|

Wat is beter: douchegordijn of glazen deur?

douchegordijnIk vind onze badkamer niet mooi.

Daar, ik heb het gezegd.

Kleine badkamer, geen ramen en 2 verschillende douchegordijnen

Hij is klein, en er zitten geen ramen in. Er zit wel één of ander apparaat in dat de warme en vochtige lucht afvoert, maar ik vind dat toch behelpen. In ons huis in de stad kon ik gewoon lekker het raam openzetten.

Wat ook niet helpt denk ik, is dat er twee verschillende douchegordijnen in hangen. En ik kan niet eens zeggen dat ik die zorgvuldig bij elkaar heb gezocht. De combinatie is puur toeval, en ze passen dan ook helemaal niet bij elkaar. En dat geeft een rommelige, onrustige look. Het maakt de badkamer schoonmaken geen genoegen.

Glazen deuren ogen een stuk netter

Stiekem vergaapte ik me daarom wel eens badkamers met een zo’n strakke glazen deur er in. Dat oogt meteen veel netter.

Maar toen ik me er in verdiepte bleken die glazen deuren één enorm nadeel te hebben: je moet ze schoonhouden. En dat is meer werk dan je zou denken! Terwijl je een douchegordijn eenvoudigweg in de wasmachine kunt gooien.

En er zijn nog meer voor- en nadelen van glazen douchecabine’s. Laten we ze eens op een rijtje zetten!

Voordelen douchegordijn

 1. Een douchegordijn is in de regel niet doorzichtig. Dus als je bezoek krijgt, schuif je het douchegordijn dicht en hoeft niemand je bad of douchecabine te zien.
 2. Ze zijn verkrijgbaar in alle prijsklasses, en hoeven helemaal niet duur te zijn.
 3. Je kunt ze in de was gooien. Zo worden ze zonder enige moeite van jouw kant weer fris en fruitig.
 4. Als je een kleine badkamer hebt, beperkt een douchegordijn de ruimte minder dan een douchecabine, omdat een douchegordijn soepel is en dus meegeeft.
 5. Een douchegordijn kan je badkamer een stuk persoonlijkheid geven.

Nadelen douchegordijn

 1. Een douchegordijn oogt rommeliger dan een strake douchecabine.
 2. Douchegordijnen kunnen nadruppen en zo glibberige vloeren veroorzaken.
 3. In sommige douchegordijnen zitten kwalijke chemische stoffen die niet goed zijn voor de gezondheid. (Vermijd hierom PVC douchegordijnen!)

Douchegordijnen in diskrediet!

De grootste antireclame voor een douchegordijn vind ik toch wel deze klassieke douchescène van Hithcock:


Zoals je ziet zijn er wat mij betreft, en tot mijn eigen verrassing, meer voor- dan nadelen als het gaat om douchegordijnen.

Voordelen glazen deur in de badkamer

 1. Het oogt netter en strakker.
 2. Glazen deuren ogen moderner.
 3. Een glazen deur heeft een ruimtelijker effect omdat het niet de blik belemmert zoals een douchegordijn.
 4. Je kunt er een beschermende laag op laten aanbrengen waardoor hij makkelijker is schoon te houden.

Nadelen glazen deur in de badkamer

 1. Je moet die glazen deur regelmatig schoonmaken.
 2. Ze zijn duurder dan een douchegordijn.
 3. Ze zijn lastiger om te installeren dan een douchegordijn.
 4. In sommige glazen deuren kun je een spiegel installeren! Dat is efficiënt qua ruimte.

Ik heb mij bekeerd tot douchegordijnen!

Inmiddels heb ik mij vol overtuiging bekeerd tot douchegordijnen vanwege het makkelijkere schoonmaken.

Nu moet ik alleen nog twee dezelfde kopen!

Douchegordijn kopen

Douchegordijnen kun je op heel veel plekken kopen. Van doe het zelf zaken als de Gamma en Praxis tot de Action en Hema. En natuurlijk ook online.

Hieronder vind je er eentje van de Badkamerwinkel die ik leuk vind vanwege het grappige plaatje:

douchegordijn
Deze kost 28,04

Zet ergens bloemen op en ik vind het mooi. Onderstaand douchegordijn is van Bonprix, en vind ik mooi vanwege de klaprozen:

douchegordijn
Dit douchegordijn kost 27,99. Dat vind ik duur voor Bonprix.

Onderstaand douchegordijn zou ik niet gauw kopen, want ik vind hem eng. Maar ik moet er ook om lachen:

douchegordijn
Deze is lekker goedkoop: 12,99 bij kadokiezen.nl

Lees ook mijn post over badkamermeubels! en Wat is een inloopdouche?

