Reacties

Woonschaamte: moreel verplicht om kleiner te gaan wonen? — 47 reacties

 1. Wij hebben geen tekort aan woningen maar een teveel aan immigranten die gesteund door de overheid op de eerste plaats komen en daardoor een buitenproportioneel hoog beslag leggen op onze huizen.

  • Klopt ook. Echter dan wel de "economische" migranten. Zij die bewezen moeten vluchten uit hun land wegens oorlog en gevaar voor eigen leven zijn volgens mij een andere zaak. Echter moet dan wel strict gecontroleerd worden of diegene ook met recht een vluchteling is.

  • Jammer dat je zo denkt... Wie zijn wij om ons land van "ons" te willen houden? Vaak worden tweede generatie en zelfs derde en vierde generatie "immigranten" , die overigens gewoon Nederlander zijn, of Belg nog altijd beschouwd als "vreemdelingen". Heel jammer!

 2. Wat een onzin. Als je huis te groot is en je wilt verhuizen, prima. Maar om mensen een schaamtegevoel aan te praten, dat gaat me te ver. Er is ook nog zoiets als keuzevrijheid...!

  • Degenen die wel willen kunnen niet verhuizen want er is een gebrek aan geschikte woningen in mijn regio. Zo’n 4 jaar geleden werden er in mijn gemeente 13 seniorenwoningen gebouwd. Men kon zich inschrijven hiervoor. Aantal aanmeldingen 500. Veelal uit de omringende gemeenten. Uiteindelijk werd er besloten om alleen eigen inwoners toe te staan. Toch nog zo’n 200 aanmeldingen. Maar ook alleenstaanden hebben moeite met het vinden van een woning. Je kunt een appartement krijgen en dat is het. Een kleine grondgebonden woning is er niet meer. Alles is afgebroken en groter herbouwd.

  • Bovendien is zo'n seniorenflat vaak behoorlijk duur. Daar gaat je geld van je verkochte huis.

  • Dat is toch ook jouw geld om te verwonen? Je begint je leven met 0 en het streven zou moeten zijn om ook weer met 0 te eindigen. Ik werk niet om straks mijn volwassen kinderen een kado te geven, daar werken ze maar mooi zelf voor.

 3. In mijn moeder’s straat woont een stel, 65+. Zij gingen zoeken naar een appartement.
  Wat blijkt? Hun eengezinswoning is zo’n 300.000 waard, en appartementen zijn er niet te krijgen voor die prijs.
  Wat moeten ze dan? Verkoop is afgeblazen en ze wonen verder in hun “grote” huis.

  Het is natuurlijk makkelijk om de schaamte op het bordje van individuen te gooien. Maar mensen werken vaak hun hele leven voor een “vrij” huis, waar ze vaak al tientallen jaren wonen. Verlangen dat iemand dat zomaar even opgeeft is echt onrealistisch. Het spreekwoord “oude bomen moet je niet verplanten” komt niet uit de lucht vallen.

  Wat betreft onszelf zie ik het wellicht wel gebeuren dat als onze dochter het huis heeft verlaten we downsizen naar een huisje met een klein beetje grond eromheen.
  Nou is ons huis sowieso maar 95 m2, dus bizar groot is het al niet. Maar meer hebben we niet nodig!

 4. Ik ben eens verplicht verhuisd, maar toen wist ik van te voren dat dat zou moeten (voor ik aan die woonplek begon, zeg maar). Het probleem is dan wel: waar moet je naartoe? Liggen de passende woningen wel voor het oprapen? Hier moest ik, met een urgentie nota bene, nog 10 maanden wachten...

 5. Ik heb makkelijk praten, omdat ik nog relatief op tijd een huisje gevonden heb als starter, maar ik begrijp best dat ouderen niet graag hun huis verlaten. Het is inderdaad meer dan een hoop stenen! En buiten het feit dat je gehecht bent aan het huis, is het ook een hele stap om kleiner te gaan wonen, het voelt toch alsof je iets opgeeft wat nooit meer terugkomt.

 6. Ik heb op dit gebied geen schaamgevoel, laat het me niet aanpraten en ben eigenlijk apentrots op mijn gezellige grote huis waar ik nu, op mijn "oude dag" alleen woon. Met een beetje geluk, wijsheid en hard werk hebben wij er 4 kinderen groot gebracht. Een van mijnj dochters woont met haar gezin op een 60 vierkante meter flat in Spanje. Vanwege de kleinkinderen alleen al weiger ik te verhuizen. Dit huis is ook van hun. En, komt de dag dat het verkocht moet worden? Dan zul je zien dat jonge gezinnen de vraagprijs niet op kunnen brengen, ze niet willen tuinieren en het onderhoud niet aankunnen. En dan komt er een ontwikkelaar die uit dit huis 2 of 3 woninkjes weet te toveren en misschien ook nog enkele optrekjes in de achtertiuin. En daar is geen enkel gezin mee geholpen (behalve mijn nageslacht die nog enkele graantjes mogen meepikken nadat het Rijk zijn part heeft ontvangen).

 7. Woonschaamte, belachelijk! Wij betalen een gering bedrag aan de hypotheek van ons huis. Een kleiner huis wat we leuk zouden vinden ( geen appartement maar klein huisje, slaapkamer en badkamer beneden, kleine tuin en eigen parkeerplaats) daar betaal je een godsvermogen voor, als het er uberhaupt al is. Ik krijg er enorm genoeg van, eerst zijn we boomers (ben ik niet), dan dor hout en nu weer aso omdat we geen plaats maken voor de jeugd.

 8. Eigenlijk wel, want het heeft niet alleen met woonruimte te maken maar ook met beschikbaarheid van ruimte en grondstoffen om die huizen te bouwen. Daarbij zijn de standaarden ook nog eens enorm veranderd.
  Waar mijn appartement van 65m2 toen het gebouwd werd verkocht werd als een 'ruime gezinsflat' vinden nu 1 persoonshuishoudens en stellen zonder kinderen het al te klein. Wij woonden er met z'n 2-en en gebruikten 1 kamer alleen om 2 kattenbakken in te zetten, verder stond er niets.

  Ik was graag kleiner gaan wonen maar die huizen worden afgebroken. Een maximale woonoppervlakte pp lijkt me een heel goed idee. een basis van 20m2 voor keuken, badkamer en bergruimte en dan 15m2 pp bijvoorbeeld.

  Als je gezin dan groter wordt groei je mee, krimpt je gezin weer krimp je mee.

 9. Ons best gedaan om ons huis in de rij vrij van hypotheek te krijgen en dan zouden we op onze oude dag opnieuw schulden moet maken om in een duur appartement te gaan wonen. Dacht het niet.

 10. Hier absoluut geen woonschaamte!!!
  Het stuk is onwijs goed geschreven.
  Wij wonen met zijn tweetjes in een betaalbare 6 kamer huurwoning.
  We woonden er ook met zijn zessen.
  Verhuizen, is voor ons geen optie, geen betaalbare!
  En wat Johannes zegt over immigranten.
  Tsja, daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.

 11. Ja tot op zekere hoogte zeker. Ik denk ook dat er wel interesse voor zou zijn wanneer er kleinere woningen zouden zijn die A betaalbaar zijn B een tuin hebben en C niet zo zijn geplaatst en krap bemeten dat mensen het gevoel krijgen dat ze voorsorteren op hun kist.
  Ik wil na ons pensioen graag downsizen, mijn man niet. Maar ik ben degene niet het schoonmaken doet. We hebben nu ieder een werkkamer in gebruik. Er kan hier gemakkelijk een gezin met vier kinderen wonen en de zolder ligt vol met spullen die we niet gebruiken en waarvoor we niet de tijd hebben op te ruimen. En we.zullen de enigen niet zijn. Als je ouder word heb je echt gemiddeld minder energie voor grote klussen.
  Ik zou wel voelen voor een midi house :-)

 12. Daar waar je woont is ook je netwerk, en je sociale contacten. Als je op je ouwe dag gaat verhuizen bouw je minder snel dat weer op.
  Ik woon zelf in een woongemeenschap, daar verhuizen we soms naar een andere woning, ouderen naar een appartement of naar de begane grond, jongeren die getrouwd zijn naar een grotere woning. Doorschuiven eigenlijk. Werkt prima zo op kleine schaal.

