Van douchetimer tot dubbel glas: 11 x energie besparen

energierekening bezuinigenAls het om de energierekening gaat kan die wat de meeste mensen betreft niet laag genoeg zijn. En gelukkig zijn er best veel kleine dingen die je zelf kunt doen. Zoals een douchetimer gebruiken.

Maar ik verwijs graag met een beschuldigende vinger naar mijn zes huisgenoten als het om onze energierekening gaat. Met name de kinderen hebben de onhebbelijke gewoonte overal lampen aan te laten. Ze vergeten de verwarming uit te doen als ze naar school zijn. En nooit, maar dan ook nooit doen ze een deur uit zichzelf in de klink!

Energiekosten

Jaarlijks gebruiken Nederlanders minder stroom dan vroeger! Dat komt omdat onze apparatuur energiezuiniger wordt gemaakt. En we gaan er zuiniger mee om. Toch blijft de energierekening bij veel mensen stijgen. Dat kom omdat de energiebelastingen en netwerktarieven omhoog gaan.

Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen!

Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om je energierekening omlaag te brengen. Daar is al veel over gezegd. Daarom geef ik hier de makkelijkste en meest laagdrempelige methodes om op je energierekening te bezuinigen! Tips voor dummies dus.

Energierekening omlaag: 11 tips voor dummies

 1. Vervang je douchekop voor een waterbesparende douchekop. Dat is echt niet moeilijk. Ik kan het zelfs!
 2. Zet buiten een regenton neer. Vang het regenwater op, en gebruik dat voor je tuin.
 3. Gebruik een eierwekker, of speciale douchetimer, zodat mensen korter douchen. Bijna 40% van het water dan in huis wordt gebruikt, stroomt namelijk weg door het doucheputje! Niet voor niets spreekt het Engelse werkwoord over ‘Money down the drain!’ Je kunt natuurlijk ook een emmertje onder de douche zetten, en het douchewater opvangen. Dat water gebruik je dan om de wc door te spoelen. Of in de tuin.
 4. Schaf stekkerdozen met standbykillers aan. Onze televisie kan bijvoorbeeld nooit echt uit. Er blijft altijd zo’n rood lampje branden. Met een standbykiller zet je dergelijke apparatuur echt uit.
 5. Breng radiatorfolie achter je verwarmingen aan. Ook dit is een makkelijk werkje. Die folie weerkaatst vervolgens de warmte! Lees ook over radiatorfolie nadelen.
 6. Vervang gloeilampen met ledlampen
 7. Doe lampen uit als je een kamer uit gaat!
 8. Vervang enkel glas voor dubbel glas.
 9. Doe de deur in de klink! Anders kan warmte ontsnappen.
 10. Maak een frisse wandeling in plaats van de verwarming aan te zetten. Daarna is het binnen automatisch heerlijk warm.
 11. Als er overdag geen mensen thuis zijn, is het niet nodig het hele huis te verwarmen. Zo bezuinig ik op onze energierekening, door enkel mijn kantoortje te verwarmen. En aangezien dat een uit de kluiten gewassen kast is, is daar niet veel voor nodig.

Douchetimer Action

Bij de Action is alles lekker voordelig, dus waarom niet een douchetimer van de Action?! Maar helaas, de Action verkoopt geen douchetimers of douchewekkers op het moment. Maar ze verkopen wel digitale kookwekkers, en die zijn ook prima als Action douchetimer:

action douchetimer

Douchetimer Xenos

Ook de Xenos verkoopt geen douchetimers en/of kookwekkers. Maar ook daar kun je wel terecht voor kookwekkers.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Denk aan een zonneboiler, zonnepanelen, een combi cv-ketel met hotfill, een hoogrendementsketel etc. Maar ik wilde nu juist de makkelijkste tips even geven.

Lees ook Oude ledlampen weggooien en besparen op je energierekening met een radiator ventilator.

Wie heeft er nog meer makkelijke tips om de energierekening omlaag te krijgen? En gebruik jij een douchetimer?

Similar Posts

21 Comments

 1. 10.Als er overdag geen mensen thuis zijn, is het niet nodig het hele huis te verwarmen. Zo bezuinig ik op onze energierekening, door enkel mijn kantoortje te verwarmen. En aangezien dat een uit de kluiten gewassen kast is, is daar niet veel voor nodig.

  Ben wel heel benieuwd hoe je dit doet ?

  1. Ja, fout dan heb je 30 Kw cv ketel die nog geen Kw aan radiator staat te verwarmen erg zonde !!!

   Zie je vaker mensen hebben al een over gedimensioneerde cv ketel en dan maar 2 radiatoren op in het kader van het zuinig stoken niet doen.

   Wij hebben hier altijd 7 radiatoren open en dan stook je altijd het zuinigst en de ketelvermogen is terug geschroefd naar slecht 30% van zijn vermogen.

   Ketel moet het warme water kwijt kunnen en een radiator is veel te weinig !!!

 2. Een deurbel op batterijen geeft een besparing van 15 euro per jaar. De batterijen nemen bijna niks. De bel moet altijd op stroom staan. Tijdklok tussen de elektrische tandenborstel en de boiler alzo de warmtepompen van de vloerverwarming.

  1. Ik heb een mechanische bel. Zat al in het huis… En bespaart nog meer! Een klopper is ook zo op de deur geschroefd. :-)

   Verder is het laten isoleren van het huis ook enorm makkelijk. Vooral vloerisolatie vond ik het makkelijkst. 1 dagje 2 mannen over, nou eigenlijk onder, de vloer en daarna 500 euro p/j minder verbruik. Met wat subsidie was het er in 2 jaar uit!

 3. Goeiemorgen :-) ben ook wel benieuwd wat je weekverbruik dan is in Kwh?? Hier inderdaad ook een sport om de rekening naar beneden te krijgen en nu er een aantal grootverbruikers de deur uit zijn zien we de meterstand gelukkig al dalen. Maar dat kan vast beter! Je kunt je wasmachine vullen met warm water wat je opgevangen hebt onder de douche, niet te heet want dan branden evt. vlekken in!! Eten na laten garen vanaf het gas, dus eitje even koken en dan 8 min. in het hete water laten staan, zelfde geld voor pasta.

 4. Ovedag heb ik eigenlijk nooit de verwarming aan, het is standaard zo’n 17,5 graden en als ik bezig ben is dat genoeg. Momenteel heb ik een kind thuis die geopereerd is en op de bank ligt. Omdat hij weinig beweegt vindt hij het koud in de kamer en moet de verwarming omhoog. Ik doe het natuurlijk wel maar zie het wel duidelijk aan de meterstand.

 5. In plaats van elke dag douchen, wassen aan de wasbak.
  Eten garen met de hooikistmethode (hier gewoon een oude wollen deken)
  Mijn beste besparing, na het douchen of wassen smorgens de boiler helemaal uitzetten zodat niet de hele dag die voorraad water op hete temperatuur gehouden wordt. Dit bespaart zowel stroom als gas. Voor handen wassen blijft het warm genoeg.

  Groet,Greet

  1. Niet elke dag douchen vind ik moeilijk moet ik bekennen! Ik ben daar helemaal aan gewend geraakt, en voel me niet fris als ik me alleen aan de wasbak was. Bovendien kom ik meestal bezweet thuis van het hardlopen.

 6. Let op dat de thermostaat daar hangt waar je het meeste bent. Bij ons is dat de zithoek. We hebben een l-vormige kamer. Toen we in dit huis kwamen wonen hing de thermostaat naast de deur van de woonkamer. Dus elke keer als je de deur open doet in de winter slaat hij aan vanwege de koude lucht uit de gang.
  Verder was die plek de koudste plek van de woonkamer. De zithoek is van zichzelf al warmer omdat de radiator dichterbij staat en de ramen op de zuidoostkant zijn dus wordt de kamer in het voor- en najaar door de zon verwarmt en die warmte gaat niet meteen 5 meter verderop waar de thermostaat hangt.
  In de avond doe ik op tijd de gordijnen dicht en later op de avond leg ik de gordijnen op de vensterbank. Anders verdwijnt er best veel warmte achter de gordijnen naar het raam.
  Als het erg koud is laat ik de gordijnen bij de lange ramen dicht. Daar komt veel kou vanaf.
  Thermisch ondergoed is helemaal geweldig! De thermostaat kan zeker een graad lager.

  Ons verbruik is de laatste jaren ongeveer 1200 kub gas per jaar. Vind ik heel netjes voor een twee onder eenkapper uit de jaren ’80 in de koude en winderige Noordoostpolder.
  Ik ben bijna altijd thuis.
  In de nacht staat de thermostaat op 14 en als het erg koud is op 12. Anders slaat de cv steeds aan ‘s nachts. Ik heb toch echt de indruk dat je in een ouder huis beter de cv in de nacht niet te hoog moet hebben.
  Was een tijdje terug trouwens ook in Kassa Groen.

  1. We wonen trouwens met drie volwassenen en regelmatig is onze uitwonende studentenzoon ook een paar dagen thuis. Mijn man werkt meestal één en vaak ook twee dagen thuis en dan zit hij achter de PC. Hij is ook een fan geworden van thermische hemden :-)

  2. ha, ha, dat valt wel mee hoor. Hij is net als ik meer van de warmte en met zo’n hemd voelt het gewoon veel comfortabeler warm dan met een loeihete verwarming. Daar wordt het snel zo benauwd van.
   We zouden allebei wel in een warmer klimaat willen wonen :-)

 7. Wat goed dat je hier over schrijft, zijn laatst overgestapt van energieleverancier (scheelt ook in kosten), maar kregen nog bericht van de oude leverancier voor de meterstanden. Gelijk maar even doen.

 8. Bijna alleen de houtkachel aan. Alleen als ons kleinkind er is, gaat de verwarming aan, voor de rest hout (gratis!!) stoken. ‘s nachts trek ik de stekkers van de stekkerblokken waar de TV, DVD-speler en “kastje” op zitten eruit. Voor de kuikens die over 2 weken uit hun ei kruipen gebruik ik ‘n zg warmteplaat die ‘n stuk energiezuiniger (en volgens mij ook veel veiliger) is dan een warmtelamp. Droogtrommel alleen bij noodgevallen, verder heb ik bij IKEA “inktvissen” gekocht, een wasrekje in de vorm van ‘n inktvis en aan de armen zitten 2 knijpers. Ideaal voor sokken en ander klein spul. Zo hoef ik eigenlijk nooit de droogtrommel aan te zetten. Op de houtkachel staat meestal een ketel water, zo heb ik snel warm water als het nodig is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.