Onderhoudsarme tuin maken? 6 tips!

onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarme tuin.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik droom ervan.

Maar dan niet een onderhoudsarme tuin omdat alles betegeld is.

Dat vind ik niet mooi, en het is slecht voor het milieu. Niet voor niets bestaat er tegenwoordig zoiets als tegelterreur!

Artikel van Naoul

In 2014 schreef Naoul onderstaand artikel voor Huisvlijt.

Tot mijn schrik lees ik dat ze tegels een goed idee vindt!

Acht jaar geleden introduceerde ik haar als volgt:

Naoul schrijft inspiratie-artikelen over tuin, hoveniers, stratenmakers en andere onderwerpen voor de site Hovenier-Weetjes.nl. Ze bood aan een aantal artikelen voor Huisvlijt te schrijven. En ze liet mij het eerste onderwerp kiezen.

Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken. En Naouls eerste post heet dan ook:

'Hoe creëer je een onderhoudsarme tuin?'

Een onderwerp naar mijn hart!

Onderhoudsarme tuin: hoe maak je dat?

Wil je genieten van je tuin zonder dat je hier wekelijks uren tijd aan moet besteden? Kies dan voor een onderhoudsarme tuin. Het is mogelijk om een groene tuin te hebben, zonder dat het je enorm veel tijd kost om deze te onderhouden.

Het begint bij het ontwerp van de tuin.

Geen gras maar stenen

Een tegeltuin klinkt misschien als de ideale uitkomst voor een onderhoudsarme tuin, maar houd er rekening mee dat tussen veel tuintegels ook onkruid komt te zitten. Laat dat nou juist de grootste ergernis zijn voor veel tuineigenaren! Zie ook Schoonmaakazijn en alternatief tegels voor tuin.

Grote tegels tegen onkruid

Kies daarom voor bijvoorbeeld grind of grote(re) sierstenen. Er zijn veel verschillende soorten tuintegels beschikbaar. Natuursteen tegels vergen weinig onderhoud, betonnen tuintegels daarentegen juist weer meer. Het is leuk om en erg makkelijk om bepaalde delen in de tuin te voorzien van grind of split. Dit vraagt weinig onderhoud en brengt sfeer in de tuin.

Mocht je echt geen afscheid kunnen nemen van een stukje groen dan biedt kunstgras nog uitkomst. Tegenwoordig is het kunstgras van dermate goede kwaliteit dat het bijna niet meer te onderscheiden valt van echt gras. Kunstgras is wel een stuk duurder in aanschaf, maar vergt een stuk minder onderhoud dan normaal gras.

tuin

De juiste beplanting

Een tuin met enkel tuintegels is wat saai nietwaar? Kleed de tuin aan met grote bloembakken. Kies voor de juiste beplanting, dit is namelijk het meest bepalend met betrekking tot de hoeveelheid onderhoud aan de tuin.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet te veel verschillende soorten planten gaat kiezen. Kies voor planten die lang of traag bloeien, dit vertraagt namelijk ook de noodzaak voor onderhoud. Kruidenplanten hebben bijvoorbeeld weinig of geen onderhoud nodig.

Je hoeft ze alleen na de bloei de bloemetjes uit te knippen. Bijkomend voordeel is dat je er veel plezier van hebt bij het koken, ideaal dus.

tuin

Tuinmeubels

Leuke tuinmeubels zorgen ervoor dat je tuin er netjes en sfeervol uitziet. Houten tuinmeubelen vergen wel wat onderhoud. Als je de kleur goed wilt behouden is het verstandig om de meubels een aantal keer per jaar bewerkt met hardhout- of teakhout olie. Aluminium en kunststof tuinmeubels zijn onderhoudsvriendelijk. Het is net waar je voorkeur naar uit gaat!

Met de bovenstaande tips heb je een tuin met mooie bestrating en makkelijke planten. Een echte tuin met nauwelijks onderhoud, wie wilt dat niet?!

Onderhoudsarme tuin

Sinds 2014 is er ontdekt dat veel tegels in tuinen slecht zijn voor het milieu. Het water kan niet weg, en als het hard regent krijg je enorme overstromingen. Bovendien zorgen betegelde tuinen in de stad voor nog meer hitte.