Wat heeft jouw voorkeur: een douchegordijn of een glazen deur? En welk douchegordijn vind je het leukst?

Similar Posts

52 Comments

 1. Ik heb een douchecabine. De glazen deuren ontdoe ik heel makkelijk van kalk met een staalwolsponsje van Muscle en jif. Zo gepiept. Ik vind het laatste douchegordijn niet mooi, maar wel het meest origineel.

  1. Mama, ik zou het niet durven riskeren om met een staalwolsponsje de kalk van de glazen deuren te verwijderen uit schrik dat er krassen op het glas zouden komen.
   Na het douchen, trek ik de glazen wanden af met een trekkertje en droog ze na met een microvezeldoekje en ik heb nooit last van kalkaanslag.

   1. Volgens mij is dat een goede aanpak Liesbet. Bij mij zou dat alleen niet gedaan worden: volgens mij krijg ik mijn kinderen nooit zo ver om dit na elke douchebeurt te doen helaas…

 2. ik heb een douche gordijn, uit praktisch oogpunt, effen wit van kleur.
  Vind een glazen wand mooier en ruimtelijker.
  Koos hier indertijd voor vanuit kostenoverweging en ben er zeer tevreden mee.
  Nu geen ergernis van kalkaanslag en druppels op de glazen wand, viezigheid in de randjes die ontstaan!
  Persoonlijk zou ik voor 2 dezelfde gordijnen kiezen en de bovenste 2 gordijnen vind ik het mooist, doch keuze is natuurlijk persoonlijk en afhankelijk van de tegels en rest aan accesoires in je badkamer.

 3. Ik vind douchegordijnen verschrikkelijk, die komen op me af tijdens het douchen en blijven soms aan mijn benen plakken, bah! Ik heb ooit een glazen deur gehad en die is inderdaad lastig schoon te houden. Nu heb ik al jarenlang geen van tweeen en dat bevalt me geweldig! De badkamer wordt er niet veel natter van, zeker niet als je met 4 personen in huis bent want dan is de badkamer na al het douchen altijd nat.

  1. Oh bah, dat lijkt me inderdaad vervelend: een douchegordijn dat aan je gaat plakken. Dat doen die van mij gelukkig niet!

   Fijn dat het zowel zonder cabine of douchegordijn ook goed gaat.

 4. Wij hebben een inloopdouche die geplaatst is in een hoek. De muren die de hoek vormen zijn bekleed met faïencesteentjes, de andere zijden worden gevormd door een vaste glazen want en een draaideur. Ik vind een glazen wand eerst en vooral mooier omdat je erdoor kijkt en het de badkamer optisch niet verkleint. Ten tweede vind ik een glazen wand hygiënischer want een douchegordijn kun je niet zo makkelijk onderhouden en moet goed drogen zoniet ontstaat er schimmel.

  Het onderhoud van de glazen wanden vraagt meer werk of een douchegordijn. Na het douchen kleed ik me aan (blijf wel op blote voeten) en maak ik met een trekkertje de glazen wanden droog. Nadien droog ik die nog eens na met een microvezeldoekje. Wij hebben totaal geen last van kalkafzetting op de glazen wanden omdat er dus nooit water blijft hangen dat dan opdroogt.

  De glazen douchewanden zijn van de fabriek uit, behandeld tegen kalkafzetting en volgens de plaatser is het glas ook van zeer goede kwaliteit en dat zou volgens hem ook minder kalkafzetting als gevolg hebben. Tot nu toe heb ik nog nooit een reinigingsmiddel gebruikt om de douchewanden schoon te maken.

  De aankoop van glazen douchewanden is wel een pak duurder of de aankoopprijs van een douchegordijn maar ik vind het de investering waard.

  Wie graag de ‘look’ van zijn badkamer regelmatig verandert, opteert wellicht best voor een douchegordijn.

  1. Ik vind het goed van je Liesbet dat je elke keer na het douchen die behandeling met het trekkertje en de microvezel doek doet!

   Fijn dat de glazen wanden zo goed bevallen!

 5. Het feit dat je een douchewand moet moet schoonmaken is in mijn ogen juist een voordeel. Het dwingt mij om na elke douchebeurt de boel te drogen en op die manier is mijn douche altijd super schoon. Ook op de muren kan zich hierdoor geen kalk ontwikkelen.

  Bovendien heb er een gruwelijk hekel aan dat die gordijnen altijd gaan plakken door de trek. Grrr.

  wat betreft het doorschijnend zijn. Als ik aan het douchen ben wil ik sowieso geen vreemde gast in de badkamer. Gezinsleden maken mij niks uit.

