Je huis schoonhouden als je huisdieren hebt: 5 tips

je huis schoonhouden

Je huis schoonhouden als je huisdieren hebt, vraagt soms net wat extra inspanning.

Bijvoorbeeld omdat je hond met modderpoten het huis in rent, of omdat je kat aan het verharen is. En als je puppy's hebt zullen er vast wel eens ongelukjes in huis gebeuren.

Danny geeft 5 tips voor je huis schoon houden als je huisdieren hebt.

Met deze 5 tips hou jij je huis met huisdieren schoon

Voor veel mensen zijn huisdieren een echte toevoeging aan het gezin. Een kat die gezellig bij je op schoot zit, een hond waar je lekker mee kunt wandelen of een konijn waar je lekker mee kunt knuffelen is hartstikke leuk! Maar huisdieren zorgen over het algemeen ook voor meer rommel, geurtjes en viezigheid in huis en dat kan best vervelend zijn. Gelukkig kun je zelf hier ook wat aan doen. Lees hieronder een aantal handige tips.

1. Je huis schoonhouden met stofzuigen en dweilen

Screenshot 2023 09 05 at 09.08.49

De vloer van een huishouden met een hond heeft het vaak zwaar te verduren. Denk aan modderpoten, haren en andere viezigheid dat je viervoeter mee naar binnen neemt. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig de stofzuiger door je huis te trekken en vergeet ook zo nu en dan niet te dweilen. Koop een goede stofzuiger, kies de beste stofzuiger voor huisdieren uit. Kijk hiervoor op de website van de Consumentenbond om je hierin te verdiepen. Goede apparatuur maakt je huis schoonhouden eenvoudiger.

2. Hou rekening met de keuze van je vloer

Ben je van plan om een nieuwe vloer aan te schaffen of ga je verhuizen? Dan is het zeker handig om rekening te houden met je eventuele huisdieren. Een vloer met tapijt is voor de meeste huisdieren minder geschikt, het is namelijk niet goed schoon te houden. Een vloer zoals PVC kan bijvoorbeeld tegen een stootje en in het geval van een ongelukje is dit weer makkelijk schoon te krijgen. Met de juiste vloer is je huis schoonhouden veel makkelijker.

Screenshot 2023 09 05 at 09.07.00

3. Je huis schoonhouden: Was de accessoires van je dieren regelmatig

Ook is het belangrijk om accessoires en benodigdheden van je huisdieren zoals mandjes, kussens en speelgoed regelmatig schoon te maken en te wassen. Door dit regelmatig te doen zorg je dat vieze geurtjes geen kans krijgen. Gebruik ook bijvoorbeeld een stofzuiger zonder zak die je heel makkelijk na het zuigen van dierenhaar leeg kan gooien in de vuilniscontainer. Koop bijvoorbeeld de beste stofzuiger zonder zak.

4. Een goede opvoeding van je huisdier

Uiteraard is het ook van belang om je huisdier goed op te voeden. Een goede zindelijkheidstraining is bijvoorbeeld belangrijk om ongelukjes te voorkomen. Zorg ook voor een eigen plek voor je hond of kat door een fijne mand of kussen aan te schaffen. Zo voorkom je ook dat je huisdier bijvoorbeeld op je meubels gaat liggen. Een kussen doe je immers ook veel gemakkelijker in de wasmachine dan bijvoorbeeld je hele bankstel.

5. Je huis schoonhouden is je dier schoonhouden

Tot slot kan het natuurlijk ook bijdragen om je huisdier zelf goed schoon te houden. Regelmatig borstelen kan voorkomen dat je dier erg gaat verharen en ook het wassen kan vieze geurtjes tegengaan. Ook je huis zal zeker frisser gaan ruiken wanneer je huisdier minder stinkt, win-winsituatie!

Je huis schoonhouden als je huisdieren hebt nawoord

Wij hebben een hondje en een poes. Ik vind het wel meevallen hoeveel viezigheid ze met zich meebrengen. Wel valt me op dat de poes flink verhaart. Daarvoor is een goede stofzuiger inderdaad wel heel handig. Ook de kruimeldief pak ik er graag snel even bij.

Vettige vlekken op meubilair

Eén van de andere dingen die ik heb gemerkt is dat een hond best wel vettige vlekken op bankhoezen achterlaat. Je kunt op onze Ektorp bank en de Jennylund fauteuil in de keuken goed zien waar Trixie altijd ligt. Ik heb die vlekken er geprobeerd uit te krijgen met groene zeep, maar met zeer matig succes.

En ook in de was krijg ik die vlekken er niet goed uit. Dat komt denk ik ook omdat je Ektorp hoezen maar op 30 graden mag wassen.

Maar nou ja, dat hoort er ook wel een beetje bij als je huisdieren hebt vind ik.

Wat zijn jouw tips voor je huis schoonhouden als je huisdieren hebt?

Similar Posts

19 Comments

 1. Ik heb geen huisdieren, maar als ik er wel één zou hebben, zou ik zeker weten een 'eigen plek' voor het dier willen. In de hoop dat mijn meubels dan een beetje gespaard blijven.

 2. Oh ja een dier geeft gewoon meer vuil. Nu de hond er niet meer is,scheelt dat met o.a. stofzuigen. En hoe schoon je ook bent,er is altijd wat geur.

 3. Onze konijn heeft zachte haren. Geeft wel haren af. Dan moet ik ook schoon houden. Als je dieren hebt dan moet je bij houden. Vooral gaan borstelen.

 4. Regelmatig stofzuigen en ik ben een groot fan van de kruimeldief. Met 5 katten in huis zijn al die haren soms wel een uitdaging. En de kattenbak dagelijks schoonmaken. Ik doe elke dag kleine huishoudelijke klusjes en 1x per week de grote schoonmaak.

 5. Sok, onze logeerpoes is er weer.
  Een MaineCoon
  Ik zal weten dat ze er is.
  Wat een haren overal :)
  Heb ik er graag voor over.

 6. Sowieso elke dag stofzuigen,ook boven een must twee keer per week, aangezien de poes veel boven zit,ze is nu 16.kattenbakken gelijk verschonen als ze erop is geweest,een kat houdt niet van viezigheid,en onze kat is extreem kieskeurig.

 7. Gelukkig laminaat toen ik honden had, maar voor hen niet altijd handig met lopen.
  Ze schuurde zich vaak al schoon in de hal. Hans

  @ denk dat de datum niet goed was gekozen, scholen zijn weer begonnen en de warmte zal ook wel meegespeeld hebben bij het circus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.