 13. Het is eigenlijk wel een wonderlijk fenomeen, ouderen die aangesproken worden op 'te groot' wonen, want het probleem wás scheefwonen: mensen die in hun (meestal niet bijzonder ruime) sociale huurwoning blijven wonen terwijl inmiddels hun inkomen voldoende is gestegen om in theorie een (meestal grotere) woning te kopen of te huren in de vrije sector.

  In de praktijk ook vaak niet zo eenvoudig door het vaak wel erg grote verschil in maandlasten, en dan zouden nu mensen die dat toch voor elkaar hebben gekregen en braaf hun sociale huurflatje verlieten voor een grotere en duurdere woning zich moeten schamen omdat ze zo veel ruimte toch niet nodig hebben? Zo kun je bezig blijven.

  Ik denk dat in beide gevallen het wijzen naar huurders en eigenaren de aandacht afleidt van het echte probleem: het aantal huizen is niet evenredig meegestegen met de groei van de bevolking, dus zal er echt veel meer bij gebouwd moeten worden. In alle categorieën. Starterswoningen, woningen voor gezinnen, aangename gelijkvloerse woningen voor ouderen die wél graag willen verhuizen enzovoorts. Dan hoeven we niemand scheef aan te kijken voor het wonen in zijn eigen huis.

  • Er zal bijgebouwd moeten worden? Nee er zou een stop moeten komen op de immigratie. Het land wordt niet groter, steeds minder ruimte buiten geeft steeds minder ruimte in het hoofd. Corona krijgt nu de schuld van al die mensen met psychische problemen en depressies, maar het gebrek aan groen en ruimte, hutje mutje op elkaar wonen en dus onwillekeurig continue met elkaar geconfronteerd worden.
   Het huis dat je hebt en kunt betalen moet gewoon van jou kunnen blijven, daar heb je voor gewerkt. Niks geen schaamte. Maar het lijkt erop dat het zo niet gaat zijn. Straks moet je je grote huis nog verplicht gaan delen, omdat je altijd zuinig geleefd hebt. Doe normaal. Nederland is vol. Enigzins tijdelijke opvang in geval van oorlog is een ander verhaal dan jongeren die hierheen komen omdat de gezinshereniging in Nederland zoveel makkelijker is dan in andere EU landen. Met alles zijn we een EU, qua betalen, maar dat wat nadelig is voor de Nederlander zelf, accijns, BPM bij aanschaf auto, wegenbelasting alleen voor Nederlanders, nee dan niet gelijk met andere EU landen.
   Erge is dat steeds meer mensen kwaas worden, maar het gewoon doorgaat. Tot we allemaal gelijk zijn. Of je nu wel of niet werkt, geld over de balk smijt of spaart, allemaal niks.

  • Zelfs als je dat zo vindt, zal er nog steeds meer gebouwd moeten worden voor de mensen die nu, op dit moment al, in Nederland wonen. 🤷🏼‍♀️

 14. In de laatste decennia is het aantal woonvierkantemeters per persoon enorm toegenomen. Dat heeft met veel zaken te maken, maar ook met slechte doorstroming van ouderen die bijvoorbeeld een partner verliezen en waarvan de kinderen uit huis zijn. Lang geleden was dit probleem minder als kinderen het huis overnamen en de overgebleven senioor inwoonde. Handig als kinderoppas. Door de enorme prijsstijging willen/durven/kunnen mensen niet meer doorstromen.

  Zelf heb ik een benedenwoning van 60m2 met tuintje. Van mij mag het de helft zijn en zonder tuin vind ik prima. Ben geen tuinier en het spaart stookkosten. Maar zoiets is niet in mijn omgeving te vinden.

