Huisdierhaar verwijderaar: van stofzuiger tot borstel

huisdierhaar verwijderaar

Soms is een huisdierhaar verwijderaar geen luxe.

Overal kattenharen!

‘Moet je kijken!’ zei mijn man op onheilspellende toon, en wees naar een diverse zwarte vlokken haar op de trap naar boven.

‘Soep verliest enorm veel haren!’

En inderdaad, de laatste tijd zie ik onder andere in de vensterbank zwarte haren liggen. En ook in mijn robotstofzuiger vind ik huisdierharen.

Het lijkt me ook geen wonder trouwens, want het is hartstikke heet. Gewoon wonder dat huisdieren dan wat vacht verliezen.

Screenshot 2023 06 21 at 14.51.33
Soep heeft het warm

Niettemin is al dat rondslingerende huisdierhaar niet ideaal, dus ik ben blij met onderstaand artikel van Mike! Dat gaat namelijk over stofzuigers die geschikt zijn als huisdierhaar verwijderaar!

Schoonmaken met huisdieren? Een goede robotstofzuiger of steelstofzuiger helpt je hierbij

Schoonmaken kan soms een uitdaging zijn. Vooral als je huisdieren hebt, zoals honden en katten. Haren die overal verspreid liggen, modderige pootafdrukken en allergenen die zich in elk hoekje en gaatje verstoppen, maken het schoonmaken nog lastiger.

Maar maak je geen zorgen, tegenwoordig zijn er steeds meer robotstofzuigers en steelstofzuigers met allerlei toeters en bellen die helpen in je gevecht tegen dierenharen en viezigheid.

Belangrijke eigenschappen van een huisdier-vriendelijke stofzuiger

Als je huisdieren hebt, zijn er een paar eigenschappen waar je op moet letten bij het kiezen van een robotstofzuiger of steelstofzuiger.

Zuigkracht en geschikte borstels

Huisdieren laten vaak veel haar achter. Dus het is belangrijk dat de stofzuiger krachtig genoeg is om al dat haar effectief op te zuigen en niet alleen te verplaatsen of vast te laten zitten in de borstels. Kies daarom dus ook voor een robot- of steelstofzuiger met borstels die speciaal ontworpen zijn om haren van je dierenvriend goed op te zuigen.

Stofbakcapaciteit en filters

Om allergenen en dierenharen effectief op te vangen, moet de stofzuiger een voldoende grote stofbak hebben. Daarnaast zijn filters belangrijk om de lucht schoon te houden. Zorg ervoor dat de stofzuiger beschikt over filters die geschikt zijn voor huisdieren zoals een Hepa 13-filter. Hieronder een voorbeeld van zo’n Hepa 13-filter. Ze verschillen qua vorm per stofzuiger….

hepa 13 filter

Navigatie technologieën

Huisdieren kunnen soms bang zijn voor bewegende objecten, dus een huisdiervriendelijke robotstofzuiger moet voorzien zijn van navigatie technologieën om meubels en obstakels te vermijden. Dit voorkomt ongelukken met huisdieren en minimaliseert stress.

Programmeermogelijkheden en planningsfuncties

Het is handig als je de robotstofzuiger kunt programmeren en een schoonmaakschema kunt instellen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de stofzuiger werkt wanneer je huisdier bijvoorbeeld in een andere kamer is of buiten speelt. Zo worden ze niet gestoord.

Geluidsniveau

Huisdieren zijn gevoelig voor geluid, dus kies een stofzuiger met een laag geluidsniveau om ze niet onnodig bang te maken.

Hoe je huisdier minder bang kunt maken voor een robotstofzuiger

Nu je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een huisdiervriendelijke stofzuiger, is het natuurlijk tijd om je huisdier eraan te laten wennen. Je kunt daarbij de volgende stappen ondernemen om de angst te minimaliseren.

Stapsgewijze introductie

Laat je huisdier wennen aan het uiterlijk van de stofzuiger door deze eerst in hun aanwezigheid te plaatsen zonder hem aan te zetten. Laat ze eraan snuffelen en onderzoek doen. Laat je huisdier ook wennen aan het geluid. Zet de stofzuiger aan op een afstand terwijl je huisdier in dezelfde ruimte is. Begin met een lager volume en verhoog dit geleidelijk. Beloon je huisdier met traktaties en lof wanneer ze rustig blijft en niet bang reageert.

huisdierhaar verwijderaar

Positieve bekrachtiging

Creëer positieve associaties met de stofzuiger door je huisdier te belonen wanneer ze in de buurt is terwijl de stofzuiger werkt. Geef ze iets lekkers en ga spelen in de buurt van de stofzuiger, zodat ze het als iets positiefs gaan ervaren.

Extra tips voor het gebruik van een robotstofzuiger met huisdieren

Hier zijn nog wat extra tips om het schoonmaken met huisdieren soepeler te laten verlopen

 • Leer je huisdier om zich terug te trekken naar een veilige plek wanneer de stofzuiger in werking is. Creëer bijvoorbeeld een speciale “veilige zone” waar je huisdier zich kan terugtrekken.
 • Controleer regelmatig de borstels en filters van de stofzuiger om verstoppingen door dierenharen te voorkomen en een optimale werking te garanderen.
 • Maak een schoonmaakschema dat rekening houdt met de aanwezigheid van huisdieren. Stel de stofzuiger in om te werken wanneer je huisdier buiten is of in een andere kamer verblijft.

Om je huis optimaal schoon te maken en te houden doe je er goed aan om rekening te houden met je huisdier(en). Door wat tijd te investeren en een stofzuiger aan te schaffen die goed past kunnen hopelijk jijzelf en je huisdier stressloos genieten van een schone omgeving zonder dat je huisdier bang hoeft te zijn.

Huisdierhaar verwijderaar nawoord

Dankjewel Mike! Het is fijn om te weten dat de juiste stofzuiger een goede huisdierhaar verwijderaar kan zijn. Ons hondje Trixie is inmiddels helemaal gewend aan mijn lichtroze robotstofzuiger.

Volgens mij ziet ze hem als een soort collega-huisdier.

Van Soep weet ik het eigenlijk, want die is meestal boven bij mijn jongste zoon, als ik de robotstofzuiger aan heb.

Huisdierhaar verwijderaar: Wat zegt de consumentenbond?

huisdierhaar verwijderaar

Ik was nog wel benieuwd wat volgens de Consumentenbond de beste huisdierhaar verwijderaar stofzuiger is. De beste huisdierhaar verwijderaar is volgens hen de Philips Performer Silent FC8785/09. Deze krijgt met een 7,3 het hoogste cijfer.

Volgens de review zuigt hij huisdierhaar ‘uitmuntend’ van tapijt!

Daarnaast maakt hij weinig geluid, dus huisdieren worden niet bang van het lawaai.

Huisdierhaar verwijderaar borstel voor katten

Er zijn ook allerlei speciale huisdierhaar verwijderaar borstels op de markt. Zoals de Purry Selfcleaning brush. Als ik onderstaand filmpje zie raak ik helemaal geïnspireerd om die borstel te kopen! Of, om met de kinderen te spreken:

‘Wil ik! Wil ik!’

Als het goed is, zou Soep het ook nog heerlijk vinden om ermee geborsteld te worden!

Leestip

Hoe ver ga je om een huisdier te redden?

Wat zijn jouw tips voor een goede huisdierhaar verwijderaar?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik wilde zeggen, daar heb ik met een aquarium geen last van. Maar de konijnen natuurlijk wel, maar die zitten eigenlijk altijd buiten.

  Love as Always
  Dimario

 2. ik keer iedere dag of ik gebruik de flipper, ik hou niet zo van stofzuigen
  Mijn vorige kat kreeg andere voeding en verloor veel meer haar als deze kat nu
  Een @->- voor U.

 3. Ik weet er alles van met twee katten… maar idd een goed filter doet wonderen, anders blaas je het fijnstof er aan de achterkant weer uit.

  1. Wij hebben een langharige chihuahua dus ik herken het. Maar gelukkig niet extreem veel haren in huis, alleen op haar plekjes en vaak op onze kleding

 4. Mijn hondje is geen vriendjes met de stofzuiger, toch stofzuig ik elke dag minimaal de woonkamer vanwege haren op de grond.

 5. Toen wij nog 2 honden hadden, hebben we weleens een robotstofzuiger gehad. Die kon het toen niet aan qua hoeveelheid. Maar ik kan mij voorstellen dat dat met katten anders is.

 6. Yes! Wij zijn fan van onze robotstofzuiger. Hier hebben we inderdaad onze pup ook aan laten wennen. Blijf het een fijn ding vinden!

 7. Bij die eerste foto moest ik gelijk denken aan een reclame van de Thayles van jaren gelden. Toen ging een kat op zo’n stofzuiger naar Parijs

 8. Ik heb een Samsung stofzuiger met speciale borstel voor dierenharen en werkt goed moet ik zeggen. Ik zou nog wel graag een robotstofzuiger willen, want met 5 katten in huis blijf je stofzuigen (& dweilen).

 9. Jaaaaa, wat een fijn blog! Wij hadden een robotstofzuiger (Lilly, onze kat, haatte ‘m maar wende er op een gegeven moment ook aan) maar die werkte ineens niet meer goed (goedkoop modelletje). Als we een nieuwe stofzuiger gaan kopen (we hebben nog een vrij logge, ik hoop snel dat ‘ie kapot gaat want ik wil een steel, hahaha) dan pak ik dit artikel er weer even bij. Heb ‘m gebookmarked, thank youuuu!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.