Betegelde tuin of tegelterreur?

betegelde tuin

In mei schreef Naoul een artikel voor Huisvlijt over hoe je je tuin zo kunt inrichten dat je er weinig werk aan hebt. Dat leek me een leuk onderwerp.

Naouls belangrijkste tip was om je tuin te betegelen. En daar kwamen interessante reacties op. De meeste mensen vonden een betegelde tuin namelijk niet mooi. En Valhalla postte een link naar een actiepagina die Stopdebetegeling heet!

Betegelde tuinen

Dat is één van de redenen dat ik bloggen zo leuk vind: je leer telkens weer nieuwe dingen. Want ik wist niet dat er zoiets als stopdebetegeling bestond.

En ken je dat verschijnsel dat als je zwanger bent, je ineens overal zwangere vrouwen ziet? Nadat ik via Valhalla over die anti tegel beweging had gehoord, kwam ik een groot artikel tegen in Vrij Nederland* over dit onderwerp! Tegelterreur was de titel!

Tegelterreur: de highlights

Ik dacht dat jullie die informatie misschien ook wel leuk vinden! Dus hier de highlights uit het artikel Tegelterreur dat dus over de betegelde tuin gaat:

 • Sinds een jaar of tien worden gazons en bloemperken massaal ingeruild voor een betegelde tuin.
 • De trend om tuinen te betegelen is ingezet door tuinbladen en tuinprogramma's op tv onder de noemer onderhoudsarme tuin.
 • Boven stenen blijft warmte veel langer hangen: op tropische dagen onstaan daardoor 'stedelijke hitte-eilanden'.
 • Door de verstening verdwijnen vogels, vlinders en andere dieren uit de betegelde tuin.
 • Tegels absorberen minder water dan grond, en daardoor heb je meer overstromingen van het riool.
 • Elke 10% minder stenen leidt tot een temperatuurdaling van 0,6 graden
 • In Duitsland hebben ze een tegeltaks ingevoerd. In sommige delen van Duitsland betaal je meer rioolheffing bij meer betegeling in je tuin!

Al met al valt het in Nederland nu nog wel mee met de beteling van de tuinen, volgens het artikel. Maar het is zeker wel een aandachtspunt. Tuingoeroe Lodewijk Hoekstra van RTL  heeft inmiddels al gezegd dat er meer groen moet komen in tuinen.

Onze tuin: vooral veel gras

Hier op het platteland hebben we een grote tuin, met nauwelijks tegels. We hebben vooral veel gras. En verder heb ik planten, en van die kruipende bodembedekkers. En helaas ook Zevenblad! Maar goed, dat hoort er nu eenmaal bij.

Lees ook mijn post: 11 x alternatief tegels voor tuin

Wat voor soort tuin heb jij? En hoe is de verhouding grond/tegels?

* Vrij Nederland 17/18, 2014

Vergelijkbare berichten

18 reacties

 1. Ikzelf heb ook een betegelde tuin, maar wel nog 2 grote bomen in de tuin + een grote stenen bak vol met groen. En bakken langs de muren. Ik zou het erg kaal vinden als ik totaal geen groen meer in mijn tuin zou vinden. De grote stenen bak is ook fijn omdat je dan niet meer op je knieen hoeft om iets te willen planten.

 2. Onze achtertuin is helemaal betegeld.Dat is 60 vierkante meter. De voortuin heeft gras en planten.
  Er hangt een bloembak aan de muur. Maar zelfs die vergeet ik af en toe water te geven.
  Met het bijhouden van de voortuin hebben we al moeite genoeg.
  Wij hebben totaal geen groene vingers. Ik vind plantjes poten wel leuk. Het staat vrolijk, maar ze verzorgen vergeet ik gewoon. Dus na een poosje zien ze er echt niet vrolijk meer uit ;-)

 3. Grote tuin met een tegelpad vanaf het huis tot ongeveer het midden. Verder gras, siertuin, moestuin, boomgaard en grind. Voorheen was een groot deel direct achter de boerderij helemaal betegeld maar bij een flinke regenbui stroomde het water bijna over de drempel onze woonkamer binnen. Dat was voor ons de reden om al die tegels weg te halen en te vervangen voor grind. Tegen de gevel aan hebben we een border gemaakt. Speciaal gedaan voor het absorberen van het regenwater. En ja, we hebben geen overstromingsgevaar meer. Als ik het in percentages moet zetten, denk ik dat minder dan 5 procent van onze grond bedekt is met tegels of grind. Ik had nog nooit van tegelterreur gehoord maar ik ben het er alvast helemaal eens!

  1. Jouw ervaring met tegels klopt dus met wat ze in het artikel zeggen: het water kan minder makkelijk wegstromen als je tegels hebt.

   Ik had ook nog nooit van tegelterreur gehoord tot vorige week. Zo leer je steeds bij!

 4. Er wordt al jaren geprotesteerd tegen alle stenen tuinen maar als ik in woonwijken kijk zie je nog steeds erg veel betegelde tuinen, zo jammer!
  Onze (boerderij)-tuin bestaat uit twee ruime terrassen, een pad naar de voordeur (die aan de achterkant zit ;-) en de rest uit gras waar de fruitbomen in staan, borders, moestuin, takkenwal, insectenhotel, wildeplantenwei , geitenweide en kippenren. Dit voorjaar nestel(d)en 2 koolmezenpaartjes, 1 pimpelmezenpaar, 1 roodstaartenpaar, 2 merelparen, 1 houtduivenpaar, 1 roodstaartpaartje en een kwikstaartpaartje op ons erf. Maar ook in een kleine (stads) tuin heb je mogelijkheden genoeg om de tuin groen en daardoor diervriendelijk te maken. Vroeger woonden we in een stad en ook toen nestelden elke jaar vogelpaartjes in onze tuin!

  1. Wat leuk dat je zo precies weet welke vogels er nestelen! Hoe herken je die? Heb je daar een speciaal vogelboek voor? Ik zou dat ook best willen!

  2. Mijn man herkent alle vogels (zelfs aan hun gezang)
   Ik heb een boekje van de Vogelbescherming "Meer vogels in de tuin" daar staan tekeningen en beschrijvingen in van bijna alle vogels die in onze tuinen voorkomen. Echt een heel handig boekje. Volgens mij is het (gratis) aan te vragen bij de Vogelbescherming.

 5. Grote tuin met gras en borders,bloemen ,struiken en 3 vruchtboompjes en een bankje,de buurt noemt onze tuin "het parkje".

  Veel vogels nestelen in onze tuin(vooral in de wingerd) en in de heg heggenmusjes.In de border bijen,hommels,vlinders en soms een libelle.

  Bijzondere gasten:een egeltje en 2 vleermuizen,waar de laatste 2 dan overwinteren ben ik nog steeds niet achter ;)

  Laat iedereen lekker met de tuin doen wat ze willen,als je geen tuinmens bent is betegelen een prima oplossing

 6. Onze tuin bestaat uit een betegeld terras aan de keuken, een oprit voor de wagen en nog een klein terras in de zon.Daar tussen wat ooit een gazon was?maar nu een verzameling van madeliefjes boterbloemen mos en wat gras;daarnaast een hele grote groentetuin en achter en naast ons huis akkers en weide met koeien.we hebben veel wilde konijnen ook fazanten en zelf een roofvogel die op bezoek komen.

 7. Hm onze tuin heeft zeer weinig tegels, veel overwoekerd groen, paar m2 bakken voor groentjes, en een trampoline en veel overwoekerend kinderspeelgoed, een mudpie-kitchen ehm fietsen. Ik vind tegels zelf gewoon al jaren niks mooi(sorry, een ieder zijn smaak, maar niet de mijne dus) grind zou ik nog wel mooier vinden dan tegels, maar dat heb ik niet.

 8. Toen we in dit huis kwamen wonen, was de achtertuin helemaal betegeld. Met borders vol grind en hier en daar een plantje. Vreselijk vond ik dat. Het heeft lang geduurd voor we het geld hadden om er wat aan te doen, maar op onze kleine tuin van ongeveer 10 bij 6 meter is het nu een klein paradijsje. We hebben 1 terrasje, de rest is gras, planten en een boompje. Ik heb ook nog plantenbakken aan de muren en een groente, fruit en kruidenhoekje. Het gonst hier heerlijk van de bijen en hommels. En het is een favoriet plekje voor vlinders, maar helaas ook slakken en bladluizen.

 9. Wij hebben een tegelterras en een lelijk gazon, maar ik krijg altijd een vakantiegevoel van blote voeten in het gras, dus het mag niet weg..

 10. De riolering is in ons buurtje al een keer binnen gestroomd, maar dat komt ook omdat we op een lage plek wonen. Niet leuk! En wat een overlast...
  Mijn tuin krijgt voor het eerst in 30 jaar een grasmatje, maar er blijft nog heel veel tuin over en het is dus geen "Paved Paradise" . Stenen zijn bij mij bedoeld om paden te vormen en die liggen daar in een bepaald patroon.
  Ik moest aan dat mooie liedje van Joni Mitchell denken."Paved Paradise, put up a parkinglot! Een parkeerplaats dus. Sorry als dit wat sarcastisch klinkt. Ik snap dat tuinieren niets ieders ding is

 11. Hier enkel de oprit en het terras in steen. De rest is moestuin (achteraan), speeltuin (achteraan), kippen en eendenverblijf (achteraan) en siertuin (vooraan). Valt het op dat wij een hekel hebben aan een stenen tuin? Nuja, we brengen dan ook best veel tijd door in de tuin, vraagt veel onderhoud. Maar 't is onze hobby, zodus...

 12. Ik begrijp dat er nadelen zijn aan een volledig betegelde tuin maar ik heb er een paar jaar geleden toch voor gekozen omdat ik toen een drukke baan had en er echt geen tijd voor had. Gevolg: voortdurende klachten van een buurman die ook nog eens ging "klikken" bij de woningstichting. De buurman is inmiddels overleden en ik ben met pensioen dus heb meer tijd maar ik laat het toch maar zo. Wat begrip voor mensen die het fysiek niet aankunnen om te tuinieren of er gewoon geen zin in hebben lijkt me wel op zijn plaats. Misschien is er wel iets te bedenken van een soort drainagesysteem met wat putjes o.i.d. De anti-tegel-lobby zouden daar best eens wat alternatieven voor mogen suggereren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.