Reacties

Gesprek met leerplichtambtenaar: wat kun je verwachten? — 29 reacties

 1. Kind 1 is er vaak geweest.

  Omdat ik ook zo'n braaf type ben en mijn kind iedere dag naar school sleepte..... heb ik de verzuim coordinator gebeld en gezegd dat ik ALLES gedaan heb en geprobeerd en dat ik niet meeging naar de leerplichtambtenaar.

  Ik trok m uit bed, douche aan, brood gemaakt..... maar ja dan kroop hij na de douche weer in bed. Ik zei ik ga niet mee.

  Want IK ga dan met buikpijn naar huis en Kind zit er niet mee.

  Het is allemaal goed gekomen hoor, heeft me wel wat nachtrust gekost. Door al het verzuim veel gemist dat was het ergste.

  Ik heb het kind in zo'n examentraining gedaan uit wanhoop, daardoor examen gehaald. Heeft wat gekost maar diploma is binnen.

  • Ik voel met je mee Pakketje. Als je kind echt pertinent weigert naar school te gaan, dan wordt het erg lastig als ouder.

   Maar fijn dat het diploma nu toch binnen is!

 2. Ik heb geen ervaring met een leerplichtambtenaar. Wel met moeite om naar school te gaan. Zoons en ik leren graag, maar naar school gaan is een heel ander verhaal. We zaten ons te vervelen en het was doodvermoeiend met al die drukte om je heen.
  Wat ik heel goed begrijp is dat er een leerplichtwet is. Maar wat ik erg jammer vind, is dat die in Nederland gekoppeld is aan een schoolplichtwet. In de meeste landen is er de vrijheid om thuis onderwijs te geven. Dat is in Nederland heel lastig om voor elkaar te krijgen. Als ik de gezondheid ervoor gehad had, dan had ik mijn zoons graag thuisonderwijs gegeven.
  Nu worden kinderen vooral opgeleid om een diploma te halen. Allemaal losse stukjes kennis. Wij vinden het juist fijner om de samenhang te leren, waarom je iets hebt aan die kennis en om die kennis te gebruiken. Oudste zoon heeft anderhalf jaar geleden zijn HBO diploma gehaald voor Maatschappelijk werk en dienstverlening. Hij was erg verbaasd dat hij in het laatste jaar pas leerde wat hij in het eerste jaar al had willen weten en had kunnen toepassen bij de stages.
  En jongste zoon stopte met de HKU omdat hij nog maar 1 uur in de week tekenen kreeg, maar wel eindeloos verslagen moest schrijven.
  Nicole, ik krijg de indruk dat we dezelfde soort kinderen hebben, van die authentieke types :-)

 3. Ik heb er geen ervaring mee. Wij hadden wel veel tussenuren en we mochten toen gewoon lekker de school uit, de stad in. We zaten dicht bij een leuke winkelstraat en daar was ik dan vaak te vinden als ik een pauze en een tussenuur had. Tsja. Het is wel eens voorgekomen dat agenten (!!!) klasgenoten terugbrachten naar school omdat ze dachten dat ze spijbelden. Pft.
  Ik geef wel eerlkijk toe dat ik niet altijd naar de enige les van 40 minuten ging, omdat ik daar een uur en een kwartier mee kwijt was om op school te komen, en ook weer 1.25 uur kwijt was om thuis te komen. Ja dag. Maar toen was ik ook boven de 18 :)

  • Wat een fanatieke agenten moeten dat zijn geweest. Ik denk dat daar nu geen beginnen meer aan is voor de politie. Kinderen hebben om de haverklap studiedagen, roostervrijedagen en lesuitval.

 4. Dit is super zeg. Dat deze leerplichtambtenaar mevrouw ervaar je als een positief en geinteresseerde persoon. €110-3900 dat is een behoorlijk bedrag. Ik kan niet voorstellen welke ouder zou willen dat je kind spijbelt.

 5. Ik heb ermee te maken gehad met mijn kind met autisme én ernstige dyslexie. Op voortgezet ging het gewoon niet meer. Ik heb zelf contact opgenomen,samen met de mentor van school. We hebben uitgelegd wat we allemaal al aan aanpassingen hadden bedacht en geprobeerd. De leerplichtambtenaar was onder de indruk en wist het ook niet meer. Uiteindelijk is mijn kind van school af gegaan en kreeg prive-onderwijs...ze heeft op die manier wél haar mavo en zelfs havo gehaald. Ik ben erg blij dat de leerplichtambtenaar met ons meedacht, en er niet als boeman zat. Het scheelde misschien ook wel dat ik uit mezelf contact opnam.

  • Zeker een positieve ervaring, misschien stonden we er ook anders in, mijn kind spijbelde niet, ze zat meestal alleen in de schoolbieb en werd dan nog ziek van teveel drukte.Als ze thuis was, was het omdat ze ziek was. De leerplichtambtenaar wist niet wat hij ermee aan moest.
   Ik vond zelf een oplossing,een instituut waar ze halve dagen alleen in een klasje zat en de leerkrachten naar haar toekwamen,een voor een, nooit meer dan twee vakken per dag. Dit heb ik voorgelegd aan de leerplichtambtenaar en hij gaf zijn toestemming. Later heeft hij nog meer mensen doorverwezen naar dat instituut. Eigenlijk heeft hij er ook profijt van gehad want hij wist daardoor wat hij met kinderen met deze problematiek kon doen.

 6. Mooi dat ze meedenken! Over het algemeen zit je er als ouders zelf ook niet op te wachten dat je kind spijbelt. De situatie is al vervelend genoeg.. Moest wel even glimlachen om de ironie, zal je altijd zien. Maar t is niet niks in elk geval. Mooi dat je jullie verhaal deelt!

  • Jeetje, zelfs van school afgetrapt. Ik moet meteen aan je ouders denken. Die waren vast niet blij.

   Als jouw kinderen het net zo doen als jij, dan snap je ze waarschijnlijk wel heel goed! Dat is dan weer een voordeel denk ik.

 7. Vaak heb je een bepaald beeld van zo'n ambtenaar wat in de praktijk helemaal niet lijkt te kloppen en is het iemand die met je meedenkt en het beste voor heeft met je kind.
  Als moeder heb ik geen ervaring met de leerplichtambtenaar maar vanuit mijn vorige werk heb ik er weleens mee te maken gehad.

 8. Wat toevallig! Ik ben net met een artikel bezig naar aanleiding van mijn bezoek gisteren (!) met Dochterlief bij de leerplichtambtenaar! Voor te laat komen in dit geval. Ik wist niet wat ik moest verwachten en ik vond de leerplichtambtenaar ook behulpzaam met een positieve benadering.

 9. Ik ben met 16 al gaan werken en was blij van school te zijn, ik vond er helemaal niets aan aan leren, ik was ook geen echt goed leerling. Wel brede basisopleiding gehad op de aloude MULO met zowel frans, duits en engels. Pretpakketen waren er toen nog niet.

  Spijbelen deden we af en toe, maar ik geloof dat er toen nog geen leerplichtambtenaren waren. Mijn dochter spijbelde ook welk eens maar ook toen waren ze er nog niet denk ik, of ze deed het te weinig!

  • Waarschijnlijk deed ze het te weinig Lot : )

   Fijn dat je destijds met je 16de kon stoppen. Wat dat betreft is het erg vervelend dat je nu per se tot je 18de moet. Ook als je gewoonweg geen studiehoofd hebt.

 10. Wat een verhelderend stuk met ervaring en regels gecombineerd.
  Ik heb geen ervaring met de Leerplichtambtenaar. Zou een leuk baantje voor mij zijn, daar ga ik me eens in verdiepen.

  Ben blij te lezen dat je een aangenaam gesprek hebt gehad

 11. Ik had psychische problemen en heb wat bij de leerplichtambtenaar gezeten. Inderdaad was het geen vervelend persoon maar iemand die goed begreep waarom ik niet ging.
  Uiteindelijk is het met mij ook goedgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder