
- Schoolreisje te duur?
- Oorspronkelijke reden voor schoolreisjes achterhaald
- De logistieke puzzel van de week
- Hoe ga je om met je moeder angst
- Leestips
Hoewel ik mijn kinderen altijd heel enthousiast uitzwaai als ze op schoolreisje gaan, ben ik van binnen een stuk minder opgetogen. Ik ben niet zo van de Wanderlust.
En altijd weer slaak ik een zucht van opluchting als ze weer heelhuids thuis zijn.
Want ik maak me altijd veel zorgen over wat er allemaal mis kan gaan. En dat is nogal wat, in mijn gedachten.
Deze post schreef ik in maart 2012 en is geupdate!
De gevaren van een schoolreisje
- De bus kan verongelukken.
- Een kind kan rottig terechtkomen door een val.
- Wat als een kind uit de achtbaan valt als dat ding ondersteboven gaat? Ze hebben wel gordels om, maar die kunnen ook falen. Toch?!
- Dat er een kind vergeten wordt of gewoon kwijtraakt.
- Dat er een kind verdrinkt.
- Andere zogenoemde ‘freak accidents’.
- Dat een kind ineens heel ziek wordt.
- Dat een kind gevaarlijk erg verbrand.
Ik weet dat al deze angsten niet reëel zijn, en dat de kans dat het gebeurt heel klein is.
Maar de kans is dus ook niet 0,0!
En er zijn helaas diverse horrorverhalen over schoolreisjes ‘gone wrong‘.
Schoolreisje ongeluk
Dus toen ik het nieuwsbericht over het ‘drama met schoolbus’ las, dacht ik, zie je nou wel: ‘Schoolreisjes zijn soms best gevaarlijk! Ik wist het wel!’ En natuurlijk weet ik dat het bijna altijd gewoon goed gaat, en dat dit ongeluk een uitzondering is.
Maar toch.
Het raakt me precies in één van mijn grootste angsten. En ik kan me niet voorstellen wat die arme ouders nu doormaken. Ik weet dat angst een slechte raadgever is, maar regelmatig vraag ik me bij schoolreisjes af:
‘Moet ik dat nou echt allemaal goed vinden?!’
Zeker nu ze alsmaar gekker worden, oftewel, verder weg.
Zo moest mijn oudste dochter in Mavo 2 survivalen in Tsjechië!
Maar ja, je wilt je kind natuurlijk niet belasten met jóúw irreële angsten, en een leuke belevenis ontnemen. En ik besef terdege dat het míjn bagage is, niet die van de kinderen.
Wat meenemen op schoolreisje?
Wat meenemen op schoolreisje? Aan de ene kant wil je niet dat je kind de hele dag met een zware tas loopt te zeulen. Aan de andere kant wil je ook wel wat handige spullen meegeven. Het kan zijn dat de school zelf een lijst geeft met wat je moet meenemen op schoolreisje.
Zelf vond ik altijd het volgende handig voor een schoolreisje:
- Pakjes drinken
- Zonnebrandmiddel
- Een rolletje snoepjes dat ze kunnen uitdelen.
- Pleister
- Zakdoek
En verder liever niets, want dat is alleen maar lastig.
Is schoolreisje verplicht?
In principe is een schoolreisje niet verplicht. Maar dat is vooral de theorie. In de praktijk is het nog niet zo simpel om als moeder te zeggen: ‘Mijn kind gaat niet mee.’ Op z’n minst kun je dan vragen verwachten over waarom je jouw kind niet laat meegaan naar school. Mogelijke redenen kunnen zijn: geldzorgen, je geloof, je moederlijke bezorgdheid, je kind wel zelf echt niet.
Wat kost een schoolreisje gemiddeld?
Het geld voor een schoolreisje zit meestal in de vrijwillige ouderbijdrage voor school.
De gemiddelde ouderbijdrage is gemiddeld 42 euro per jaar.
Maar het kan bij jouw school meer of juist minder zijn. En op sommige scholen moet je alsnog apart extra betalen voor excursies en dergelijke.
Maar let op: ook als je het geld niet hebt, mag een school je kind niet weigeren voor uitjes.
Wat een schoolreisje gemiddeld kost hangt erg af van de school en de bestemming natuurlijk. Mijn twee zoontjes hebben een keer geen schoolreisje gehad, maar een overnachting in het schoolgebouw. Maar omdat ik gewoon schoolgeld betaalde, weet ik niet wat daarvan precies de kosten waren. Maar duur zal het niet zijn geweest
Mijn herinneringen
Als kind vond ik warempel de uitstapjes op de basisschool leuk! Ik herinner me twee reisjes: naar de Efteling en Beekse Bergen. Beide vond ik heel leuk. Maar zo gauw ik naar de middelbare school ging, vond ik ze afschuwelijk.