 15. Ik kan geld verdienen als ik mijn huis verkoop, alleen met dat verdiende geld krijg ik nergens anders een kleine woning. Hier zijn senioren flats gebouwd, die kosten anderhalf keer de opbrengsten van mijn huis. Drie keer raden...

 16. Straks een hypotheekvrij huis.. ruimte voor familie om te logeren.. nu een Oekraïnse vrouw te gast, daarvoor al een Syrische vrouw met kind tussen azc en woning in. En ja ik wil ook mensen die daadwerkelijk vluchten voor geweld, moord, verkrachting tijdens oorlog een plekje geven. En ik snap heus dat mensen hierheen komen vanwege het economische aspect. Niet de hele wereld kan in noordeuropa wonen.. maar mensen die de bommen hebben zien ontploffen en hun buren dood, meer dood dan levend of gehandicapt voor het leven hebben gezien..ja ik vind dat we die hier moeten helpen, en ja ook zijn mogen een huisje.

  Dit huis heeft 3 slaapkamers. Een (rolstoel)traplift hebben we zelf gekocht toen ik mijn been brak en maanden geen trap mocht lopen. Badkamer is ook rolstoelvriendelijk. En de slaapkamer kan ook 2 hooglaagbedden een plekje geven. Hier kunnen we oud worden zonder in een kamer van 25m2 meter te zitten met daarin een badkamer en een keuken.

  Ik heb ooit in flats gewoond, om gek van te worden. Laat mij maar in mijn hoekhuis tot het echt niet meer gaat. Want de opties hier zijn hypotheekvrij hoekhuis, dure huur- of koopflat of woonzorgcentrum.

 17. Eigenlijk heeft Den Haag dit zelf afgeroepen. De huurwet aangepast, zodat we nu de problemen die in de huurmarkt afspeelt. Geen bejaardenwoningen meer, zodat ouderen die dat willen daar niet meer heen kunnen.
  En Den Haag is blijkbaar ook met een oude wet bezig. Als ze dit werkelijk weer in werking gaan zetten, dan krijgen een heleboel mensen met een te groot huis problemen. Lees dit maar eens: https://www.advocatenblad.nl/2022/05/05/kabinet-maakt-oneigenlijk-gebruik-van-wet-verplaatsing-bevolking/

 18. Wat je zegt, mijn huis is mijn thuis. Heb er hard voor gewerkt. En verhuizen naar een kleiner huis dat me evenveel gaat kosten als mijn huidige huis, zoniet meer? Begin er niet aan.

 19. Helemaal met de mensen eens wie zeggen dat ons huis te vol is.En inderdaad door asielzoekers. In mijn omgeving zie ik het ook gebeuren,als er huizen vrijkomen gaan daar asielzoekers in wonen.En onze zoon kan geen huis huren want ze verdienen te veel en geen huis kopen want dan moeten ze zoveel overlijden dat ze het niet kunnen betalen.Sorry hoor, maar denk eerst aan je eigen inwoners en help als er over is de ander.Maar dat mag ik niet zeggen is discriminatie !

 20. Er is een tekort aan woningen, al heel lang. En om nou ouderen de schuld te geven of asielzoekers, dat lijkt me verkeerd. We willen allemaal prettig wonen. Het is een recht.

 21. Mijn ouders, tachtigers, hebben een paar jaar geleden via email een bericht gehad dat zij zich opnieuw moesten laten inschrijven bij hun woningbouwvereniging omdat de WBV overging op een ander system. Beiden digibeet is dat dus niet gebeurd. Dus toen ik begin van het jaar informeerde bij de WBV of de mogelijk om kleiner wonen er was kreeg ik te horen dat ze daar geen punten voor hadden. Ze wonen al 50 jaar in hetzelfde grote huis waar een gezin met 5 kinderen in zou passen en daar blijven ze dus. De woning zal over niet al te lange tijd uitgerust moeten gaan worden met allerlei aanpassing voor ze, bv een traplift. Pffff.

