Wasbaar vloerkleed: Ruggable vloerkleed update 2024

wasbaar vloerkleedOp zoek naar een wasbaar vloerkleed? Oftewel een vloerkleed dat écht in de was kan?! Ik ben al vier jaar dolblij met mijn Ruggable wasbare vloerkleed, maar helaas wordt dit niet meer in Nederland verkocht. Een alternatief voor een wasbaar vloerkleed van Ruggable is een wasbaar vloerkeed van Teppana.

Teppana verkoopt hetzelfde type wasbaar vloerkleed als Ruggable: een vloerkleed dat uit twee delen bestaat.

 • Een deel met een soort klittenband.
 • Het mooie deel dat het vloerkleed is en dat in de was kan.

Eindelijk een wasbaar vloerkleed gevonden!

Ik zocht jarenlang naar een wasbaar vloerkleed, maar kon ze niet vinden. Of het waren van die hele dunne vloerkleden waarop je heel makkelijk uitglijdt. Dus toen ik Ruggable vloerkleden voor het eerst tegenkwam op een Amerikaanse website was ik meteen enthousiast: eindelijk een kleed dat je in de wasmachine kunt doen. Maar helaas werden ze niet buiten de VS geleverd.

Tot ik afgelopen week deze wasbare vloerkleden bij bol.com tegenkwam. Hoewel ze niet zo goedkoop zijn als mijn huidige vloerkleden, die ik kocht voor zo'n 4 euro per stuk op rommelmarkten, besloot ik het gewoon te doen. Want ik wilde al heel lang een stevig, wat groter vloerkleed dat in de was kon. En soms moet je jezelf gewoon iets gunnen. En zo werd ik dus de gelukkig eigenaar van een wasbaar vloerkleed.

Hieronder mijn ervaringen met het wasbare vloerkleed van Ruggable.

Ruggable wasbaar vloerkleed: wat is het?

Voor iedereen die het niet weet: een Ruggable vloerkleed is een wasbaar vloerkleed dat uit twee delen bestaat. Het onderste deel is antislip en het bovenste deel kun je eraf halen om te wassen. Dit maakt dit kleed enorm geschikt voor huishouden met kinderen, huisdieren en/of mensen met een allergie.

Ruggable wasbaar vloerkleed kopen

Ik bestelde mijn wasbare vloerkleed op de donderdag na Kerstmis. Vervolgens kreeg ik keurig bericht dat het vloerkleed de volgende maandag bezorgd zou worden. Maar ik kreeg het de volgende dag al! Een leuke meevaller dus. Het bestelproces verliep dus vlot.

Levering Ruggable vloerkleed

Het wasbare vloerkleed wordt geleverd in een rol, gehuld in blauw plastic. Dit kun je met een schaar makkelijk losknippen. Vervolgens kom je bij het vloerkleed dat ook weer in een laagje plastic zit. Als je het kleed uitrolt kom je de onderste laag tegen.

ruggable vloerkleed

Ruggable wasbaar vloerkleed: omschrijving

Het vloerkleed bestaat dus uit twee delen. Het onderste deel voelt een beetje klittenbandachtig aan de bovenkant. Aan de onderkant is het rubberachtig, en echt antislip.

Ruggable onderkleed

Het wasbare vloerkleed zelf is van een stevige maar tegelijk soepele kwaliteit. Ik heb eerst het onderste kleed op de grond gelegd, en vervolgens het bovenste vloerkleed erover heen gelegd. Het handigst is om dit met iemand anders te doen. Het is supermakkelijk en het resultaat is prachtig: een vloerkleed dat keurig op de plek blijft liggen en makkelijk in de was kan.

Het Ruggable was vloerkleed: in de wasmachine!

En ja hoor, het kleed lag amper 4 dagen of ik zag een verdachte donkere plek op het kleed. Trixie is normaliter keurig zindelijk, maar misschien door het geknal buiten vanwege Oudejaarsdag dat ze een ongelukje had. Hoe dan ook, het was een mooie aanleiding om het vloerkleed te wassen. Dat deed ik op 30 graden en met een kort wasprogramma van 45 minuten. Mijn grootste zorg was dat het zou krimpen. Maar het kwam perfect weer uit de was! Dus het kleed heeft de wasproef glansrijk doorstaan. Ook al kwam die een stuk vroeger dan ik van plan was....

Wasbaar vloerkleed: conclusie

Ik vond het best een spannende aankoop, want dit vloerkleed kost toch maar liefst 200,- Maar ik ben er heel tevreden over. Het beantwoordt helemaal aan mijn verwachtingen en ziet er mooi uit. Bovendien is het echt heel erg antislip. Je hoeft niet bang te zijn dat je uitglijdt met dit vloerkleed. Ik kan het dus van harte aanraden.

Wasbaar vloerkleed kopen

Ik kocht mijn wasbare vloerkleed via bol.com voor 199,95. Het model dat ik koos heet Noor Ruby. De maat die ik koos is 150 * 210 cm. Dit vloerkleed is ook in een grotere maat, en natuurlijk ook in kleinere maten en andere modellen verkrijgbaar.

Update november 2023: Ruggable niet meer op bol.com....

Helaas zijn deze vloerkleden nu niet meer te koop via bol.com. Als je er al eentje kunt vinden daar, dan staat er vervolgens bij dat hij niet meer verkrijgbaar is. Hetzelfde geldt voor amazon.nl. Echt superjammer, want ze zijn echt geweldig.

Ik heb ook nog gekeken of ik ze dan kan bestellen via hun .com adres maar zij bezorgen alleen in de VS en Canada. Ik heb ze een mailtje gestuurd met de vraag hoe en waar ik hun vloerkleed kan bestellen vanuit Nederland. Ik kreeg deze reactie:

'Hello Nicole!

Thank you so much on your kind words about our rugs, that is always so great to hear 🌞​ !

Currently we are operating in UK, US and Germany but are busy looking to expand into other parts of Europe as well. We are hopeful that we can provide in Netherlands soon and to keep up with the latest news, be sure to join our email list!'

Dus toen heb ik even gekeken bij amazon.de en daar kon je in 2021 Ruggable vloerkleden kopen, maar inmiddels niet meer...

wasbaar vloerkleed

Teppana tapijt is nu het beste alternatief?

Op dit moment zijn ruggable vloerkleden niet meer verkrijgbaar via bol.com en überhaupt slecht te vinden in Nederland. Maar in Duitsland verkopen ze soortgelijke wasbare vloerkleden, alleen dan onder de naam Teppana.

Het principe van Teppana is hetzelfde. Het wasbare vloerkleed bestaat uit twee delen: het kleed, en een soort klittebandachtig onderkleed. Leuk voordeel van Teppana is dat je daar ook losse kleden kunt kopen als je het onderkleed al hebt. #ik.

Je vindt Teppana op, hoe kan het ook anders, teppana.nl.

Mijn ervaring met een Teppana tapijt

Mijn ervaring met Teppana is niet zo positief. Ik bestelde in februari 2023 een vloerkleed bij hen, en eind april had ik het nog niet. Inmiddels heb ik mijn bestelling daarom geannuleerd. Ik kreeg wel keurig mijn geld terug gelukkig. Het komt misschien ook door mijn ervaring met Ruggable dat ik dacht dat ik het vloerkleed snel in huis zou hebben.

Een ander nadeel aan een Teppana tapijt vind ik dat de onderliggende mat  kleiner of groter is dan die van Ruggable. Met andere woorden: je kunt niet de ondermat van je Ruggable tapijt gebruiken voor een Teppana tapijt!

Teppana wasbaar vloerkleed maten

 • 80x250 cm (Loper)
 • 90x160cm
 • 140x200cm
 • 170x240cm
 • 200x300cm
 • 200cm rond

Naast Teppana is er nu ook volero.nl. Zij verkopen ook wasbare vloerkleden zeggen ze. Maar dat is niet zo'n systeem dat uit twee lagen bestaat.

Wasbaar vloerkleed: een heel andere oplossing

Aan het eind van de winter van 2012 kocht ik bij de kringloop twee kleden, die ik mooi vond voor een winterse en warme sfeer. Maar omdat de lente al aanklopte had ik ze eerst maar eens in de kast opgeborgen. Nu het sinds vrijdag 21 september officieel herfst is, rook ik mijn kans! Afgelopen weekend heb ik mijn woonkamer in herfststijl gebracht.

Ik weet niet of het nou vloerkleden zijn, of hele dikke tafelkleden, maar ik vind ze mooi als wasbaar vloerkleed. En het fijnste vind ik dat ik ze in de wasmachine kan doen. Ik vind kleden op een gegeven moment altijd zo vies aanvoelen namelijk. En stofzuigen helpt dan onvoldoende voor mijn gevoel. Daarom geef ik de voorkeur aan vloerkleden die in de was kunnen.

Ze kostten me 7,50 per stuk, en ik vind het het heel gezellig staan. Hieronder een foto van mijn aanwinsten.

wasbaar vloerkleed

Wasbaar vloerkleed tips van Huisvlijt bezoekers

 • De tip van Janny de Roo ken ik ook en heb ik succesvol toegepast. Maar toevallig werd in de aflevering van Wartime Farm van gisteren (BBC) verteld dat zeepkruid heel geschikt is voor tere weefsels, zozeer zelfs dat antieke wandkleden en dergelijke daarmee worden gereinigd. Dus wie twijfelt hoe haar dierbare textiel moet worden schoongemaakt, heeft goede kans dat zeepkruid zonder gevaar kan worden toegepast. (Ineke)
 • Wij hebben altijd een kleed liggen, ik vind het te kaal zonder. 1x per jaar als het een paar dagen erg mooi/zonnig weer is hangen we het kleed buiten op, kloppen alle losse rommel eruit en spuiten hem dan schoon met de hogedrukreiniger. Werkt prima. Groetjes Yvonne
 • Na er even over nagedacht te hebben weet ik al waar ik het ronde dessokleed van herken,mijn moeder had zo n kleed op de eetkamertafel in de kamer. (hetzelfde motief dus)
  de naam Desso is een merknaam. Die kleden werden veel gebruikt in de jaren 70 trouwens die kleden waren best prijzig zo ongeveer 70 gulden (ook afhankelijk van de maat er waren ronde en vierkante kleden en ook nog langwerpige) groetjes, Ria.
 • Een groen vloerkleed hebben we onder de salontafel liggen. Hoogpolig en alles verdwijnt erin. eens per maand gaat het ding naar buiten en schudden we hem extra uit, want met de stofzuiger gaat niet alles mee. We hebben ‘m nog niet hoeven reinigen, maar eerder deed ik dat met een stoomreiniger. (Spaarmoeder)
 • Ik heb in de woonkamer een vloerkleed liggen en in mijn slaapkamer zelfs twee. Die in de woonkamer stofzuig ik zeker elke twee a drie dagen ivm twee konijnen en een kat in huis. De dieren komen niet in mijn slaapkamer. Ik loop nooit op schoenen in huis, scheelt een boel viezigheid. Het schijnt je vloerkleed op te frissen als je die een tijdje ondersteboven in de sneeuw laat liggen. Ik heb het nooit uitgeprobeerd, maar het schijnt te helpen. Mijn kleden kunnen trouwens niet in de was. (Immie)
 • Mijn ex-schoonmoeder maakte zulk soort kleden altijd schoon met azijn. Dan blijft de kleur mooi. Azijn is een natuurproduct en brengt geen schade aan de kleden. Echter wel even proberen in een hoekje. Daarna mooi opborstelen. (Vlijtig met zuinigheid)
 • Ik heb geen vloerkleed, wel gehad. Deze borstelde ik eens in de zoveel tijd met half water- half schoonmaakazijn. Daar fleurde het kleed altijd weer van op. Die rechtse vind ik erg mooi, kwa kleur en vorm. (In rustig vaarwater)
 • Ik heb ook een vloerkleed, ik heb er zelfs twee maar de ene staat in de kelder helemaal ingepakt na een vlooienplaag. Ik vind het heerlijk warm aan de voeten! (Mevrouw Williams)
 • Ik heb in de kamer ook een vloerkleed, vind het ook lekker voelen. Ik maak hem altijd schoon met de stofzuiger op superstand en dan de borstels uit. Je wilt niet weten wat je er dan uit kunt halen… (Lekker leven met minder)
 • Vloerkleden staan erg warm en het zijn mooie herfstkleuren idd…zelf heb ik er geen, mede wegens het wasdilemma in combi met kinders en huisdieren. (Silliesullie)

Zie ook: De was doen en De donkere was.

Vergelijkbare berichten

36 reacties

 1. Handig! Wel duur in vergelijking met je rommelmarktkleden, zoals je zelf al zegt. Je zou ook 50 keer een nieuw rommelmarktkleed kunnen kopen. Maar ja, dan moet je wel steeds het goede kleed voor de goede prijs vinden. Kan een leuke zoektocht zijn en een leuk effect: iedere keer net anders. Je moet er maar zin in hebben.
  Ik ben wel benieuwd hoe makkelijk dit kleed in je wasmachine paste, en wat jouw inschatting is over hoe het grotere formaat in een wasmachine past.
  Zou je trouwens een rommelmarktkleed niet ook gewoon in de wasmachine kunnen stoppen, of ben je dan bang dat de antisliplaag loslaat (en je wasmachine verpest)?

  1. Het valt niet mee om die rommelmarkt kleden te vinden is mijn ervaring. Vandaar ook dat ik dit een betere oplossing vind. De rommelmarktkleden kocht ik juist omdat ik ze in de wasmachine kond doen. Maar eigenlijk zijn het stiekem hele dikke tafelkleden... Deze ruggable is daarom veel fijner.

 2. Mooi kleed! Fijn dat het kleed van dit formaat in je wasmachine past. Wij hebben een wasmachine met een kleine trommel en een vloerkleed van 5.50 m. bij 3 meter. Zou een was aar vloerkleed van dat formaat in jouw wasmachine passen?
  Onze hond, 17 jaar geworden en inmiddels gestorven, rende altijd met een vaart naar ons vloerkleed (niet de huidige) om daarop te kotsen ???? Ze kotsen niet graag op een gladde vloer!

  1. Ik vind het lastig om te zeggen, maar ik vond het kleed verrassend soepel en dun voelen. Je zou het bijna kunnen zien als een soepele deken. Dus volgens mij moet hij in veel wasmachines goed kunnen. Ik heb er zelfs nog een boel andere was bij in geduwd toen ik het waste.

  1. Nee, ik heb het beslist niet in de droger gedaan. Ik was toch al bang voor krimp, en met de droger lijkt me dat risico enorm. Het wonderlijke is dat het kleed helemaal niet zo nat uit de wasmachine kan. Ik heb het gewoon een nacht over een stoel gehangen en daarna was het helemaal droog. Geen probleem dus.

 3. Wat een mooie! Leuke tip die ik ga onthouden. Voor de kinderkamer had ik inmiddels wasbare (en non-chemische!) vloerkleden gevonden, maar voor de woonkamer is dit ook ideaal met kids.

 4. Ik had altijd het beeld van die grote kleden dat ze erg lastig in elkaar te krijgen zijn. Oprollen wil wel, maar opgerold krijg je hem natuurlijk niet in de wasmachine......Dit kleed biedt daar dus de oplossing voor. Ideaal!

 5. Wij hebben geen vloerklede omdat ik allergisch ben maar dit lijkt een mooie oplossing. Benieuwd of ze nog andere designs hebben want deze past niet echt in ons interieur

 6. Echt een uitkomst dit! En de toekomst van kleden denk ik! Ik weet nog dat ik met mijn ouders de vloerkleden buiten stond te kloppen vroeger, wat een gedoe. Love this! xxx

 7. Ik dacht altijd dat dat soort vloerkleden altijd naar een stomerij zouden moeten maar dit is wel zo handig natuurlijk. Alleen het drogen lijkt me dan nog wel een onderneming...

 8. Nieuwsgierig! Als eerste vraag ik mij af hoe groot de inhoud van de wasmachine moet zijn (wij hebben 'maar' een 5 kg wasmachine) en als tweede ben ik benieuwd naar de samenstelling van het kleed. Is het synthetisch? Ik ga wel even bij Bol kijken. Wij hebben zelf twee hele mooie (wollen) berbers in de woonkamer, die je slecht zelf kan reinigen. En ja, we hebben een (klein) kind. Maar ik ben zo blij met het uiterlijk van de kleden.

 9. Wauw, een kleed dat je kunt wassen. Daar heb ik echt nog nooit van gehoord. Wel ideaal in het geval van knoeien en plassende hondjes hihi. Het kleed kan alleen niet zo heel groot zijn, om nog in de wasmachine te passen!

 10. Wow, dat is handig... ik gebruik gene tapijten, verhoogt de kans op ongelukken in huis en ik vind het inderdaad uiterst onhygiënisch... Het kleedt wel de woning wat warmer aan, dus nu ga ik toch ook eens kijken, want dit is echt wel goed! Bedankt voor dit artikel!

  1. Dat gevoel van 'viezig' had ik ook altijd. Vandaar dat ik eigenlijk dikke tafelkleden als vloerkleed gebruikte: die konden in de was. Maar dit vind ik een veel betere oplossing.

 11. Ik heb hier nog nooit van gehoord maar het lijkt me inderdaad ontzettend handig. Toch jammer dat je het kleed zo snel moest wassen maar gelukkig kwam het kleed er goed uit! Ik ga hier in de toekomst ook eens naar kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.