Goedkope airconditioning in 5 minuten

goedkope airconditioning

We slapen op zolder aan de kant van het huis waar de hele dag de zon op brandt. Het is dus net een oven op onze slaapkamer. Een ventilator brengt enige verlichting, maar veel helpt het niet. Toen hoorde ik een tip over goedkope airconditioning.

Goedkope airconditioning zelf maken!

Dit is de tip die ik hoorde:

Als je een paar bevroren flessen water voor de ventilator zet, werkt dat als een soort airconditioning.’

Afgelopen nacht heb ik dat geprobeerd, en ik had het idee dat het wel wat hielp. Het briesje van de ventilator was een stuk frisser. De foto is deze ochtend genomen, en zoals je ziet waren de flessen toen weer helemaal ontdooid. Straks gaan ze weer de diepvries in!

Ik vraag me af of ik ze ook in bed zou kunnen leggen. Als een soort koude kruik?

Goedkope aircondition 1.2

Heb je iets meer budget, en wil je meer dan een ventilator met bevroren flessen water? Dan zou je een ventilator met koelelementen kunnen overwegen. Onderstaande kost maar 35 euro en hij heeft niet zo’n slang die je naar buiten moet hangen, waardoor alle warmte via het raam weer binnenkomt:

goedkope airconditioning

Ventilator met koelelement: 3,5 sterren

Achtentwintig mensen gaven deze ventilator met koelelementen een review en het gemiddeld is 3,5 sterren. Het maximum is 5. Dat is dus best redelijk goed. Zeker vergeleken met de ventilator met spaflessen, ook al is ook dat beter dan niets!

Verder zijn alle tips voor verkoeling van harte welkom!

Update 2023

Deze post schreef ik in 2013, en het is nog steeds een goede tip. Maar helaas hielp het onvoldoende op onze zolderslaapkamer.

Tegen de hitte daar helpt alleen een airco.

Leestip

Vaste airco in huis

Wat is jouw afkoeling/verkoelings tip?

Similar Posts

16 Comments

 1. Wijzelf slapen ook op zolder maar heb er geen last van. Wel raampjes open. Maar ik zou die flesjes niet in je bed liggen, want er komt altijd vocht vanaf (condens zeg maar) en dan heb je een nat gedeelte in je bed. Ik had nog nooit van deze tip gehoord, dus wie weet brengen wij het ook eens een keer in de praktijk.

 2. ik heb met dit weer altijd een natte handdoek om me heen gewikkeld, het enige wat helpt. Ik heb geen flessen of ijsklontjes o.i.d. die ik in kan vriezen zodat ik m’n eigen airco kan maken helaas. :(

 3. Ik heb die tip ook geprobeerd, maar had niet het idee dat het echt hielp. hier slapen we maar met de ramen open. En even lekker met lauw water douchen vlak voor we naar bed gaan helpt vaak ook wel een klein beetje

 4. Ik kreeg jaren geleden de tip om een bak koud water evt. met ijsblokjes voor de ventilator te zetten. Dat hielp wel kan ik me herinneren.

  Mijn oude kater van toen 17 jaar had enorm veel last van de warmte dus het uitgeprobeerd. Hij zat in de corridor en daar was het echt koud, terwijl het in de rest van het huis warm was. Maar het zal van de grote van de kamer afhangen hoeveel je er van zal merken denk ik.

 5. Heb je al iets van zonwering voor je raam? Een wit laken zou nog kunnen helpen anders.

  In warmere landen maken ze een dakdoovoer op het hoge punt, deze pijp maken ze bovenaan zwart. Doordat de bovenkant van de pijp warmer word gaat de pijp lucht uit het huis trekken. In de kamer komt dan een onderdruk, als je ervoor zorgt dat er dan uit een kouder deel van het huis lucht wordt gehaald hoef je geen airco te hebben.

  Maar dit is wellicht te veel werk voor wat verkoeling :)

  Succes met de hittte in ieder geval!

 6. Ikzelf heb er niet zo’n last van, de warmte, soms een ventilator aan, maar anderen hier soms wel en ik deel dan altijd natte theedoeken uit die je op je blote benen en in je nek/op je hoofd kunt leggen, je kunt ook beide doen, de oververhitte lieden hier vinden dat wel afdoende helpen.

 7. Ik heb ‘s nachts een nat washandje op een bord liggen en als ik het te warm heb haal ik dat washandje even over mijn gezicht. Verder hebben we het raam en het gordijn open. We hebben een hor in dat raam.

  VeggieMo

 8. Ik zorg elke dag dat mijn koelelementen bevroren zijn en coldpacks van Kruidvat, deze stop ik een uur van te voren in mijn bed, zodat het lekker koel is.
  Als ik in bed ga,leg ik alles aan het voeteneinde, ook de flessen heb ik voor de ventilator. De ventilator moet je als de zon weg is, richting raam zetten, dan gaat de warme lucht het raam uit. Verder kun je ijsklontjes in een diepvrieszakje hangen en aan de ventilator hangen zodat er koele lucht je kamer in komt. Succes allemaal met deze niet Nederlandse hitte

 9. s’Morgens voor de zon komt alles open zetten en de koude lucht binnen halen. Niet wachten tot de zon opkomt maar voor die tijd alles weer sluiten ook de overgordijnen. Zo kan je het s’avonds laat ook doen maar dan zijn horren voor vliegen een must anders houden die je uit de slaap.

  1. Ik heb een vliegengordijn van de Xenos voor ons zolderraam bevestigd. Dus vliegen en muggen zijn geen punt. De hele nacht staat het raam wijd open. Ondanks de koude lucht die ik binnenhaal, is het er toch binnen no time weer een oven.

 10. Ik slaap ook op zolder en heb ook maar aan 1 kant een raam in mijn slaapkamer
  ik heb overdag alles dicht en donker en snachts zet ik het raam op een kier en de deur naar de overloop open
  op de overloop zit (aan dezelfde kant) een steekraampje en zo krijg ik toch een beetje beweging in de lucht.

  Als je boven nergens een steekraampje hebt kun je toch voor enige doorstroming zorgen door elders in huis iets open te zetten.

  Vorig jaar sliep ik op de begane grond en kon snachts niets wijd open zetten.
  Ik had toen alle deuren en ramen beneden op de beveiligde kierstanden staan.
  Zelfs de voordeur stond open op de dievenhaak.
  Maar dat gaf nauwelijks lucht.

  Vroeger woonde ik op de bovenste verdieping van een flat met bijna plat dak.
  Daar was het snachts nog tegen de 40 graden en soms zelfs nog meer.
  Alle warmte bleef onder het dak hangen.
  Vergeleken daarmee is mijn huidige huis koel.

 11. Ik heb gewoon een mobiele airco aangeschaft.
  Deze houd overdag de kamer goed op temperatuur terwijl de zonnepanelen hun werk doen. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.