Donkere was versus lichte was + wat is donkere was? en 7 tips!
Last updated on October 7th, 2021 at 04:04 pm
- Donkere was > lichte was
- Witte broeken heb ik niet
- Wat is donkere was eigenlijk? Kleding met donkere kleuren!
- Overzicht donkere was kleuren
- Donkere was wassen
- Hoe houd je je donkere was mooi? Gebruik een bontwasmiddel of wasmiddel
- Waarom moet je donkere was apart wassen van lichte was?
- Hoe moet dat met kledingstukken met donkere stukken en lichte onderdelen?!
- Maar hoe voorkom je dat het witte kraagje, grijzig en smoezelig wordt?
- De was doen
- Voorbeelden van donkere was en lichte was
- De was doen met Marja Middeldorp: 6 tips van een schoonmaakgoeroe
- Leestips
Het valt me op dat ik ongeacht het seizoen altijd veel meer donkere was heb dan lichte was! Terwijl ik zou verwachten dat ik in de zomer meer lichte was zou hebben.
Donkere was > lichte was
Terwijl ik meerdere keren per week de donkere was moet wegwerken, komt de lichte was soms hoogstens twee keer aan de beurt. Gewoon omdat ik het wil opsparen tot de trommel echt vol zit. Dat leidt er dan soms toe dat ik klachten binnenkrijg over een tekort aan onderhemden. Want blijkbaar zijn onze belangrijkste lichte kledingstukken hemden. Zelf vind ik het ook hinderlijk, want ik heb een aantal witte hardloophemdjes die ik ga missen.
Witte broeken heb ik niet
Witte broeken heb ik niet, en witte shirts met mate. Ik kijk altijd met bewondering naar moeders en kinderen met lichtgekleurde broeken. Ik vraag me altijd af hoe die moeder die broeken zo mooi licht houdt. Zelf waag ik me er niet eens meer aan…
Wat is donkere was eigenlijk? Kleding met donkere kleuren!
Heel simpel gezegd is de donkere was de kleding en was die een donkere kleur heeft. Nou vraag je je misschien af: ‘Maar wat zijn donkere kleuren dan?’ Donkere kleuren zijn kleuren met een lage lichtintensiviteit.
Overzicht donkere was kleuren
Zwart is de bekendste donkere kleur, maar ook donkerblauw, diep paars, bordeauxrood, donkergroen etc. vallen er onder. Hieronder zie je een overzicht van donkere kleuren, oftewel donkere was, in een overzicht:
Donkere was wassen
Donkere was wassen is niet moeilijk. Je doet gewoon alle donkere kleding en was bij elkaar in de wasmachine. Kijk altijd goed op het waslabel van de vieze was. Houd je aan het wasvoorschrift met wassymbolen. Staat er 30 graden? Ga donkere kleding dan liever niet op 60 graden wassen. Dan heb je kans dat de kleuren lelijk worden, of je hele kledingstuk krimpt.
Het grootste gevaar bij donkere was wassen is dat je kleding vaag wordt. Je hebt bijvoorbeeld een mooie zwarte trui, en na een tijdje ziet hij er vaal en afgewassen uit.
Hoe houd je je donkere was mooi? Gebruik een bontwasmiddel of wasmiddel
-
- Trek je donkere kleding binnenstebuiten voordat je ze in de was doet. Zo bescherm je de kleur aan de buitenkant. Dit is ook meteen slim als er afbeeldingen opstaan die je mooi wilt houden.
- Gebruikt een goed wasmiddel dat geschikt is voor donkere was. Hiervoor koop je een zogenoemd bontwasmiddel. In bontwasmiddelen zitten kleurbeschermers. Er zitten geen zuurstofbleekmiddelen en optische witmiddelen in. In 2020 testte de Consumentenbond Ariel Compact als Beste uit de test:
- Gebruik als het even kan een speciaal wasmiddel voor zwarte was. Hieronder zie je twee soorten wasmiddel voor zwarte was:
Waarom moet je donkere was apart wassen van lichte was?
Waarom moet je donkere was apart wassen van lichte was, en andersom? Zou het niet veel milieuvriendelijker zijn om gewoon alle vieze was in één keer in de wasmachine te proppen? In mijn geval zou dat wel veel handiger zijn. Nu moet ik soms wel 2 weken wachten voordat ik genoeg lichte was heb, om de wasmachine goed te vullen. Maar helaas, er zijn echt goede redenen om je was te scheiden op kleur.
Als je donkere was tegelijkertijd met lichte was wast, dan kan je lichte was heel grauw worden. De donkere kleding geeft af op je lichte was, en alles krijgt een soort grauwsluier… Een witte bh wordt bijvoorbeeld een smoezelige witte bh.
Hoe moet dat met kledingstukken met donkere stukken en lichte onderdelen?!
