Zedar R600 Robotstofzuiger review

Zedar R600 Robotstofzuiger

Robotstofzuigers zijn geweldige huishoudelijke hulpjes vind ik. Dus toen ik de kans kreeg om een Zedar R600 Robotstofzuiger te proberen was ik meteen enthousiast over deze huishoudrobot.

Want ik combineer een voorliefde voor robotstofzuigers met vrekkigheid, en heb daarom een relatief goedkope robotstofzuiger.

Ik was benieuwd wat een robotstofzuiger als de Zedar R600 Robotstofzuiger te bieden zou hebben!

Dat is er toch eentje uit het luxere segment.

Zedar R600 Robotstofzuiger

Wat heeft de Zedar R600 Robotstofzuiger te bieden? Het eerste dat me opviel is dat hij ook een dweilfunctie heeft! Dat vind ik een enorm pluspunt, want waarom niet stofzuigen én dweilen tegelijk?! Dat doet mijn goedkope robotstofzuiger ook.

Ik sla altijd het liefst zoveel mogelijk vliegen in één klap, en dat gaat zeker op voor het huishouden.

Stofzuigen en dweilen vind ik sowieso een gouden combinatie. Eerst het stof en de viezigheid weg, en dan met een dweil schoonmaken.

Wat kun je verder verwachten van deze robotstofzuiger?

 • Hij kan over drempels van 2 centimeter hoog
 • Hij praat! Dat doet mijn goedkope robotstofzuiger niet. Die gaat zwijgend aan het werk.
 • De Zedar R600 heeft een zogenoemde v-borstel. Dat betekent dat hij katten-en hondenharen goed opzuigt.
 • Er zit een speciaal Hepa filter bij, waardoor hij ook geschikt is voor mensen met een stofallergie.
 • Hij maakt systematisch schoon, oftewel met enige intelligentie.
 • Hij is 33 cm breed, en heel belangrijk om te weten: 9,6 cm hoog. Dat is belangrijk omdat dit beïnvloedt waar hij onder kan komen.
 • De Zedar R600 heeft een zuigkracht van 6500pa. Mijn goedkope robotstofzuiger heeft een zuigkracht van.... 1000pa. Dat is dus wel even andere koek!
 • Hij is geschikt voor alle soorten vloeren: zoals houten vloeren en laag en hoogpolig tapijt!

Een robotstofzuiger met intelligentie

De Zedar robotstofzuiger is een robot met intelligentie. Hij maakt gebruik van zogenoemde LIDAR navigatie. Dat wordt ook wel Light Detection and Ranging genoemd. Deze techniek wordt ook gebruikt in zelfrijdende auto’s om omgevingen te scannen en te navigeren.

Dankzij deze technologie is de Zedar R600 in staat om een gedetailleerde kaart van jouw woning te maken.

Hierbij zijn de kaarten op te delen in verschillende zones zodat je gemakkelijk kan instellen welk gedeelte de robotstofzuiger moet stofzuigen of dweilen. Vervolgens kun je met de speciale app aangeven in welke zone je wilt dat hij gaat stofzuigen en/of dweilen. Ook kun je 'virtuele barrières' instellen, plekken waar je niet wilt dat de robotstofzuiger komt.

Tot slot kun je ook nog instellen wannéér je wilt dat de robotstofzuiger gaat schoonmaken.

Je stelt de gewenste tijden via de app in, en je komt bij wijze van spreken altijd thuis in een schoon huis : )

Tot zover de theorie.

Hoe doet de Zedar R600 Robotstofzuiger het in de praktijk?

Hoe zit het met de dweilfunctie?

Ik was al blij dat hij überhaupt kan dweilen, maar je kunt zelfs kiezen uit 3 niveau's van reinigen:

 • Basis
 • Normaal
 • Diepe reiniging

Zedar R600 Robotstofzuiger review

Deze robotstofzuiger wordt geleverd in een stevige kartonnen doos, en bevat verschillende onderdelen:

Zedar R600 Robotstofzuiger review

Hieronder zie je het stofbakje waar ook een watertank in zit:

Zedar R600 Robotstofzuiger stofbakje

En hieronder zie je de onderkant:

onderkant robotstofzuiger

De dweil kun je er apart opzetten:

Zedar R600 Robotstofzuiger met dweilfunctie

Voordat de Zedar R600 voor je aan de slag kan, moet je hem eerst opladen. Ik heb hem op maandagavond op het laadstation gezet:

robotstofzuiger opladen

Op dinsdagochtend heb ik hem aan het werk gezet. Gewoon een kwestie van op de 'aan' knop drukken.

Zedar R600 robostofzuiger: bedienen met app of handmatig

Je kunt de Zedar R600 robotstofzuiger bedienen met een speciale app. Maar in eerste instantie wilde ik simpelweg dat hij mijn keukenvloer ging stofzuigen en dweilen. Gelukkig bleek dat prima mogelijk. De app is handig, maar als je die niet wilt gebruiken kan het ook prima zonder. Hieronder zie je hem aan het werk in mijn keuken:

Hij doet eerst de randjes

Nadat ik hem had aangezet stelde de Zedar R600 zichzelf eerst netjes voor! Daarna ging hij aan de slag. Daarbij viel het me op dat hij eerst de randen van de keuken opzocht, en van daaruit naar binnen werkte! Hieronder zie je hem in actie in mijn keuken:

Hieronder zie je de dweil nadat hij mijn keuken heeft gedaan:
67b78c53 21f9 4557 9811 a0c6e7d9a477

Zedar R600 versus mijn goedkope stofzuiger

Bij allebei maak  je de dweil met klittenband vast aan de onderkant van de stofzuiger. Maar de dweil van de Zedar R600 heeft ook nog twee handige lusjes, die voor extra houvast zorgen aan de stofzuiger. Hieronder zie je links het stofreservoir van mijn iLife robotstofzuiger en rechts het stofreservoir van de Zedar R600:

67254841 4375 4ade 88f1 3636282df639

In allebei kun je ook water doen als je gebruik wilt maken van de dweilfunctie.

Op onderstaande foto zie je het stofreservoir van mijn goedkope stofzuiger na het weekend:

0c16cf50 9b06 49d7 af9e 255df30f1d5d

En hier zie je het stofreservoir van de Zedar 600 robotstofzuiger op dinsdagmorgen:

53dff1f4 e1ff 4ecf bf31 57bba1a40723

De Zedar R600 komt een stuk intelligenter over dan mijn goedkope iLife robotstofzuiger. Volgens mijn jongste dochter beweegt hij veel doelgerichter door de keuken dan de goedkopere versie. Waar de goedkope robotstofzuiger meer van de trial and error is, 'kijkt' de Zedar R600 meer waar hij kan gaan.

Ook opvallend: op een gegeven moment zegt de Zedar R600 dat hij klaar is, en gaat dan naar het laadstation. Mijn iLife robotstofzuiger stopt pas als ik hem zelf uit zet.

 

Mijn conclusie over de Zedar R600 robotstofzuiger

De Zedar R600 robotstofzuiger is een goede kwaliteit robotstofzuiger die zowel zuigt als dweilt. Extra bonuspunten krijgt hij voor zuigkracht, het feit dat hij honden-en kattenharen goed verwijdert en het Hepa filter. Op basis van mijn ervaringen zou ik deze robotstofzuiger zeker aanraden.

En als je handig bent met de app, kun je ook nog zones en tijden instellen waarop je hem aan het werk wilt zetten.

Zedar R600 robotstofzuiger update na 6 maanden

Inmiddels heb ik deze robotstofzuiger 6 maanden, en weet je hoe hij bij ons thuis nu heet?

De luie stofzuiger.

Die naam heeft hij gekregen omdat hij steeds zegt dat hij klaar is en dan naar zijn laadstation wil. Maar hij is helemaal niet overal geweest! Daarom gebruik in de praktijk mijn iLife robotstofzuiger veel vaker. Die is dan weliswaar dom, zegt niks en maakt schoon zonder een plan, maar hij komt uiteindelijk wel overal.

De eerlijkheid biedt me te zeggen dat de Zedar robotstofzuiger eigenlijk ingesteld moet worden op een ruimte met de app. Maar dat vond ik zo'n gedoe. Ik vermoed dat als ik hem zou instellen hij beter zou schoonmaken.

Omdat ik geen gedoe wil, vind ik persoonlijk de iLife robotstofzuiger dus beter.

Zedar R600 robotstofzuiger kopen?

Deze robotstofzuiger is voor 299 euro te koop op bol.com. De reviews die je daar leest over deze stofzuiger zijn enthousiast. De enige 'uitdaging' is de app. Daarom ben ik dan ook erg blij dat je die niet persé nodig hebt. De app biedt een boel extra mogelijkheden, maar de robotstofzuiger maakt je huis ook prima schoon zonder de app.

Laat je daardoor dus niet afschrikken!

Zedar R600 losse dweilen kopen

Adri kwam met een hele goede vraag in de comments van deze post: ze vroeg waar je losse dweilen kunt kopen voor de Zedar R600. Eén dweil is inderdaad erg weinig. In ieder geval kun je op bol.com een zogenoemde onderhoudskit voor de Zedar R600 kopen:

Screenshot 2023 07 24 at 10.33.53

Dat is op zich fijn, en beter dan niks, maar dan heb je nog steeds maar 1 dweil erbij.

Nou zijn er ook diverse algemene losse robotstofzuiger dweilen te koop. Zoals deze:

losse dweil robotstofzuiger

Deze passen op een Xiaomi robotstofzuiger, maar aangezien je ze met klittenband vastmaakt, zouden ze misschien ook kunnen op de Zedar stofzuiger. Maar ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, dus ik weet het niet zeker.

Leestip

Wat is een goede robotstofzuiger?

Met de hand dweilen is makkelijker met de Greenspeed twistmop.

N.B. De Consumentenbond heeft robot stofzuigers getest, maar helaas zat de Zedar R600 robotstofzuiger niet in hun test.

Wat zijn jouw ervaringen met robotstofzuigers?

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Ik heb er al verschillende gehad, ook met dweilfunctie, dat was een drama. Het nadeel van de stofzuigers vind ik dat je eerst alles "robot proof"moet maken, d.w.z. losse dingen van de vloer rapen, bij ons zijn dat meestal speeltjes van kat en hond, er liggen soms elektr.snoeren over de vloer, daar kan hij in vast lopen, dan hebben we nog twee draaistoelen met zo'n driepoot als poot, daar loopt hij altijd in vast, je moet dus telkens weer dat ding gaan bevrijden. Dat vind ik echt een nadeel, eerlijk gezegd.

  1. Dat is waar Jeannette, ik ben ook eerst altijd even bezig om de vloer 'vrij' te maken zodat de robotstofzuiger aan het werk kan. Zo gaan elke ochtend de keukentafels op de tafel.

  1. Hoi Adri, ja net deze week! Ze gaven me een link naar het onderhoudspakket dat ik ook al had toegevoegd aan de blogpost. Maar in dat pakket zit maar 1 dweil. Dus nu heb ik ze weer terug gemaild met de vraag waar je losse dweilen kunt kopen voor een Zedar robotstofzuiger.

   Voor dit moment lijkt de enige oplossing dat onderhoudspakket, maar dat vind ik zelf niet ideaal.

   Als ik weer van ze hoor, kom ik er op terug.

  2. Dat heb ik gemist dan.
   Ja dat is niet handig steeds heel onderhouds pakket
   Ik hoor weer van je
   Dank je wel!

  3. Hoi Adri, inmiddels heb ik weer teruggehoord van Zedar. Helaas zijn de dweilen alleen te koop in een complete onderhoudsset!

   De beste optie lijkt mij om dan gewoon te kijken of andere dweilen ook goed passen, en die te kopen. Op onder andere bol.com zie ik diverse dweilen voor robotstofzuigers staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.