Regenwater: allemaal verplicht aan de regenton?

regenwater

Wist jij dat je als huiseigenaar sinds 2009 het regenwater dat bij jou in de tuin valt, zelf moet ‘bergen’? Ik niet!

Maar steeds meer gemeentes gaan hun inwoners er aan houden: zij moeten voortaan het regenwater dat van hun dak valt zélf opvangen. In de gemeente Laren krijg je zelfs 4.000,- boete als je je eigen regenwater niet opvangt.

Waarom verplichten gemeentes mensen om zelf regenwater op te vangen?

De reden is heel simpel: klimaatveranderingen! We hebben denk ik allemaal wel gemerkt dat er de laatste jaren veel meer van die enorme hoosbuien zijn, waarbij hele straten en huizen onder water lopen. Riolen kunnen al dat hemelwater simpelweg niet aan. En dus moeten de burgers helpen.

Een tuin is een natuurlijke ‘regenwaterberging’. Maar niet als je hem hebt betegeld, omdat dat zo lekker makkelijk is. In Duitsland hebben ze daarom zelfs een tegeltaks ingevoerd. Mensen met een betegelde tuin betalen daar meer rioolbelasting dan mensen met een gazonnetje.

Hoe kun je zelf regenwater opvangen?

Allereerst door je tuin dus niet klakkeloos te betegelen. Of kies tenminste voor klinkers of tegels met een open voeg of kunstgras dat water door laat. Dan kan er tenminste toch nog wat regenwater weg.

Maar daarnaast zijn er nog meer dingen die je kunt doen.

1. Een geveltuin aanleggen

Als je in een straat woont met weinig groen kun je een geveltuin aanleggen. In zo’n geval haal je een rij tegels/bestrating weg. En in de ruimte die dan vrij komt zet je planten.Wel moet je eerst toestemming vragen bij de gemeente…Per gemeente zijn er verschillende regels. Maar ik mag toch lijden, dat ze je graag toestemming geven!

2. Regenton kopen

Je regenpijp afkoppelen van het riool kan zo simpel zijn als het ding gewoon doorzagen! Als je je regenpijp afkoppelt van het riool, dan heeft het riool minder water te verwerken. Maar dan zit jij met het regenwater! Doe dit dus niet zo maar. Zeker niet als je huis láger ligt dan je tuin… Want drie keer raden waar het regenwater dan naar toe gaat.

Je moet maatregelen nemen om het water weg te leiden van je huis.

Dat doe je met bijvoorbeeld een regenton. Regenwater opvangen met een regenton is een mooie oplossing. Maar als het erg hard regent, is zo’n regenton al snel te klein! Combineer een regenton daarom bijvoorbeeld met een vijver. Maak een gootje, en leidt het water naar een plek in je tuin die hier geschikt voor is.

regenwater
Deze pittoreske regenton kost 199,-. Ze zijn er veel goedkoper, maar dan heb je een plastic variant : (

3. Zorg voor hoogteverschillen in je tuin

Hoogteverschillen in je tuin zorgen er voor dat het regenwater van je huis wégstroomt. Als het goed doet tenminste : ) Maak je tuin bij je huis dus hoger, en laat hem ‘aflopen’ naar beneden.

4. Je dak laten begroeien: een groen dak maken

Groene daken houden meer regenwater vast! Een bekende variant van een groen dak is een sedum dak! Dat is een dak dat je laat begroeien met vetplantjes. Je hebt er weinig onderhoud aan, en het helpt dus om het regenwater vast te houden. Het is licht van gewicht, wat ook een voordeel is.

Hier onder een voorbeeld van een sedum dak dat ik vond op compleetgroen.nl:

sedum dak
Ik vind de kleurtjes zo mooi van deze!

5. Gebruik grind

Lodewijk Hoekstra legt uit hoe je grind kunt gebruiken om water af te voeren in je tuin.

Rioolheffing: wat kost je dat?

Ik heb natuurlijk eens even opgezocht wat wij betalen aan rioolheffing in de gemeente Doetinchem. Dat komt neer op 202,02 per perceel. Dat zei me niet zoveel. Dus besloot ik eens te kijken wat de rioolheffing in Amsterdam kost. Daar is alles immers veel duurder dan in het oosten! Maar daar is rioolheffing maar 150,90. In Utrecht zit je op 233,51. Wat een verschillen!

Conclusie over regenwater

Door het veranderende klimaat krijgen we vaker te maken met regenwater in de vorm van gigantische plensbuien. Die buien zijn zo groot dat riolen het regenwater niet meer aan kunnen en gaan overstromen. Daarom verplichten sommige gemeentes hun inwoners om hun regenpijp af te koppelen van het riool, en het regenwater zelf af te voeren.

Hoe ga jij om met regenwater? Waar ‘blijft’ het bij jou huis? En wat betaal jij aan rioolheffing?

Similar Posts

20 Comments

  1. Hier zal het niet zo’n vaart lopen ik hen nl een tuin met voornamelijk borders, gras en een vijver. Dus het regenwater kan op een natuurlijke manier zijn weg vinden.
    Dat in tegenstelling tot al die betegelde tuinen die in life styleprogramma’s als eigen huis en tuin worden aangeprezen.
    Geen idee wat ik aan rioolrecht betaal. Volgens mij is er hi er r op het Friese platteland geen eens riolering.

  2. Het water van het dak loopt deels in de regenput en voor de rest in het riool. De tuin is voor de helft gras met struiken. Helaas is de vlier dood. Die zoog in het voorjaar en zomer veel water.

  3. Onze tuin bestaat uit aarde, gras, een een stuk leisteen met aarde ertussen. Dus genoeg kans voor het regenwater om te verdwijnen :)

    Afkoppelen van het riool verplichten vind ik een beetje gek, je betaalt ten slotte voor het gebruik van het riool. Maar het geld zal ergens vandaan moeten komen.
    Een tegeltaks vind ik dan wel wat eerlijker. Wie vervuilt, betaalt, zoiets :-). Dan weet je dat je, als je kiest voor tegels, iets meer kwijt bent voor regenwaterafvoer.

  4. Wij wonen op de buiten en hier is nog veel onbetegeld wij zelf hebben 3 watertonnen staan waarvan een hele grote daar gieten wij de plantenbakken en de serre mee en er zijn grachten in plaats van riool.

  5. Lijkt me toch meer een gevalletje voor de gemeenten zelf. Als er gigantisch veel water valt is een paar tegels minder een soort druppel op een gloeiende plaat.De bodem raakt dan ook snel verzadigd en blijft er veel water staan in de postzegeltuin. De overlast/ schade komt dan bij de particulier en niet bij de gemeente. Lekker makkelijk, schuif het maar af.

  6. Wij hebben een grote regenput met een tremplin naar de riool toe.Het water uit de regenput gebruik ik zelden aangezien dat water geelachtig verkleurt sinds we epdm op het platte dak lieten leggen. Toen er nog roofing op het platte dak lag, gebruikte ik heel vaak regenwater uit de regenput.

    Aan het tuinhuis staan 3 regentonnen waarin we water opvangen. Dat water gebruik ik om de planten in de tuin water te geven, om te kuisen en als het goed weer is en we nog niet verwarmen, neem ik water uit de regenton waarmee ik het toilet doorgiet. Op die manier besparen we in elk geval op ons waterverbruik en op de waterheffing.

    Over de volledige breedte van het huis loopt achteraan een aquadrain die overtollig water kan afvoeren naar de riolering.

    Ik denk niet dat we in Belgie rioolheffing betalen tenzij dat natuurlijk verrekend wordt in de waterfactuur.

    Wijzelf hebben tot nu toe nog geen wateroverlast gehad vooral omdat we een grote tuin en bloemboorden hebben waardoor het water makkelijk in de grond kan dringen. Ons perceel grond ligt een pak hoger of dat van onze buren. Water zoekt altijd het laagste punt dus onze buurman van drie huizen verder die zijn tuin liet afgraven waardoor die veel lager ligt dan de andere tuinen, is ‘de waterzak’ van het gebuurte.

  7. woon niet in Holland, maar vraag me af als er een overstroming komt door een rivier, kunnen jullie dan ook naar de gemeente omdat ze geen water afvoer hadden? En betalen ze dan ook de schade aan jullie?
    Leuke mensen zeg, buij de gemeente.
    Groet, Wilma

    1. Nee, daar gaan de waterschappen over. Volgens mij las ik laatst dat je je nu kunt verzekeren voor een overstroming. Tot nu toe kon dat niet en ik vraag me af of de overheid met geld komt als er een grote dijkdoorbraak is.
      Waar ik woon moesten mensen in de jaren negentig geevacueerd worden vanwege dreigende overstroming van rivieren. De dijken zijn sindsdien verzwaard, zijn ze hier ook nog mee bezig, water krijgt meer ruimte (zoals bv bij Nijmegen). Nederland is op zich best goed bezig qua bescherming tegen water, maar het zal soms duimen blijven. Eigenlijk is Nederland voor een heel groot deel een rivierdelta.

  8. Ik betaal milieuheffing, ik denk dat daar de rioolheffing in zit opgenomen. Ik weet zo even niet meer hoeveel dat is. Wij hebben een achtertuin met gras en planten en hij loopt schuin af naar de brandgang toe, daar zit dan wel weer een gewone gemeente put, dus dat helpt natuurlijk niet om het riool te ontlasten. De voortuin is nu nog betegeld, maar gaan we in 2017 ook beplanten.

  9. Oei, dat doet me er aan denken dat ik straks de regenton moet afkoppelen als het kouder wordt! Anders vriest het kraantje kapot.
    Maar weer eens kijken of ik online instructies kan vinden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.