Reacties

Wordt tuinzaden weggeven, of ruilen strafbaar? Update 2024 — 44 reacties

 1. Ik had eigenlijk begrepen dat in den kleine lettertjes stond dat het niet gold voor de kleine hobby/amateurtuinierder? of heb ik het wellicht niet goed begrepen?
  Daarbij wie gaat het controleren? Vogels eten ook wel vruchten met zaden/pitten en laten hun poepjes met onverteerde pitten,zaden etc ergens vallen....
  Maar het neemt niet weg dat ik het een naar verhaal vind, want het komt nogal eng over he?
  Maar ehm dat was je vraag niet, mijn zaden koop ik waar ik ze maar kopen kan en het me bevalt, soms online, soms bij fanatieke hobbytuinders soms ruil ik wat, soms bij de super gewoon :-)

 2. Zeweten van gekkigheid niet meer wat ze moeten verzinnen he.

  Groot deel van mijn bloemzaden heb ik gekregen en geef ik bij vermeerdering ook weer weg.
  soms koop ik ook wat.

 3. Hahaha,zie je het voor je,een lange regenjas met ingenaaide binnenzakken,snel om je heen kijken en vragen:"pssst...zaadjes kopen?";)

  Mijn zaden haal ik overal en als het illegaal wordt in Duitsland natuurlijk,een kwartiertje rijden voor ons.

 4. Afschuwelijk!!!!!!!!! Weer iets om de europese burger te beknotten, al vraag ik mij inderdaad af hoe ze het willen controleren. Maar het feit alleen al dat je dan straks alleen nog maar hybride/geregistreerde zaadjes kunt kopen IEKSSS. Dus Sterre, als de wet er door komt heb je ook niks aan Duitse zaden want ook die staan geregistreerd.......maar dan gaan we lekker underground ;-))

  Maar goed, de vraag: mijn snoepwinkel op zadengebied is in ieder geval http://www.vreeken.nl, ik kan daar uuuuren rondstreunen!

 5. Ik heb nu een aantal zadenpakjes 'gewoon' gekocht, maar bv ook zelf zaden uit paprika's staan halen toen ik die toch aan het snijden was voor de pasta. Ben heel benieuwd wat ze daar dan aan gaan doen, want dat zijn vast ook geen 'officiële' zaden.

  Dan nog, ik denk dat als iedereen het onderling ruilt/verkoopt ze er echt niets aan kunnen doen.

  Oh, en wat je noemt met hoe het niet goed is met ziektes, krijg ik meteen een idee hoe ik mijn vriend met Ierland-fiep die petitie kan laten tekenen. Daar weten ze nog steeds erg goed wat er kan gebeuren als je teveel alleen dezelfde soort (in dit geval aardappels) verbouwt.

  • Die zaden uit de paprika zullen straks ook niet meer ontkiemen want gmo zaad is onvruchtbaar. Je moet dan altijd zaad kopen.
   Op Avaaz is ook een petitie die je kunt tegen om de macht van monsanto in te perken. Gisteren heb ik daarover gepost bij Valhalla. Ik werk nu op de eipet en het is nu ff lastig om die link te posten.

   VeggieMo

  • Meh, balen...
   Ik heb die petitie inderdaad al ondertekend, zodra ik hem ergens langs zag komen. Volgens mij jouw link bij Valhalla inderdaad ;-)

  • Hoi VeggeMo: was is gmo zaad? En je noemt Monsanto, die kwam ik inderdaad ook al tegen toen ik meer informatie zorgt! Goed dat er diverse petities zijn.

  • Gmo zaad is genetisch gemanipuleerd zaad. Komt van Genetic Modified Organism.
   Over Monsanto is veel info te vinden. Ik heb me er een jaar of wat geleden al in verdiept en ik werd er niet blij van. Ze zijn van oorsprong giffabrikanten. Zo komt Agent Orange van hen (ontbladeringsmiddel in Viëtnamoorlog), sacharine, aspartaam (ooit bedoeld als rattengif).
   Een interessante documentaire is te vinden op youtube: 'De wereld volgens Monsanto'.
   De top van Monsanto eet trouwens biologisch naar het schijnt.

  • Ze zijn nog steeds giffabrikanten want Roundup komt van hen.
   Roundup werkte zo goed dat alle planten ervan doodgingen. Toen zijn ze begonnen met zaad genetisch te veranderen zodat hun zaad wel tegen Roundup kon.
   Het werkzame bestanddeel van Roundup heet glyfosaat. Dit wordt ook op aardappelloof gespoten zodat alle loof tegelijk afsterft en de aardappelen tegelijk geoogst kunnen worden. Handig voor de boer, maar of het gezond is kun je je afvragen.

 6. Het is echt vreselijk. EU = voor de grote bedrijven, tegen de inwoners dat blijkt hieruit dubbel en dwars. Binnenkort maar eens wat oude inheemse zaden inslaan hier en daar. Hoe ze in BBrussel ooit hun mond nog open durven doen over duurzaamheid, dat is echt zo hypocriet.

  Laat ze zich eens richten op controles bij grote vleesbedrijven, dan zaten we niet en masse paardenvlees te eten. Nee, we gaan plantenzaden controleren, zodat mensen straks ook elk jaar nieuwe zaden moeten kopen van Syngenta en Bayer en al die andere criminele organisaties. De planten die je eruit groeit worden steriel, zodat ze geen nieuwe zaden maken.

  Scary shit! En wat kan je anders dan je vreselijk boos maken en het verbod negeren als persoon en andere mensen proberen bewust te maken? Europa is zo ongrijpbaar voor ons allemaal :(

  https://petities.nl/petitie/hart-voor-biodiversiteit-geen-octrooi-op-leven

  • Ja, dan ben je namelijk afhankelijk van hen en kunnen ze meer aan je verdienen.

  • Ja, idd. Dit is de reden dat al meer dan 100.000 Indiase boeren zelfmoord pleegden. Alle gewassen die ze kweken zijn steriel, dus de boeren kunnen zelf geen zaden meer winnen maar moeten elk jaar peperduur nieuw zaad kopen en gaan daardoor kopje onder. En hun families.

   Als je de zaden controleert, controleer je in feite het leven... Ik ben echt vreselijk nuchter maar ik geloof echt dat we op een ramp afgaan met deze wetten, verboden en het kapot maken mensen met andere kennis dan van chemische pillen!

  • Jeetje Valhalla, dat wist ik ook alweer niet! Wat bizar dat ze die boeren zo dwingen om elk jaar opnieuw zaden te kopen. Hoe kan het in vredesnaam dat dit legaal is?

 7. ja we vieren 5 mei de vrijheid en natuurlijk kun je en mag je dit niet vergelijken met de afschuwelije toestanden in andere landen op de wereld, maar het woordje vrijheid begint hier toch ook een beetje een nare bijsmaak te krijgen ,want als we zo doorgaan zijn het straks de grote multinationals die het voor het zeggen krijgen.we hebben steeds minder zelf de keus om te bepalen hoe we leven ,

  • Drowns, gevolgd worden op internet, betalingen, gegevens van banken en belastingen en vast nog veel meer wordt er van ons bijgehouden.
   Ik word daar dwars van. Ik betaal zoveel mogelijk contant.
   Ook de vrijheid van gezondheidszorg raken we kwijt door verbod op bepaalde homeopathische en fytotherapeutische middelen, btw op complementaire zorg zodat die een stuk duurder is dan reguliere.
   En daarbij is er altijd een hoop gedoe als iemand met kanker die geen chemo wil maar behandeld wordt in het complentaire circuit en dan overlijdt. Maar waarom horen we nu niks van de Vereniging tegen Kwakzalverij nu bekend is dat in 75% van de gevallen chemo niet werkt tegen kanker maar dat mensen wel de rest van hun leven last blijven houden van bijwerkingen zoals vermoeidheid en concentratiestoornissen. Hierover is meer te lezen (online) op http://www.refdag.nl

   Wordt een heel verhaal zo, maar ik ben het helemaal met je eens dat onze vrijheid niet meer zo vrij is.
   Het is steeds meer Big Food, Big Pharma en Big Poison en dan vergeet ik voor het gemak Brussel even...)

   VeggieMo

  • Best een eng idee. Zo schijnt de farmaceutische industrie ook hele grote belangen te hebben, en heeft de HPV vaccinatie blijkbaar echt 'in de markt gezet'. 'Push the ill, to sell the pill'. Financiële belangen zouden toch niet zo'n rol mogen spelen als het om gezondheid van mensen gaat?!

  • Er is nu ook een vaccin toegelaten in Europa voor DKTP+waterpokken+hepatitis, voor baby's van zes weken. Las ik op een Amerikaanse site. Bizar!

   Wat denk je van Mexicaanse griep?

   De homeopaat van mijn moeder kan nu zijn spullen (kruiden, planten) niet meer via de apotheek bestellen. Nog wel via internet, maar het wordt kapot gemaakt door regelgeving die er door ernstig gelobby van de farmaceutische industrie is gekomen. 30.000 euro boete ook, als je roept dat je met calendula wondjes kan genezen en je toevallig calendula verkoopt.

  • Dat is bizar, zoveel ziektes in een jong kind spuiten. Zelfs de natuur is niet zo gruwelijk.
   Er zijn ook plannen om jongens te laten vaccineren met HPV. De noodzaak van die vaccinatie is twijfelachtig. Bij vrouwen met baarmoederhalskanker komen wel specifieke virussen voor maar het is nog niet duidelijk of ze de oorzaak of het gevolg zijn van een lichaam met een verzwakt immuunsysteem.

   Het boek 'Wat artsen je niet vertellen' is ook heel leerzaam.
   Verder is het handig om nu boeken te kopen over kruidenkennis. Straks is de oudere generatie die er verstand van heeft overleden en dan is de kennis mogelijk weg.

   In mijn gezin heb ik slechte ervaringen met vaccinaties. Helaas ben ik wat te vroeg moeder geworden en kwam de kennis pas later.
   Ik ben wel aan het pionieren geweest met kennis over koemelkallergie. Dat werd destijds ook absoluut niet serieus genomen bij mijn oudste zoon (nu 24).

  • VeggieMo, heb jij goeie boeken die je kan aanraden? Heb veel op de e-reader over gewassen en kruiden maar gewoon boeken... de minimalist in mij moet maar effe zijn mond houden, ik ga een boekenplankje aanleggen met handige boeken voor na de zombie-apocalyps!

  • VeggieMo, over dat HPV vaccin voor jongens heb ik ook al eens gehoord. De redenering zou zijn dat jongens het doorgeven aan meisjes, en dat je het probleem dan bij de bron aanpakt.

   Wat zal de farmaceutische industrie smullen!!! En dan natuurlijk ook nog de meisjes blijven inenten. Wat een groeimarkt.

   Ik ga altijd braaf voor mijn uitstrijkje en vertel mijn dochters ook over het belang om dat te doen. En verder heb ik begrepen dat het HPV vaccin slechts tegen 1 virus beschermt dat baarmoederhals kanker veroorzaakt.

  • Er is een ander vaccin dat tegen meer soorten hpv zou beschermen maar in Nederland is er gekozen van de minder werkzame variant. Hoewel ik ook bij dat vaccin vraagtekens heb.
   Condooms promoten lijkt mij een betere manier om baarmoederhalskanker te voorkomen.

   Ik ga niet meer voor uitstrijkjes. Ook zal ik als ik 50 ben niet voor borstonderzoek gaan.
   Wist je dat er hierdoor veel meer vrouwen onterecht in het medische circuit komen dan dat er gered worden? Maar ondertussen hebben die vrouwen wel de schade van de stress plus de extra onderzoeken.
   Mocht ik kanker krijgen dan wil ik alleen maar geopereerd worden. Chemo of bestraling zal ik niet willen. Ik weet zeker dat ik het dan niet red vanwege mijn zwakke gezondheid. Dan maar liever de rest van mijn dagen nog zo mooi/prettig mogelijk doorbrengen met palliatieve therapie (pijnstillers enzo) en een behandeling bij een natuurarts.
   En zoals ik al schreef blijkt 75% van de chemo niet werkzaam te zijn bij de patiënten.

   VeggieMo

 8. Wat raar. Had het nog niet gehoord.
  Eerst moest je alle hobbydiertjes gaan labelen en nu dit weer, zo maken ze alle leuke spontane dingen kapot.
  Maar geldt het dan niet voor verkopen alleen? Je kunt toch altijd dingen ruilen of weggeven? Wie controleert dat idd, ga ik langs mijn vriendin met een stekkie en wat zaadjes in een tas (en oooohh!!! een doosje eieren), zou dat strafbaar zijn? Als ik er teveel van heb.

  • Bizar genoeg zou dat volgens mij inderdaad strafbaar worden. Als de wet er door komt tenminste.

   Dat van die hobbydiertjes wist ik niet. Wat is dat precies?

  • Dat is ook al een hele tijd geleden inmiddels. Wij hadden toen wat geiten voor de hobby, maar toen moesten die ook oormerken e.d. toen ging de aardigheid voor Farmer eraf.

 9. @ Valhalla,
  Ik kon niet meer in een draadje onder jouw reactie posten, dus hij staat wat verderop.
  Ik heb op internet het eea over de werking van oa kruidenthee bij elkaar gezocht en daar een worddocument van gemaakt. Als je die wilt hebben mail ik hem naar je.
  Als naslagwerk heb ik 'De groene apotheek' van Dr. Jörg Grünwald en Christof Janicke. Het is een standaardwerk dat ik nog niet gebruikt heb, maar wel wilde hebben als naslagwerk. Was een duur boek.

  'Oma's gezondheidstips' van Monique van der Mey met toegankelijke tips over diverse gezondheidsklachten en wat er tegen te doen. Voordelig te koop bij bol..com

  'Voeding als medicijn' van Rob Oppedijk. Vrij algemeen maar staan wel nuttige dingen in en tweedehands te koop voor 5 euro bij bol..com

  Een leuk boekje over kiemen, microgroente, groentescheuten en kiemgroente en hoe je dit doet: 'Kiemen en kiemgroente' van Peter Bauwens.

  En wat wellicht ook wat voor jou is, is 'Het transitie handboek' van Rob Hopkins.
  Mocht de boel economisch en olietechnisch helemaal in de soep lopen is dit een manier om met lokale gemeenschappen te gaan werken.
  In onze volgende woonplaats wil ik hiermee aan de gang gaan.

  Het boek over permacultuur 'Tuinen van Overvloed' van Fransje de Waal vind ik inspirerend en er zijn op steeds meer plaatsen tuinen met permacultuur. Wil ik me ook meer in gaan verdiepen.

  Een jaar of wat geleden heb ik de opleiding voor Bachbloesemtherapeut gedaan. Ook weer een manier om met ziekte en gezondheid om te gaan.
  Met het boek 'Bachbloesemtherapie' van Mechthild Scheffer kom je ook een heel eind. Misschien vind jij deze therapie wat zweverig. Hier hebben we er goede ervaringen mee. Jammer dat je zo'n eind bij me vandaan woont anders kon je er gewoon mee bij mij komen.

  Ik hoop dat je hier wat mee kunt, anders mail je me maar.

  Groetjes, VeggieMo (die hier vandaag wel aan het spammen is;-)

  • Wat goed VeggieMo! Veel tips en literatuur voor Valhalla. Wat is bloggen toch een fijne manier om elkaar te informeren en te helpen!

  • Graag gedaan en ook ik vind het super dat het tegenwoordig zoveel gemakkelijker is om informatie met elkaar te delen.

   Groetjes, VeggieMo

 10. Je geeft wel nuttige info Veggie mo. Ook ik ga eens op zoek naar deze boeken, in ieder geval in de bieb. De petitie had ik al ondertekend, maar voel wel de machteloosheid als het om deze dingen gaat. Bah!

 11. Is me dat even raar, want je mag wèl een aantal wietplanten (voor eigen gebruik) in je huis opkweken. En laat ik nu een paar zaadjes hebben gevonden in het zakje van mijn man (het wietzakje, niet die waar potentiële broertjes en zusjes inzitten :-) )
  Die ga ik dus lekker opkweken! En de zaadjes ervan geef ik weer door.
  Wat een nonsens-wet! Hebben ze niets beters te doen in Den Haag met deze crisis? Het klinkt als een zgn. 'Broodje Aap': het is ook immers niet te controleren!
  Trouwens, ik heb zo'n wietplant prr voor de lol, ik rook het spul niet op ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder