Afrikaantjes in de moestuin: waarom zou je?

Afrikaantjes in de moestuin

Ik heb al veel geleerd in Blogland! Bijvoorbeeld over afrikaantjes in de moestuin. Dankzij collega bloggers kon ik wijsgerig aan mijn man vertellen:

‘Weet je wat je moet doen? Afrikaantjes in de moestuin planten!’

En dit is waarom!

Afrikaantjes in de moestuin: waarom zou je?

Afrikaantjes scheiden een stof af waar zogenoemde aaltjes van doodgaan. Aaltjes zijn miniwormen die de wortels van planten eten. Dus die wil je natuurlijk niet in je groentetuin hebben! Maar als ze van de wortels van afrikaantjes snoepen, moeten ze dat met de dood bekopen. Tsja, dat komt er nou van! Eigen schuld, dikke bult aaltjes.

Hieronder een voorbeeld van zo’n aaltje:

A juvenile root-knot nematode (Meloidogyne incognita) penetrates a tomato root - USDA-ARS

Daarnaast verspreiden afrikaantjes een specifieke geur waar insekten niet van houden. Afrikaantjes schrikken dus insekten af. En als laatste ogen afrikaantjes gewoon lekker vrolijk : ) Die laatste is misschien niet persé de beste reden voor afrikaantjes in de moestuin, maar wel een hele leuke en goede vind ik.

N.B. Afrikaantjes kun je ook goed bij een rozenstruik planten. Daar jagen ze de luizen weg!

Afrikaantjes in de moestuin planten met zaadjes

Juf Jannie laat zien hoe zij afrikaantjes plantte.

Praktische informatie over afrikaantjes

Afrikaantjes zijn gemoedelijke plantjes. Ze zijn makkelijk te planten en in leven te houden. Het volgende is belangrijk:

  1. Plant er niet te weinig, want dan helpt het niet. Ik vraag me dus af of mijn man er wel genoeg heeft geplant… Ik vrees van niet!
  2. Plant het meest gekweekte afrikaantje (Tagetes patula). Zie hieronder. Afrikaantjes in de moestuinDie werkt namelijk het beste. Je kunt afrikaantjes kopen als plantjes en/of als zaden. Afrikaantjes in de vorm van plantjes kun je kopen bij tuincentra, maar ook vaak bij supermarkten als de Lidl.

P.S. Zie ook mijn posts over groene kneusjes en tuinzaden

Gebruikte bronnen: Moestuin beginnen, Moestuinplanner, Mijn Keukentuintje, Buitenlevengevoel, GroenRijk, Tuinplanten en MAX Vandaag.

27 Comments

  1. wil verbaas
  2. Roos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh