Douchegarnituur: 5 onderdelen

douchegarnituur

Ken jij het fenomeen douchegarnituur?

Als ik aan een garnituur denk, dan komen er meteen beelden van dat hoopje groente aan de zijkant van mijn brood met kroketten. Dat soort garnituur ken ik heel goed, en vind ik lekker. Maar er bestaat dus ook zoiets als een douchegarnituur voor de douche!

Wat is een douchegarnituur?

Wat valt er allemaal onder een garnituur voor de douche? Dat zijn:

 • Douchekop
 • Glijstang
 • Badset
 • Handdouche
 • Doucheslang

En het ene garnituur is het andere niet! Je kunt kiezen uit diverse materialen, en die hebben elk weer een andere uitstraling. Hieronder drie voorbeelden van verschillende doucheslangen:

Zwarte rubberen doucheslang:

Screenshot 2023 03 25 at 10.44.42

Een RVS doucheslang:

Screenshot 2023 03 25 at 10.44.53

Doucheslang van brons:

Screenshot 2023 03 25 at 11.08.04

Het handige aan een douchegarnituur is dat het dus uit losse onderdelen bestaat. Dus als je problemen krijgt met je douche, hoef je niet meteen je hele douche te vervangen. Soms is de douchekop het probleem, of de doucheslang. In zo’n geval hoef je dus alleen dat onderdeel van je garnituur te vervangen.

Douchegarnituur inspiratie

Hieronder een vrij simpel garnituur voor de douche

Douchegarnituur

Onderstaande douche vind ik wel heel bijzonder:

Douchegarnituur

Regendouche garnituur:

regendouche

Ehm…. onderstaand garnituur is denk ik wat minder inspirerend, maar geeft wel een goed beeld van wat uitstraling kan doen:

lange doucheslang

Een minimalistisch garnituur voor de douche, maar wel met veel karakter:

Douchegarnituur

Industrieel douche garnituur:

regendouche

Een goudkleurig garnituur:

Douchegarnituur

Dit goudkleurige garnituur vind je in het chique hotel de Ritz! Alan Light, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Douchegarnituur kopen: waar moet je op letten

Stel je wilt een nieuw garnituur voor de douche kopen. Waar moet je dan allemaal aan denken?

 1. Welke uitstraling wil je? Strak en modern? Minimalistisch? Industrieel? Nostalgisch?
 2. Hoe lang wil je dat de doucheslang is? Hoe langer een doucheslang hoe groter je flexibiliteit en bewegingsruimte. Anderzijds kan een te lange doucheslang ook een rommelig effect geven of in de weg zitten. Een gemiddelde lengte is 1 meter 60. Als je bijvoorbeeld je hond wilt douchen wil je voldoende lengte hebben.hond douchen
 3. Heb je een bad? En zo ja, douche je dan in het bad? Of gebruik je de douche bijvoorbeeld alleen om je haren te wassen terwijl je in bad ligt?
 4. Wat voor soort douche wil je? Sommige mensen zweren bij een regendouche, terwijl anderen dat juist weer niet prettig vinden.
 5. Wil je een waterbesparende douchekop?
 6. De prijs speelt natuurlijk ook een rol. Wat heb je over voor je douchegarnituur?

Het garnituur is onderdeel van de totaal look

Als je investeert in een goudkleurig douchegarnituur is het natuurlijk wel slim om je  af te vragen of je doucheruimte of badkamer daarbij past. Heb je bijvoorbeeld een voddig douchegordijn van 1 euro in de douche hangen? Dan is dat nogal een andere uitstraling dan die van je gouden douchekop.

In die zin zou je het douchegarnituur kunnen zien als de kers op de taart. Concentreer je eerst op je doucheruimte, en bepaal op basis daarvan het garnituur. En dan kun je denken aan het soort tegels dat je in de douche hebt, de inrichting en het badkamermeubilair.

Waar kun je een douchegarnituur kopen?

Je kunt een douchegarnituur kopen bij doe het zelf zaken, maar er zijn ook speciaalzaken zoals Badkamer Planet. Een speciaalzaak heeft als voordeel dat je beter advies krijgt. Zo kun je weliswaar voor nog geen 7 euro een douchegarnituur bij de Action kopen, maar ik weet niet hoe de kwaliteit dan is.

Wij hebben zelf een heel slecht garnituur in de douche… En daarmee bedoel ik dat als ik alleen mijn haren wil wassen, en de doucheslang dus even van de glijstang afhaal, ik alsnog helemaal nat wordt. Het water spuit aan alle kanten uit de douchekop en bovendien ook uit de doucheslang…. Zeker toen ik mijn haren nog verfde, en op die manier uit waste, was het altijd een enorm waterballet. Wij moeten ons douchegarnituur dus echt een keer gaan vervangen!

Bron afbeelding hond douche

Wat voor douchegarnituur heb jij?

Gebruikte bronnen onder andere: Consumentenbond, bol.com, The sweet home, Badkamer Planet, Wikipedia, Huisvlijt

Similar Posts

22 Comments

 1. Dit is echt iets van wat de gek er voor geeft. Onlangs een nieuwe douchekop voor 5 euro gekocht. Heeft maar 1 stand en die is prima. Verbruik nog maar 12 liter water voor douchen inclussief haarwassen en de tegels schoonspuiten.

 2. Wat grappig, nog nooit van die term gehoord! Wij hebben een standaard douche die er door de verhuurder in is gezet. Geen idee eigenlijk uit hoeveel onderdelen die bestaat.

 3. Bij mij lijkt het het meest op die grote douchekop die uit de muur komt.
  Kost allemaal wel wat maar dan ben je ook gerust.

  Mocht ik het opnieuw doen zou ik min of meer dezelfde garnituur nemen maar dan zou ik wel de wanden in wit gemarmerd willen.

 4. Nooit bij stil gestaan dat er nog veel zo veel komt kijken bij het kiezen van een douch. Op een nieuwe zuinige douch kop na, heb ik niets aan mijn douche gedaan toen iik hier kwam wonen

 5. Ja, wij hebben een goede gekocht een tijd geleden met 3 standen: regendouche, normaal en een of andere ‘je bent een misdadiger en net in de gevangenis belandt en we spoelen je dus even grondig schoon’-stand. Volgens mij is die niet goed meer. Maar de andere twee werken nog prima gelukkig

 6. Ehhhh. Bij mij is alles gewoon chroomkleurig. En na het douchen droog ik de kraan enzo af met een handdoek. Dat scheelt een heleboel poetsen!

 7. As simple as possible, wat mij betreft. In een hotel kan ik enorm genieten van een regendouche, alleen wordt dan wel altijd je haar nat. Plus ik blijf altijd rommelen met – als er wel een aparte handdouche is – hoe je het om kunt zetten van het een naar het ander. Dat is weleens fout gegaan, als je snapt wat ik bedoel…

 8. Douchegarnituur is een nieuw woord voor mij. Ik heb deze spullen die je beschrijft nooit echt belangrijk gevonden, maar wie weet als ik in de toekomst ooit een nieuwe baskamer installeer ga ik er eens wat meer op letten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.