Wat is beter: douchegordijn of glazen deur?

douchegordijn

Is een glazen deur een goed alternatief voor een douchegordijn?

En waarom vraag ik mij dat af?

Het antwoord is simpel:

Ik vind onze badkamer niet mooi.

Daar, ik heb het gezegd.

Kleine badkamer, geen ramen en 2 verschillende douchegordijnen

Onze badkamer is klein, en er zitten geen ramen in. Er zit wel één of ander apparaat in dat de warme en vochtige lucht afvoert, maar ik vind dat toch behelpen. In ons huis in de stad kon ik gewoon lekker het raam openzetten.

Wat ook niet helpt denk ik, is dat er twee verschillende douche gordijnen in hangen. En ik kan niet eens zeggen dat ik die zorgvuldig bij elkaar heb gezocht. De combinatie is puur toeval, en ze passen dan ook helemaal niet bij elkaar.

En dat geeft een rommelige, onrustige look. Het maakt de badkamer schoonmaken geen genoegen.

Alternatief voor douchegordijnen: glazen deuren ogen een stuk netter

Stiekem vergaapte ik me daarom wel eens badkamers met zo'n strakke glazen deur erin. Dat oogt meteen veel netter. Vandaar mijn vraag: is een glazen deur een alternatief voor een douche gordijn?

Maar toen ik me erin verdiepte bleken die glazen deuren één enorm nadeel te hebben: je moet ze schoonhouden. En dat is meer werk dan je zou denken! Terwijl je een douchegordijn eenvoudigweg in de wasmachine kunt gooien.

En er zijn nog meer voor- en nadelen van glazen douchecabine's. Laten we ze eens op een rijtje zetten!

Voordelen douchegordijn

 1. Een douchegordijn is in de regel niet doorzichtig. Dus als je bezoek krijgt, schuif je het douchegordijn dicht en hoeft niemand je bad of douchecabine te zien.
 2. Ze zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen, en hoeven helemaal niet duur te zijn.
 3. Je kunt ze in de was gooien. Zo worden ze zonder enige moeite van jouw kant weer fris en fruitig.
 4. Als je een kleine badkamer hebt, beperkt een douchegordijn de ruimte minder dan een douchecabine, omdat een douchegordijn soepel is en dus meegeeft.
 5. Een douche gordijn kan je badkamer een stuk persoonlijkheid geven.

Nadelen douchegordijn

 1. Een douche gordijn oogt rommeliger dan een strakke douchecabine.
 2. Douche gordijnen kunnen nadruppen en zo glibberige vloeren veroorzaken.
 3. In sommige douche gordijnen zitten kwalijke chemische stoffen die niet goed zijn voor de gezondheid. (Vermijd daarom PVC douche gordijnen!)

Douchegordijnen in diskrediet!

De grootste antireclame voor een douchegordijn vind ik toch wel deze klassieke douchescène van Hitchcock:


Zoals je ziet zijn er wat mij betreft, en tot mijn eigen verrassing, meer voor- dan nadelen als het gaat om douche gordijnen.

Voordelen glazen deur in de badkamer

 1. Het oogt netter en strakker.
 2. Glazen deuren ogen moderner.
 3. Een glazen deur heeft een ruimtelijker effect omdat het niet de blik belemmert zoals een douchegordijn.
 4. Je kunt er een beschermende laag op laten aanbrengen waardoor hij makkelijker is schoon te houden.

Nadelen glazen deur in de badkamer

 1. Je moet die glazen deur regelmatig schoonmaken.
 2. Ze zijn duurder dan een douchegordijn.
 3. Ze zijn lastiger om te installeren dan een douchegordijn.
 4. In sommige glazen deuren kun je een spiegel installeren! Dat is efficiënt qua ruimte.

Ik heb mij bekeerd tot douche gordijnen!

Inmiddels heb ik mij vol overtuiging bekeerd tot douche gordijnen vanwege het makkelijkere schoonmaken.

