1040 uren norm middelbare school: pubers ophokken

1040 uren norm

Ken jij de zogenoemde 1040 uren norm?

Toen mijn kinderen in de eerste klas van de middelbare school begonnen, en lesuitval werd opgevangen, was ik daar blij mee.

Ik vond het wel een veilig idee dat er een oogje in het zeil werd gehouden bij die jonge brugklassers. Maar ook mijn zeventienjarige dochter die in de eindexamenklas van de Havo zit wordt regelmatig ‘opgevangen’.

Opvanguren: niet uit pedagogische overwegingen maar om boete te voorkomen

‘Wat sympathiek van de school, en wat betrókken dat ze niet willen dat leerlingen een les, en daardoor kennisoverdracht missen!’ dacht ik. Maar toen vertelde mijn dochter dat lesopvang meestal bestaat uit een uur in een lokaal hangen, omdat degene die de les ‘opvangt’ in de regel niet over de kennis van dat vak beschikt.

Dat betekent dus dat als een leerkracht ziek is, leerlingen gewoon een uur verplicht in een lokaal moeten zitten. En je kunt het bijvoorbeeld een geschiedenisleraar inderdaad niet kwalijk nemen dat hij geen Franse les uit de mouw kan schudden. ‘Wat sympathiek van de school, en wat betrokken dat ze de leerlingen zo onder hun hoede houden!’ dacht ik toen.

‘Hoewel ik het persoonlijk niet nodig vind dat er op zeventienjarige leerlingen in Havo 5 nog toezicht wordt gehouden.’

Maar toen vertelde mijn dochter dat de school een boete riskeert als ze niet voldoende uren lesgeven, en dat dát de reden is dat ze lesuitval ‘opvangen’. Niet uit betrokkenheid met de leerlingen, maar om aan hun verplichte aantal lesuren te komen. Hoewel je de term ‘lesuren’ dus duidelijk met een flinke korrel zout moet nemen!

1040 uren norm

Toen was ik een beetje gedesillusioneerd, en moest ineens denken aan de nieuwsberichten over scholieren die protesteerden tegen ‘ophokken’. Dit had te maken met de zogenaamde urennorm in het Nederlands voortgezet onderwijs. De urennorm is het minimum aantal klokuren dat een scholier in Nederland les moet krijgen. Voor de onderbouw is dat 1040 uur per jaar, voor de bovenbouw ligt de norm tussen de 700 en 1000 uur.

De protesten kwamen voort uit de zorg dat scholieren weliswaar langer op school zouden zitten, maar zonder dat die uren zinvol worden ingevuld, door gebrek aan geld.

Opvanguren en verplichte huiswerkuren

Omdat het scholen vaak simpelweg niet lukt om aan 1040 uren norm te voldoen hebben ze opvanguren en verplichte huiswerkuren geïntroduceerd. Die heeft mijn dochter inderdaad ook: 2 zogenaamde ‘s-uren’ per week, waarin ze huiswerk moet maken dat ze in de klas al heeft gedaan.

Plotseling begrijp ik de term ‘ophokken’ helemaal…

Meer lezen over de middelbare school?

Lees dan mijn post over het magister

En mijn post over de vrijwillige ouderbijdrage voortgezet onderwijs!

Wordt jouw puber vaak ‘opgevangen’ op school?
En heeft hij of zij ook verplichte huiswerkuren?

Similar Posts

7 Comments

 1. Ja, op die lesuren zijn ze wel streng, kan me voorstellen dat de school er alles aan wil doen om een boete te voorkomen. Maar als een leerkracht ziek is en een vervanger niet het vak kan geven, wat moet je dan? Het is in de hand gewerkt zo. Bij onze kinderen op school gaf b.v. een economieleraar het vak engels in de vorm van een afdraaien van een (engels) luisterboek. Hoewel ik vreemd opkeek toen ik dat hoorde, lijkt me dat toch nog beter dan alleen maar rondhangen.

  1. Ik denk dat het ook van het kind afhangt. Met het risico dat ik klink als een oud wijf, maar toen ík naar de middelbare school ging hadden we ook wel eens een onverwachts tussenuur. Dan ging ik huiswerk maken, of ik zat met vriendinnen te kletsen. En als het meer tussenuren waren, gingen we soms naar de stad. Niks mis mee.