Ik weet niet wat er veranderde, maar zo was het.
Introverte kinderen en schoolreisjes
Nu kijk ik altijd met mededogen naar kinderen die niet zo van schoolreisjes houden. Voor wie zo’n schoolreisje veel onrustig en soms zelfs angst oproept. Kinderen die het het beste doen op rust en regelmaat en voor wie zo’n reisje alleen maar een nare onderbreking is van die routines.
In het algemeen vind ik dat scholen veel te veel zijn ingesteld op extraversie, en dat introverte kinderen gedwongen worden mee te doen aan het extraverte ideaal. Dat mag van mij echt wel een heleboel minder!
Schoolreisje te duur?
Toen ik in 2012 de nieuwsbrief van de basisschool las dat het schoolbudget een schoolreisje niet toestond, vond ik dat eigenlijk wel charmant en pittoresk. Ik schreef daar toen het volgende over:
Oorspronkelijke reden voor schoolreisjes achterhaald
Ik ben toch al niet zo’n fan van schoolreisjes, en al helemaal niet van die enge busreizen. Bovendien is de oorspronkelijke reden voor schoolreisjes, arme kindjes trakteren op een leuk uitje dat ze vanuit het ouderlijk gezin niet zullen maken, toch niet meer geldig. Tegenwoordig zijn kinderen vaak al in menig pretpark geweest. En dat als alternatief op school ‘iets leuks ‘gingen doen vond ik erg origineel.
De logistieke puzzel van de week
Minder leuk vind ik dat dit ‘leuks’ over drie dagen is uitgesmeerd, waardoor ik voortdurend op de nieuwsbrief moet kijken hoe laat ik de kinderen nu weer naar school moet brengen, en hoe laat ik ze weer moet ophalen.
Vandaag is dat rond half tien, en moet ik ze ophalen rond half drie.
Morgen is dat om negen uur, en blijven ze slapen.
En woensdagochtend moet ik ze om half tien weer ophalen.
Om de puzzel ingewikkelder te maken heeft mijn jongste dochter morgenavond weer eens een Event van de middelbare school. Mijn man neemt daarom morgenochtend de auto mee naar het station. Als hij ‘s avonds aankomt, rijdt hij door naar het Event, en neemt mijn dochter+fiets weer mee naar huis.
Dit betekent dat ik dus vandáág alle slaapspullen van mijn twee jongste zoontjes al op school moet droppen, want dat gaat me morgen op de fiets niet lukken. Hoewel ik een voorstander ben van ‘licht pakken’, ontkom ik toch niet aan een slaapzak en slaapmatje.
Al met al heb ik op deze vroege maandagmorgen al het gevoel dat mijn hoofd omloopt van het nadenken, en puzzelen hoe ik het allemaal passend krijg.
De jongens vonden het logeren op school leuker dan een ‘echt schoolreisje’! Maar het was wel heel vermoeiend : )
Hoe ga je om met je moeder angst
Als ik één ding belangrijk vind, dan is het wel dat de kinderen geen last hebben van mijn zorgen. Dus werd ik kampioen Mooi Weer Spelen. Ik zwaaide ze stralend uit en zei dingen als:
‘Heel veel plezier! Het wordt vast hartstikke leuk!’
Dat hoort nu eenmaal ook bij het moederschap, vrees ik. Mijn kinderen hebben nu gelukkig geen reisjes meer van school, maar ja. Nu doen ze weer andere dingen waarover ik me zorgen maak.
Leestips
Hoe gaan jullie om met dergelijke moederangsten?
En hebben jullie je kind wel eens thuis gehouden van een schoolreisje? Ik dus nooit, maar niet omdat ik het niet graag wilde ; )
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Het is vreselijk wie het betreft en het media-circus maakt het er niet beter op, helaas. Krijg je dat ook nog over je heen.
Walgelijk.
Los daarvan waren mijn eigen ervaringen met dit soort schoolreisjes altijd een beetje van ‘doelloos door een vreemde grote stad dolen zonder enig toezicht of doel. Kan me niet herinneren ooit iets erg leerzaams gedaan te hebben. Sowieso; skieen an sich. Moet dat nou echt? Mijn kind is motorisch niet de sterkste. Ook zoals op onze school ‘survival-kamp’ met groep 8. Denk ik nu al ‘moet dat nou echt’. Moet het allemaal zo sensationeel en gevaarlijk zijn (iedere dwaas kan een survivalkamp beginnen, namelijk). Ik vind een jaar of 16 nog meer als jong genoeg voor dit soort zinloze excercities.
Met de middelbare schoolkeuze over een aantal jaren zal meespelen of ze pochen met ski-reizen en survivalkampen en fanatieke gymleraren heb ik het ook niet zo op. Zulke scholen vallen dan al eerder af.
En dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor deze holle activiteiten.
En dan dit. De nachtmerrie voor elke ouder.
Ik heb diverse kinderen ook teruggehouden van schoolreizen omdat het te duur was en ik er het nut niet van inzag. Oudste mocht niet mee naar Normandie/Parijs en van het uitgespaarde geld zijn we met z’n allen in die periode 1 week weggegaan naar Cornwall. Een reis naar Frankrijk in een streek waar het kind met ons al was geweest mocht ook niet en in wintersport hebben we nooit geinvesteerd. Goedkoper en dichter bij huis mocht wel. We hebben echter als gezin met 4 kinderen toch altijd een kampeervakantie in het buitenland gecombineerd met bezoeken aan bezienswaardigheden. Zodra ze ouder waren en zelf hun reizen moesten bekostigen zijn ze inderdaad gaan Eurorailen en eentje heeft ook een complete wereldreis gemaakt. Als ze zo ver zijn dan halen ze er ook veel meer uit dan wat er uit een schoolreis wordt gehaald. Maar zolang de ouders niet het lef hebben om massaal NEE te zeggen is het einde van dit soort onzin niet in zicht.
Ik heb zelf geen kinderen. Maar het verbaast mij om te horen waar ‘schoolreisjes’ tegenwoordig wel niet allemaal heen gaan. Er zullen toch best ook ouders zijn waarvoor dat allemaal te duur is?
En natuurlijk kan er dicht bij huis ook iets verschrikkelijks gebeuren. Maar toch was, na de schrik om dat vreselijke ongeluk, een van de eerste dingen die ik dacht: “waarom gaan basisschoolleerlingen in hemelsnaam met de school naar wintersport?”
Kind, ik loop elk jaar weer te janken als ik van de bus terug naar huis loop. De kinders met rode konen meteen al aan hun snoep, als de motor nog niet eens gestart is, moeder die naar de zakdoelen grijpt….toen de oudste dit jaar 3 dagen naar Ameland ging vloog ik de eerste dag tegen de muren op.
Ieder jaar neem ik me voor géén tranen te plengen en ieder jaar bler ik in de gang thuis watervallen lang!
Thuishouden, dat zal ik pas doen als het echt et gek wordt. Ik hou ze wel thuis van kinderfeestjes waarbij kinderen zonder diploma hun verjaardag in het zwembad vieren, en dergelijke.
Je angst is terecht. Er kan veel mis gaan op een schoolreis. Ook voor leerkrachten is het stressvol. Je blijft kinderen tellen tot je een ons weegt. Opgelucht dat ze allemaal weer heelhuids in de bus zitten. Voor moeders en leerkrachten hoeft het niet maar de kinderen genieten!
Nooit thuisgehouden bij zoiets. Wel zelf meegegaan! Of de man. Vaak zijn er ook ouders nodig. Maar vandaag is zoonlief naar de Efteling geweest. Met zijn tante. Mijn zus. Hij had niets mee, behalve zijn bankpas die ook als OV pas dient. Heb ik begrepen. Maar wel goed ingesmeerd met factor 50. Na verbrand te zijn geweest in Mexico, op een werkgerelateerd reisje. Ook al zo spannend! Hij is 21. Viel met zijn neus in de boter dat het bedrijf 25 jaar bestaat! Tja we kunnen óverbezorgd zijn, of ónder!
Ik hoef me er nu niet meer druk om te maken. Maar je hebt gelijk, je bent altijd blij als ze weer thuis zijn.
School reisje, ik ging altijd mee, toen nog geen wildwaterbanen of een achtbaan.
Nee toen waren de attracties nog van hout en ijzer.
En je kon lelijk vallen op dat harde spul. Hans
Wat leuk dat je meeging Hans!
Ik was zelf geen fan van schoolreisjes. Zeker niet als er ergens geslapen moest worden. Ik was ook niet zo happig op de schoolreisjes van dochterlief. Maar zij vond het juist altijd helemaal geweldig. Gelukkig kan zij (nog steeds) wel makkelijk van huis.