Woonschaamte: moreel verplicht om kleiner te gaan wonen?
Last updated on February 10th, 2025 at 10:38 am
Ken je de term woonschaamte?
Dit gaat over de vraag: ben je moreel verplicht om kleiner te gaan wonen als je ouder wordt? Als ik de krantenberichten lees, dan klinkt dat soms wel een beetje zo.
Het idee is dat oudere mensen hun ruime huis moeten verruilen voor een kleinere woning, zodat jonge gezinnen in dat ruime huis kunnen. Want die oudere mensen hebben al die ruimte niet meer nodig!
#Woonschaamte
Op de site van De Correspondent lees ik:
‘Terwijl een groot deel van de jongeren maar niet aan een woning kan komen, wonen veel 60-plussers in hun eentje in huizen waar met gemak een heel gezin in past. Hashtag #woonschaamte.
Olie op het vuur was een recente enquête van de NOS en regionale omroepen, waaruit bleek dat gemeenten honkvaste ouderen als het grootste probleem op de woningmarkt zien.’
Het is voor mij een onthutsend idee.
Het idee dat ik, als ik ouder ben, verplicht moet verhuizen naar een kleiner huis om de volgende generatie een kans te geven.
Zeker als je het zo formuleert.
Want dan klinkt het toch wel een beetje flauw om een groot huis ‘bezet’ te houden. #woonschaamte
En ik wil natuurlijk niet ‘flauw’ zijn!
Voor mij is mijn huis Thuis
Maar wat als je huis je thuis is?
Voor mij is een huis meer dan een hoop stenen.
Er ligt geschiedenis, en ik heb er wortel geschoten. Voor mij is verhuizen naar een kleiner huis dus meer dan een simpele kwestie van opschuiven en plek maken.
Want mijn huis is mijn thuis.
Leestips
Wat vind jij van woonschaamte?
Zeer interessant om al de verschillende meningen te lezen. Eén oorzaak zie ik niet terug. De grote hoeveelheid scheidingen. Twee op de tien kinderen heeft gescheiden ouders. Daar waar eerst een gezin in één huis woont, wonen ze nu in twee huizen. Veel van mijn gescheiden vrienden wonen nu in een eengezinshuurwoning terwijl de kinderen alweer de deur uit zijn. Verhuizen naar een flat is niet mogelijk terwijl ze dat wel zouden willen. Ik heb krom gelegen om mijn ex uit te kopen en mijn hypotheek te betalen. Daarbij slachtoffer van de kinderopvangtoeslag affaire. Ziek geworden en totaal afgekeurd. Te laag inkomen voor mijn hypotheek. Huurhuizen zijn er amper en onbetaalbaar. Er moet echt veel veranderen wil dit probleem opgelost worden. Een paar jaar geleden dacht ik dat corona misschien de oplossing zou zijn. Maar blijkt (gelukkig) toch minder dodelijk dan verwacht.