Regenwater: allemaal verplicht aan de regenton?

regenwater

Heb jij al een regenton?

Want wist jij dat je als huiseigenaar sinds 2009 het regenwater dat bij jou in de tuin valt, zelf moet ‘bergen’? Ik niet!

Maar steeds meer gemeentes gaan hun inwoners er aan houden: zij moeten voortaan het regenwater dat van hun dak valt zélf opvangen.

In de gemeente Laren krijg je zelfs 4.000,- boete als je je eigen regenwater niet opvangt.

Waarom verplichten gemeentes mensen om zelf regenwater op te vangen?

De reden is heel simpel: klimaatveranderingen! We hebben denk ik allemaal wel gemerkt dat er de laatste jaren veel meer van die enorme hoosbuien zijn, waarbij hele straten en huizen onder water lopen. Riolen kunnen al dat hemelwater simpelweg niet aan. En dus moeten de burgers helpen.

Een tuin is een natuurlijke ‘regenwaterberging’. Maar niet als je hem hebt betegeld, omdat dat zo lekker makkelijk is. In Duitsland hebben ze daarom zelfs een tegeltaks ingevoerd. Mensen met een betegelde tuin betalen daar meer rioolbelasting dan mensen met een gazonnetje.

regenton1Ooit hadden wij twee regentonnen. Dat was op zich leuk.

Ware het niet dat ze zo lek waren als een mandje. Hun functie haddenn ze dus helaas verloren.

Hemelwater opvangen en gebruiken

Maar na het lezen van diverse blogs, vind ik het zonde om het hemelwater niet op te vangen! Dat kan mijn man immers prachtig voor zijn moestuin gebruiken? Zo sparen we niet alleen onze portemonnee maar ook het milieu.

Dus ging ik op onderzoek naar een leuke regenton. Het liefst een romantisch houten model. Maar helaas is er weinig romantisch aan de prijs van een gemiddelde houten regenton.

Een plastic regenton is het voordeligst

Het eind van het verhaal is eigenlijk simpel: ik moet gewoon niet zo’n leuke pittoreske houten regenton willen. Als ik genoegen neem met een groene plastic ton ben ik voor zo’n 50,- klaar. Er kan 200 liter in onderstaande regenton. En vrolijk is hij wel.  En dan geef ik de kapotte regenton gewoon ergens een leuk plekje in de tuin. Want ik vind hem best romantisch ogen.

regenton

Ik vraag me nu alleen nog af, wat het handigste formaat is. Is 200 liter genoeg?

Hoe kun je zelf regenwater opvangen?

Allereerst door je tuin dus niet klakkeloos te betegelen. Of kies tenminste voor klinkers of tegels met een open voeg of kunstgras dat water door laat. Dan kan er tenminste toch nog wat regenwater weg.

Maar daarnaast zijn er nog meer dingen die je kunt doen.

1. Een geveltuin aanleggen

Als je in een straat woont met weinig groen kun je een geveltuin aanleggen. In zo’n geval haal je een rij tegels/bestrating weg. En in de ruimte die dan vrij komt zet je planten.Wel moet je eerst toestemming vragen bij de gemeente…Per gemeente zijn er verschillende regels. Maar ik mag toch lijden, dat ze je graag toestemming geven!

2. Regenton kopen

Je regenpijp afkoppelen van het riool kan zo simpel zijn als het ding gewoon doorzagen! Als je je regenpijp afkoppelt van het riool, dan heeft het riool minder water te verwerken. Maar dan zit jij met het regenwater! Doe dit dus niet zo maar. Zeker niet als je huis láger ligt dan je tuin… Want drie keer raden waar het regenwater dan naar toe gaat.

Je moet maatregelen nemen om het water weg te leiden van je huis.

Dat doe je met bijvoorbeeld een regenton. Regenwater opvangen met een regenton is een mooie oplossing. Maar als het erg hard regent, is zo’n regenton al snel te klein! Combineer een regenton daarom bijvoorbeeld met een vijver. Maak een gootje, en leidt het water naar een plek in je tuin die hier geschikt voor is.

regenwater
Deze pittoreske regenton kost 199,-. Ze zijn er veel goedkoper, maar dan heb je een plastic variant : (

3. Zorg voor hoogteverschillen in je tuin

Hoogteverschillen in je tuin zorgen er voor dat het regenwater van je huis wégstroomt. Als het goed doet tenminste : ) Maak je tuin bij je huis dus hoger, en laat hem ‘aflopen’ naar beneden.

4. Je dak laten begroeien: een groen dak maken

Groene daken houden meer regenwater vast! Een bekende variant van een groen dak is een sedum dak! Dat is een dak dat je laat begroeien met vetplantjes. Je hebt er weinig onderhoud aan, en het helpt dus om het regenwater vast te houden. Het is licht van gewicht, wat ook een voordeel is.

Hier onder een voorbeeld van een sedum dak dat ik vond op compleetgroen.nl:

sedum dak
Ik vind de kleurtjes zo mooi van deze!

5. Gebruik grind

Lodewijk Hoekstra adviseert  grind om water af te voeren in je tuin.

Regenton Action

Wist je dat je bij de Action een regenton kunt kopen? Je vindt een regenton in de Action webshop. Het is een opvouwbare regenton en hij kost 39,95. Deze Action regenton kan 250 liter water opvangen. En als je er genoeg van hebt kun je hem opvouwen. Er zit zelfs een handig kraantje aan. Ook heeft hij een filter tegenverstopping.

regenton action

Rioolheffing: wat kost je dat?

Ik heb natuurlijk eens even opgezocht wat wij betalen aan rioolheffing in de gemeente Doetinchem. Dat komt neer op 202,02 per perceel. Dat zei me niet zoveel. Dus besloot ik eens te kijken wat de rioolheffing in Amsterdam kost. Daar is alles immers veel duurder dan in het oosten! Maar daar is rioolheffing maar 150,90. In Utrecht zit je op 233,51. Wat een verschillen!

Conclusie over regenwater

Door het veranderende klimaat krijgen we vaker te maken met regenwater in de vorm van gigantische plensbuien. Die buien zijn zo groot dat riolen het regenwater niet meer aan kunnen en gaan overstromen. Daarom verplichten sommige gemeentes hun inwoners om hun regenpijp af te koppelen van het riool, en het regenwater zelf af te voeren.

Huisvlijt bezoekers over een regenton

 • Voor 15 euro gekocht op de gemeentewerf. Wel plastic. (Anke)
 • We hadden er een soort van houten schutting om heen getimmerd. Daarop een buitenschilderij van de action. Dan zie je niets meer van dat lelijke ding. (Jolanda)
 • Je oude regenton is leuk. Zet er mooie bloemen in in een hoekje van je tuin. Staat geweldig! Een nieuwe….tja zo’n plastic ding vind ik niet mooi. Als je op marktplaats kijkt staan er maar zat houten voor een redelijke prijs. 225 liter inhoud en dan rond de 50 tot 80 euro. Dat is toch een leuke prijs? (Grietje)
 • Je kunt de plastic regenton misschien beplakken met de repen hout van de oude regenton? (Wilma)
 • Over dat plastic. Het beetje water dat je uit de regenton gebruikt (dat is echt minder water dan dat uit de lucht komt vallen) wat opgenomen wordt door de groente staat niet in verhouding met alles wat je uit plastic eet en drinkt uit de supermarkt. Denk ook aan de plastic laag in blik en deksels van glazen potten, frisdrank, mineraalwater en sappakken. Dus als je daar bang voor bent moet je echt plastic-loos gaan (denk ook aan eventuele slippers enz) en een houten regenton kopen. Onze regenton komt trouwens van de rommelmarkt. 10 euro geloof ik. (Ellen)
 • Hier ook IBC wat een lelijk ding :( Vandaar ingegraven :) (Nada)
 • Die van mij is in plastic … echter ziet het eruit als “natuur” en dat speelt ook de rol van … airco (Simonne)
 • Wij hebben een IBC container als regenton. Hier kan 1000 liter water in. Wij hebben de ton gekregen. Hier (https://agrarisch.tweedehands.net/diversen-overige/wateropslag-1000-liter-multiboxen-met-aftapkraan-regenton.html) een link met meer info. Ze staan ook wel op marktplaats. Gr. Jolanda
 • Ha, leuke vraag! Ik had ook al besloten tot een plastieken – vanwege de prijs. Wat ik nog wel een nadeel vind: plastic kan kapot vriezen, en moet dus (is dat nog zo?) ‘s winters geleegd worden. Ik moet alleen nog verzinnen hoe ik zo’n ding hal, op de fiets (Ons bin zuuunig – wil het niet tegen betaling laten bezorgen. ;-)) (Hanneke)
 • Ik zou persoonlijk niet voor een plastic regenton gaan. Het is grondig onderzocht dat er uit plastic (zeker onder invloed van uv), heel lang giftige stoffen blijven lekken. Voor de bloempjes is dat niet erg, maar voor de moestuin wel, want die giftige stoffen eten jullie dan vervolgens op! Ik zou ook heel graag een regenton willen, maar de kosten schrikken mij ook altijd af! Ik ben benieuwd waar je op uit komt :)Groetjes, Anke
 • Hier hebben we er 2 . 1 gekocht voor 25 gulden en de 2e komt van de rommelmarkt voor 1 euro. Als je het alleen voor de tuin gebruikt zal het genoeg zijn denk ik. Ik gebruik ze ook nog voor veel andere dingen daarom hebben we er 2. Als het een periode niet regent maak het niks uit of je 1 of 2 hebt. (Johanna)

Leestip: regenrok!

Hoe ga jij om met regenwater? Waar ‘blijft’ het bij jou huis? En wat betaal jij aan rioolheffing?

Similar Posts

20 Comments

 1. Hier zal het niet zo’n vaart lopen ik hen nl een tuin met voornamelijk borders, gras en een vijver. Dus het regenwater kan op een natuurlijke manier zijn weg vinden.
  Dat in tegenstelling tot al die betegelde tuinen die in life styleprogramma’s als eigen huis en tuin worden aangeprezen.
  Geen idee wat ik aan rioolrecht betaal. Volgens mij is er hi er r op het Friese platteland geen eens riolering.

 2. Het water van het dak loopt deels in de regenput en voor de rest in het riool. De tuin is voor de helft gras met struiken. Helaas is de vlier dood. Die zoog in het voorjaar en zomer veel water.

 3. Onze tuin bestaat uit aarde, gras, een een stuk leisteen met aarde ertussen. Dus genoeg kans voor het regenwater om te verdwijnen :)

  Afkoppelen van het riool verplichten vind ik een beetje gek, je betaalt ten slotte voor het gebruik van het riool. Maar het geld zal ergens vandaan moeten komen.
  Een tegeltaks vind ik dan wel wat eerlijker. Wie vervuilt, betaalt, zoiets :-). Dan weet je dat je, als je kiest voor tegels, iets meer kwijt bent voor regenwaterafvoer.

 4. Wij wonen op de buiten en hier is nog veel onbetegeld wij zelf hebben 3 watertonnen staan waarvan een hele grote daar gieten wij de plantenbakken en de serre mee en er zijn grachten in plaats van riool.

 5. Lijkt me toch meer een gevalletje voor de gemeenten zelf. Als er gigantisch veel water valt is een paar tegels minder een soort druppel op een gloeiende plaat.De bodem raakt dan ook snel verzadigd en blijft er veel water staan in de postzegeltuin. De overlast/ schade komt dan bij de particulier en niet bij de gemeente. Lekker makkelijk, schuif het maar af.

 6. Wij hebben een grote regenput met een tremplin naar de riool toe.Het water uit de regenput gebruik ik zelden aangezien dat water geelachtig verkleurt sinds we epdm op het platte dak lieten leggen. Toen er nog roofing op het platte dak lag, gebruikte ik heel vaak regenwater uit de regenput.

  Aan het tuinhuis staan 3 regentonnen waarin we water opvangen. Dat water gebruik ik om de planten in de tuin water te geven, om te kuisen en als het goed weer is en we nog niet verwarmen, neem ik water uit de regenton waarmee ik het toilet doorgiet. Op die manier besparen we in elk geval op ons waterverbruik en op de waterheffing.

  Over de volledige breedte van het huis loopt achteraan een aquadrain die overtollig water kan afvoeren naar de riolering.

  Ik denk niet dat we in Belgie rioolheffing betalen tenzij dat natuurlijk verrekend wordt in de waterfactuur.

  Wijzelf hebben tot nu toe nog geen wateroverlast gehad vooral omdat we een grote tuin en bloemboorden hebben waardoor het water makkelijk in de grond kan dringen. Ons perceel grond ligt een pak hoger of dat van onze buren. Water zoekt altijd het laagste punt dus onze buurman van drie huizen verder die zijn tuin liet afgraven waardoor die veel lager ligt dan de andere tuinen, is ‘de waterzak’ van het gebuurte.

 7. woon niet in Holland, maar vraag me af als er een overstroming komt door een rivier, kunnen jullie dan ook naar de gemeente omdat ze geen water afvoer hadden? En betalen ze dan ook de schade aan jullie?
  Leuke mensen zeg, buij de gemeente.
  Groet, Wilma

  1. Nee, daar gaan de waterschappen over. Volgens mij las ik laatst dat je je nu kunt verzekeren voor een overstroming. Tot nu toe kon dat niet en ik vraag me af of de overheid met geld komt als er een grote dijkdoorbraak is.
   Waar ik woon moesten mensen in de jaren negentig geevacueerd worden vanwege dreigende overstroming van rivieren. De dijken zijn sindsdien verzwaard, zijn ze hier ook nog mee bezig, water krijgt meer ruimte (zoals bv bij Nijmegen). Nederland is op zich best goed bezig qua bescherming tegen water, maar het zal soms duimen blijven. Eigenlijk is Nederland voor een heel groot deel een rivierdelta.

 8. Ik betaal milieuheffing, ik denk dat daar de rioolheffing in zit opgenomen. Ik weet zo even niet meer hoeveel dat is. Wij hebben een achtertuin met gras en planten en hij loopt schuin af naar de brandgang toe, daar zit dan wel weer een gewone gemeente put, dus dat helpt natuurlijk niet om het riool te ontlasten. De voortuin is nu nog betegeld, maar gaan we in 2017 ook beplanten.

 9. Oei, dat doet me er aan denken dat ik straks de regenton moet afkoppelen als het kouder wordt! Anders vriest het kraantje kapot.
  Maar weer eens kijken of ik online instructies kan vinden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.