Wordt tuinzaden weggeven, of ruilen strafbaar? Update 2024
Last updated on April 12th, 2024 at 08:31 am
- Tuinzaden ruilen: Update 2024
- Ruilen en weggeven mag niet meer
- Tuinzadenlobby!
- Tuinzaden kopen
- Tuinzaden bestellen
- Zelf zaden telen
- Waarom zou je je eigen zaden telen?
- 8 redenen om je eigen zaden te winnen
- Zelf zaden telen: samengevat
- Praktische informatie over Zelf zaden telen
- Zou jij zelf zaden willen telen? En hoe denk je over moestuinieren?
- Leestips
Op diverse blogs lees ik enthousiaste verhalen over tuinieren, en geregeld vertellen mensen dan hoe ze tuinzaden hebben geruild of gekregen. Maar blijkbaar kan zaadjes weggeven of ruilen strafbaar worden! Dat hoorde ik vanmorgen op Radio Gelderland.
Sinds ik daar naar luister, hoor ik nog eens wat!
Tuinzaden ruilen: Update 2024
In onderstaande blogpost was het nog onzeker of tuinzaden ruilen in de toekomst nog zou mogen. Maar er is goed nieuws! De EU-milieucommissie heeft de nieuwe wet afgekeurd! En wel om de volgende reden:
‘Volgens de commissie speelt de richtlijn te veel in de kaart van de grote spelers op de markt en is ze te complex. ‘De uniforme benadering van de Commissie gaat voorbij aan de grote diversiteit aan zaden.’
Alleen nog geregistreerde zaailingen!
Wat is er aan de hand? De Europese Commissie gaat a.s. maandag 6 mei stemmen over een nieuwe wet met betrekking tot de zadenmarkt: ‘enkel geregistreerd zaaigoed mag nog verkocht worden.’ Geregistreerd zaaigoed staat op een rassenlijst, en het belangrijkste criterium om op die lijst te komen is ‘eenvormigheid’: het zaad is en blijft altijd hetzelfde.
Overigens schijnt dit ook nog eens helemaal niet gezond te zijn voor de natuur, want zo verdwijnen de verschillen tussen gewassen, en als er ooit een ziekte komt, dan gaan alle gewassen er aan. Het is een beetje als een vuilnisbakhond en een rashond: zo’n vuilnisbakhond is vaak sterker en weerbaarder dan een doorgefokte rashond. Een vuilnisbakhond heeft veel meer ‘genetische variatie’. Hetzelfde principe geldt voor zaailingen.
Ruilen en weggeven mag niet meer
En dat zou betekenen dat hobbytuiniers hun zelfgekweekte, en dus niet geregistreerde, tuinzaden niet meer mogen weggeven of ruilen. Bizar gewoon! Je zou zeggen: dan laat je je zaden toch gewoon even registreren, maar dat kost blijkbaar heel veel tijd en geld vanwege de benodigde testen en procedures, en dat is niet te doen voor kleine tuinierders, en al helemaal niet voor hobby tuinierders.
Tuinzadenlobby!
Je zou er paranoïde van worden, maar blijkbaar zitten achter deze rare plannen grote bedrijven die het alleenrecht willen hebben op tuinzaden. En dan te bedenken dat er nu speciale sites zijn waarop je mensen kunt zoeken om zaden mee te ruilen! Zoals zaaisite.nl. Als deze wet er doorkomt, mag dat dus niet meer als ik het goed begrijp.
Op de website A Seed vind je een petitie met de titel ‘De zaaigoed-diversiteit is in gevaar’ met als doel te voorkomen dat deze wet er door komt.
Tuinzaden kopen
Je kunt natuurlijk ook gewoon tuinzaden kopen. Duur hoeft dat niet te zijn. Bij de Action koop je bijvoorbeeld al zaden voor maar 39 cent per zakje! Je kunt daar kiezen uit zaden voor tomaat, wortels, tijm, rode paprika en bieslook. Ook bij de Lidl vind je doorgaans tuinzaden. Je kunt ook tuinzaden bestellen.
Tuinzaden bestellen
Je kunt tuinzaden bestellen bij diverse online shops die hierin gespecialiseerd zijn of simpelweg bij bol.com!
Zelf zaden telen
Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen zaden telen! Dus niet ordinair een zakje zaden kopen bij de Lidl, maar ze zelf kweken. Dat is pas echt back to basics.
In het boek Zelf zaden telen wordt uitgebreid uitgelegd hoe dat moet. Ik lees dit soort informatieve boeken altijd ‘s avonds in bed. Eerlijk gezegd vond ik het best ingewikkeld. Zelf zaden telen gaat behoorlijk diep in op de biologie van zaden, en hoe ze zich ontwikkelen. Tijdens het lezen voelde ik me steeds incompetenter en onwetender voelen, terwijl het besef van wat ik allemaal níét weet over de biologie van zaden groeide.
Waarom zou je je eigen zaden telen?
Maar terwijl ik las over de wondere wereld van de zaden kwam er één gedachte steeds terug:
‘Waarom?! Waarom zou je in vredesnaam je eigen zaden gaan telen. Wat een gedoe! Zeker als ze ook kant en klaar verkrijgbaar zijn in handige zakjes.’
Gelukkig is Zelf zaden telen zo grondig, dat ze ook hier een paar bladzijdes aan wijden! Dus als jij je, net als ik afvraagt, waarom je in vredesnaam zo moeilijk zou doen om je eigen zaden te telen, dan komt hier het antwoord!
8 redenen om je eigen zaden te winnen
- Sommige rassen verdwijnen. Wil je zeker weten dat jouw favoriete groente of fruit altijd beschikbaar blijft? Win er dan de zaden van. Want zo heet dat: zaad ‘win’ je.
- Zelf zaden winnen geeft je controle over je voedsel. Jij bepaalt welke rassen je verbouwt. Dat recht geef je niet uit handen aan zaadgoed- of andere multinationals.
- Door zelf zaden te winnen bied je tegenwicht aan de groeiende monocultuur van zaden.
- Zaadwinning bevordert de diversiteit van rassen.
- Het beste lokale voedsel wordt gekweekt met rassen die ontwikkeld zijn voor dat gebied.
- Het is goedkoper dan zaden kopen! Je kunt zelf zaden winnen, maar je kunt ze ook ruilen met andere zaadwinners.
- Het is leuk om zelf zaden te winnen. Je ziet een plan ontwikkelen van bloem tot zaad. Zo maak je de hele levenscyclus mee! Dat is bovendien ook leuk en leerzaam voor kinderen.
- Planten doen al die moeite om zaden te maken. Wel zo sympathiek om ze te gebruiken dus.
Zelf zaden telen: samengevat
Als je van moestuinieren houdt, dan vind je zelf zaden telen misschien ook wel leuk. Het is bijzonder omdat je dan de hele levenscyclus van een plant meemaakt en ziet. En het is nog goed voor je portemonnee ook. Eigenlijk zijn er heel veel redenen om zelf zaden te winnen!
In het boek Zelf zaden telen wordt op een toegankelijke en duidelijke manier uitgelegd hoe je zelf zaden kunt winnen. Het boekje is grondig, en tegelijkertijd praktisch. Als je informatie wilt over zelf zaden winnen, of dit wilt gaan proberen, dan is dit echt een boekje om er bij te pakken.
Praktische informatie over Zelf zaden telen
Zelf zaden telen is voor 17,95 te koop bij bol.com.
Zou jij zelf zaden willen telen? En hoe denk je over moestuinieren?
Dit zeiden Huisvlijt bezoekers:Wat een leuk boek! Hier ga ik eerst eens proberen om tijd te vinden om gewoon ouderwets een zakje te planten :’)
- Erg leuk. Wij houden het eenvoudig bij de zakjes met zaden, haha… afgelopen week blogje geschreven over onze eigen sla! Of ja het is meer vriendlief die er mee bezig is dan ik hoor ;) (Marjon)
- Er zijn ook nadelen aan zelf zaden telen. Zo kan het zijn dat je bij courgettes/pompoen door middel van kruisbestuiving met sierpompoenen giftige courgettes kan kweken als je je zaden oogst uit een eigen gekweekte courgette/pompoen. Bloemen en kruiden laat ik verder uitzaaien in de moestuin. Ik win zelf geen zaden, ik laat gewoon ‘woekeren’. Groentenzaad koop ik liever nieuw aan in de winkel. Maar dat hoeft geen F1 of hybride te zijn. Bio-zaad is ook goed. (Nicky)
- Leuk, maar ik ben momenteel al blij als ik alles in de tuin zo gedaan krijg…. (Ilse)
- Ik wordt altijd helemaal blij van moestuinieren. Ik heb er alleen zelf te weinig tijd voor, of maak er te weinig tijd voor vrij. En voor een moestuin moet je inderdaad veel tijd beschikbaar maken. Ik geniet er daarom van door dit soort stukken te lezen, blogs te lezen over moestuinieren en bijvoorbeeld dat programma van Maarten ‘t Hart te kijken (alweer enige tijd terug). Daar werd ik helemaal zen van, hahaha. (Ellen)
- Waarom zou ik zaden KOPEN als ik de zaden zelf heb!
Alleen de planten die ik niet heb en wel zou willen , ga ik kopen,. Dan word ik helemaal enthousiast over die byzondere zaden. Helaas komen juist die byzondere exemplaren vaak niet op in mijn moes/bloementuin, maar dat kan ook aan de klei liggen waarop ik woon.
Kortom mijn pompoenen, courgettes, afrikaantjes, tomaten(leg gewoon eens een plakje tomaat in een potje aarde)
Verder goudsbloemen, o.i.kers en knoflook( een teentje in de grond stoppen). Eigen aardappelen ( in 2 stukken snijden en experimenteren maar): de meest aparte aardappelen poot ik in mijn tuin!, en altijd bio.
Hoop dat ik iemand inspireer… (sylvia) - Het lijkt me hartstikke leuk, alleen heb ik al moeite met de moestuinen te onderhouden van de Albert Heijn, hahaha. (Birgit)
- Het is iets dat ik wel graag zou willen doen, zelf zaden telen. De redenen hierboven om dat te doen vind ik overtuigend. Maar één dingetje… Ik houd er ook van om op vakantie te gaan, om citytripjes te maken en om te reizen. En ik vraag me af hoelang je je moestuintje onbeheerd achter kunt laten zonder dat de boel overwoekerd raakt door onkruid of verpietert door droogte. (Sunny Mama)
- Ik ben dol op moestuinieren. Ik zou dus ook beter zelf zaden willen winnen, nu win ik soms zaadjes uit paprika’s etc, maar ik koop ook nog te veel zaden. (Simpel met een snufje liefde)
Leestips
- Zie ook mijn post over Hobby’s zoeken!
- Chrysanten
- Geef eens een gevulde zaad envelop cadeau!
- Waarom zijn de tomaten groen?
- Tuin winterklaar maken
- Moestuin op balkon
- Zaagsel in de tuin
Waar haal jij je zaden voor je groentes e.d. nu vandaan?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Gister is er dus gestemd en er schijnt een concept besluit genomen te zijn. Op het blog https://bifurcatedcarrots.eu/ vind je meer info. Van wat ik zo bij hem lees is het wel hieperdepiephoera ;-)
Bedankt voor de tip zeg! Ik ga het gauw lezen.
Ik koop/krijg/teel/geef…
Lie(f)s.
Wat flauw mag niet eens ruilen. Gaat wel erg ver. Je bent eigen baas zeg. Gewoon doen hoor. Fijne dag.