Donkere was versus lichte was + wat is donkere was? en 7 tips!

donkere was

Het valt me op dat ik ongeacht het seizoen altijd veel meer donkere was heb dan lichte was! Terwijl ik zou verwachten dat ik in de zomer meer lichte was zou hebben.

Donkere was > lichte was

Terwijl ik meerdere keren per week de donkere was moet wegwerken, komt de lichte was soms hoogstens twee keer aan de beurt. Gewoon omdat ik het wil opsparen tot de trommel echt vol zit. Dat leidt er dan soms toe dat ik klachten binnenkrijg over een tekort aan onderhemden. Want blijkbaar zijn onze belangrijkste lichte kledingstukken hemden. Zelf vind ik het ook hinderlijk, want ik heb een aantal witte hardloophemdjes die ik ga missen.

Witte broeken heb ik niet

Witte broeken heb ik niet, en witte shirts met mate. Ik kijk altijd met bewondering naar moeders en kinderen met lichtgekleurde broeken. Ik vraag me altijd af hoe die moeder die broeken zo mooi licht houdt. Zelf waag ik me er niet eens meer aan...

Wat is donkere was eigenlijk? Kleding met donkere kleuren!

Heel simpel gezegd is de donkere was de kleding en was die een donkere kleur heeft. Nou vraag je je misschien af: 'Maar wat zijn donkere kleuren dan?' Donkere kleuren zijn kleuren met een lage lichtintensiviteit.

Overzicht donkere was kleuren

Zwart is de bekendste donkere kleur, maar ook donkerblauw, diep paars, bordeauxrood, donkergroen etc. vallen er onder. Hieronder zie je een overzicht van donkere kleuren, oftewel donkere was, in een overzicht:

Wat is donkere was?

Donkere was wassen

Donkere was wassen is niet moeilijk. Je doet gewoon alle donkere kleding en was bij elkaar in de wasmachine. Kijk altijd goed op het waslabel van de vieze was. Houd je aan het wasvoorschrift met wassymbolen. Staat er 30 graden? Ga donkere kleding dan liever niet op 60 graden wassen. Dan heb je kans dat de kleuren lelijk worden, of je hele kledingstuk krimpt.

Het grootste gevaar bij donkere was wassen is dat je kleding vaag wordt. Je hebt bijvoorbeeld een mooie zwarte trui, en na een tijdje ziet hij er vaal en afgewassen uit.

Hoe houd je je donkere was mooi? Gebruik een bontwasmiddel of wasmiddel

  1. Trek je donkere kleding binnenstebuiten voordat je ze in de was doet. Zo bescherm je de kleur aan de buitenkant. Dit is ook meteen slim als er afbeeldingen opstaan die je mooi wilt houden.
  2. Gebruikt een goed wasmiddel dat geschikt is voor donkere was. Hiervoor koop je een zogenoemd bontwasmiddel. In bontwasmiddelen zitten kleurbeschermers.  Er zitten geen zuurstofbleekmiddelen en optische witmiddelen in. In 2020 testte de Consumentenbond Ariel Compact als Beste uit de test:Screenshot 2021 09 29 at 13.40.54
  3. Gebruik als het even kan een speciaal wasmiddel voor zwarte was. Hieronder zie je twee soorten wasmiddel voor zwarte was:

Donkere waswat is donkere was

Waarom moet je donkere was apart wassen van lichte was?

Waarom moet je donkere was apart wassen van lichte was, en andersom? Zou het niet veel milieuvriendelijker zijn om gewoon alle vieze was in één keer in de wasmachine te proppen? In mijn geval zou dat wel veel handiger zijn. Nu moet ik soms wel 2 weken wachten voordat ik genoeg lichte was heb, om de wasmachine goed te vullen. Maar helaas, er zijn echt goede redenen om je was te scheiden op kleur.

Als je donkere was tegelijkertijd met lichte was wast, dan kan je lichte was heel grauw worden. De donkere kleding geeft af op je lichte was, en alles krijgt een soort grauwsluier... Een witte bh wordt bijvoorbeeld een smoezelige witte bh.

Hoe moet dat met kledingstukken met donkere stukken en lichte onderdelen?!

Dat zul je altijd zien: heb je bijvoorbeeld een zwarte trui, met een leuk wit kraagje.... In welke categorie valt zo'n kledingstuk met zowel lichte als donkere kleuren? In zo'n geval kijk je naar het grootste deel van het kledingstuk: is dat licht of donker? In het geval van de zwarte trui met wit kraagje, valt de trui in de categorie donkere was.

Maar hoe voorkom je dat het witte kraagje, grijzig en smoezelig wordt?

Een veelgebruikte methode is een zogenoemd color catcher doekje bij de  was doen. Dat doekje vangt dan als het ware eventuele donker afval van de donkere kleding!

wat is donkere was

De was doen

Nu draait de wasmachine alweer met een donkere was er in. Bij voorkeur pak ik de wasmachine 's avonds voor ik ga slapen vast in, dan hoef ik 's ochtends alleen nog maar waspoeder toe te voegen en op de aan knop te drukken. En dan voel ik me alweer helemaal (zelf)voldaan. Ik benijd onze oma's niet die op de hand moesten wassen! Er gaat niets boven op een knopje drukken, en het geluid van een machine die voor je aan het werk gaat.

Op woensdag verschoon ik ook altijd de bedden, dus na de donkere was, moeten de dekbedhoezen gedaan worden. Het is hier warempel zonnig voor de verandering, dus hopelijk kan ik de boel buiten drogen vandaag.

Voorbeelden van donkere was en lichte was

Voorbeeld lichte was:

girl white flower color clean wash 719721 pxhere.com

Voorbeeld donkere was:

washing things clean background rope laundry 1583879 pxhere.com

De was doen met Marja Middeldorp: 6 tips van een schoonmaakgoeroe

In onderstaand filmpje vertelt Marja Middeldorp hoe zij de was doet.

 1. Begin met was sorteren.
 2. Marja gebruikt het liefst waspoeder en niet gel. Waspoeder kun je makkelijker doseren vindt ze. Waspoeder lost bovendien beter op bij lage temperaturen
 3. Vul trommel niet meer dan tweederde van de trommel! Dus niet volproppen.
 4. Zwarte was apart wassen. Doe daar geen rood bij!
 5. Doe azijn bij donkere was. Dan blijft de kleur mooi egaal. Of gebruik wasmiddel speciaal voor de zwarte was.
 6. Marja doet Biotex groen in emmertje water, en doet daar spullen in met erg vieze vlekken. Zoals wijnvlekken of vet. Een sopje van Biotex groen helpt ook tegen wondjes net als Badedas.
 7. Lees zorgvuldig het waslabel.

Leestips

Heb jij ook meer donkere dan witte was?

Deze post werd voor het eerst gepubliceerd in 2013 maar is helemaal geupdate en verbeterd!

Similar Posts

62 Comments

 1. Ja, natuurlijk. Het werkgoed is ook donker, dat hou ik wel apart van het gewone donkere goed, zoals shirtjes van de meiden e.d.
  Als je echt het witte goed weer nodig hebt, kun je misschien toch iets eerder wassen dan pas als de trommel vol zit? Mijn machine past het programma aan de hoeveelheid aan, als er minder in zit, is het eerder klaar.
  En witte broeken.... ieuw. Hier heeft één dochter er één, maar goed, die draagt ze dan op haar werk in de apotheek.
  Voor de jongens overweeg ik het niet eens, al staat het best stoer, moet ik zeggen.

 2. Hier ook geen witte broeken. Ik heb een witte rok en die draag ik alleen bij bijzondere gelegenheden want ik ben nogal een knoeier.
  Hier ook veel meer donkere was dan lichte was. De mannen hier dragen vooral donkere kleding. Ik draag wat meer afwisselende kleuren, al draag ik geen witte shirts want ik ben al wit genoeg van mezelf. Ik draag liever heldere kleuren of natuurtinten.
  Manlief draagt vaak witte overhemden voor zijn werk. Keukenhanddoeken, aanrechtdoekjes en theedoeken zijn hier licht van kleur en die was ik samen met de witte overhemden. Lichte kleuren drogen sneller heb ik het idee.
  Ook de handdoeken voor het douchen zijn meest licht van kleur. Die was ik op 30 graden op het snelle programma samen met nachtgoed en lichte kleding dat niet heel erg vuil is maar wel opgefrist moet worden.
  Hier ligt het beddengoed twee weken op bed. Gaat ook prima.

 3. Ik heb eigenlijk alleen witte was als er toevallig eens een wit hoeslaken gebruikt is maar ik gebruik meestal blauw/zwart dus ik heb zo goed als geen witte was. Ik heb misschien 2 witte truitjes en sinds kort een wit jurkje en witte broek, maar that's it.
  Handdoeken zijn ook alle kleuren behalve wit. Soms heb ik bijna de neiging meer witte spullen te kopen om maar een volle machine te hebben, haha.

 4. Net zoveel lichte wassen te draaien als donkere, maar zo nu en dan een echte witte was. Zoals vandaag; het beddengoed. Dat is allemaal wit en twee keer in de week verwissel ik de slopen. Nu gaat het maar om één tweepersoonsbed, maar toch heb je dan een trommel vol echte witte was. En om die goed wit en schoon te houden, draai ik die nog ouderwets op 90 graden...
  Ik wens je een heerlijke woensdag, hier schijnt ook de zon,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Hihi! Hier net de donkere was buiten gehangen en de beddenwas zit in de machine! Hier ook meer donker dan licht, maar ik deel het iets anders in: licht, donker, en ertussenin.
  En de handdoeken en onderbroeken gaan hier samen met de badmat en de klittenbanddweil wekelijks in de kookwas. En zodra het kan hang ik alles buiten, ik probeer de droger zo min mogelijk te gebruiken!

  Het is trouwens, beetje off topic, heel eenvoudig om zelf heel goedkoop wasmiddel te maken. Wij geven per jaar ongeveer 8 euro uit aan wasmiddel en het is nog heel milieuvriendelijk ook! De was wordt schoon en zacht. Het maken is minder werk dan het maken van een pan soep en dan heb je vijf liter. Ik heb het recept eens opgeschreven op mijn blog (ik mag geen url plaatsen maar als je in april kijkt heet het "natuur ende pecunia besparen") maar ff googlen levert het ook wel op. Wie weet is het wel iets voor je! (ik heb dus geen aandelen he, haha, maar ben wel enthousiast erover :))

  1. Nee, lukt op geen enkele wijze. DUs dan maar zo: (zie dat mijn andere replies onderaan zijn gekomen)

   haa tee tee pee dubbele punt forward slash forward slash saya-may.blogspot.nl/2013/04/zelf-maken-wasmiddel punt haa tee em el

  2. Het is inderdaad ontzettend goedkoop. Ik word er zo blij van als je met gemak iets maakt dat dan heel veel geld bespaart en ook nog veel beter is voor het milieu!

   (Ik probeer de onderste comments te verwijderen maar dat lukt nu ook niet meer! Boehoe! ;)

 6. Hier ook meer donker dan licht. Ik gooi vaak wat hemdjes van de kinderen bij de onderlakens in, die ook wit zijn.. En ik heb voor de kinderen ook wat donkerder hemdjes gekocht ;)

 7. In de zomer heb ik meest witte was en in de winter meer donkere was. Nu in de zomer moet ik echt sparen en zoeken naar genoeg donkere was om de trommel mee te kunnen vullen. En in de zomer verschoon ik mijn bed wekelijks en in de winter meestal elke twee weken.

 8. Hmjah hier ook meer, wat ik gekleurde was noem, dan wat ik lichte was noem.(tjah k ben een beetje een chaotisch wezen).
  Vind het namelijk niet altijd echt donker, maar meer gekleurd, en niet wit, maar licht, wat ik bij elkaar gooi in mijn wasmachine.
  Maar ik ehm gebruik de (bad)handoeken altijd als een soort ehm jokers,om naar behoeven in te zetten, die geven iig niet meer af en gaan dan dus eens met donker gekleurde, dan eens in de lichtgekleurde was :-) om de trommel goed gevuld te laten draaien dus.

 9. Het is maar net hoe je de witte was wast, als je er teveel waspoeder in doet wordt het erg grauw en welk programma scheelt ook. Buiten hangen maakt de was ook witter. Ik vul te trommel ook echt vol zodat er nog net een hand bovenop kan maar het komt er altijd super schoon weer uit.
  Zelf zou ik nooit alle dekbed hoezen tegelijk er af halen maar wat wisselen. Wat een karwei wordt het dan. De ene week 2 en de andere week de rest b.v Zelf gebruik ik nog lakens en heb altijd een laken onder het dekbed.

  1. Hier ook altijd veel meer bonte was. Dat de was mooier blijft door een dopje azijn,wist ik helemaal niet . Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet een hele goede huisvrouw ben hoor,maar deze ga ik wel proberen.

 10. mijn dochter en ik dragen beide gewoonlijk meestal donkere kleding dus voor 99 % donkere was ,de 1% lichte was is opgebouwd uit de paar lichte kleding stukken van mijn dochter die samen nog niet eens een volle wastrommel opleveren.

 11. ik heb een rode was, een donkere was, een lichtbonte was en af en toe een kookwas.
  Echt helemaal wit heb ik nooit.
  dus ik gooi er vanalles bij wat ook op hoge temperatuur kan.
  soms gooi ik ook wel wat zwart bij rood om de was vol te krijgen.
  Ik heb een kleine machine, maar om in je eentje een was van elke kleur vol te krijgen moet je veel kleren hebben.
  Heb ooit weleens geprobeerd mijn kleding te beperken tot een bepaald kleurengamma, maar ooooooooh wat was ik dat na één zomer beu.

 12. Ik heb 2 x een grote witte was, 1 x een grote donkere was, een fijne rode/roze was, een fijne zwarte/donkerblauwe was en een fijne lichte bovenkleding was.
  Bedden goed was ik 2 wassen per week, 1 van manlief en ik en 1 van m'n kinderen.
  En soms nog weleens een klein wasje tussendoor, zoals jassen oid.
  De dekbedden was ik per seizoen, ik heb nu net alle winterdekbeden weer schoon voor straks in de herfst en in de herfst was ik de zomerdekbedden weer voor evt bij het herfstdekbed als het van de winter erg koud word.

  1. Kan jouw winterdekbed gewoon in de wasmachine? Ik wil die van mij ook graag wassen, maar hij past er niet in! Ik heb zo'n systeem van een zomer- en winterdekbed die je met drukknoopjes aan elkaar maakt. Maar zelfs dan nog, past de winterhelft niet in mijn wasmachine...

 13. Je hoeft echt niet jaloers te zijn op moeders met kinderen in witte kleding hoor.... Volgens mij valt dat hetzij onder het kopje werkzoekerij, hetzij onder kindertjes die constant te horen krijgen dat ze zich niet vies mogen maken (of zijn hier moeders die gewoon hele slimme truukjes hebben daarvoor?).

  Verder hier ook meer donkere dan witte was. Met pijn en moeite 1 witte was per maand en dan was ik meestal de molton maar gelijk mee om de machine vol te maken. Overigens zijn onze hemden en sokken uit praktische overwegingen (was!) gewoon zwart... ;-)

  1. Ik zag in mijn vorige woonplaats ook altijd van die witgeklede kindjes in de speeltuin achter mijn huis.
   Hele dure kindjes met hele dure witte kleertjes.
   Iemand vertelde me dat die dure witte kleertjes ergens mee bewerkt zijn waardoor ze dus niet vies worden.

 14. Van mij mag witte kleding gewoon vies worden hoor!
  Ik heb de laatste jaren geen lits-jumeaux dekbedden meer, maar 2 grote 1 persoons dekbedden voor iedereen extra lang en extra breed, het was even wennen maar ideaal, we willen niet anders meer!
  Ik heb trouwens wel een 7 kg wasmachine.

 15. Ik draag zomers juist heel veel witte en gebroken witte kleren. Witte kleren kun je wat heter wassen dan gekleurde omdat ze niet vaal worden! Ik doe altijd soda bij het (zefgemaakte) wasmiddel als ik de witte was draai. De rest van het jaar draag ik meestal zwart, blauw en grijs en manlief ook. Bovendien blauwe handdoeken en donker beddengoed dus meestal alleen donkere was .

 16. Ik heb het nog zo'n 10 keer geprobeerd. Echt ontzettend ergerlijk. Zelfs met spaties of extra woorden ertussen blijft hij zeggen "you have too many urls Go back and remove some.

  Het is inderdaad ontzettend goedkoop. Ik word er zo blij van als je met gemak iets maakt dat dan heel veel geld bespaart en ook nog veel beter is voor het milieu!

  saya-may.blogspot.nl/2013/04/zelf-maken-wasmiddel

 17. Goed. Er moet dus haa tee tee pee met een dubbele punt en twee streepjes voor en punt haa tee em el na!

  Sjonge, wat een systeem!

  1. Goh, dan heb je een andere ervaring dan ik. Mijn was is nog nooit zo schoon geweest. Misschien helpt het dat ik regelmatig een kookwas draai.

  2. Onder je posts hier staat je laatst geplaatste post op je eigen blog (als je die hebt) Ik klik gewoon daarop en dan kom je dus op jouw blog, en dan even naar april? scheeld gedoe :-)ga ook even kijken naar je wasmiddel, ben benieuwd!

 18. wij hadden bij het vorige huis een grote zandbak tussen de huizen ,die door veel kindjes uit de buurt gebruikt werd, daar waren ook 2 kindjes bij die regelmatig iets wits aan hadden bijvoorbeeld majootjes, die kinderen speelden gewoon mee met de andere kindjes,maar waar mijn dochter al na 5 minuten in de zandbak er al uit zag of ze een week lang niet in bad geweest was en ook die hele week dezelfde kleertjes aan had ,zagen die kindjes eruit alsof ze alleen van een afstandje toegekeken hadden, het is me tot op de dag van vandaag, alhoewel het al bijna 20 jaar geleden is ,nog steeds een raadsel hoe dat kan.

 19. Elke woensdag? O_0
  Die witte broeken, ik sta altijd versteld van de mensen die ze ''durven'' dragen. In speciale witwasmiddelen zitten trouwens lichtreflecterende deeltjes, die je kleding wit doen lijken. Dus die stralend witte broek is ook gewoon grauwgrijs. Eigenlijk. Stiekem. :)

 20. Meer donker en gekleurd dan wit, maar ik doe wit, gekleurd, jeans, zwart, wol en fijne was wel allemaal apart. Alleen bij de wollen truien of de overhemden/bh's is de trommel niet helemaal vol, maar dat kan ook niet met die wasprogramma's en wasmiddel verminder ik dan wel. Ik heb gekleurde handdoeken, maar ook witte handdoeken en al naar gelang of er bont of wit aankomt manipuleer ik de handdoeken stapel en heb ik toch weer eerder een trommel vol.

 21. Soms best moeilijk is het wit of bont...
  Ik heb ook nog de fijne was en sokken was ik ook apart.

  Ik stop de wasmachine niet tot de nok toe vol.
  Er moet iets ruimte tussen zitten voor water en zeep.

  Als het kan doe ik een korter programma.

 22. Ik ben een man.. dus was is was. Daarom mag ik waarschijnlijk alleen mijn eigen kleding wassen.

  Love As always
  dimario

 23. Mijn grootste probleem is altijd wat je zegt over zwarte trui met wit kraagje. Of dan heb je een gestreepte trui. Eh, ja, waar moet die dan bij? Ik doe altijd maar wat dan. Bij mij gaat er vrij veel bij de donkere was, maar truien met echt een fijn kleurtje was ik weer apart in een gekleurde was.

 24. Hier hebben we ook minder witte was. Daardoor worden de sneakersokken van de kids minder gewassen. Dus hebben we twee keer zo veel witte sokken in huis.

 25. Ha Nicole,

  voor mij hangt het wel af van het seizoen: zomers draag ik veel lichtere kleuren.
  En verder heb ik weinig zwart. Ik houd van kleutjes!
  gelukkig weet ik ook hoe ik wassen moet.
  Maar jouw tips zijn altijd welkom...

  groetjes van Marlou

 26. Ik ben er ook niet zo goed in om witte was echt wit te houden. Met de handdoeken heb ik het maar opgegeven, alles door elkaar en that's it. In de zomer heb ik redelijk veel wit, wat ik altijd apart houd, maar in de wintermaanden eigenlijk niet, dus hoef ik ook geen was op te sparen. ;) Die tip van dat Colour Catcher doekje ga ik in ieder geval onthouden.

 27. Ik steek ‘s avonds altijd een wasje in met timer en dan is het ‘s ochtends al klaar als ik opsta, dan lijkt het of ik al iets gedaan heb en brengt zoveel voldoening 🤩

 28. Ik gebruik ook azijn in mijn was in plaats van wasverzachter. Dat werkt erg goed. Niet alleen voor de zwarte en witte was trouwens. Interessante tips!

 29. Hier ook weinig witte was. Ik heb zelf vier soorten was; wit (60 graden), lichtbont (30 graden), donker (30 graden) en donker (60 graden). Vooral lichtbont moet ik echt sparen.

 30. Wij hebben ook veel meer donkere dan lichten was, waardoor we inderdaad soms een tekort aan hemdjes en shirts hebben, maar goed, inmiddels hebben we wat meer daarvan gekocht zodat we in ieder geval dat probleem zo goed als wat hebben opgelost.

 31. de was ...ja uhmmmm. ik stop het in de wasmachine en ik haal het er weer uit. Soms verkleurt er wat, meestal niet....

 32. Handige tips weer! Ik mix donkere en lichte was wel eens. Maar dat is dan mijn werkkleding. Met mijn vrije tijdskleding doe ik dat niet

 33. Ik doe rood juist wel altijd bij zwart want rood geeft vaak af. Dus ik heb bonte was, witte was en heel veel donkere was. En soms ook nog een geheel groene was, met veel klittenband. Daar mag sowieso niks anders bij.

 34. Wij hebben hier veel meer donkere kleding dan lichte. Het lichte is dan meestal onderhemdjes van mijn zoontje of vriend

 35. Ja, ik heb inderdaad meer donkere was. Wat wel een beetje lullig is bij ons, is dat één zoon vooral lichte kleuren heeft en de rest donker dus donker wordt vaker gewassen en hij moet altijd langer op zijn kleding wachten :)

 36. Yup. Ik heb ook meer donkere was. En lof voor de Colour Catcher-doekjes! Vind jij trouwens ook dat donkere was altijd meer 'ruikt'? Op de een of andere manier is het muffer of ruikt het intenser dan andere kleuren. En inderdaad gedoe met wit. We hebben te weinig witte was (ook al heb ik speciaal wasmiddel en ook weer handig doekjes) dus moet ik het langgggg opsparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.