Van tegeltuin naar jungle in 4 stappen

van tegeltuin naar jungle

In haar boek Van tegeltuin naar jungle laat Katja Staring zien hoe je een tegeltuin kunt veranderen in een meer natuurlijke tuin waar regenwater haar weg kan vinden..

Als je tegels vervangt met bijvoorbeeld grind of split, ben je al goed bezig wat betreft waterdoorlatendheid.

Dan heb je nog steeds een terras of tuinpad, alleen wordt het regenwater dan wél in de bodem opgenomen.

Dat is bij tegels niet het geval.

Vandaar dat we op het journaal steeds vaker van die dramatische beelden zien van straten die compleet onder water zijn gelopen.

7 toepassingen voor grind en split

Volgens Katja zijn grind en split handig voor opritten, kleine zitjes en paadjes. Op de website van www.amagard.com vind je een groot assortiment met verschillende kleuren, formaten en hoeveelheden!

Andere mooie toepassingen voor split en grind zijn:

 1. In een watergeul
 2. Onderin diepe plantenbakken
 3. In voegen van een stapelmuur. Een stapelmuur is niet meer dan stapelen met oude tegels en bakstenen, zonder cement!
 4. Vulling voor een kruidenspiraal. Een kruidenspiraal maak je door stoeptegels in de rondte te stapelen!
 5. Rond een vijver
 6. Onder een terras
 7. Als puzzelstukjes voor een mozaïek!

Hieronder een voorbeeld van split dat gebruikt is voor een paadje:

split tuinpad

Van tegelterreur tot natuurlijke tuin

Een paar jaar geleden las ik er voor het eerst over: tegelterreur.

Tegelterreur gaat over het verschijnsel dat steeds meer mensen een betegelde tuin hebben.

Een tuin waar gras en planten plaats hebben gemaakt voor stenen en tegels. En die betegelde tuinen hebben allerlei negatieve gevolgen. Zo kan het regenwater niet goed meer weg, waardoor bij fikse regenbuien straten onder water lopen. En voor de insekten en vogels is zo'n tegeltuin ook geen feestje. En tot slot zorgen al die tegels ervoor dat het nog warmer wordt!

Maar wat als je zo'n betegelde tuin hebt?

Hoe pak je het dan aan om die tegels weg te krijgen?

Hoe kun je een tegeltuin vergroenen?

Katja Staring geeft een stappenplan en praktische tips om je tegeltuin om te toveren in een meer natuurlijke tuin in haar boek Van tegeltuin naar jungle.

tuin onttegelen

Hoe vergroen je een tegeltuin? 4 stappen!

1. Tegels eruit oftewel je tuin 'ontstenen' of 'onttegelen'

Je zou denken dat het heel simpel is: gewoon een tegel eruit wippen, en een plantje ervoor in de plaats. Maar Katja schrijft in Van tegeltuin naar jungle dat het nou ook weer niet zó simpel is.

Want als je een tegel weghaalt, kom je van alles tegen. Als je kunstgras weghaalt kom je bijvoorbeeld een dikke laag zand en een soort antiworteldoek tegen. En onder tegels ligt vaak een laag bouwzand. Maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan.

Je kunt bouwzand onder andere hergebruiken voor bijvoorbeeld een strandje, een paadje, een border verhogen, een heuvel maken, als vloerbedekking in een zitkuil of in de zandbak! En op plekken waar je plantjes wilt zetten meng je het bouwzand met compost en/of tuinaarde.

Tegelsnoepen

Ben je een beetje huiverig om je tuin te onttegelen? Dan adviseert Katja tegelsnoepen! Tegelsnoepen houdt in dat je steeds maar een paar tegels weghaalt.

Tegels wippen

Het wemelt in het boek Van tegelterreur naar jungle van de termen die met tegels te maken hebben. Tegels wippen houdt in dat je tegels weghaalt uit je tuin. Volgens Katja heb je daarvoor het volgende nodig:

 • Een spade
 • Koevoet, of stevige ijzeren staaf
 • Handschoenen

Zoek een tegel waar een hoekje af is, of waar je de voeg goed van kunt zien: daar kun je namelijk je spade makkelijker tussen duwen om de tegel op te wippen.

2. Water erin

Water is essentieel voor een mooie en natuurlijke tuin waarin  van alles groeit en bloeit. Als dat nog niet is gebeurd, kun je hiervoor je regenpijp afkoppelen van het riool, zodat het water je tuin in kan. Je kunt ook een regenton neerzetten of water opvangen in een vijver, schrijft Katja. Zie ook mijn post met informatie over de Action regenton.

3. Groen erin

Katja schrijft in Van tegeltuin naar jungle dat je bomen, heesters, hagen en grasveldjes als het 'frame' van je tuin kunt zien. Daarbinnen zet je vaste planten. Daar weer tussen strooi je een mix van verschillende bollen.

Maak je eigen verende bospad van houtsnippers!

boomschors

Eén van de leuke ideeën in Van tegeltuin tot natuurlijke tuin vind ik zelf een bospad maken van houtsnippers of zaagsel! Op de site van Amagard verkopen ze ook boomschors.

Boomschors heeft een heleboel positieve eigenschappen: Boomschors heeft een heleboel positieve eigenschappen:

 • 100% natuurlijke bodembedekker
 • Het is een restproduct, dus duurzaam & ecologisch
 • Mooi als tuindecoratie: mooie diepbruine kleur
 • Boomschors is vochtabsorberend: het voorkomt uitdroging van de ondergrond doordat het vocht opneemt
 • Gaat onkruid tegen!
 • Het houdt de grond ooi vochtig

4. Dieren erin

'Een tuin vol planten en bomen is een tuin waar ook gelijk dieren op afkomen,' schrijft Katje.

Van tegeltuin tot natuurlijke tuin metamorfose met voor en na foto's!

In 2021 kocht Katja een huis met een tegeltuin. Er was alleen wat groen van een kunstgrasmat en een paar heestertjes in een gemetselde bak. Katja toverde deze tegeltuin om in een prachtige natuurlijke tuin. In haar boek deelt ze foto's van hoe ze de tuin aantrof, en wat ze erin 9 maanden van maakte:

van tegeltuin naar jungle

Katja's tuin na 9 maanden

van tegeltuin naar jungle

Over het boek Van tegeltuin naar jungle

Van tegeltuin naar jungle is meer dan een boek over je tuin onttegelen. In dit boek vind je ook:

 • Tips duurzamer tuinieren
 • Hoe je planten kunt eten
 • Inspiratie voor bouwen met wilgentenen
 • Hoe je een kruidenspiraal kunt bouwen. Katja bouwde op 2 vierkante meter een kruidentuin van 8 meter!
 • Hoe je met losse bakstenen prachtige dingen kunt bouwen zonder cement. Ze maakt er bijvoorbeeld een insektenhotel van!
 • Hoe je een groene container overbodig maakt door bijvoorbeeld bokashi te maken van je organisch afval.
 • Stappenplan voor hoe je zelf een kleine vijver aanlegt
 • Hergebruik van oude materialen in je tuin. N.B. Katja verkocht haar kunstgras op marktplaats!
 • Hoe je en wadi maakt: dat is een verlaagd deel in je tuin waar water in kan stromen en langzaam wegzakken

Het boek is ook nog eens kleurrijk en leuk vormgegeven met zowel mooie foto's van tuinen als leuke tekeningen. Een plezier om door te kijken.

Mijn conclusie over Van tegeltuin naar jungle

Als je niet goed weet wat je aan moet met je tuin, is Katja's boek Van tegeltuin naar jungle erg handig. Ze legt dingen namelijk op een prettige en duidelijke manier uit. Bovendien geeft ze je ideeën en inspiratie.

Ook als je geen tegeltuin hebt is dit een leuk boek.

En heb je een hekel aan tuinieren? Dan is het een mooi kijkboek!

Ja maar, het tuinonderhoud dan?

Katja is overtuigend als het gaat om het feit dat een tegeltuin slecht is voor het klimaat. Maar ik miste wel de belangrijkste reden dat mensen voor een tegeltuin kiezen:

Een tegeltuin is onderhoudsarm.

Veel mensen zijn nu eenmaal druk, druk, druk en daarom willen ze een tuin waar ze geen omkijken naar hebben. Ik heb daarom het idee dat er meer nodig is om mensen te overtuigen om hun tegeltuin te veranderen in een tuin met natuurlijk groen.

Ik heb Katja's boek meerdere keren doorgebladerd op zoek naar informatie over de mate van onderhoud die een groene tuin vraagt. Uiteindelijk vond ik het volgende op bladzijde 112:

'Mensen denken dat een natuurtuin bewerkelijk is, maar in een betegelde tuin blijf je vegen, voegen, wieden en heb je last van elk blad. In een natuurtuin valt dat blad (of veeg je het) tussen de planten, en dan wordt het opgenomen door de bodem.'

Kortom, Katja's argument is dat een tegeltuin uiteindelijk niet zo onderhoudsarm is als mensen denken. Heb jij een tegeltuin en wil je bijdragen aan het milieu? Dan ben je al goed bezig als je tegels vervangt met bijvoorbeeld split.

Van tegeltuin naar jungle kopen

Van tegeltuin naar jungle is voor 24,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Ik vind het een mooie prijs voor een boek dat veel te bieden heeft. Op bol.com vind je ook een gratis inkijkexemplaar t/m bladzijde 24 van het boek.

tegelterreur

Leestips: Action kunstgras en mijn post over veilig kunstgras en je tuin winterklaar maken en 11 x alternatief tegels voor tuin.

Hoe ziet jouw tuin eruit?

Similar Posts

21 Comments

 1. Hier ook een verwilderde tuin met alleen een klein tegelplaatsje tegen het huis aan.Veel struiken en vogels

 2. Ik vind tegels handig voor een terras, maar daarnaast heb ik het liefst zo veel mogelijk natuurlijk materiaal zoals een gazon en planten.

 3. Ik geef ook de voorkeur aan natuurlijke materialen in mijn tuin. Het terras en pad rondom mijn huis zijn bestraat met oude gebakken waalklinkers. Door de borders heb ik kronkelpaadjes aangelegd met een ondergrond van anti worteldoek. Daarop ligt boomschors en de randen zijn ter accentuering afgebiesd met waaltjes. Ik heb de tuin aan de buitenkanten opgehoogd zodat bij ernstige wateroverlast het overtollige water naar het midden van de tuin loopt waar het gazon gelegen is.

 4. Ik houd absoluut niet van tegeltuinen! Toen wij in ons huidige huurhuis kwamen wonen, was de achtertuin een grote betegelde vlakte. Wel nog een groene voor- en zijtuin. Inmiddels heb ik een groot aantal tegels verwijderd! Het was wel zwaar werk voor mij als vrouw van middelbare leeftijd met een matige conditie en als ik nog meer tegels weg wil halen dan vraag ik (vrijwillige of betaalde) hulp! Maar ik ben heel blij met de bloemen en planten die ik nu in de achtertuin heb. Zo veel mogelijk makkelijke vaste planten die het overal goed doen. Nu bloeit bijvoorbeeld het kattenkruid en ik krijg een heel tevreden gevoel als ik naar de bijen en hommels kijk die nectar komen halen in de plantjes die ik zelf geplant heb. Ik word sowieso heel blij als ik groen om mij heen zie, niet alleen in mijn eigen tuin maar ook in het gemeenteplantsoen hier tegenover en in de tuinen van de buren.
  groetjes, Alice K.

  1. Wat knap dat je zoveel zelf hebt gedaan Alice. Het voordeel van onttegelen lijkt me dat je het prima tegel voor tegel kunt aanpakken. Dus telkens een klein stukje.

  1. In de voortuin een paadje, een haag die door buren wordt bijgehouden en verder struiken en vaste planten. Onderhoud: mos van het paadje krabben en het ergste onkruid uit de tuin trekken. En 's zomers bij aanhoudende hitte emmers water over de tuin brengen.
   Achter een flink zon/schaduw terras en een breed rolstoelvriendelijk pad, verder brede borders en hoekjes met boom, struiken, klimmers en vaste planten, aangevuld met eenjarigen van eigen bloeiers. Onderhoud: tot vervelens toe heermoes en biezen uit de tuin trekken, jaarlijks snoeien, onkruid tussen de grote tegels weghalen, bij aanhoudende hitte emmers water over de tuin brengen (wekelijks, niet vaker, maar dan royaal). Stekjes en kruiden ruilen met de buren :-)

 5. In mijn voortuin lagen eerst ook hoofdzakelijk tegels. Dat wilde ik een paar jaar geleden veranderen. Maar veel geld om planten te kopen had/heb ik niet. Ik ben dus begonnen elke keer een paar tegels weg te halen. En verzamelde intussen afdankertjes en stekken om de lege plekken op te vullen. Ook heb ik nu een kleine vijver gemaakt van een cementkuip die ik bij het afval vond. Achter mijn huis heb ik maar een klein plaatsje waar ook tegels liggen. Van de tegels die ik uit mijn voortuin haalde heb ik in mijn achtertuin plateaus gemaakt waar ik planten op kon zetten, zo creeerde ik op een klein oppervlak een gezellig groen plekje. Ik deel mijn achtertuin met 3 andere buren, alleen de eerste paar meter is gescheiden van de buren door een schutting, aan het einde heb ik een gevonden plantenbak met scherm staan wat ik vond bij het grof vuil en gevuld met wat hogere struikjes heb ik daarmee een afscheiding gemaakt waardoor ik toch wat privacy heb.Aangezien ik in een huurhuis woon wil ik niet te veel geld uitgeven aan mijn tuin, maar het wel groen en gezellig maken. De meeste tegels zijn nu de voortuin uit en hij staat aardig vol hoofdzakelijk met gekregen planten en struiken en stekjes. Zo gooiden ze 2 jaar geleden een kerstboompje op mijn werk weg wat tijdens de kerst in de gezamelijke woonkamer had gestaan en nu in mijn tuin behoorlijk aan het uitlopen is. Het is geen keurig tuintje maar wel heel groen en gezellig en er zitten kikkers in het minivijvertje en de grond zit vol met wormen dus is een goed teken.

 6. Ik woon op een appartement, dus het is voor mij niet van toepassing. Toch hoor ik steeds meer mensen die dit doen en vaak is het ook veel mooier dan al die stenen

 7. Wij hebben inderdaad vooral een tegeltuin, maar dat is ook uit praktische overweging in verband met extra opslag naast de winkel.

 8. Jeetje wat een lang artikel boordevol tips heb je er van gemaakt.
  Het lijkt mij een handig boek als je je tuin eens grondig aan zou willen pakken maar niet weet hoe en waar te beginnen.

 9. Even: jij op die foto, love it! Je lijkt me echt een gezellige vrouw en heerlijk authentiek <3 Mooi artikel met handige tips. Houden de beestjes ook van, minder tegels. Een moeder van een goede vriendin van mij heeft een wilde Engelse tuin. Zo prachtig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.