Reacties

1040 uren norm middelbare school: pubers ophokken — 7 reacties

 1. Ja, op die lesuren zijn ze wel streng, kan me voorstellen dat de school er alles aan wil doen om een boete te voorkomen. Maar als een leerkracht ziek is en een vervanger niet het vak kan geven, wat moet je dan? Het is in de hand gewerkt zo. Bij onze kinderen op school gaf b.v. een economieleraar het vak engels in de vorm van een afdraaien van een (engels) luisterboek. Hoewel ik vreemd opkeek toen ik dat hoorde, lijkt me dat toch nog beter dan alleen maar rondhangen.

  • Ik denk dat het ook van het kind afhangt. Met het risico dat ik klink als een oud wijf, maar toen ík naar de middelbare school ging hadden we ook wel eens een onverwachts tussenuur. Dan ging ik huiswerk maken, of ik zat met vriendinnen te kletsen. En als het meer tussenuren waren, gingen we soms naar de stad. Niks mis mee.

   Leerlingen verplicht in een lokaal zetten, waar ze vervolgens niets leren en waar ook geen kennisoverdracht plaats vindt, vind ik volstrekt zinloos. Zeker voor eindexamenjaar leerlingen, die ook nog eens een stukje ouder en wijzer zijn.

 2. ja hier ook opvanguren voor lesuitval in het midden van de dag, door willekeurig personeel, weet niete cht wat ik ervan moet vinden, soms denk ik dat de jongelieden anders de rest uurtjes ook zouden wegblijven=spijbelen dus (groot deel woont 10 km fietsen) in dat geval is het wel goed, maar zinloze opvang, daar ben ik dan weer niet zo erg vorstander van.
  Huiswerkuren zijn alleen voor degenen die hun huiswerk niet af hebben hier op school.( bij 2 kruisjes bij huiswerkcontrole moet ej daar heen)

  • Huiswerkuren voor mensen die hun huiswerk niet af hebben, vind ik een uitstekende formule. Bij mijn dochter is het gewoon standaard: je moet per week 2 zogenaamde 's-uren' maken of je nou huiswerk hebt of niet.

   Wij haddden op een gegeven moment de cursus Creatief Schrijven van de LOI aan mijn dochter cadeau gedaan, en dat deed ze toen maar in haar s-uren. Verder neemt ze tegenwoordig altijd een boek mee naar school, zodat ze wat te doen heeft...

 3. Ik zat net 1 jaar voor de introductie van de tweede fase, maar wij kregen in havo 5 ook al te maken met dat ophokken. Lekker, ben je 18, moet je verplicht je pasje scannen en je huiswerk dat je al af had maken in een verbouwde gymzaal... Zo belachelijk!

  Het is belachelijk hoeveel ziekte is er onder leraren, je leerlingen bij uitval in hok stoppen om zo toch aan je verplichtingen als school te voldoen is echt idioot, kan je beter wat doen aan het feit dat sommigen er gewoon elke maand een paar dagen niet waren.

 4. Mijn kinderen hebben geen ophokuren, bij onze school is het denk ik een stuk beter geregeld.
  Bij ons hebben ze talentklassen, dit is 2 uur per week en een leerlng moet aan het begin van het jaar doorgeven waar hij of zij aan mee wil doen. Je kan uit 4 stromingen kiezen, ik denk dat dit een betere en zinvolle invulling is van die ophokuren.
  Als er lesuren uitvallen door ziekte wordt het in de regel goed opgevangen, de leerlingen weten doorgaans wel wat ze moeten doen en de docent die op dat moment voor opvang zorgt zorgt er dan ook voor dat de leerling echt wel iets gaan doen.
  Als een leraar langer ziek is zorgt de school voor zo snel mogelijk opvang van een docent die het zelfde vak geeft. Dit laatste zorgt er wel voor dat de roosters van de kids aardig vaak worden omgegooit, dat is dan het enige nadeel.
  Groetjes Dreadlocks

 5. Mijn kinderen zitten nog niet op het voortgezet onderwijs. Ik heb zelf tussen 1997-2002 op de havo gezeten. Ik kreeg net wel te maken met de tweede fase, die voor veel leerlingen EN leraren aanvoelde als een beetje aankloten en maar zien wie z'n ding zelfstandig kon doen zonder daar ooit in getraind te zijn. Het heeft me bijna de kop gekost in 4 havo, bijna blijven zitten.
  Wij hadden wel gewoon tussenuren. In de onderbouw moesten we verdelen als er een les uitviel; op de gang voor een vast lokaal gaan zitten en huiswerk maken. Was altijd fijn als het lokaal in kwestie leeg was. XD Was natuurlijk alleen maar geiten geblazen.
  In de bovenbouw hadden we soms wel 2 of 3 tussenuren van 50 minuten per stuk. Gingen we lekker wandelen of ik ging bij een vriendin in de buurt thuis zitten gamen of klieren of zo.

  Ik had er zelf weinig last van....en ging in de tussenuren al helemaal geen huiswerk maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>