Nu moet ik alleen nog twee dezelfde kopen!

Douche gordijn kopen

Douchegordijnen kun je op heel veel plekken kopen. Van doe het zelf zaken als de Gamma en Praxis tot de Action en Hema. En natuurlijk ook online.

Hieronder vind je er eentje van de Badkamerwinkel die ik leuk vind vanwege het grappige plaatje:

douchegordijn
Deze kost 28,04

Zet ergens bloemen op en ik vind het mooi. Onderstaand douche gordijn is van Bonprix, en vind ik mooi vanwege de klaprozen:

douche gordijn
Dit douchegordijn kost 27,99. Dat vind ik duur voor Bonprix.

Onderstaand douche gordijn zou ik niet gauw kopen, want ik vind hem eng. Maar ik moet er ook om lachen:

douchegordijn
Deze is lekker goedkoop: 12,99 bij kadokiezen.nl

Douche gordijn wassen

Stel je wil je douche gordijn wassen. Hoe kun je dat dan het beste doen? Het begint zoals met zoveel producten:

Kijk eerst wat de fabrikant erover zegt.

Zit er misschien een waslabeltje aan je douchegordijn? Volg dan die instructies daarop om je douchegordijn te wassen.

Maar goed, vaak zit er geen handig waslabel aan een douche gordijn. Dus hoe moet je zo'n douche gordijn wassen?

Douche gordijn wassen in de wasmachine

Goed nieuws: de meeste douche gordijnen kun je gewoon wassen in de wasmachine. Maar doe dit wel op een lage temperatuur en bij voorkeur op een programma voor de fijne was. En haal natuurlijk wel eerst eventuele ringen eraf!

Als wasmiddel kun je baking soda gebruiken, azijn, een vaatwastablet of je gewone normale wasmiddel.

Doe er twee handdoeken bij in: die werken als een soort schoonmaakdoekjes, en wrijven het douche gordijn nog wat extra schoon.

Douche gordijn wassen op de hand

Als je het niet aandurft om het in de wasmachine te doen, kun je het ook op de hand wassen. Doe het in je badkuip als je die hebt, of anders in een grote emmer of wasmand.

Doe er een flinke scheut schoonmaakazijn bij, en laat het een nachtje staan. Als het goed is kun je alle viezigheid er de volgende dag dan eenvoudig afwrijven en spoelen.

Tot slot: het advies is om je douche gordijn minimaal 1 keer per kwartaal te wassen. Nog beter is elke maand.

Welk douchegordijn plakt niet?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb helaas wel eens van die douche gordijnen die aan mij gaan plakken als ik douche. Om te weten welk gordijn niet plakt, is het handig om de oorzaak te weten.

Maar wat blijkt?

Daar breken natuurkundigen zich al jaren het hoofd over! Ze hebben verschillende theorieën, maar er is niet één algemene verklaring.

Dus dan maar door naar oplossingen voor plakkende douche gordijnen

 • Hang gewichtjes aan de onderkant van je gordijn. Door dat gewicht waait het minder makkelijk tegen je lichaam aan tijdens het douche. Bijvoorbeeld van die gewichtjes die je ook gebruikt voor tafelkleden.
 • Installeer magneten aan de muur en het douchegordijn, en zet het daarmee vast als je gaat douche.

Terug naar de vraag: welk douchegordijn plakt niet?

De beste optie is een gordijn dat verzwaard is. Dat kun je zelf doen, zoals je hierboven lezen, maar je kunt ook een kant en klaar verzwaard douche gordijn kopen.

Onderstaand douchegordijn plakt niet belooft bol.com:

douchegordijn dat niet plakt

Ik wil dat wel geloven, aangezien de onderkant van dit gordijn inderdaad verzwaard is.

13 manieren om je oude douchegordijn te recyclen!

Toen ons huis 'gepimpt' moest worden voor potentiële kopers, moest het mottige douchegordijn plaats maken voor een stijlvollere variant. Maar in plaats van het douchegordijn weg te gooien, besloot ik het te recyclen.

