Reacties

Van douchetimer tot dubbel glas: 11 x energie besparen — 21 reacties

 1. 10.Als er overdag geen mensen thuis zijn, is het niet nodig het hele huis te verwarmen. Zo bezuinig ik op onze energierekening, door enkel mijn kantoortje te verwarmen. En aangezien dat een uit de kluiten gewassen kast is, is daar niet veel voor nodig.

  Ben wel heel benieuwd hoe je dit doet ?

  • Ja, fout dan heb je 30 Kw cv ketel die nog geen Kw aan radiator staat te verwarmen erg zonde !!!

   Zie je vaker mensen hebben al een over gedimensioneerde cv ketel en dan maar 2 radiatoren op in het kader van het zuinig stoken niet doen.

   Wij hebben hier altijd 7 radiatoren open en dan stook je altijd het zuinigst en de ketelvermogen is terug geschroefd naar slecht 30% van zijn vermogen.

   Ketel moet het warme water kwijt kunnen en een radiator is veel te weinig !!!

 2. Een deurbel op batterijen geeft een besparing van 15 euro per jaar. De batterijen nemen bijna niks. De bel moet altijd op stroom staan. Tijdklok tussen de elektrische tandenborstel en de boiler alzo de warmtepompen van de vloerverwarming.

 3. Goeiemorgen :-) ben ook wel benieuwd wat je weekverbruik dan is in Kwh?? Hier inderdaad ook een sport om de rekening naar beneden te krijgen en nu er een aantal grootverbruikers de deur uit zijn zien we de meterstand gelukkig al dalen. Maar dat kan vast beter! Je kunt je wasmachine vullen met warm water wat je opgevangen hebt onder de douche, niet te heet want dan branden evt. vlekken in!! Eten na laten garen vanaf het gas, dus eitje even koken en dan 8 min. in het hete water laten staan, zelfde geld voor pasta.

 4. Ovedag heb ik eigenlijk nooit de verwarming aan, het is standaard zo'n 17,5 graden en als ik bezig ben is dat genoeg. Momenteel heb ik een kind thuis die geopereerd is en op de bank ligt. Omdat hij weinig beweegt vindt hij het koud in de kamer en moet de verwarming omhoog. Ik doe het natuurlijk wel maar zie het wel duidelijk aan de meterstand.

 5. In plaats van elke dag douchen, wassen aan de wasbak.
  Eten garen met de hooikistmethode (hier gewoon een oude wollen deken)
  Mijn beste besparing, na het douchen of wassen smorgens de boiler helemaal uitzetten zodat niet de hele dag die voorraad water op hete temperatuur gehouden wordt. Dit bespaart zowel stroom als gas. Voor handen wassen blijft het warm genoeg.

  Groet,Greet

  • Niet elke dag douchen vind ik moeilijk moet ik bekennen! Ik ben daar helemaal aan gewend geraakt, en voel me niet fris als ik me alleen aan de wasbak was. Bovendien kom ik meestal bezweet thuis van het hardlopen.

 6. Let op dat de thermostaat daar hangt waar je het meeste bent. Bij ons is dat de zithoek. We hebben een l-vormige kamer. Toen we in dit huis kwamen wonen hing de thermostaat naast de deur van de woonkamer. Dus elke keer als je de deur open doet in de winter slaat hij aan vanwege de koude lucht uit de gang.
  Verder was die plek de koudste plek van de woonkamer. De zithoek is van zichzelf al warmer omdat de radiator dichterbij staat en de ramen op de zuidoostkant zijn dus wordt de kamer in het voor- en najaar door de zon verwarmt en die warmte gaat niet meteen 5 meter verderop waar de thermostaat hangt.
  In de avond doe ik op tijd de gordijnen dicht en later op de avond leg ik de gordijnen op de vensterbank. Anders verdwijnt er best veel warmte achter de gordijnen naar het raam.
  Als het erg koud is laat ik de gordijnen bij de lange ramen dicht. Daar komt veel kou vanaf.
  Thermisch ondergoed is helemaal geweldig! De thermostaat kan zeker een graad lager.

  Ons verbruik is de laatste jaren ongeveer 1200 kub gas per jaar. Vind ik heel netjes voor een twee onder eenkapper uit de jaren '80 in de koude en winderige Noordoostpolder.
  Ik ben bijna altijd thuis.
  In de nacht staat de thermostaat op 14 en als het erg koud is op 12. Anders slaat de cv steeds aan 's nachts. Ik heb toch echt de indruk dat je in een ouder huis beter de cv in de nacht niet te hoog moet hebben.
  Was een tijdje terug trouwens ook in Kassa Groen.

  • We wonen trouwens met drie volwassenen en regelmatig is onze uitwonende studentenzoon ook een paar dagen thuis. Mijn man werkt meestal één en vaak ook twee dagen thuis en dan zit hij achter de PC. Hij is ook een fan geworden van thermische hemden :-)

  • ha, ha, dat valt wel mee hoor. Hij is net als ik meer van de warmte en met zo'n hemd voelt het gewoon veel comfortabeler warm dan met een loeihete verwarming. Daar wordt het snel zo benauwd van.
   We zouden allebei wel in een warmer klimaat willen wonen :-)

 7. Wat goed dat je hier over schrijft, zijn laatst overgestapt van energieleverancier (scheelt ook in kosten), maar kregen nog bericht van de oude leverancier voor de meterstanden. Gelijk maar even doen.

 8. Bijna alleen de houtkachel aan. Alleen als ons kleinkind er is, gaat de verwarming aan, voor de rest hout (gratis!!) stoken. 's nachts trek ik de stekkers van de stekkerblokken waar de TV, DVD-speler en "kastje" op zitten eruit. Voor de kuikens die over 2 weken uit hun ei kruipen gebruik ik 'n zg warmteplaat die 'n stuk energiezuiniger (en volgens mij ook veel veiliger) is dan een warmtelamp. Droogtrommel alleen bij noodgevallen, verder heb ik bij IKEA "inktvissen" gekocht, een wasrekje in de vorm van 'n inktvis en aan de armen zitten 2 knijpers. Ideaal voor sokken en ander klein spul. Zo hoef ik eigenlijk nooit de droogtrommel aan te zetten. Op de houtkachel staat meestal een ketel water, zo heb ik snel warm water als het nodig is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>