   Leerlingen verplicht in een lokaal zetten, waar ze vervolgens niets leren en waar ook geen kennisoverdracht plaats vindt, vind ik volstrekt zinloos. Zeker voor eindexamenjaar leerlingen, die ook nog eens een stukje ouder en wijzer zijn.

 2. ja hier ook opvanguren voor lesuitval in het midden van de dag, door willekeurig personeel, weet niete cht wat ik ervan moet vinden, soms denk ik dat de jongelieden anders de rest uurtjes ook zouden wegblijven=spijbelen dus (groot deel woont 10 km fietsen) in dat geval is het wel goed, maar zinloze opvang, daar ben ik dan weer niet zo erg vorstander van.
  Huiswerkuren zijn alleen voor degenen die hun huiswerk niet af hebben hier op school.( bij 2 kruisjes bij huiswerkcontrole moet ej daar heen)

  1. Huiswerkuren voor mensen die hun huiswerk niet af hebben, vind ik een uitstekende formule. Bij mijn dochter is het gewoon standaard: je moet per week 2 zogenaamde ‘s-uren’ maken of je nou huiswerk hebt of niet.

   Wij haddden op een gegeven moment de cursus Creatief Schrijven van de LOI aan mijn dochter cadeau gedaan, en dat deed ze toen maar in haar s-uren. Verder neemt ze tegenwoordig altijd een boek mee naar school, zodat ze wat te doen heeft…

 3. Ik zat net 1 jaar voor de introductie van de tweede fase, maar wij kregen in havo 5 ook al te maken met dat ophokken. Lekker, ben je 18, moet je verplicht je pasje scannen en je huiswerk dat je al af had maken in een verbouwde gymzaal… Zo belachelijk!

  Het is belachelijk hoeveel ziekte is er onder leraren, je leerlingen bij uitval in hok stoppen om zo toch aan je verplichtingen als school te voldoen is echt idioot, kan je beter wat doen aan het feit dat sommigen er gewoon elke maand een paar dagen niet waren.

 4. Mijn kinderen hebben geen ophokuren, bij onze school is het denk ik een stuk beter geregeld.
  Bij ons hebben ze talentklassen, dit is 2 uur per week en een leerlng moet aan het begin van het jaar doorgeven waar hij of zij aan mee wil doen. Je kan uit 4 stromingen kiezen, ik denk dat dit een betere en zinvolle invulling is van die ophokuren.
  Als er lesuren uitvallen door ziekte wordt het in de regel goed opgevangen, de leerlingen weten doorgaans wel wat ze moeten doen en de docent die op dat moment voor opvang zorgt zorgt er dan ook voor dat de leerling echt wel iets gaan doen.
  Als een leraar langer ziek is zorgt de school voor zo snel mogelijk opvang van een docent die het zelfde vak geeft. Dit laatste zorgt er wel voor dat de roosters van de kids aardig vaak worden omgegooit, dat is dan het enige nadeel.
  Groetjes Dreadlocks

 5. Mijn kinderen zitten nog niet op het voortgezet onderwijs. Ik heb zelf tussen 1997-2002 op de havo gezeten. Ik kreeg net wel te maken met de tweede fase, die voor veel leerlingen EN leraren aanvoelde als een beetje aankloten en maar zien wie z’n ding zelfstandig kon doen zonder daar ooit in getraind te zijn. Het heeft me bijna de kop gekost in 4 havo, bijna blijven zitten.
  Wij hadden wel gewoon tussenuren. In de onderbouw moesten we verdelen als er een les uitviel; op de gang voor een vast lokaal gaan zitten en huiswerk maken. Was altijd fijn als het lokaal in kwestie leeg was. XD Was natuurlijk alleen maar geiten geblazen.
  In de bovenbouw hadden we soms wel 2 of 3 tussenuren van 50 minuten per stuk. Gingen we lekker wandelen of ik ging bij een vriendin in de buurt thuis zitten gamen of klieren of zo.

  Ik had er zelf weinig last van….en ging in de tussenuren al helemaal geen huiswerk maken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.