Tuinieren met kinderen toen en in 2021

tuinieren met kinderen
Mijn middelste dochter ‘tuiniert’ – 2010

Tuinieren met kinderen.

Het is bij mij nooit een succes geweest.

En ik heb het echt geprobeerd, om mijn kinderen de verlokkingen van tuinieren bij te brengen.

Wat daarbij ongetwijfeld niet geholpen heeft, is dat ik zelf tuinieren ook vooral een extra corvee vind. (Alsof ik al niet genoeg te doen heb!)

In 2010 schreef ik onderstaande blogpost over tuinieren met kinderen.

Tuinieren met kinderen 2010

Het spijt mij te moeten zeggen dat ik geen fan ben van tuinieren. Graag had ik me bij de tuinliefhebbers gevoegd die tijdens het wieden en zaaien geheel Zen worden, en één met Moeder Natuur.

Tuinieren: extra corvé

Door middel van boeken als Tuinieren voor Dummies heb ik geprobeerd mezelf aan te praten dat ik dól ben op tuinieren, maar net als mijn planten, weigerde deze hobby tot bloei te komen. En dus is tuinieren gewoon een extra corvé dat de zomer met zich meebrengt.

Maar omdat ik niet inzie waarom ik als enige moet lijden, heb ik mijn kinderen ingezet als hulpjes. Elke woensdag zet ik de kookwekker op dertig minuten, sommeer de kinderen naar buiten, en dan wieden we gezéllig samen het onkruid dat dan weer weelderig bloeit.

Tuinieren met kinderen

In eerste instantie maakte ik de fout te kijken wat de kinderen deden, maar dat was funest voor mijn toch al weinig zonnige humeur. Teuntje hing met haar buik over een schommel, en elke keer dat ze naar voren schommelde trok ze een grassprietje uit.

Piet lag op een skateboard, en rolde daarmee zogenaamd van onkruid tot onkruid. En Jan en Ot waren zo diep in gesprek over het virtuele computerspel Runescape dat hun monden overuren maakten, terwijl hun handen rustten naast het woekerende Zevenblad.

Dus nu kijk ik niet meer naar mijn kinderen, maar concentreer me op mijn eigen werk.

En de wekker.

Want één ding heb ik met de kinderen gemeen, namelijk de vraag:

‘Hoe lang moeten we nog?’

Tuinieren met tieners en bijna volwassen kinderen 2021

We zijn inmiddels 11 jaar verder, en ik kan helaas niet zeggen dat het veel beter is geworden met tuinieren met mijn kinderen. Toen we verhuisden naar het platteland heb ik ze onder andere nog aan het grasmaaien gezet.  Het resultaat waren weelderige hanenkammen in het gras, omdat ze de volgende ‘baan’ niet lieten overlappen met de voorgaande. Ook het onkruid wieden bleef ‘lastig.

Tuinieren met kinderen in boeken

Er zijn allerlei mooie boeken te koop met daarop idyllische foto’s van blij lachende ouders en kinderen die tuinieren. Ik krijg daar een ongemakkelijk gevoel van…

Want als ik al die blije foto’s zie, dan voel ik mijn eigen falen des te meer…

Hieronder 3 mooie boeken over tuinieren met kinderen:

Tuinieren met kinderen: Praktisch handboek voor jonge tuiniers

tuinieren met kinderen

Duurzaam tuinieren met kinderen:duurzaam tuinieren voor kinderen

Uit de categorie: ‘Geloof je het zelf, mama?’ hier het boek voor tuinieren met kinderen ‘Tuinieren is leuk!

tuinieren met kinderen

Leestips

Similar Posts

36 Comments

 1. Ach, wat sneu nou…:)

  Zevenblad kun je eten. Dus dan ben je technisch gezien niet aan het onkruid wieden maar aan het groente oogsten…dat klinkt toch een stuk beter. :)

  1. Wij hebben de tuin vol gezet met eetbare planten en kruiden. De kinderen zijn gek op eten en lusten bijna alles, dus de hulp in de tuin is hier nauwelijks een probleem gelukkig.

 2. Wou’k ook zeggen; zevenblad kun je eten als sla; wat tomaatjes erdoor en hopsa!
  Misschien je andere onkruidjes ook ns onder de loep nemen; wellicht heb je een hele groentewinkel in je tuin liggen…

 3. Van kinderen kun je wat leren, zie ik.

  Onkruid plukken met behulp van de schommel en skateboard. Dat is het aangename combineren met het onaangename! :-)

  Dat het voor geen meter opschiet…tja. Maar leuk is het wel!

 4. Gelukkig hebben we niet allemaal de zelfde tuingevoelens, ik heb ook geen groene vingers.
  Voor kinderen geldt dat ze een andere kijk op tuinieren hebben dan volwassenen. Hans

 5. Ha Nicole,

  net als jij heb ik het ook geprobeerd, maar nee… totaal geen zin of interesse.
  En… wat denk je?>
  Ze was nog niet op kamers of ze had zich ingeschreven voor een volkstuin!
  Echt!!

  Groetjes!

 6. Ik ben dol op tuinieren. De middelste tiener heeft het ook in d’ r vingers en zij houdt van gras maaien en heggen snoeien met de elect.snoeischaar

 7. Ik mag me gelukkig prijzen met mijn jongste zoon. Ieder jaar maakt hij het terras onkruidvrij. Lekker buiten, zijn favoriete muziek op en gaan met die banaan .. eh onkruidkrabber!

 8. Tuinieren is een noodzakelijk kwaad. Ik krijg ze eventueel soms in de tuin als ik er een salaris tegenover zet.

  Love As always
  Dimario

 9. Mijn kinderen vinden tuinieren leuk. Ook nu ze volwassen zijn en een eigen tuin hebben. Vanaf de kleuterleeftijd hielpen ze mee in een perfect onderhouden groentetuin. Op die leeftijd lag het plezier vooral in het zaaien, poten en oogsten van de diverse gewassen.
  Had ik ze echter op die leeftijd mee laten helpen op een braak liggend stuk grond overwoekerd met onkruid en dat door die kleine kinderhandjes in cultuur wilde laten brengen, dan vermoed ik dat ze de rest van hun leven geen enkele interesse meer zouden hebben in tuinieren.

 10. haha, ik ben dol op tuinieren en de kinderen hebben niet hoeven helpen( pedagogisch gezien niet slim) maar van de week hielp mijn volwassen dochter vrijwillg mee in de moestuin. Je ziet,er is hoop

 11. Ik vind tuinieren soms leuk haha en de kinderen ook. Maar dat onkruid wieden is niks voor mij. Soms vinden de jongens het leuk om te doen, maar dat is vaak maar voor even.

 12. Haha, het klinkt zowaar gezellig :-)
  Ik weet niet meer waar ik het las, maar een tuingoeroe heeft eens beschreven dat je verschillende types tuinmensen hebt. Je hebt mensen die houden van het werken in de tuin an sich, je hebt mensen die wel van een mooie tuin kunnen genieten, maar geen plezier hebben in het onderhoud er van, je hebt mensen die graag een uitgebalanceerde tuin hebben met bloemen – en daarvoor ook het nodige werk willen doen, je hebt mensen voor wie de tuin functioneel moet zijn; hun kruiden en groenten moeten vlakbij de keuken staan, je moet zonder natte voeten naar het kippenhok kunnen lopen, de droogmolen moet in de zon staan, dat soort praktische zaken. Dat vond ik wel een interessante invalshoek.

  1. Dat is inderdaad een interessante invalshoek Anita. Mijn moeder is echt van het type dat plezier beleeft aan het tuinieren zelf. Ik beleef vooral plezier aan een boek lezen in een mooie nette tuin.

 13. Hahaha! Geweldig creatieve manier van tuinieren hadden je kinderen! Ik zag het ook altijd als extra corvé. Ik ben nog steeds blij dat ik geen tuin meer heb.

 14. Leuk om te lezen dat het bij je thuis ‘niet vanzelf’ gaat. Toch dacht ik dat je best groene vingers hebt. Wel drie leuke boeken vol met ideeën die kinderen waarschijnlijk zelf kunnen doen.

 15. Mijn zoontje van 4,5 vind het leuk om mee te helpen, zeker wanneer er putten moeten gegraven worden of onkruid uitgetrokken moet worden

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.