 1. Oude douchegordijnen zijn uitstekende ad hoc regenponcho's! Knip een gat in het midden, en voila!
 2. Haal je je kinderen op van het voetbalveld, en zijn ze modderig en vies. Leg dan het douchegordijn op de achterbank, en bescherm zo de bekleding.
 3. Maak van je oude gordijn je eigen Twister spel: verf er gekleurde cirkels op, en voila!
 4. Een oud gordijn is ideaal om je tafel te beschermen als de kinderen willen kleien of verven
 5. Als je handig bent kun je van je oude douchegordijn schorten maken, handige gymtassen, of een knutselschort.
 6. Heb je een baby, die ontzettend knoeit? Leg een douchegordijn onder de kinderstoel: zo word je keukenvloer niet smerig.
 7. Een gordijn is leuk voor je kinderen om een tent mee te maken.
 8. Doe wat wasmiddel op het douchegordijn met water en je kinderen hebben een glijbaan! (Wel voorzichtig natuurlijk!)
 9. Maak er een wasmand van die je aan zo’n rekje bevestigd. Als de kinderen lego hebben, leg je het gordijn eronder en je pak het weer heel snel op.
 10. Gebruik je oude douche gordijn om je ronde barbecue te doen buiten. Zo hebben de regen en zon geen invloed om het emaille en blijft hij netjes.
 11. Gebruik het oude gordijn om dingen af te dekken als hij gaat schilderen.
 12. Met behulp van de naaimachine kun je er veel van maken: een kaft voor een boek, handig en je boek blijft mooi schoon. Mandjes van maken voor in de douche. (idee IKEA) uitvoeren zelf. Etui, make-up tasje. Afhankelijk van kwaliteit; een vrolijke vliegengordijn.

Leestips

Wat heeft jouw voorkeur: een douche gordijn of een glazen deur? En welk douchegordijn vind je het leukst?

Deze post verscheen voor het eerst in 2016 en is gerenoveerd ; )

Similar Posts

87 Comments

 1. Ik heb een douchecabine. De glazen deuren ontdoe ik heel makkelijk van kalk met een staalwolsponsje van Muscle en jif. Zo gepiept. Ik vind het laatste douchegordijn niet mooi, maar wel het meest origineel.

  1. Mama, ik zou het niet durven riskeren om met een staalwolsponsje de kalk van de glazen deuren te verwijderen uit schrik dat er krassen op het glas zouden komen.
   Na het douchen, trek ik de glazen wanden af met een trekkertje en droog ze na met een microvezeldoekje en ik heb nooit last van kalkaanslag.

  2. Volgens mij is dat een goede aanpak Liesbet. Bij mij zou dat alleen niet gedaan worden: volgens mij krijg ik mijn kinderen nooit zo ver om dit na elke douchebeurt te doen helaas...

 2. ik heb een douche gordijn, uit praktisch oogpunt, effen wit van kleur.
  Vind een glazen wand mooier en ruimtelijker.
  Koos hier indertijd voor vanuit kostenoverweging en ben er zeer tevreden mee.
  Nu geen ergernis van kalkaanslag en druppels op de glazen wand, viezigheid in de randjes die ontstaan!
  Persoonlijk zou ik voor 2 dezelfde gordijnen kiezen en de bovenste 2 gordijnen vind ik het mooist, doch keuze is natuurlijk persoonlijk en afhankelijk van de tegels en rest aan accesoires in je badkamer.

  1. Twee dezelfde gordijnen is zeker mooier dan twee verschillende. Het geeft ook een veel rustiger 'look'. Een wit gordijn oogt denk ik ook lekker fris en opgeruimd.

 3. Ik vind douchegordijnen verschrikkelijk, die komen op me af tijdens het douchen en blijven soms aan mijn benen plakken, bah! Ik heb ooit een glazen deur gehad en die is inderdaad lastig schoon te houden. Nu heb ik al jarenlang geen van tweeen en dat bevalt me geweldig! De badkamer wordt er niet veel natter van, zeker niet als je met 4 personen in huis bent want dan is de badkamer na al het douchen altijd nat.

  1. Oh bah, dat lijkt me inderdaad vervelend: een douchegordijn dat aan je gaat plakken. Dat doen die van mij gelukkig niet!

   Fijn dat het zowel zonder cabine of douchegordijn ook goed gaat.

 4. Wij hebben een inloopdouche die geplaatst is in een hoek. De muren die de hoek vormen zijn bekleed met faïencesteentjes, de andere zijden worden gevormd door een vaste glazen want en een draaideur. Ik vind een glazen wand eerst en vooral mooier omdat je erdoor kijkt en het de badkamer optisch niet verkleint. Ten tweede vind ik een glazen wand hygiënischer want een douchegordijn kun je niet zo makkelijk onderhouden en moet goed drogen zoniet ontstaat er schimmel.

  Het onderhoud van de glazen wanden vraagt meer werk of een douchegordijn. Na het douchen kleed ik me aan (blijf wel op blote voeten) en maak ik met een trekkertje de glazen wanden droog. Nadien droog ik die nog eens na met een microvezeldoekje. Wij hebben totaal geen last van kalkafzetting op de glazen wanden omdat er dus nooit water blijft hangen dat dan opdroogt.

  De glazen douchewanden zijn van de fabriek uit, behandeld tegen kalkafzetting en volgens de plaatser is het glas ook van zeer goede kwaliteit en dat zou volgens hem ook minder kalkafzetting als gevolg hebben. Tot nu toe heb ik nog nooit een reinigingsmiddel gebruikt om de douchewanden schoon te maken.

  De aankoop van glazen douchewanden is wel een pak duurder of de aankoopprijs van een douchegordijn maar ik vind het de investering waard.

  Wie graag de 'look' van zijn badkamer regelmatig verandert, opteert wellicht best voor een douchegordijn.

  1. Ik vind het goed van je Liesbet dat je elke keer na het douchen die behandeling met het trekkertje en de microvezel doek doet!

   Fijn dat de glazen wanden zo goed bevallen!

 5. Het feit dat je een douchewand moet moet schoonmaken is in mijn ogen juist een voordeel. Het dwingt mij om na elke douchebeurt de boel te drogen en op die manier is mijn douche altijd super schoon. Ook op de muren kan zich hierdoor geen kalk ontwikkelen.

  Bovendien heb er een gruwelijk hekel aan dat die gordijnen altijd gaan plakken door de trek. Grrr.

  wat betreft het doorschijnend zijn. Als ik aan het douchen ben wil ik sowieso geen vreemde gast in de badkamer. Gezinsleden maken mij niks uit.

  1. Thea noemde ook plakkende douchegordijnen. Dat lijkt me zeker heel vervelend. In onze badkamer is denk ik geen tocht, want dit probleem ken ik dan weer niet.

 6. Wij hadden vroeger een douchegordijn, maar het bevestigen van de stang was lastig omdat ie een hoek moest vormen. Zoons waren nog klein en die trokken soms de hele stellage per ongeluk naar beneden. Was niet handig. We kregen de oude douchecabine van mijn ouders toen zij hun douche gingen opknappen. Ik was er wel tevreden over.
  Waar we nu wonen hebben we een mooiere en ruimere douchecabine. Helaas is het water hier keihard en dus veel last van kalkaanslag. We maken de cabine na elke douchebeurt schoon, maar nog steeds kalkaanslag. Wanneer ik wat meer energie heb, ga ik daar eens werk van maken. Nu kijk ik er maar overheen ;-)

  1. Wel je gaat eigenlijk een 'hoekje om' en de douchekop is ook zo gericht dat het water niet naar de 'open kant' spuit.

   Het vloertje loopt ook af richting afvoer en er is een afvoerricheltje.
   Je ziet ze meer hoor! :)

 7. Glazen deur en nooit meer een douchegordijn, bleh, die plakken aan je vast!
  In ons allereerste huis (flat) hadden we ook een douchegordijn, in het huis daarna een cabine met schuifdeuren en nu een grote inloopdouche met glazen deur, heerlijk!
  Wij hadden ook een badkamer zonder raam, mijn man heeft op mijn verzoek een gat in de muur gemaakt naar de overloop en daar twee van die glazen stenen in gemetseld (een klein raampje kan ook). Was even een klusje maar nu hebben we wel daglicht in de badkamer en het oogt veel ruimtelijker! Je kan er niet doorheen kijken, het is een soort matglas.

  1. Slim Sonja. Ik heb meteen zitten denken of dit bij ons ook kan. Maar aan 1 kant grenst de badkamer aan de wc en aan de andere kant is het een muur van de buren helaas.

 8. Ik vind douche gordijnen juist heel onhandig en ook eigenlijk wel een beetje vies. Ten eerste plakt zo'n ding bij de minste luchtbeweging aan je natte lijf. En dan als je hem niet netjes laat drogen, dan vormt zich zo'n viezige smurrie in de natte vouwen. Ja, dat kan dan in de wasmachine, maar eerlijk gezegd lijkt me een gordijn dat water-bestendig moet zijn ook niet zo'n goeie voor je wasmachine.
  Een douchedeur of glazen wand is juist heel makkelijk schoon te maken, als je je huisgenoten maar traint dat ze na de douche beurt even een wissertje over de deur halen, en de vloer meteen meenemen. Daardoor heb je veel minder kalkaanslag en zeep-resten te verwijderen bij het wekelijks schoonmaken. Scheelt enorm.
  Nooit meer een gordijn voor mij.

 9. Hier een bad met douchegordijnen erom heen. De gordijnen hebben we zo afgeknipt dat ze net binnen de rand van het bad vallen zodat we ze met magneetjes kunnen vastzetten. Voor deze situatie de ideale oplossing.
  Water blijft binnen het bad, gordijnen plakken niet aan je lijf, drogen mooi op zonder schimmel en de warmte van het water blijft een beetje bij je in de buurt zolang je onder de douche staat of in bad ligt (ook niet onbelangrijk ;) ).

  1. Niet :) we gebruiken ze gewoon los. Als we gaan douchen zetten we ze op het gordijn, zijn we klaar dan schuiven we ze weer van het gordijn af. De gedeeltes van de gordijnen die niet verschoven hoeven worden om er in en eruit te gaan laten we gewoon zitten.
   Eventueel zou je ze met een lijmpistool kunnen vastlijmen oid. Zijn gewoon de ronde geleurde magneten van de action.

  2. Wij hebben nog een originele jaren '70 badkuip in onze huurwoning. Deze is zeer waarschijnlijk van metaal / staal. De magneetjes blijven er namelijk aan aan plakken.

 10. Wij hebben een douchegordijn, maar zodra we de badkamer gaan verbouwen neem ik echt geen gordijn meer. Het gaat steeds naar binnen en blijft aan je plakken en dan heb je steeds het natte en koude gordijn tegen je lichaam aan! En het weer gast er ook inzitten en dat staat zijn vies!

 11. Je zet dit erbij als nadeel van een glazen deur: In sommige glazen deuren kun je een spiegel installeren! Dat is efficiënt qua ruimte.

  Dat lijkt me juist een voordeel ;-)

  Maar, leuk artikel en ik vind het altijd weer leuk hoe je onderwerpen verzint waar iedereen iets aan kan hebben.

 12. Dat nadeel van een glazen deur dat je deze schoon moet houden, zie ik niet echt als een nadeel. Ik heb een douche met glazen wanden en dus ook een glazen deur. Na iedere douchebeurt maak ik het glas droog met een wisser. In de douche hangt een (oude) handdoek waar ik dan meteen ook de mengkraan en de muur mee afdroog. Het is even een gewoonte maar die ene minuut dat je ermee bezig bent scheelt een hoop geschrob en gepoets. Ik heb deze douche nu twee jaar en ziet er nog uit als nieuw.
  Ik zal er binnenkort over bloggen.
  Groetjes,
  Conny
  papillon60.blogspot.nl

  1. Ik geloof zeker dat zo'n gewoonte om elke keer na het douchen de boel even te drogen goed werkt en een behoud is voor je badkamer. Maar met een man en vijf kinderen zijn er teveel saboteurs bij ons thuis vrees ik : (

  2. Ja, dat las ik (toen ik mijn reactie al had verstuurd). Dat is geen doen en dan blijf je politie-agentje spelen de hele dag. Dan kies je inderdaad voor het gemak en ach, als je maar lekker doucht. En wat er dan hangt: boeien....

 13. Ik dacht altijd dat ik liever een glazen wand had. Tot ik er 1 had ;)
  Echtgenoot gaat dus eeeeeecht niet dat schoonmaken na het douchen. En hij was ook nog te lang dus er kwam altijd water overheen. Ik vond het een gedoe!
  Nu hebben we een mooi douchegordijn. Heb de roede 10 cm buiten het bad gehangen. Zo komt het nooit naar binnen gewaaid. Ideaal!
  Het kan perfect in de wasmachine en wordt dan mooi schoon. We hebben hem al bijna 6 jaar!

  1. Zo'n type man heb ik dus ook Anke! Die doet dat ook niet, laat staan de kinderen.

   Wat een goede oplossing trouwens voor naar binnenwaaiende douchegordijnen: gewoon wat meer afstand!

 14. Ik heb 10 jaar in een huis gewoond met een douche met glazen wanden. De douchbak was 1 meter bij 1meter en ik stootte telkens tegen de wanden. Ook het kalkvrij en schoonhouden vind ik veel werk. Als er 4 mensen moeten douchen voordat ze naar school en werk gaan komt er niks van afzemen en drogen. Nu hebben we een badkamer met docheruimte. De opening van de badkamer naar de douchruimte is ongeveer 60 cm. en daar hangt een douchegordijn voor. Dat gordijn die ik om de zoveel weken in de wasmachine en gaat heel lang mee. Gelukkig heb ik wel een raampje in de doucheruimte! Leuke douchegordijnen kocht ik via internet voor 10 euro en gratis verzenden!

 15. ik ga of voor een wasbare of voor(liever) deuren. Wij verhuizen binnenkort naar een ander huis en daar zijn deuren in.Vind deuren fijner.
  Hier heb je goedkope gordijnen voor 2 dollar of zo:kikers, bloemen enz.
  Als je een leuke bloem wil wil ik best voor je kijken hoor!! Krijg j een bloemetje van oversee!!
  Groet, Wilma

 16. Wij hebben beide :)
  Ik wilde een strakke inloopdouche met een strakke glazen wand, maar met 3 kleine kinderen in huis werd de hele badkamer al gauw een zwembad met zo'n open douche. Dan maar, tot ze wat ouder zijn, als extra een gordijn bij gehangen om die spetters IN de douche te houden :D Het onze komt gewoon uit de Action, een eenvoudig wit. Dat idd makkelijk te wassen is in de machine. En die glazen wand, die valt best wel mee om proper te houden, hoor. Daar ga ik wekelijks eens over met een spons met wat azijn en veeg hem dan droog ;)
  Een hele cabine, da's weer iets anders. Die zijn een hel om te poetsen met die rails waar je schuifdeurtjes enzo inzitten...

 17. goed artikel! wij hebben ook lang getwijfeld! Ik vind alleen douchegordijnen zo vies als ze aan je benen plakken, vandaar dat we toch maar voor een douchedeur zijn gegaan!

 18. Beide douches hebben glazen wanden hier. Totaal geen werk om schoon te maken vind ik, (gewoon met zo'n wissertje erover) en veel hygiënischer dan gordijnen. Onze wanden zijn ook behandeld tegen kalk dus nog nooit last gehad van kalk. Van gordijnen heb ik altijd het idee dat die gaan schimmelen en dat je ze nooit echt helemaal proper krijgt.. Brrr!
  Op lange termijn zijn wanden zelfs goedkoper denk ik, want om de zoveel tijd een nieuw gordijn kopen kost ook weer veel, plus de kosten (zeep, elektra) om ze te wassen, het lijkt mij uiteindelijk gewoon veel meer werk. Eén wand is volledig doorzichtig, de andere heeft een matglazen strook strategisch in het midden :) Het scheelt ook dat onze douches heel ruim zijn zodat het meeste water niet aan de randen hangt maar op de vloer terecht komt.

 19. Wij hebben douche gordijn. Dit vind ik persoonlijk makkelijker dan glazen douchdeur. Dan moet je echt bij houden. Bij douchgordijn kun je wassen. Bij glazen douche deur moet je elke dag bij houden met anti kalk spul zegt maar. Fijne dag.

 20. Koop leuke nieuwe douchgordijnen!
  Omdat ik er vaak niet aan denk om de glazen deuren schoon te maken wordt dat echt een rotklus. Heb wel een goede tip: vul een lege sprayfles voor de helft met gewoon afwasmiddel en vul aan met warmgemaakte azijn. Spuit op de glazen wanden en laat even inwerken. Daarna afspoelen , met een doek of sponsje nog even poetsen.

 21. Ik heb een lange smalle douchekamer met aan de ene kant de douche en de andere kant de WC. Halverwege zit een wasbak en de uitgang. Een glazen deur kan bij mij alleen als ie in 3 delen schuift. Daar heb ik weinig vertrouwen in en ze zijn duur. Draaien is beter, maar dan staat m'n wasbak in de weg. Kortom een half douchegordijn, met dolfijnen en pastic ringen. En belangrijk 10cm vrij aan de onderkant. Dat zorgt ervoor dat ie niet naar je toe trekt bij het douchen. Gelukkig heb ik geen bad. In hotels e.d. vaak meegemaakt dat het gordijn binnen het bad valt, anders wordt de vloer nat. Natuurlijk helemaal in het bad, waardoor je er maximaal last van hebt.

  1. Komt het water dan niet aan de onderkant onder het douchegordijn door Ximaar? Ik vind het wel een eye opener dat een 'te kort' douchegordijn niet naar je toewappert!

  2. Je moet al met de douchekop heel laag stralen wil het er onderdoorgaan. Vaak is die 10cm geen probleem. Als je besparend douchet met een minder krachtige straal, dan is 5 cm ook voldoende. De straal zorgt voor stijgende lucht en dat zuigt het gordijn naar binnen. Met een kier eronder kan de lucht een makkelijkere weg vinden en blijf het gordijn vrijwel recht hangen. Ik heb dan ook geen verzwaring aan de onderkant.

  3. Ik heb overigens niets ingekort, maar hang simpelweg de buis waar ie aanhangt een stukje hoger. Kan bij mij eenvoudig tussen de 2 muren. Als mensen willen experimenteren met een vaste buis, dan zou ik beginnen met de onderkant om te slaan (naar buiten) en die voor de test vast te spelden.

 22. Er zijn zulke leuke douchegordijnen! Ik heb een glazen deur en na elke douchebeurt baal ik weer dat ik die dan schoon moet maken. Voor mij zou het in een volgend huis echt niet hoeven, zo'n glazen deur.

 23. Ik krijg al de kriebels als ik alleen nog maar dénk aan een douchegordijn.
  Dat een glazen douchedeur moeilijk schoon te maken is, dat is een fabel. Het glas heft een bewerking ondergaan en als je er na iedere douchebeurt even met een trekkertje over gaat blijft het schoon. Verder gewoon wekelijks poetsen met schoonmaakazijn voor eventuele kalksporen. Onze badkamer is inmiddels zo'n 15 jaar oud en de glazen wand + deur van de douche zien er nog uit als nieuw.

 24. Ik zit nu in de badkamerverbouwing, bij ons komt er een glazen deur. Ik vind een gordijn altijd vies tegen je aanpakken.

 25. Wij hebben glazen wanden met dito deur. Ideaal! En het enige dat ik doe is even met een trekker de wanden droogmaken na het douchen en heel af en toe met een mild sopje een doek er overheen. Na 18 jaar zien ze er nog steeds zo netjes uit! Het is wel glas met een speciaal laagje er op. Kostte iets mee, maar daar hebben we dus na zo'n lange tijd nog steeds plezier van.

 26. Inderdaad een nadeel van een glazen douche wand met glazen deur, je moet het glas zeker schoon houden.
  Douchegordijn, kun je zo in de wasmachine wassen. Hans

 27. Ik heb beiden. In de grote badkamer een glazen deur, op maat gemaakt door een glashandel. Voordeel: er zit een coating op het glas. Nadeel: iedere keer (ik herhaal: iedere keer) na het douchen moet ik 'm droogmaken met een trekker en een oude handdoek. Nu doen we dat ook zo et voilá. Laatst kwamen ze kijken omdat de deur was gaan hangen (hij is uit 2001 dus het ophangmechanisme was destijds anders) en ze konden niet geloven dat hij zo oud was. Hij zag er als nieuw uit (de deur dus) zonder kalkaanslag alleen maar door dat dagelijkse droogmaken. Want reinigen met reinigingsmiddel hoeft dus echt niet.
  Nadeel: uiteindelijk gaat ie hangen de deur.

  In de kleine badkamer heb ik een douchegordijn. En die was ik elke maand of vaker. Gewoon in de wasmachine op 30 graden bij de andere was eigenlijk. Vroeger - ik heb het over begin jaren negentig - had je van die douchegordijnen die niet in de wasmachine konden. Brrr. Ik maakte die van ons altijd schoon met schuurmiddel en een schuursponsje. Blij dat het niet meer hoeft.

  1. Wauw, na 21 jaar nog als nieuw! Dat is een goede kwaliteit douchedeur, maar ook te danken aan jullie discipline denk ik om hem elke keer even schoon te maken. Goed gedaan Rory!

 28. Ik had vroeger douchegordijnen nu heb ik een glazen deur. Deze is handiger een nadeel is wel dat hij gevoelig is. Hij kan zo omvallen.

 29. Ik heb een douchecabine. Dat vind ik toch mooier. Ik maak hem na het douchen even droog met een trekkertje. Dan valt dat schoonhouden best mee. Overigens gebruikte ik in mijn vorige huis koelkastmagneetjes om mijn douchegordijn aan het bad vast te maken. Dan plakte hij ook niet aan je vast.

 30. Ik had vroeger een glazen wand maar vond het verschrikkelijke qua onderhoud. Na elke douche met een trekkertje, dat komt er gewoon niet van. Nu heb ik een douchegordijn en als dat er vies uitziet, koop ik een nieuw

 31. Ik ben heel blij dat ik nu in de badkamer een raam heb wat ik kan openzetten, in mijn vorige huis had ik dat niet en vond dat ook viezig, je krijgt dan toch moeilijk alle warme lucht weg, zeker als je wat langer doucht. Ik heb nu een glazen deur, waar ik erg blij mee ben.

 32. Het blijft altijd een vraag, maar ik heb altijd de voorkeur voor een glazen deur. In mijn vorige huurhuis ook op eigen kosten erin gezet. Maar nu blijf ik toch maar bij een douchegordijn omdat ik hier niet lang zal wonen. Maar in principe is een deur veel fijner.

 33. In ons huis zat al standaard een glazen deur. Het staat inderdaad strakker, maar het is minder makkelijk mooi te houden vind ik. Toch best een uitdaging met al die kalk.

 34. Met douchegordijnen krijg ik op de een of andere manier altijd ruzie. Heb toch liever een andere afscheiding, glazen wand of inloopdouche.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.