Tegelterreur: liever geen stenen in je tuin. Maar wat dan wel?

tegelterreur

Wel eens gehoord van tegelterreur?

Tegelterreur staat voor mensen die hun tuin vol hebben gelegd met, jawel tegels! Het wordt ook wel ‘de verharding van de particuliere tuin’ genoemd.

Gemiddeld ligt zo’n 44 procent van de Nederlandse tuinen voor minstens de helft vol met tegels

En de reden dat dit tegelterreur wordt genoemd is heel simpel: door die tegels kan het water niet goed weg. En dat kan leiden tot overstromingen. Het water kan niet goed de grond in. Daardoor spoelt het bij een grote regenbui het riool in, dat al dat water niet aan kan. Met als gevolg hele straten die blank staan. Soms loopt het water zelfs huizen in! Je ziet dat soort beelden vaak op het journaal, en het ziet er best dramatisch uit. Hieronder een filmpje:

Een ander gevolg van al die tegels in tuinen is dat de temperaturen er door stijgen. Net als water, kan de warmte namelijk niet goed weg door tegels.

Waarom kiezen mensen voor tegels in hun tuin?

De reden dat mensen voor tegels in hun tuin kiezen is eigenlijk heel simpel: tegels in je tuin zijn makkelijk. Je hebt er geen onderhoud aan. Je hoeft tegels niet te maaien! Ergens snap ik die hang naar onderhoudsarm ook wel. Anno 2018 zijn veel mensen hartstikke druk met van alles en nog wat. Best begrijpelijk dat je dan probeert om sommige dingen zo makkelijk mogelijk te maken. Bovendien scheelt het in tuingereedschap. Dat heb je amper nog nodig, als je tuin onderhoudsarm is.

Een grasmachine kun je bijvoorbeeld wegbezuinigen! En je hoeft er ook geen plek voor te maken in je schuur!

Screen Shot 2018 08 28 at 11.15.17
Bron: Tuingereedschap van Mastertools

Bovendien zien steeds meer mensen hun tuin als een verlengstuk van hun woonkamer. En daar passen tegels goed bij. Je zet er een mooie tuinset op, en klaar! Je hebt als het ware een extra kamer gecreëerd, alleen dan buiten.

Alternatieven voor tegels in je tuin

 • Kunstgras. Net als tegels is kunstgras onderhoudsarm. Maar anders dan tegels laat kunstgras wél water door. Gemiddeld laat kunstgras 60 liter water per vierkante meter per minuut door. In de rug van kunstgras zitten kleine gaatjes, waar het water doorheen kan.*
 • Kies voor zogenoemde groenblijvende bodembedekkers. Als je even googlet op bodembedekkers dan vind je er meteen een heleboel.
 • Wil je toch graag tegels. Neem dan waterdoorlatende klinkers en tegels. Er zijn zelfs zogenoemde bufferklinkers. Ze doen hun naam eer aan: ze bufferen als het ware het water. Ze slaan het tijdelijk op.

Landelijke actie Steenbreek

Er is zelfs een landelijke actie Steenbreek die als doel heeft om mensen bewust te maken van de problemen die betegelde tuinen opleveren. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje op hun website!

* N.B. De bodem waarop je het kunstgras legt is heel belangrijk! Als je kunstgras legt op tegels, dan schiet het natuurlijk alsnog niet op. En je moet het ook niet direct op zwarte aarde leggen. Als je niet goed weet hoe en waar je kunstgras kunt neerleggen, kun je een deskundige inschakelen. Bijvoorbeeld de mensen van Topkunstgras. Zij kunnen je adviseren over de juiste ondergrond voor kunstgras.

Similar Posts

54 Comments

 1. Mijn man zou het liefst de hele tuin bestraten, dan hoeft hij geen gras meer te maaien, zegt hij.
  Ik wil juist het liefst zo weinig mogelijk tegels. Als het om terras gaat is dat natuurlijk wel het meest praktisch, maar het liefst zo weinig mogelijk.

 2. Naast tegels uit de tuin, is het ook belangrijk de regenpijp af te koppelen. Dat het water niet meer het riool in loopt, maar de tuin in. Anders heb je nog weinig aan dat tegels weghalen. Bovendien is het ook stom om gezond schoon regenwater naar de rioolwaterzuivering te laten vloeien…laat het liever grondwater worden. Dan zuivert de natuur het, en als het nodig is als drinkwater is dat een stuk goedkoper dan rioolwater zuiveren.

 3. Bah, die tegeltuinen. Je noemt terecht het afwateringsprobleem, maar ik denk hierbij ook aan kleine dieren, die nergens kunnen rondrommelen of schuilen. Ik ken diverse tegeltuinen in mijn dorp en ik moet altijd lachen als ik zie hoe er op den duur tóch onkruid (ongewenste plantjes) tussen de tegels gaan groeien. Zaden laten zich niet tegenhouden :-) Waarom een tuin als je niet van groen houdt? Er zijn toch ook hele mooie appartementen?

 4. Je kunt ook denken aan grind, schelpen, split of gravel (neem dan wel een soort waar water doorheen komt). Als je het goed aanlegt (met antiworteldoek e.d.), heb je er geen onderhoud aan.

 5. Hier in mijn buurt lijkt het wel alsof er alleen maar meer van dit soort terrastuinen aangelegd worden. Met van die graftegels. Heel makkelijk qua onderhoud, al zie ik genoeg terrassen met veel onkruid er tussen. Dus of dat nou zo onderhoudsvrij is. Ook voor vogels en insecten is een terrastuin weinig interessant.
  Maar eerlijk is eerlijk; je bent altijd wel bezig. Snoeien, maaien, dode bloemen weghalen. Die ene pot op het terras geeft dan weer weinig werk.

 6. Ik heb een paar tegels (lelijke) en verder kunstgras. Dat kunstgras heb ik gelegd toen de kinderen 2 en 4 waren, maar ik ben er nog steeds heel blij mee. Het ligt al 6 jaar en bevalt nog steeds. De kinderen zitten er ook nu nog vaak op te spelen.

 7. In onze tuin hebben we tegels, kunstgras en veel bakken met prachtige bloemen, ook hebben we klimop aan beide kanten tegen de schutting. Ik zou er niet aan moeten denken om alleen maar tegels in mijn tuin te moeten hebben.. zo saai!

 8. Ik woon in een appartement en wil juist een tuin. Ik vind het zo irritant als mensen wel een tuin hebben maar deze niet benutten. Als je alleen maar tegels wilt, ga dan in een appartement zitten of zo en laat de tuinruimte over aan mensen zoals ik.

 9. Wij hebben niet echt een tuin, maar wel een ‘koer’ dus ook tegels eigenlijk. Ik ben allergisch voor bomen en gras dus een grote tuin zal ik nooit willen! :-)

 10. Mijn tuin is mijn lang leven… dus nee, die tegeltuinen zijn echt niet aan mij besteed.
  Toegegeven, we hebben een ruim terras, maar alles in verhouding natuurlijk aangezien we in totaal 1400 m² hebben. We hebben nog steeds veel meer beplanting, ook een aantal mooie grote bomen, mijn moestuin, de vijver,…
  Er is zoveel dat kan en heus, ook zonder alles vol te tegelen kan je een onderhoudsvriendelijke tuin creëren.

 11. Gelukkig hebben wij nog lekker veel gras. Mijn vader vind het ook niet erg om het gras te maaien, hij is daar graag mee bezig. Mij (en mijn katten) hoor je dus ook zeker niet klagen!

 12. Weer een woord geleerd. Jammer is dat he. Ik heb alleen een voorstraat (klein huisje) en daar moeten de containers al staan en 2 stoeltjes om er te kunnen zitten. Bij ons helaas dus ook tegels, maar als ik groter ga wonen, komt er zeker tuin :)

 13. Wij hebben een grote tuin waarvan het grootste deel gras is. Een terras met stenen met een tafel en stoelen vind ik toch ook gemakkelijk hoor

 14. Leve de mensen die doorhebben dat een tuin zonder veel stenen de toekomst heeft . Bovendien geeft het mij een goed lgevoel dat ik ruimt creër voor allerlei insecten, diertjes, vogels en zelfs egels, die weer slakken eet. Ik heb op dit moment een egel, die ik gevoerd heb met zaden en water om door de droogte te komen deze zomer. En dat geeft voldoening!