 6. Wij hadden vroeger een douchegordijn, maar het bevestigen van de stang was lastig omdat ie een hoek moest vormen. Zoons waren nog klein en die trokken soms de hele stellage per ongeluk naar beneden. Was niet handig. We kregen de oude douchecabine van mijn ouders toen zij hun douche gingen opknappen. Ik was er wel tevreden over.
  Waar we nu wonen hebben we een mooiere en ruimere douchecabine. Helaas is het water hier keihard en dus veel last van kalkaanslag. We maken de cabine na elke douchebeurt schoon, maar nog steeds kalkaanslag. Wanneer ik wat meer energie heb, ga ik daar eens werk van maken. Nu kijk ik er maar overheen ;-)

   1. Wel je gaat eigenlijk een ‘hoekje om’ en de douchekop is ook zo gericht dat het water niet naar de ‘open kant’ spuit.

    Het vloertje loopt ook af richting afvoer en er is een afvoerricheltje.
    Je ziet ze meer hoor! :)

 7. Glazen deur en nooit meer een douchegordijn, bleh, die plakken aan je vast!
  In ons allereerste huis (flat) hadden we ook een douchegordijn, in het huis daarna een cabine met schuifdeuren en nu een grote inloopdouche met glazen deur, heerlijk!
  Wij hadden ook een badkamer zonder raam, mijn man heeft op mijn verzoek een gat in de muur gemaakt naar de overloop en daar twee van die glazen stenen in gemetseld (een klein raampje kan ook). Was even een klusje maar nu hebben we wel daglicht in de badkamer en het oogt veel ruimtelijker! Je kan er niet doorheen kijken, het is een soort matglas.

 8. Ik vind douche gordijnen juist heel onhandig en ook eigenlijk wel een beetje vies. Ten eerste plakt zo’n ding bij de minste luchtbeweging aan je natte lijf. En dan als je hem niet netjes laat drogen, dan vormt zich zo’n viezige smurrie in de natte vouwen. Ja, dat kan dan in de wasmachine, maar eerlijk gezegd lijkt me een gordijn dat water-bestendig moet zijn ook niet zo’n goeie voor je wasmachine.
  Een douchedeur of glazen wand is juist heel makkelijk schoon te maken, als je je huisgenoten maar traint dat ze na de douche beurt even een wissertje over de deur halen, en de vloer meteen meenemen. Daardoor heb je veel minder kalkaanslag en zeep-resten te verwijderen bij het wekelijks schoonmaken. Scheelt enorm.
  Nooit meer een gordijn voor mij.

 9. Hier een bad met douchegordijnen erom heen. De gordijnen hebben we zo afgeknipt dat ze net binnen de rand van het bad vallen zodat we ze met magneetjes kunnen vastzetten. Voor deze situatie de ideale oplossing.
  Water blijft binnen het bad, gordijnen plakken niet aan je lijf, drogen mooi op zonder schimmel en de warmte van het water blijft een beetje bij je in de buurt zolang je onder de douche staat of in bad ligt (ook niet onbelangrijk ;) ).

   1. Niet :) we gebruiken ze gewoon los. Als we gaan douchen zetten we ze op het gordijn, zijn we klaar dan schuiven we ze weer van het gordijn af. De gedeeltes van de gordijnen die niet verschoven hoeven worden om er in en eruit te gaan laten we gewoon zitten.
    Eventueel zou je ze met een lijmpistool kunnen vastlijmen oid. Zijn gewoon de ronde geleurde magneten van de action.

     1. Wij hebben nog een originele jaren ’70 badkuip in onze huurwoning. Deze is zeer waarschijnlijk van metaal / staal. De magneetjes blijven er namelijk aan aan plakken.

 10. Wij hebben een douchegordijn, maar zodra we de badkamer gaan verbouwen neem ik echt geen gordijn meer. Het gaat steeds naar binnen en blijft aan je plakken en dan heb je steeds het natte en koude gordijn tegen je lichaam aan! En het weer gast er ook inzitten en dat staat zijn vies!

 11. Je zet dit erbij als nadeel van een glazen deur: In sommige glazen deuren kun je een spiegel installeren! Dat is efficiënt qua ruimte.

  Dat lijkt me juist een voordeel ;-)

  Maar, leuk artikel en ik vind het altijd weer leuk hoe je onderwerpen verzint waar iedereen iets aan kan hebben.

 12. Dat nadeel van een glazen deur dat je deze schoon moet houden, zie ik niet echt als een nadeel. Ik heb een douche met glazen wanden en dus ook een glazen deur. Na iedere douchebeurt maak ik het glas droog met een wisser. In de douche hangt een (oude) handdoek waar ik dan meteen ook de mengkraan en de muur mee afdroog. Het is even een gewoonte maar die ene minuut dat je ermee bezig bent scheelt een hoop geschrob en gepoets. Ik heb deze douche nu twee jaar en ziet er nog uit als nieuw.
  Ik zal er binnenkort over bloggen.
  Groetjes,
  Conny
  papillon60.blogspot.nl

  1. Ik geloof zeker dat zo’n gewoonte om elke keer na het douchen de boel even te drogen goed werkt en een behoud is voor je badkamer. Maar met een man en vijf kinderen zijn er teveel saboteurs bij ons thuis vrees ik : (

   1. Ja, dat las ik (toen ik mijn reactie al had verstuurd). Dat is geen doen en dan blijf je politie-agentje spelen de hele dag. Dan kies je inderdaad voor het gemak en ach, als je maar lekker doucht. En wat er dan hangt: boeien….

 13. Ik dacht altijd dat ik liever een glazen wand had. Tot ik er 1 had ;)
  Echtgenoot gaat dus eeeeeecht niet dat schoonmaken na het douchen. En hij was ook nog te lang dus er kwam altijd water overheen. Ik vond het een gedoe!
  Nu hebben we een mooi douchegordijn. Heb de roede 10 cm buiten het bad gehangen. Zo komt het nooit naar binnen gewaaid. Ideaal!
  Het kan perfect in de wasmachine en wordt dan mooi schoon. We hebben hem al bijna 6 jaar!

  1. Zo’n type man heb ik dus ook Anke! Die doet dat ook niet, laat staan de kinderen.

   Wat een goede oplossing trouwens voor naar binnenwaaiende douchegordijnen: gewoon wat meer afstand!

 14. Ik heb 10 jaar in een huis gewoond met een douche met glazen wanden. De douchbak was 1 meter bij 1meter en ik stootte telkens tegen de wanden. Ook het kalkvrij en schoonhouden vind ik veel werk. Als er 4 mensen moeten douchen voordat ze naar school en werk gaan komt er niks van afzemen en drogen. Nu hebben we een badkamer met docheruimte. De opening van de badkamer naar de douchruimte is ongeveer 60 cm. en daar hangt een douchegordijn voor. Dat gordijn die ik om de zoveel weken in de wasmachine en gaat heel lang mee. Gelukkig heb ik wel een raampje in de doucheruimte! Leuke douchegordijnen kocht ik via internet voor 10 euro en gratis verzenden!

 15. ik ga of voor een wasbare of voor(liever) deuren. Wij verhuizen binnenkort naar een ander huis en daar zijn deuren in.Vind deuren fijner.
  Hier heb je goedkope gordijnen voor 2 dollar of zo:kikers, bloemen enz.
  Als je een leuke bloem wil wil ik best voor je kijken hoor!! Krijg j een bloemetje van oversee!!
  Groet, Wilma

 16. Wij hebben beide :)
  Ik wilde een strakke inloopdouche met een strakke glazen wand, maar met 3 kleine kinderen in huis werd de hele badkamer al gauw een zwembad met zo’n open douche. Dan maar, tot ze wat ouder zijn, als extra een gordijn bij gehangen om die spetters IN de douche te houden :D Het onze komt gewoon uit de Action, een eenvoudig wit. Dat idd makkelijk te wassen is in de machine. En die glazen wand, die valt best wel mee om proper te houden, hoor. Daar ga ik wekelijks eens over met een spons met wat azijn en veeg hem dan droog ;)
  Een hele cabine, da’s weer iets anders. Die zijn een hel om te poetsen met die rails waar je schuifdeurtjes enzo inzitten…

 17. goed artikel! wij hebben ook lang getwijfeld! Ik vind alleen douchegordijnen zo vies als ze aan je benen plakken, vandaar dat we toch maar voor een douchedeur zijn gegaan!

 18. Beide douches hebben glazen wanden hier. Totaal geen werk om schoon te maken vind ik, (gewoon met zo’n wissertje erover) en veel hygiënischer dan gordijnen. Onze wanden zijn ook behandeld tegen kalk dus nog nooit last gehad van kalk. Van gordijnen heb ik altijd het idee dat die gaan schimmelen en dat je ze nooit echt helemaal proper krijgt.. Brrr!
  Op lange termijn zijn wanden zelfs goedkoper denk ik, want om de zoveel tijd een nieuw gordijn kopen kost ook weer veel, plus de kosten (zeep, elektra) om ze te wassen, het lijkt mij uiteindelijk gewoon veel meer werk. Eén wand is volledig doorzichtig, de andere heeft een matglazen strook strategisch in het midden :) Het scheelt ook dat onze douches heel ruim zijn zodat het meeste water niet aan de randen hangt maar op de vloer terecht komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.