Afrikaantjes in de moestuin: waarom zou je?

Afrikaantjes in de moestuin

Ik heb al veel geleerd in Blogland! Bijvoorbeeld over afrikaantjes in de moestuin. Dankzij collega bloggers kon ik wijsgerig aan mijn man vertellen:

'Weet je wat je moet doen? Afrikaantjes in de moestuin planten!'

En dit is waarom!

Afrikaantjes in de moestuin: waarom zou je?

Afrikaantjes scheiden een stof af waar zogenoemde aaltjes van doodgaan. Aaltjes zijn miniwormen die de wortels van planten eten. Dus die wil je natuurlijk niet in je groentetuin hebben! Maar als ze van de wortels van afrikaantjes snoepen, moeten ze dat met de dood bekopen. Tsja, dat komt er nou van! Eigen schuld, dikke bult aaltjes.

Hieronder een voorbeeld van zo'n aaltje:

A juvenile root-knot nematode (Meloidogyne incognita) penetrates a tomato root - USDA-ARS

Daarnaast verspreiden afrikaantjes een specifieke geur waar insekten niet van houden. Afrikaantjes schrikken dus insekten af. En als laatste ogen afrikaantjes gewoon lekker vrolijk : ) Die laatste is misschien niet persé de beste reden voor afrikaantjes in de moestuin, maar wel een hele leuke en goede vind ik.

N.B. Afrikaantjes kun je ook goed bij een rozenstruik planten. Daar jagen ze de luizen weg!

Afrikaantjes in de moestuin planten met zaadjes

Juf Jannie laat zien hoe zij afrikaantjes plantte.

Praktische informatie over afrikaantjes

Afrikaantjes zijn gemoedelijke plantjes. Ze zijn makkelijk te planten en in leven te houden. Het volgende is belangrijk:

 1. Plant er niet te weinig, want dan helpt het niet. Ik vraag me dus af of mijn man er wel genoeg heeft geplant... Ik vrees van niet!
 2. Plant het meest gekweekte afrikaantje (Tagetes patula). Zie hieronder. Afrikaantjes in de moestuinDie werkt namelijk het beste. Je kunt afrikaantjes kopen als plantjes en/of als zaden. Afrikaantjes in de vorm van plantjes kun je kopen bij tuincentra, maar ook vaak bij supermarkten als de Lidl.

P.S. Zie ook mijn posts moestuin op balkon, over groene kneusjes en tuinzaden

Gebruikte bronnen: Moestuin beginnen, Moestuinplanner, Mijn Keukentuintje, Buitenlevengevoel, GroenRijk, Tuinplanten en MAX Vandaag.

Similar Posts

27 Comments

 1. Dat had ik eerder moeten weten, een interessant weetje.
  In de tweede wereld oorlog planten men ze om de oranje kleur, oranje boven. Hans

 2. Ja dat wist ik al lang en het helpt ook nog eens...
  Al zal ik ze vrijwillig niet in de tuin planten net als de begonia's, vind ze gewoon niet mooi genoeg haha
  Groetjes

 3. Je kunt ook een rij wortelstjes afwisselen met een rij uien; dan krijg je ook geen wormstoken wortels.
  Hihi, Mijn opa noemde ze Algerijntjes toen hij niet meer zeker van de naam was.

 4. Afrikaantje hou je ook mieren tegen. Heb ik wel eens gehoord. Heel goed beschermd deze bamboe stokken omheen. Je tuin word dan mooi met mooie afrikaantjes. Aaltjes apart om te lezen hoe werkelijk tegen houd.

 5. Als de afrikaantjes die ik zie het zijn dan is dat zeker wel voldoende,elk plantjes zal een flinke bos met afrikaantjes worden.als een bloem uitgebloeid is er af halen dan blijven ze mooi,als je er een paar laat zitten en drogen heb je van 1 bloem heel veel zaden die in het voorjaar in een bakje voor zaaien en je kan je tuin gratis vol zetten ermee.van 1 afrikaantje heb je tientallen nieuwe plantjes zonder dat je ooit nog zaad of plantjes behoeft te kopen,gewoon een beetje geduld hebben.

 6. Ik had ze ook in de moestuin gezet maar zijn opgevreten....geen idee door wie of wat maar heb wel slijmsporen gezien dus vermoed door slakken 🤨👎

 7. Slakken eten ook mij 'afrikaantjes' op...
  'k Stop vaak enkele lookteentjes bij wat al dat kleine grut lust. Blijkbaar helpt het 'een beetje'...
  Lie(f)s.

 8. Nu ga ik Echt Afrikaantjes halen!
  Al een paar jaar achter elkaar zeg ik tegen mezelf dat ik ze in de tuin wil, maar telkens komt het er niet van. Ik associeer ze met mijn oma, die had er altijd heel veel in haar borders. Zonder groentes overigens.

 9. Nooit geweten! Ik vind het leuke plantjes, maar heb altijd gedacht dat ze alleen goed waren om als decoratie te dienen;).

 10. Goeie tip. Niet dat ik een moestuin heb maar ik geloof dat dochterlief wil gaan moestuinieren. Als ik dan zo'n weetje roep, kom ik weer heel slim over. Dus bedankt! :-)

 11. Dat is ook écht de enige reden dat ik Afrikaantjes tolereer, want ik vind ze super lelijk en ze stinken ook nog (-: Succes met je moestuin!

 12. Ik heb geen Afrikaantjes in mijn tuin, maar vroeger had volgens mij iedereen ze in de tuin staan.
  Wist je dat Afrikaantjes verfplanten zijn, ik heb zelf nog nooit geprobeerd om wolvilt te verven, maar wil dat zeker in de toekomst nog wel een keer doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.