Als tegels dus geen goede oplossing zijn voor een onderhoudsarme tuin, wat is dan wel goed?

6 tips voor een onderhoudsarme tuin die ook nog eens duurzaam is

 1. Op tuinhappy.nl geven ze een geweldige vuistregel: 'Hoe meer planten, hoe minder werk!' Zaagsel in de tuin kan trouwens ook helpen tegen onkruid.
 2. Van mijn moeder heb ik geleerd dat zogenoemde bodembedekkers onderhoudsarm zijn. Dit zijn planten die, tsja de naam zegt het al, de bodem bedekken. Zo krijgt onkruid geen kans en heb je wel een mooie groene tuin.
 3. Kies voor planten die weinig zorg en aandacht nodig hebben en zet ze op een plek waar ze het goed doen. Anders krijg je er alsnog werk mee. Zie verderop in deze post 'Onderhoudsarmen planten in de tuin'.
 4. Vaste planten zijn minder werk dan zogenoemde eenjarigen. Die bloeien namelijk maar kort, en moet je elk jaar opnieuw doen.
 5. Wie het zich kan veroorloven kiest voor een robot grasmaaimachine. Die houdt je gazon netjes. Onze tuin is helaas veel te onregelmatig en grillig van vorm. Wij zouden dan eerst de hele boel moeten omspitten om hem egaal te maken. Maar dat weerhoudt me er niet van om te dromen van een robot grasmaaimachine. Ook omdat mijn robot stofzuiger een groot succes is bij ons thuis.
 6. Om te voorkomen dat je om de haverklap moet snoeien, kies je voor planten die maar langzaam groeien. Zoals een hortensia.

Onderhoudsarme tuin: het belang van een goed ontwerp

In onderstaand filmpje legt Elisabeth Scholt uit dat een onderhoudsarme tuin begint met denkwerk. Door te zorgen voor een goede basis of tuinontwerp, zorg je dat je later niet veel werk krijgt met je tuin.

Zo laat ze een laurier zien. Elisabeth vertelt dat die snel groeit, en zo hoog als een huis kan worden! Met andere woorden: als je niet veel werk wilt doen in de tuin is een laurier geen goed idee!

Onderhoudsarme planten in de tuin

Allemaal leuk en aardig, die tip van planten die weinig zorg nodig hebben. Maar welke zijn dat? Hieronder een lijst van onderhoudsarme planten die ik tegenkwam op vijftigplus.nl, yarinde.nl en appeltern.nl

 • De Petunia Wave
  De Yarrow bloesem
 • Hartelelie
 • Vlijtig Liesje
 • Primrose Beauty
 • Goudsbloem
 • De Nachtschone
 • Iris
 • Zilverschildzaad
 • Vetkruid
 • Struiriet
 • Kornoelje
 • Herfstaster
 • Wolfsmelk
 • Judaspenning
 • Ezelsoor
 • Zuurbes
 • Vrouwenmantel
 • Gevlekte dovenetel
 • Kruiskruid
 • Maagdenpalm
 • Goudaardbei

Geen zin om deze planten allemaal bij elkaar te zoeken? Geen probleem! Bij bol.com koop je een kant en klaar pakket met onderhoudsarme planten. Is het niet geweldig?!

onderhoudsarme tuin
Zelden snoeien, en ze kunnen tegen droogte!

Onderhoudsarme tuin bodembedekkers

Op Intratuin waren ze zo vriendelijk om een lijst met bodembedekkers tegen onkruid te geven voor een onderhoudsarme tuin:

 • Pachysandra
 • Klimop (Hedera)
 • Goudaardbei
 • Maagdenpalm
 • Vrouwenmantel
 • Ooievaarsbek
 • Dwergmispel
 • Salie
 • Ezelsoor

Tot slot

Als het om tuinen gaat dan ben ik vooral heel goed in erin gaan zitten met een boek. Vandaar ook dat ik een fan ben van een onderhoudsarme tuin. Ik zou dolgraag zo iemand worden die plezier beleeft aan tuinieren.

Maar vooralsnog wil het zaadje voor plezier in tuinieren nog niet ontkiemen bij mij...

Leestips

Het boek: Lazy gardening

onderhoudsarme tuin

Wat voor soort tuin heb jij? Heb je een onderhoudsarme tuin?

Gebruikte bronnen onder andere: Tuinhappy, Intratuin, Huisje Boompje Beter, Iris' Garden Ecologoly, Appeltern, Yardine, Bol.com en Vijftigplus.nl

Similar Posts

28 Comments

 1. Dat zijn geen tuinen, maar kamers. Wat is er nou leuker dan een tuin waarin roodborstjes nestelen, waar de egel in de avond rondscharrelt, waarin de merel het hoogste lied heeft , waarin bloemen en vlinders zijn en je af en toe echt iets bijzonders ziet als een specht bijv. Wat is er mooier als kind om een zandbak te hebben, om op je buik in het gras te liggen of in een zelfgebouwd tentje. Of als de tuin nog wat groter is verstoppertje te spelen , een balletje te schieten of boompje teklimmen.
  Zo'n tuin is echt niet veel werk. Kies juist wel een grasveldje. Maaien is erg weinig werk met een elektisch machientje. Koop wat vaste planten die mooie bloemen hebben en kies wat struiken als die bessenleveren en dekking voor de vogels. Als het kan ook een of meer bomen. Bijv een appelboom en als je veel ruimte hebt kun je ook andere bomen kiezen. Nog een meidoornstruikje voor dekking en nestgelegenheid en een vogelbadje. Op de zonnigste plaats wel een paar tegels of terrasje, nog een hoekje voor de kruiden en evt nog wat snijbloemen en een vogeldrinkbadje. Dat is een tuin en echt niet veel werk. En vrijwel gratis

 2. Dit zijn in mijn ogen geen tuinen maar 'zomerwoningen' Een kwestie van (veel) geld hebben en kopen bij I...ntra..tuin ofzo. In steeds meer woonwijken krijgt men last van wateroverlast, als er een fikse bui valt, omdat alle tuinen verstenen!
  Ik kan me niet voorstellen dat een goede hovenier hierdoor geïnspireerd wordt: de hout-, de tegel-, en de tuinmeubelhandel zal zich graag door Naoul laten inspireren!

 3. Leuk je stukje en mooie foto's, Maar he tis inderdaad meer een tuinkamer dan een tuin:) maar daarom wel heel mooi. Thuis hadden we grind en omdat daar ook onkruid tussen kan groeien had mijn vader destijds er anti worteldoek onder gedaan mede vanwege het onkruid maar ook omdat het grind anders in de grond zakt. Hij had aan de zijkanten keitjes gelegd. Wij hebben ook tegels in de tuin en dat is handig in een stadstuin . In Roemenië is het hele terrein emt beton , gewoon onderhoudsarm en daar gebruikelijk het groen ko0mt dan van bakken met planten. Gras hebben we daar genoeg in de boomgaard.

 4. Kijk ook eens op de site van vroege vogels bij tuinreservaten voor groene tuinideeen. Inderdaad er niet intuinen bij intratuin .

 5. Vreselijk, die betegelde tuinen met hier en daar een bloembak en in de avond nog helemaal verlicht ook. En vergeet ook niet daar een zowat complete keuken in te bouwen! Jannie heeft volkomen gelijk. Wij hebben een heel grote tuin en weinig tijd, maar toch ziet het er best mooi uit. Je moet de tuin zien als een soort woonvertrek waarin het gras en hier en daar wat tegels de vloer vormen, de muren zijn de klimplanten en heggen, de bomen vormen hier en daar een dak, de struiken zijn de meubels, de bloemen zijn de schilderijen en de vogels, de eekhoorns en de vossen
  (ik heb hier momenteel 4 jonkjes) zijn de huisdieren.
  Heb je heel veel ruimte?
  Misschien plaats voor een treurwilg die heerlijk schaduw geeft? Daar heb je jaren plezier van. Ga eens kijken bij een tuinderij en bestudeer de struiken. Beste plek? Hoe groot worden ze? Bloeitijd, grondsoort? Welke passen het beste bij elkaar wat blad en kleur betreft? Kies ook wat plantjes die spreiden en de grond goed dekken: waar geen planten staan komt onkruid. Met geraniums kun je nauwelijks verkeerd gaan. Als je echt niet weet waar je moet beginnen neem dan desnoods een deskundige in de arm of neem iemand die er verstand van heeft met je mee naar de tuinderij. En vergeet ook niet om familie en vrienden om stekjes te vragen als ze die hebben. Ik heb gisteren een paar uurtjes in de voortuin gewerkt en eigenlijk alleen maar wat gesnoeid en de knipsels in zakken gedaan voor de ophaaldienst. In de herft komen er nog wat bollen in de grond en dan is het werk voor het hele jaar wel gedaan. Jaren geleden stonden daar twee miezerige coniferen en verder lag er gebroken beton. Ik heb er echt geen fortuin aan uitgegeven en de struiken klein gekocht. Maar, zoals mijn schoonmoeder placht te zeggen: probeer het hele jaar door een kwartiertje per dag wat aan je tuin te doen. Ze leefde heel lang en gezond en gelukkig.

  1. Wat bijzonder van die vossen Anna. Hier in de Achterhoek worden ze neergeschoten. En sinds ze waarschijnlijk twee van onze katten hebben opgevreten ben ik ook niet meer zo'n fan.

   Zijn ze zo tam dat ze gewoon in de tuin durven komen?

  2. In Londen stikt het van de stadsvossen. In onze tuin zitten meerdere vosholen.
   De achtergrond is dat vossen hier in een groot bos woonden dat langzaam maar zeker ruimte moest maken voor mensen en huizen. Maar die vossen verhuisden niet en stierven ook niet uit want mensen zijn slordig met etensresten. Maar een lang leven is hen niet beschoren, zeker niet nu er veel verkeer is en we moderne vuilnisbakken hebben. In plaats van gemiddeld 14 jaar te leven zijn de meesten na een jaar of twee dood als gevolg van schurft, honger en verkeersongelukken.
   De kwestie van vossen veroorzaakt wrijving tussen buren. Ik heb er een die iedere dag bordjes eten voor ze klaarzet en dat ergert dan weer de mensen die vossepoep op hun terras vinden.....Een vriend van me werkt in zijn vrije tijd voor de bescherming van vossen door dieren met schurft te vangen en weer gezond te krijgen. Hij zegt dat het aantal vossen dat geboren wordt evenredig is aan het beschikbare voedsel. Oh nee, schieten en vergif toe dienen mag niet, hoewel er best wat mensen zijn die dat graag zouden zien. Persoonlijk zou ik die dieren niet weg kunnen denken.

  3. Eigenlijk hebben die vossen groot gelijk dat ze zich niet lieten wegjagen uit hun eigen gebied. Maar wel zielig dat hun levensverwachting zo enorm kort is geworden.

   Ik zie hier echt nooit vossen, dus ik vind het heel apart dat ze in Londen gewoon onder mensen leven!

 6. Oh, word hier wel erg verdrietig van hoor. Dat is toch geen tuin! Wat is er mis met bodembedekkende bloeiende planten, vaste planten, een dichte haag? Daar krijgt onkruid nog minder kans dan tussen de tegels. Vogels en insecten hebben al steeds minder plek en dankzij iedereen die zijn tuin in een soort kerkhof verandert alleen nog minder. Zo jammer, onderhoudsvrij hoeft niet te betekenen dat je je tuin betegelt en alleen een paar steriele planten in potten neerzet.
  Ook voor de afvoer van de steeds heviger regenbuien is het funest, die bestrating.

  https://www.facebook.com/stopdeverstening :)

 7. Leuk zo'n gastblog maar ik sluit me helemaal aan bij al die reageerders die pleiten voor de groene natuurlijke tuin. En zeker niet met kunstgras, kom op zeg, vloerbedekking leg ik wel binnen, buiten gaat het om leven, geuren, geluiden: planten en dieren. zo'n kunstgrasveld ruikt toch niet lekker, daar ga je toch niet lekker op liggen op een vrije dag? Ik geniet elke dag van de veranderingen in de natuur in mijn mini-stadstuin in de schaduw. Veel werk? Helemaal niet. Minder werk dan al die potten die 's winters naar binnen moeten, schoongemaakt moeten worden, nieuwe potgrond meoten in het voorjaar.

 8. Een klimop vind ik niet onderhoudsvrij. Als het eenmaal begint te groeien, zal je flink moeten snoeien anders wordt het een plaag. Het filmpje doet het bij mij niet.

  Love As always
  Dimario

 9. Doe mij ook maar onderhoudsarm en toch groen. Gelukkig zijn daar mogelijkheden genoeg voor. Nu zit mijn 'dakterras' met bloembakken vrij lastig. Ik heb 's zomers de hele dag de brandende zon op mijn planten staan. Veel water geven dus, maar dan nog hebben ze het soms moeilijk.

 10. Wat een goede tips voor mensen die geen groene vingers hebben, ik val niet onder deze categorie. Ik houd van veel groen en veel tuinwerk, het geeft mij ontspanning.

 11. Een tegeltuin zou echt niets voor mij zijn. Ik doe toch liever het gras af dan op mijn knieën alle onkruid van weg te halen dat tussen de tegels gaat groeien.
  Een onderhoudsarme tuin draait veel rond de beplanting die je kiest en de stijl.

 12. Wij hebben vooral een kleine tuin en meer dan genoeg voor ons 2tjes
  Een autovrije straat dus ook voor de kinderen genoeg plek om te spelen nu ze wat groter zijn.
  En ja dat stukje wat we hebben zie ik wel graag veel groen en bloeiers... ;)
  Groetjes

 13. Ik heb een tuin van zo’n 80 m2. Daarvan is zo’n 37 m2 betegeld, verdeeld over 2 terrassen en het pad naar de achteruitgang. Ik heb altijd, door de ligging, één terras in de zon liggen en één in de schaduw. De rest van de tuin is een mix van fruit, groenten, vaste planten en wat éénjarigen en tweejarigen die zichzelf uitzaaien. Gras wilde ik niet ivm hooikoorts en de rest is stukje bij beetje zo ontstaan.
  De grond is “vervuild” met heel veel kolengruis en wordt dus keihard in een droge zomer. Hierdoor heb ik redelijk veel geëxperimenteerd met wat er wel en niet groeit. Ook heb ik stukje bij beetje de grond verbeterd met compost. Het zal nooit zo goed worden als de typische Limburgse Lössgrond maar het is al veel beter als toen ik hier kwam wonen zo’n 17 jaar geleden. De planten kunnen nu zelf op zoek naar water en voeding. Ik hoef niet meer ieder jaar heel veel kunstmest te geven. Het gaat nu ook met wat koemestkorrels.

 14. De mooiste tuin is er een die zichzelf mag zijn.
  Veel groen en bodembedekkers, zorgen voor minder onderhoud en meer levende diertjes. Hans

 15. Wij hebben vorig jaar idd gekozen voor een tuin met relatief weinig tegels; een grasveld (met echt gras) en een strook waar de moestuin staat. Heel onderhoudsarm is dit niet, je moet het echt bijhouden. Nu heb ik geen heel groene vingers maar ik vind het leuker dan verwacht. Werken in de tuin geeft een soort rust. Ik probeer wel af en toe te zaaien zodat er tussen de groenten ook fleurige bloemen staan.

 16. Ik heb een klein balkon met nep gras dus onderhoudsarm genoeg gelukkig. Wat een leuke foto van je. Die UGGS blijven lekker he.

 17. Thuis hebben we niet echt een tuin, maar op de camping hebben we wel een redelijk grote tuin die behoorlijk wat onderhoud vergt. Stenen vind ik juist niet mooi in een tuin, wel als terras natuurlijk, maar verder vind ik vooral dat een tuin groen moet zijn.

 18. Je hebt weer handige tips mee gegeven. Je denkt er niet zo snel bij na maar die eenjarige fleurige zonneplantjes zijn er idd het jaar erop niet meer. Best veel werk. Hoewel ik het steeds leuker ga vinden om met plantjes en groen in de weer te zijn. Overigens een hele leuke foto van jou in de kruiwagen 😂😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.