Reacties

Van tegeltuin naar jungle in 4 stappen — 21 reacties

 1. Ik vind tegels handig voor een terras, maar daarnaast heb ik het liefst zo veel mogelijk natuurlijk materiaal zoals een gazon en planten.

 2. Ik geef ook de voorkeur aan natuurlijke materialen in mijn tuin. Het terras en pad rondom mijn huis zijn bestraat met oude gebakken waalklinkers. Door de borders heb ik kronkelpaadjes aangelegd met een ondergrond van anti worteldoek. Daarop ligt boomschors en de randen zijn ter accentuering afgebiesd met waaltjes. Ik heb de tuin aan de buitenkanten opgehoogd zodat bij ernstige wateroverlast het overtollige water naar het midden van de tuin loopt waar het gazon gelegen is.

 3. Ik houd absoluut niet van tegeltuinen! Toen wij in ons huidige huurhuis kwamen wonen, was de achtertuin een grote betegelde vlakte. Wel nog een groene voor- en zijtuin. Inmiddels heb ik een groot aantal tegels verwijderd! Het was wel zwaar werk voor mij als vrouw van middelbare leeftijd met een matige conditie en als ik nog meer tegels weg wil halen dan vraag ik (vrijwillige of betaalde) hulp! Maar ik ben heel blij met de bloemen en planten die ik nu in de achtertuin heb. Zo veel mogelijk makkelijke vaste planten die het overal goed doen. Nu bloeit bijvoorbeeld het kattenkruid en ik krijg een heel tevreden gevoel als ik naar de bijen en hommels kijk die nectar komen halen in de plantjes die ik zelf geplant heb. Ik word sowieso heel blij als ik groen om mij heen zie, niet alleen in mijn eigen tuin maar ook in het gemeenteplantsoen hier tegenover en in de tuinen van de buren.
  groetjes, Alice K.

  • Wat knap dat je zoveel zelf hebt gedaan Alice. Het voordeel van onttegelen lijkt me dat je het prima tegel voor tegel kunt aanpakken. Dus telkens een klein stukje.

  • In de voortuin een paadje, een haag die door buren wordt bijgehouden en verder struiken en vaste planten. Onderhoud: mos van het paadje krabben en het ergste onkruid uit de tuin trekken. En 's zomers bij aanhoudende hitte emmers water over de tuin brengen.
   Achter een flink zon/schaduw terras en een breed rolstoelvriendelijk pad, verder brede borders en hoekjes met boom, struiken, klimmers en vaste planten, aangevuld met eenjarigen van eigen bloeiers. Onderhoud: tot vervelens toe heermoes en biezen uit de tuin trekken, jaarlijks snoeien, onkruid tussen de grote tegels weghalen, bij aanhoudende hitte emmers water over de tuin brengen (wekelijks, niet vaker, maar dan royaal). Stekjes en kruiden ruilen met de buren :-)

 4. In mijn voortuin lagen eerst ook hoofdzakelijk tegels. Dat wilde ik een paar jaar geleden veranderen. Maar veel geld om planten te kopen had/heb ik niet. Ik ben dus begonnen elke keer een paar tegels weg te halen. En verzamelde intussen afdankertjes en stekken om de lege plekken op te vullen. Ook heb ik nu een kleine vijver gemaakt van een cementkuip die ik bij het afval vond. Achter mijn huis heb ik maar een klein plaatsje waar ook tegels liggen. Van de tegels die ik uit mijn voortuin haalde heb ik in mijn achtertuin plateaus gemaakt waar ik planten op kon zetten, zo creeerde ik op een klein oppervlak een gezellig groen plekje. Ik deel mijn achtertuin met 3 andere buren, alleen de eerste paar meter is gescheiden van de buren door een schutting, aan het einde heb ik een gevonden plantenbak met scherm staan wat ik vond bij het grof vuil en gevuld met wat hogere struikjes heb ik daarmee een afscheiding gemaakt waardoor ik toch wat privacy heb.Aangezien ik in een huurhuis woon wil ik niet te veel geld uitgeven aan mijn tuin, maar het wel groen en gezellig maken. De meeste tegels zijn nu de voortuin uit en hij staat aardig vol hoofdzakelijk met gekregen planten en struiken en stekjes. Zo gooiden ze 2 jaar geleden een kerstboompje op mijn werk weg wat tijdens de kerst in de gezamelijke woonkamer had gestaan en nu in mijn tuin behoorlijk aan het uitlopen is. Het is geen keurig tuintje maar wel heel groen en gezellig en er zitten kikkers in het minivijvertje en de grond zit vol met wormen dus is een goed teken.

 5. Ik woon op een appartement, dus het is voor mij niet van toepassing. Toch hoor ik steeds meer mensen die dit doen en vaak is het ook veel mooier dan al die stenen

 6. Jeetje wat een lang artikel boordevol tips heb je er van gemaakt.
  Het lijkt mij een handig boek als je je tuin eens grondig aan zou willen pakken maar niet weet hoe en waar te beginnen.

 7. Even: jij op die foto, love it! Je lijkt me echt een gezellige vrouw en heerlijk authentiek <3 Mooi artikel met handige tips. Houden de beestjes ook van, minder tegels. Een moeder van een goede vriendin van mij heeft een wilde Engelse tuin. Zo prachtig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder