Veilig kunstgras: is kunstgras bij je thuis veilig?

veilig kunstgras

 

Veilig kunstgras is belangrijk.

Maar in oktober 2017 kwam het ineens in het nieuws:

enge berichten over kunstgras op voetbalvelden dat giftige stoffen zou bevatten.

In Nederland zijn zo’n 2000 kunstgras velden, dus veel ouders met voetballende kinderen schrokken van dit nieuws. En dat kan ik me goed voorstellen. Het RIVM zegt dat we onze kinderen gerust op kunstgras kunnen laten sporten. Maar de zorgen en discussie laaien regelmatig weer op.

En zelf vroeg ik me af: ‘Is kunstgras kopen voor je tuin veilig? Of is dat ook ‘verdacht’?

Ik ging op zoek naar het antwoord op de vraag of kunstgras veilig is, want zoiets kan me echt dwars zitten.

En er blijkt een groot verschil te zijn tussen kunstgras op voetbalvelden en kunstgras bij iemand in de tuin.

Kunstgras op voetbalvelden wordt ‘ingestrooid’

Kunstgras gedraagt zich niet als gewoon gras. Het groeit bijvoorbeeld niet ; ) Maar om er op te voetballen is het van nature eigenlijk niet zo prettig. Daarom wordt er zogenoemd instrooimateriaal op gegooid. Dit instrooimateriaal geeft demping aan het kunstgras.

En dat betekent dat je er fijner een sliding op kunt maken, dat de bal niet te snel rolt of te hoog stuitert en het voorkomt schaafwonden. Kortom je hebt de voordelen van echt gras, zonder de nadelen. Veelgebruikt instrooimateriaal zijn rubberen korrels afkomstig uit oude autobanden: rubberglanulaat heet dat. Het idee om op deze manier autobanden te recyclen vind ik op zich loffelijk.

Veilig kunstgras: het instrooimateriaal is het probleem

Maar het is juist dit type instrooimateriaal dat zorgde voor commotie. Want autobanden bevatten giftige stoffen. En de rubberen korrels die er van gemaakt worden dus ook. Geen wonder dat mensen zich zorgen maakten.

Hoe zit het nou met kunstgras in eigen tuin?

Veilig kunstgras in je eigen tuin

Kunstgras in je eigen tuin wordt totaal anders gebruikt dan kunstgras op een voetbalveld. Het is in de regel vooral decoratief bedoeld, en om lekker op te zitten. Het is dus helemaal niet nodig om het extra demping te geven. En als je het zeker wilt weten vraag je gewoon:

‘Zit er rubbergranulaat in jullie kunstgras?’

Wat mij opviel is dat de meeste verkopers van kunstgras aan particulieren, zoals kunstgrasmakers.nl en kunstgras-grastapijt.nl, zelf al aangeven dat ze rubbergranulaat afraden en niet gebruiken.

Mijn conclusie over veilig kunstgras in je eigen tuin

De zorg over kunstgras ontstond doordat er op kunstgras voetbalvelden rubbergranulaat wordt gestrooid om het kunstgras prettiger te maken om op te sporten. In dat rubber zouden enge stoffen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar volgens het RIVM valt het allemaal erg mee, en hoef je niet bang te zijn. Tegelijkertijd is er ook kritiek op het advies van het RIVM.

Aan kunstgras in je eigen tuin worden heel andere eisen gesteld. Maar koop voor je eigen gemoedsrust anders gewoon kunstgras zonder rubberglanulaat.

Wist je dat de Action ook kunstgras verkoopt?

Lees ook mijn post: Kunstgras. Wanneer is het een goede optie?

Wat vond jij van het nieuws over schadelijke stoffen in het kunstgras van voetbalvelden? Heeft het je beïnvloed?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik ben gewoon blij dat zoon geen voetballer is… Want ik zou het dus echt een lastig iets vinden. Uiteindelijk zijn instanties met dit soort dingen namelijk lang niet altijd betrouwbaar qua informatie.

  1. Ik ben stiekem ook blij dat de hele kunstgras problematiek op voetbalvelden voor mij ook irrelevant is. Want je gaat je kind toch denk ik ook niet van voetbal afhalen…

 2. Mijn zoon voetbalt en meestal ook op kunstgras. Het schijnt voor keepers het gevaarlijkst te zijn, zij komen vaak duikend naar de bal op de grond terecht, dan zouden ze korreltjes binnen kunnen krijgen en dat moet je vermijden. Zolang je het dus niet binnen krijgt is het in principe geen probleem. De bal is na een training of wedstrijd wel altijd helemaal zwart aangeslagen, dat wassen wij er vaak even af. Goed handen wassen na training en wedstrijd. Echt veel meer kunnen we er momenteel niet aan doen, helaas.

  1. Goed om te horen van een voetbalmoeder Jojo. Het lijkt me inderdaad niet fijn om die korreltjes binnen te krijgen. Zo’n zwart aangeslagen bal vind ik ook wel apart.

   Maar je kunt er denk ik verder inderdaad niet veel aan doen.

  1. Ja, dat is inderdaad de vraag Els. Volgens het RIVM valt het allemaal wel mee. Maar critici vinden dat het RIVM het gevaar te makkelijk weg wuift.

 3. Mijn kleinzonen voetballen allebei op kunstgras, dus je kunt je voorstellen dat ik in eerste instantie me zorgen maakte om hen! Maar ik vind het typisch weer een geval van onverantwoorde vervuiling , waarom is het niet vantevoren onderzocht, we leven toch niet meer in de 19e eeuw!
  In Amsterdam waar ze voetballen en keepen! wilden de verenigingen afwachten tot er meer bekend zou worden. Ik heb nog geen berichten gehoord hoe het verder gaat.

  1. Ik kan me je zorgen zeker voorstellen. Het is toch een eng verhaal over giftige stoffen op zo’n grasveld. Ik geloof dat de meeste verenigingen inderdaad gewoon afwachten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.