 15. Ik snap mensen die niet van tuinieren houden wel dat ze hun tuin vol leggen met tegels, maar het is inderdaad niet handig met het water dat nergens meer heen kan. Ik hou van planten en bloemen in m’n tuin, dus bij ons zit het gelukkig wel goed :D

 16. ik word dus echt oprecht verdrietig van tegeltuinen…onderhoud: mijn zolen, dat beetje werk kan toch niet de reden zijn,dat je jezelf veroordeelt tot leven in een steenwoestijn??

 17. Veel groen lijkt me fantastisch maar het onderhoud is inderdaad iets wat veel mensen weerhoud. Ik moet er ook niet aan denken om elk weekend in mijn tuin bezig te zijn.

 18. Wij hebben gras, veel gras: zo’n 1000 m2
  Veel fruitbomen, een grote border met wilde planten en wat kleinere borders met allerlei vaste planten. Aardbeien veldje en een kleine moestuin. Twee grote terrassen en een kleinere. Veel vogels, eekhoorns, egels.
  De tegeltuinen doen me altijd denken aan een begraafplaats. Kunstgras vind ik ook vreselijk.
  Van 1985 tot 2000 woonden we in een rijtjeshuis en ook toen hadden we een dier- en mensvriendelijke tuin met gras, vijvertje en borders en 2 kleine terrassen!

 19. Ik begrijp niet dat mensen persé een tuin willen om hem dan vol tegels te gooien. Wij houden van groen. Als afsluiting leifruit of een mooie haag. Gras. En nee dat hoeft geen biljartlaken te zijn qua perfectie. Het zag er niet uit dor de droogte. En nu heeft het zichzelf hersteld. Fantastisch vind ik dat! Onze ene buur heeft ook een heel natuurlijke tuin met veel vlinderstruiken. Geweldig is dat. Onze andere buur heeft alles nep. Afsluiting, gras, veel tegels zelf plastieken schapen, eenden en kikkers.
  Het enige dat ik vaak doe is onkruid wieden. Op 1 of andere manier word ik daar helemaal ‘zen’van en mijn man vindt dat niet erg????

 20. Er zijn ook zoveel mensen die óók de voortuin betegelen. Het is dan meer een containerplaatsje. Ik vind dat zo vreselijk :)

 21. Wij hebben helemaal geen tuin helaas, maar ik zou er graag iets van een vijver en een mooi groen grasveldje willen hebben. Een moestuin vind ik ook leuk.

 22. Wij hebben inderdaad een betegelde tuin maar dat is meer uit praktisch oogpunt vanwege de winkel en eventuele opslag maar sinds kort hebben we een vakantiehuisje met een hele groene tuin want daar gaat toch echt mijn voorkeur naar uit.

 23. Ik heb een tuin met een goede mix van tegels en groen. Het is ook een kwestie van makkelijke beplanting uitkiezen zodat je er weinig onderhoud aan hebt. Iedere week gras maaien…daar moet ik niet aan denken ;)

 24. Helaas hebben wij geen tuin. Ook nog nooit over nagedacht dat het water niet goed weg kan met tegels.

 25. Wij hebben tegels, een stukje bestrating onder onze overkapping en een deel rubbertegels onder de schommel en trampoline haha. Ik heb niet zo’n groene vingers. Om eerlijk te zijn is het enige groen dat we hebben het onkruid in de voortuin die tussen de steentjes doorgroeit haha

 26. Wij hebben een paar tegelpaadjes, maar verder gewoon gras, wat mijn man niet zo grappig vindt, haha. maar er is een deel dat we waarschijnlijk met boomschors gaan beleggen, dat is toch wat natuurlijker.

 27. Kunstgras heeft volgensmij ook echt onwijs veel onderhoud nodig! Daar groeit ook onkruid doorheen :)

  Wij hebben denk ik 30% tegels, mooie verdeling.

 28. Ik woon nu in een flat dus dat probleem heb ik niet, maar toen ik een tuin had had ik veel gras. Ik vind het heerlijk om met blote voeten op gras te lopen en toentertijd was het ideaal voor de kinderen. En ja het betekende wel maaien maar dat hadden we er voor over.

 29. Ik vind tegels best wel mooi in de tuin, maar dan zou ik ook ruimte overlaten om wat groens neer te kunnen zetten. Hihi. Een mooie combi zou mijn voorkeur zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.