Gesprek met leerplichtambtenaar: wat kun je verwachten?
Last updated on November 20th, 2023 at 04:41 pm
- Gesprek met leerplichtambtenaar: Per ongeluk gespijbeld van de afspraak
- Gesprek met leerplichtambtenaar: mijn ervaring
- Drie soorten verzuim/spijbelen
- Wat kun je verwachten van een gesprek met leerplichtambtenaar?
- Conclusie over de leerplichtambtenaar
- Hoe liep het af met mijn zoon?
- Handige links
Had ik toch voor het eerst van mijn leven een gesprek met een leerplichtambtenaar!
Vorig jaar ging één van mijn kinderen namelijk niet zo goed op school. Dat leidde tot spijbelen. Als je kind spijbelt dan is dat een probleem, want het is in strijd met de leerplicht.
Als je maar genoeg spijbelt, is school verplicht dit door te geven aan de leerplichtambtenaar. Dat gebeurde in ons geval ook. Ik kreeg vervolgens een brief van de leerplichtambtenaar met daarin een tijdstip waarop ik op het gemeentehuis verwacht werd met mijn spijbelaar.
Gesprek met leerplichtambtenaar: Per ongeluk gespijbeld van de afspraak
Ik ben zeer consciëntieus als het gaat om afspraken. Ik kom altijd overal te vroeg, om maar niet te laat te komen. Als het om afspraken gaat, beschouw ik mezelf als een heel betrouwbaar type. Maar laat ik nou juist de afspraak met de leerplichtambtenaar vergeten zijn!
De ironie van het geval ontging me niet: mijn zoon spijbelt van school. En ik spijbelde, weliswaar per ongeluk, van het gesprek met de leerplichtambtenaar.
Toen ik mijn fout besefte heb ik onmiddellijk contact opgenomen voor een nieuwe afspraak. Ik was vroeger een brave leerling, dus ik had geen enkele ervaring met de leerplichtambtenaar. Maar ik stelde me een boze ambtenaar voor, die ons eens even flink de les ging lezen.
Maar het tegendeel was het geval.
Gesprek met leerplichtambtenaar: mijn ervaring
De leerplichtambtenaar bleek een alleraardigste vrouw die oprecht bezorgd leek over mijn spijbelaar. Ze toonde zich geïnteresseerd in zijn verhaal, en was bovendien heel hulpvaardig. In plaats van iemand met een opgeheven vingertje, was ze iemand die graag wilde helpen om de situatie te verbeteren.
Ik vond het een heel fijn gesprek.
Drie soorten verzuim/spijbelen
In de Leerplichtwet worden 3 soorten verzuim/spijbelen onderscheiden.
- Absoluut verzuim: als je je kind niet eens hebt ingeschreven bij een school toen hij of zij vijf werk.
- Relatief verzuim: dit is dus spijbelen.
- Luxe verzuim: als je je kind thuis houdt om op vakantie te gaan bijvoorbeeld.
In ons geval ging het dus om relatief verzuim.
Wat kun je verwachten van een gesprek met leerplichtambtenaar?
- De leerplichtambtenaar nodigt jou en je kind uit voor een gesprek om te kijken wat er aan de hand is.
- De leerplichtambtenaar kijkt of er een geldige reden is waarom je kind niet naar school is gegaan. Is dat niet het geval dan ben je als ouders strafbaar. En als je kind ouder is dan 12 je kind ook. Op de site van de Rijksoverheid vind je een lijst met ‘geldige redenen voor verzuim‘.
- De leerplichtambtenaar kan een gesprek hebben met de school van je kind.
- De leerplichtambtenaar kan doorverwijzen naar een instantie die je verder kan helpen.
- Is je kind hartstikke dwars, en is er beslist geen geldige reden voor steeds maar spijbelen? Dan kan de leerplichtambtenaar proces verbaal opmaken of Jeugdzorg inschakelen.
- De leerplichtambtenaar kan de ouders een boete opleggen. Dat is een bedrag van minimaal 110,-. Zo’n boete kan oplopen tot wel 3900,- volgens de informatie op de site van de Rijksoverheid. Je bent immers strafbaar als je kind tussen de 5 en 18 jaar oud is, en niet naar school gaat. Je kind kan een taakstraf krijgen.
Conclusie over de leerplichtambtenaar
De leerplichtambtenaar moet er op letten dat Nederlandse kinderen tussen 5 en 18 jaar naar school gaan. Hij of zij handhaaft de Leerplichtwet uit 1969. Als je kind spijbelt wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Die zal dan een gesprek met jou en je kind willen. In mijn persoonlijk ervaring is zo’n gesprek er op gericht om het probleem op te lossen.
De leerplichtambtenaar die ik meemaakte was behulpzaam en betrokken.
Het gesprek was helemaal niet eng of akelig.
Maar als je kind of jij niet meewerkt, moet de leerplichtambtenaar een proces verbaal opmaken en wordt justitie ingeschakeld.
Hoe liep het af met mijn zoon?
Voor mijn zoon bleek geen kruid gewassen. Uiteindelijk kwam het dus inderdaad tot een proces verbaal. Van tevoren dacht ik dat een leerplichtambtenaar een heel streng iemand was, maar in de praktijk vond ik de mevrouw die wij hadden eigenlijk te vriendelijk.
Ze was zo zachtaardig en voorkomend dat het eigenlijk totaal geen effect had.
In ieder geval niet op mijn zoon.
Handige links
Heb jij ervaring met spijbelen? En met de leerplichtambtenaar?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb gelukkig geen ervaring ermee. Ik was ook een brave student. Ik hoop dat mijn jongens dat ook zijn.
Ik hoop het ook voor je Simpel.
Kind 1 is er vaak geweest.
Omdat ik ook zo’n braaf type ben en mijn kind iedere dag naar school sleepte….. heb ik de verzuim coordinator gebeld en gezegd dat ik ALLES gedaan heb en geprobeerd en dat ik niet meeging naar de leerplichtambtenaar.
Ik trok m uit bed, douche aan, brood gemaakt….. maar ja dan kroop hij na de douche weer in bed. Ik zei ik ga niet mee.
Want IK ga dan met buikpijn naar huis en Kind zit er niet mee.
Het is allemaal goed gekomen hoor, heeft me wel wat nachtrust gekost. Door al het verzuim veel gemist dat was het ergste.
Ik heb het kind in zo’n examentraining gedaan uit wanhoop, daardoor examen gehaald. Heeft wat gekost maar diploma is binnen.
Ik voel met je mee Pakketje. Als je kind echt pertinent weigert naar school te gaan, dan wordt het erg lastig als ouder.
Maar fijn dat het diploma nu toch binnen is!
Ik heb geen ervaring met een leerplichtambtenaar. Wel met moeite om naar school te gaan. Zoons en ik leren graag, maar naar school gaan is een heel ander verhaal. We zaten ons te vervelen en het was doodvermoeiend met al die drukte om je heen.
Wat ik heel goed begrijp is dat er een leerplichtwet is. Maar wat ik erg jammer vind, is dat die in Nederland gekoppeld is aan een schoolplichtwet. In de meeste landen is er de vrijheid om thuis onderwijs te geven. Dat is in Nederland heel lastig om voor elkaar te krijgen. Als ik de gezondheid ervoor gehad had, dan had ik mijn zoons graag thuisonderwijs gegeven.
Nu worden kinderen vooral opgeleid om een diploma te halen. Allemaal losse stukjes kennis. Wij vinden het juist fijner om de samenhang te leren, waarom je iets hebt aan die kennis en om die kennis te gebruiken. Oudste zoon heeft anderhalf jaar geleden zijn HBO diploma gehaald voor Maatschappelijk werk en dienstverlening. Hij was erg verbaasd dat hij in het laatste jaar pas leerde wat hij in het eerste jaar al had willen weten en had kunnen toepassen bij de stages.
En jongste zoon stopte met de HKU omdat hij nog maar 1 uur in de week tekenen kreeg, maar wel eindeloos verslagen moest schrijven.
Nicole, ik krijg de indruk dat we dezelfde soort kinderen hebben, van die authentieke types :-)
Dat heb je mooi gezegd VeggieMo: ‘authentieke types’. Dat doet me goed. Bedankt!
Ik heb er geen ervaring mee. Wij hadden wel veel tussenuren en we mochten toen gewoon lekker de school uit, de stad in. We zaten dicht bij een leuke winkelstraat en daar was ik dan vaak te vinden als ik een pauze en een tussenuur had. Tsja. Het is wel eens voorgekomen dat agenten (!!!) klasgenoten terugbrachten naar school omdat ze dachten dat ze spijbelden. Pft.
Ik geef wel eerlkijk toe dat ik niet altijd naar de enige les van 40 minuten ging, omdat ik daar een uur en een kwartier mee kwijt was om op school te komen, en ook weer 1.25 uur kwijt was om thuis te komen. Ja dag. Maar toen was ik ook boven de 18 :)
Wat een fanatieke agenten moeten dat zijn geweest. Ik denk dat daar nu geen beginnen meer aan is voor de politie. Kinderen hebben om de haverklap studiedagen, roostervrijedagen en lesuitval.
Dit is super zeg. Dat deze leerplichtambtenaar mevrouw ervaar je als een positief en geinteresseerde persoon. €110-3900 dat is een behoorlijk bedrag. Ik kan niet voorstellen welke ouder zou willen dat je kind spijbelt.
Zo’n boete is inderdaad best vervelend voor ouders. Zeker als ze hun best hebben gedaan om hun onwillige kind naar school te krijgen.
Ik heb ermee te maken gehad met mijn kind met autisme én ernstige dyslexie. Op voortgezet ging het gewoon niet meer. Ik heb zelf contact opgenomen,samen met de mentor van school. We hebben uitgelegd wat we allemaal al aan aanpassingen hadden bedacht en geprobeerd. De leerplichtambtenaar was onder de indruk en wist het ook niet meer. Uiteindelijk is mijn kind van school af gegaan en kreeg prive-onderwijs…ze heeft op die manier wél haar mavo en zelfs havo gehaald. Ik ben erg blij dat de leerplichtambtenaar met ons meedacht, en er niet als boeman zat. Het scheelde misschien ook wel dat ik uit mezelf contact opnam.
Dus jij hebt ook een positieve ervaring met de leerplichtambtenaar. Fijn dat die van jou ook echt meedacht.
Zeker een positieve ervaring, misschien stonden we er ook anders in, mijn kind spijbelde niet, ze zat meestal alleen in de schoolbieb en werd dan nog ziek van teveel drukte.Als ze thuis was, was het omdat ze ziek was. De leerplichtambtenaar wist niet wat hij ermee aan moest.
Ik vond zelf een oplossing,een instituut waar ze halve dagen alleen in een klasje zat en de leerkrachten naar haar toekwamen,een voor een, nooit meer dan twee vakken per dag. Dit heb ik voorgelegd aan de leerplichtambtenaar en hij gaf zijn toestemming. Later heeft hij nog meer mensen doorverwezen naar dat instituut. Eigenlijk heeft hij er ook profijt van gehad want hij wist daardoor wat hij met kinderen met deze problematiek kon doen.
Ik heb vroeger nooit gespijbeld. Ik hoop dat mijn kinderen dat ook nooit gaan doen en dat ze school net zo leuk zullen vinden als ik dat destijds ook vond.
Dat zou fijn zijn inderdaad. Het hangt allemaal erg van het kind af, en natuurlijk ook wel de klik die het kind met de school heeft.
Mooi dat ze meedenken! Over het algemeen zit je er als ouders zelf ook niet op te wachten dat je kind spijbelt. De situatie is al vervelend genoeg.. Moest wel even glimlachen om de ironie, zal je altijd zien. Maar t is niet niks in elk geval. Mooi dat je jullie verhaal deelt!
Gelukkig nooit meegemaakt. Ik werd zelf gewoon van school afgetrapt… *Oeps* . Hoop dat mijn kinderen het beter doen dan ik en hier niet mee te maken krijgen.
Jeetje, zelfs van school afgetrapt. Ik moet meteen aan je ouders denken. Die waren vast niet blij.
Als jouw kinderen het net zo doen als jij, dan snap je ze waarschijnlijk wel heel goed! Dat is dan weer een voordeel denk ik.
Vaak heb je een bepaald beeld van zo’n ambtenaar wat in de praktijk helemaal niet lijkt te kloppen en is het iemand die met je meedenkt en het beste voor heeft met je kind.
Als moeder heb ik geen ervaring met de leerplichtambtenaar maar vanuit mijn vorige werk heb ik er weleens mee te maken gehad.
Wat toevallig! Ik ben net met een artikel bezig naar aanleiding van mijn bezoek gisteren (!) met Dochterlief bij de leerplichtambtenaar! Voor te laat komen in dit geval. Ik wist niet wat ik moest verwachten en ik vond de leerplichtambtenaar ook behulpzaam met een positieve benadering.
Wat fijn dat jij ook al zo’n positieve ervaring had. Ik merk echt dat mijn beeld over de leerplichtambtenaar onterecht negatief was.
Ik ben met 16 al gaan werken en was blij van school te zijn, ik vond er helemaal niets aan aan leren, ik was ook geen echt goed leerling. Wel brede basisopleiding gehad op de aloude MULO met zowel frans, duits en engels. Pretpakketen waren er toen nog niet.
Spijbelen deden we af en toe, maar ik geloof dat er toen nog geen leerplichtambtenaren waren. Mijn dochter spijbelde ook welk eens maar ook toen waren ze er nog niet denk ik, of ze deed het te weinig!
Waarschijnlijk deed ze het te weinig Lot : )
Fijn dat je destijds met je 16de kon stoppen. Wat dat betreft is het erg vervelend dat je nu per se tot je 18de moet. Ook als je gewoonweg geen studiehoofd hebt.
Wat een verhelderend stuk met ervaring en regels gecombineerd.
Ik heb geen ervaring met de Leerplichtambtenaar. Zou een leuk baantje voor mij zijn, daar ga ik me eens in verdiepen.
Ben blij te lezen dat je een aangenaam gesprek hebt gehad
Ik denk dat het best interessant werk kan zijn inderdaad.
Ik had psychische problemen en heb wat bij de leerplichtambtenaar gezeten. Inderdaad was het geen vervelend persoon maar iemand die goed begreep waarom ik niet ging.
Uiteindelijk is het met mij ook goedgekomen.
Fijn dat ook jouw leerplichtambtenaar zo vriendelijk was en wilde helpen! En goed om te horen dat het allemaal is goed gekomen.
En of. Mijn man is jaren leerplichtambtenaar geweest.
Aha! En hoe vond hij het? Ik vond de mevrouw die ik trof voor mijn zoon erg sympathiek en meelevend.