5 december op de middelbare school

5 december activiteitenToen ik de middelbare school bezocht, stond 5 december in het teken van het jaarlijkse volleybaltoernooi. Ik heb er soms nóg nachtmerries van! Dan woel en draai ik in mijn slaap, de dekens zweterig om mijn benen geplakt, en roep plotseling: 'LOSSSS!' en schrik wakker van mijn eigen geschreeuw.

Gymlessen zijn erg, maar sporttoernooien zijn nóg erger!

Ik haatte de gymlessen, maar die waren nog niets vergeleken bij de sporttoernooien. Want ik kon er dus echt niets van, en was dan ook niet populair als teamlid. En dan werd zo'n dag nog gepresenteerd als 'leuk' ook! Het kan me nog steeds verbijsteren. Volgens mij zijn dit soort activiteiten weer zo'n symptoom van een cultuur waarin extravert zijn het ideaal is, maar dit terzijde.

5 december activiteiten op de middelbare school

Mijn dochters bezoeken een andere middelbare school dan mijn vroegere school. En daar mogen ze wel blij om zijn, want dat gruwelijke volleybaltoernooi wordt nog steeds gehouden op 5 december! Maar ook zij krijgen een aangepast programma op 5 december. De eerste drie uur is er nog gewoon les, maar daarna barsten de festiviteiten los.

Onderbouw activiteiten op 5 december

De onderbouw, de klassen 1 t/m 3 kunnen kiezen tussen schaatsen of zwemmen. Kosten: 12,00. Na de rekeningen die ik al van de school heb gehad, word ik daar niet blij van, maar goed. Het is te doen.

De bovenbouw kan uit veel meer activiteiten kiezen:

 • schaatsen (17,00)
 • skiën/snowboarden (45,-)
 • klimmen/abseilen (20,-)
 • Zumba/Streetdance (5,-)
 • Squashen (7,50)
 • twee films kijken (2,-)
 • mijn persoonlijke favoriet: huiswerk maken (gratis)

Ik had deze opties echt geweldig gevonden als tiener! En ik weet ook al wat ik had gekozen: films kijken of huiswerk maken. Vorig jaar koos mijn oudste dochter films kijken, maar die waren vrij saai en bovendien kende ze ze al. Daarom kiest ze dit jaar voor huiswerk maken.

Mijn jongste dochter baalt dat ze moet gaan zwemmen, want ze wil liever schaatsen. Maar alle meisjes uit haar klas waarmee ze optrekt willen zwemmen, dus heeft ze dat maar gekozen. Om haar op te vrolijken herinner ik haar veelvuldig aan míjn 5-december dagen, en dat zwemmen in ieder geval minder erg is dan competitief volleyballen, maar ik geloof niet dat het echt helpt...

Leestip: gesprek met leerplichtambtenaar

Hoe wordt 5 december bij jullie vorm gegeven?

Similar Posts

21 Comments

 1. Hier gewoon sint vieren met lootjes/surprises. Volgens mij schenken ze nog warme choco erbij. Ik ben het niet eens met je conclusie dat sporttoernooien alleen leuk zijn voor extraverten want mijn kinderen zijn dat beslist niet maar houden wel van sport. Ik ben wel met je eens dat brallers/patsers/schreeuwlelijkers in dit land gestimuleerd en vereerd worden en het worden en zo ook steeds meer.

  Op de basisschool van mijn jongste doen ze al jaren "schaatsen voor water". Het blijkt dat er ook "zwemmen voor water" bestaat maar die keuze krijgen ze niet want de school (lees begeleidende leerkrachten die hoogstwaarschijnlijk niet in hun badpak durven) kiezen dus al sinds jaar en dag voor schaatsen. Mijn kinderen haten schaatsen!!! Zwemmen vinden ze heerlijk dus helaas daar gaat weer een potentiele mega-opbrangst verloren voor het water....

  1. Is dat voor een goed doel? Dat vind ik wel leuk! Vooral omdat Sinterklaas toch wel wat commercieel kan zijn, is het mooi om in die tijd iets voor een ander te doen.

  2. Ja het doel is goed,maar het is niet met Sinterklaas, mijn opmerking hierover was meer in het kader van: geen keuze hebben over hoe je dit wilt uitvoeren

 2. Bij ons werd op de middelbare gewoon sinterklaas gevierd met het maken van surprises voor elkaar. Gelukkig wel, ik was ook het type van als laatste gekozen worden bij gym en sporttoernooien.. Dus in dat opzicht wel een herkenbaar verhaal.

 3. Goedemorgen,

  Hier op de middelbare school geen bijzonderheden met 5 dec. Ze maken surprises en ze vieren dan 7 dec. sinterklaas tijdens het mentor uur, ze moeten zelfs een uur langer op school blijven omdat ze het in 1 uur niet redden:-).

 4. Bij ons zijn er loodjes getrokken (lagere school en middelbare school). Op de lagere school betekend dat mini-toneelstukje met een "echte" Sinterklaas en Pieten, vervolgens suprises, limonade + lekkers en filmpje kijken.

  Voor de tieners is er een apart lesprogramma, met wat "les" en dubbele mentoruren waar dus het gekochte kleinigheidje dat gek is ingepakt wordt uitgepakt en vervolgens de door iedereen meegenomen lekkers en drinken tijdens een filmpje kijken wordt verorbert...

  Klinkt leuker dan een toernooi, hoewel ik best een sportief type was, wilde ik zoiets absoluut niet tijden Sinterklaas!!

  Wordt héél erg gewaardeerd dit soort dagen, zelfs als ze de film al kennen :)

 5. Bij ons was het op 5 december "gewoon" surprises en wat lekkers erbij tijdens 1 van de lessen. Welke weet ik niet meer:-) Volleyballtoernooi hadden wij altijd voor de kerstvakantie, ik vond het altijd wel leuk. We gingen ook naar een sporthal toe, dus niet ons eigen gymlokaal. En met de hele school (250 leerlingen), super gezellig dus. En ondanks dat ik op de middelbare school niet van gym hield vond ik de sportdagen altijd wel leuk. En als er ijs lag werd er een schaatstocht georganiseerd, ook altijd leuk.

  1. Dat kan dus ook: niet van gym houden, maar wel van de sportdagen. Voor mij gingen die helaas hand in hand, en ik vond sportdagen zo mogelijk nog naarder dan de gymlessen.

 6. Oh, je doet me meteen terugdenken aan sportdagen :( Vreselijk! Had er net zo'n hekel aan als jij. Zal voor mijn kinderen echt altijd briefjes schrijven. 10x ongesteld in een maand? Prima lieverd <3

  Herinner me nog dat we een keer met school gingen schaatsen op 5 december, zat toen in de brugklas. Heb het onthouden omdat mijn man -destijds 18 en niet geïnteresseerd in een brugpieper van 12- er ook was. Toen was ik al op hem verliefd :)

 7. Wij trokken gewoon lootjes en vierden Sinterklaas. Gelukkig geen sport. Nooit begrepen waarom sport zo verheven was en op teamsport mag je al helemaal geen commentaar hebben. Ook nooit begrepen waarom ze niet een activiteit als fietsen, wandelen, roeien etc. als volwaardig bewegen zagen. Er wordt mi te weinig rekening gehouden met de niet sportieve maar wel actieve leerlingen.

  1. Goed punt! Niet iedereen houdt van teamsporten of is daar goed in. Hoewel ik hartstikke slecht was in gym, loop ik tegenwoordig vijf keer per week hard.

 8. Ik had ook altijd een hekel aan dat soort dingen. In mijn beleving waren ze niet aan sinterklaas gekoppeld dus, volgens mij waren ze meer richting zomer - met school schaatsen deden we al helemaal niet. Ook ik had een hekel aan dit soort toernooien, ben gediagnostiseerd ontzettend slecht in sport. =P
  Wel werd er bij mij in de brugklas lootjes getrokken, en in een dubbel mentoruur uitgepakt. En er waren een paar keer wat oud-leerlingen die als sinterklaas en pieten rond kwamen lopen, lekker lessen verstoren door pepernoten naar binnen te gooien, wat wij natuurlijk hilarisch vonden!

 9. Oh die sportdagen die vond ik verschrikkelijk net als de gymles. Bij één leraar kon ik het flikken bijna elke week ongesteld te zijn en niet mee te hoeven doen. De dagen dat ik gym had ging ik niet met plezier naar school, de andere dagen wel.
  En op sportdag kreeg ik mijn moeder ook meestal zo gek een briefje te schrijven of me ziek te melden. Ik was dan ook echt ziek van de zenuwen, ik vond het zo erg. En mijn moeder vond het zelf vroeger ook vreselijk. Toen ik een keer ruzie kreeg bij volleybal omdat een jongen die te fanatiek was me uitschold ben ik huilend de les uitgelopen. Later een heel gesprek gehad met de gymjuf. Bij het volleybaltoernooi hoefde ik vervolgens niet mee te doen, maar moest wel aanwezig zijn.
  Na de havo wilde ik vwo doen, ik ben toen het volwassenonderwijs ingegaan, omdat er geen gymlessen werden gegeven. Anders was ik misschien gelijk naar het hbo gegaan om maar van die gym af te zijn.....

  1. Herkenbaar! Dat was voor mij destijds een extra motivatie om voor de universiteit te kiezen: ook daar geen gymlessen!

 10. Had ik dat geweten, dan was ik naar jou school gegaan. VOLLEYBAL WAS MIJN SPORT!!! Ik liet er zelfs wel eens mijn huiswerk voor schieten. Eens, toen ik in de 4de van de MAVO zat was er op een doordeweekse avond een schoolvolleybaltoernooi. Met 2 jongens die al bijna in het eerste van Feyenoord en PEC speelden, en nog een paar fanatiekelingen uit mijn klas, waren we eerste geworden. Zelfs van een mega goed lerarenteam, dat voor de helft uit competitie volleyballers bestond, hadden we gewonnen.
  Nee, sport was helemaal mijn dingetje, ik had daar wel een onvoldoende voor over..., toen.

 11. Wij deden niets speciaals op 5 december.
  Gelukkig niet, ik vond sporten ook verschrikkelijk!
  Wel kregen we ieder jaar een keus om een andere sport te doen dan normale gymles. Dan mochten we gaan skieen of squasen. Ik koos dan voor dat laatste, omdat daar nog enigzins mee te sjoemelen viel.
  Nee, sporten op school was niet voor mij weggelegd.

  Overigens, wat geniaal dat jouw dochter voor huiswerk maken kiest. Ik geloof dat ik een andere keus had gemaakt, als tiener. ;)

  Liefs,
  Mama Krieltje

 12. Op 5 december vierden we Sinterklaas met de mentor, lootjes trekken, mentor zorgde voor chocomel.
  Een keer hebben we als klas ons als verrassing allemaal als Piet verkleed en geschminkt, dat mocht onder de gymles (jawel! verstandige juf) en toen hebben we zelfgekochte pepernoten en zelfgeschreven gedichten bij al onze leraren langsgebracht. We mochten Niet Gooien van de rector. Dat vonden we erg flauw, maar voor de rest was het beregezellig, ook de voorpret ervan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.