Dat zul je altijd zien: heb je bijvoorbeeld een zwarte trui, met een leuk wit kraagje…. In welke categorie valt zo’n kledingstuk met zowel lichte als donkere kleuren? In zo’n geval kijk je naar het grootste deel van het kledingstuk: is dat licht of donker? In het geval van de zwarte trui met wit kraagje, valt de trui in de categorie donkere was.
Maar hoe voorkom je dat het witte kraagje, grijzig en smoezelig wordt?
Een veelgebruikte methode is een zogenoemd color catcher doekje bij de was doen. Dat doekje vangt dan als het ware eventuele donker afval van de donkere kleding!
De was doen
Nu draait de wasmachine alweer met een donkere was er in. Bij voorkeur pak ik de wasmachine ‘s avonds voor ik ga slapen vast in, dan hoef ik ‘s ochtends alleen nog maar waspoeder toe te voegen en op de aan knop te drukken. En dan voel ik me alweer helemaal (zelf)voldaan. Ik benijd onze oma’s niet die op de hand moesten wassen! Er gaat niets boven op een knopje drukken, en het geluid van een machine die voor je aan het werk gaat.
Op woensdag verschoon ik ook altijd de bedden, dus na de donkere was, moeten de dekbedhoezen gedaan worden. Het is hier warempel zonnig voor de verandering, dus hopelijk kan ik de boel buiten drogen vandaag.
Voorbeelden van donkere was en lichte was
Voorbeeld lichte was:
Voorbeeld donkere was:
De was doen met Marja Middeldorp: 6 tips van een schoonmaakgoeroe
In onderstaand filmpje vertelt Marja Middeldorp hoe zij de was doet.
- Begin met was sorteren.
- Marja gebruikt het liefst waspoeder en niet gel. Waspoeder kun je makkelijker doseren vindt ze. Waspoeder lost bovendien beter op bij lage temperaturen
- Vul trommel niet meer dan tweederde van de trommel! Dus niet volproppen.
- Zwarte was apart wassen. Doe daar geen rood bij!
- Doe azijn bij donkere was. Dan blijft de kleur mooi egaal. Of gebruik wasmiddel speciaal voor de zwarte was.
- Marja doet Biotex groen in emmertje water, en doet daar spullen in met erg vieze vlekken. Zoals wijnvlekken of vet. Een sopje van Biotex groen helpt ook tegen wondjes net als Badedas.
- Lees zorgvuldig het waslabel.
Leestips
Heb jij ook meer donkere dan witte was?
Deze post werd voor het eerst gepubliceerd in 2013 maar is helemaal geupdate en verbeterd!
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hier ook weinig witte was. Ik heb zelf vier soorten was; wit (60 graden), lichtbont (30 graden), donker (30 graden) en donker (60 graden). Vooral lichtbont moet ik echt sparen.
Dat herken ik Nicky!
Oei, die onderste tips. In mijn wasmachine kunnen maximaal vijf broeken en dan zit het apparaat stampvol. Ik prop het helemaal vol. Niet verstandig, nee.
Wij hebben ook veel meer donkere dan lichten was, waardoor we inderdaad soms een tekort aan hemdjes en shirts hebben, maar goed, inmiddels hebben we wat meer daarvan gekocht zodat we in ieder geval dat probleem zo goed als wat hebben opgelost.
de was …ja uhmmmm. ik stop het in de wasmachine en ik haal het er weer uit. Soms verkleurt er wat, meestal niet….
Handige tips weer! Ik mix donkere en lichte was wel eens. Maar dat is dan mijn werkkleding. Met mijn vrije tijdskleding doe ik dat niet
Ik doe rood juist wel altijd bij zwart want rood geeft vaak af. Dus ik heb bonte was, witte was en heel veel donkere was. En soms ook nog een geheel groene was, met veel klittenband. Daar mag sowieso niks anders bij.
Een geheel groene was… Dat is intrigerend Micheline. Draag je zoveel groen?
Wij hebben hier veel meer donkere kleding dan lichte. Het lichte is dan meestal onderhemdjes van mijn zoontje of vriend
Ja, ik heb inderdaad meer donkere was. Wat wel een beetje lullig is bij ons, is dat één zoon vooral lichte kleuren heeft en de rest donker dus donker wordt vaker gewassen en hij moet altijd langer op zijn kleding wachten :)
Dat is wel een beetje sneu voor je zoon inderdaad.
Yup. Ik heb ook meer donkere was. En lof voor de Colour Catcher-doekjes! Vind jij trouwens ook dat donkere was altijd meer ‘ruikt’? Op de een of andere manier is het muffer of ruikt het intenser dan andere kleuren. En inderdaad gedoe met wit. We hebben te weinig witte was (ook al heb ik speciaal wasmiddel en ook weer handig doekjes) dus moet ik het langgggg opsparen.
Dat is een interessante observatie Rory, dat donkere was meer ruikt dan lichte. Ik ga er op letten. Het was me op zich dus nog niet opgevallen.
Ik heb ook voornamelijk donkere kleding de witte was blijft hier meestal wat langer liggen want een was aanzetten voor 2 shirtjes vind ik ook zonde.