 22. Voor wie is dat geld? Voor de bewoners van het huis toch, niet voor nabestaanden, die werken zelf maar voor hun geld. Tijdens leven zal ik mijn kinderen helpen maar ik ga niet zuinig aan doen om ze een grote erfenis te geven.

 23. Woonschaamte vind ik niet nodig. Wel vind ik dat gemeentes goed na moeten denken over wat ze bouwen. Zo worden er hier in de omgeving wel veel huizen gebouwd, maar dat zijn allemaal huizen van ergens rond een miljoen. Daar hebben starters (die hier staan te springen om een woning!) natuurlijk helemaal niets aan. En ik ben met je eens: een huis is meer dan een hoop stenen.
  Waar ik me overigens wél over verbaas, is het feit dat ik hier veel oudere mensen (de kinderen al uit huis) zie verhuizen naar juist een groter huis. Ik denk dan altijd: je moet het ook onderhouden en je hebt het voor het grootste deel leeg staan. Het komt op mij altijd wat onlogisch over.

 24. Als het aantrekkelijker was om kleiner te wonen, dan hadden veel mensen het heus wel gedaan. Maar waarom zou je, als je al wat kunt vinden, gaan verhuizen naar een kleiner huis of appartement die net zo duur is. Die niet vertrouwd is.

  Love As Always
  Dimario

 25. Ik woon (in B) in mijn eentje ook in zo'n "te groot" huis aan de rand van een natuurgebied. Ik heb 5 kinderen die allemaal een eigen kamer hadden, nu heb ik al 3 kleinkinderen en daar zal het niet mee stoppen. Tuin van 2000 m² met allerlei avontuurlijke plekjes en klimbonen en een grote moestuin waar ik anderen ook mee van groenten voorzie. Kleinkinderen zullen hier altijd welkom zijn om te logeren, later om een rustige studieplek te hebben mochten ze dat willen.
  Ik heb nul intentie om kleiner te gaan wonen.
  In tegenstelling tot anderen hierboven is het wel mijn bedoeling de kinderen later een start mee te geven (dat doe ik nu trouwens ook al regelmatig). Maar daar zal ik me zelf niks voor ontzeggen.
  In B zijn de huizen voor starters ook heel erg duur, onder de 300 000 EUR is er nauwelijks wat te vinden behalve bouwvallen.

  • Dat klinkt als een heerlijke plek voor je kleinkinderen Gerd. En ik kan me ook voorstellen dat er veel herinneringen van je liggen in je huis en omgeving.

 26. Kleiner gaan wonen betekent tegenwoordig toch vaak duurder gaan wonen. Dus ik snap wel dat mensen dan blijven zitten waar ze zitten. Ik woon in een groot seniorenappartement (nou ja, 50+) maar de huur is zo hoog dat veel mensen met een AOW'-tje dat niet kunnen betalen. Dat klopt gewoon niet.

 27. Zeer interessant om al de verschillende meningen te lezen. Eén oorzaak zie ik niet terug. De grote hoeveelheid scheidingen. Twee op de tien kinderen heeft gescheiden ouders. Daar waar eerst een gezin in één huis woont, wonen ze nu in twee huizen. Veel van mijn gescheiden vrienden wonen nu in een eengezinshuurwoning terwijl de kinderen alweer de deur uit zijn. Verhuizen naar een flat is niet mogelijk terwijl ze dat wel zouden willen. Ik heb krom gelegen om mijn ex uit te kopen en mijn hypotheek te betalen. Daarbij slachtoffer van de kinderopvangtoeslag affaire. Ziek geworden en totaal afgekeurd. Te laag inkomen voor mijn hypotheek. Huurhuizen zijn er amper en onbetaalbaar. Er moet echt veel veranderen wil dit probleem opgelost worden. Een paar jaar geleden dacht ik dat corona misschien de oplossing zou zijn. Maar blijkt (gelukkig) toch minder dodelijk dan verwacht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder