Draag jij een onderhemd?

onderhemdDraag jij een onderhemd?

Ik draag nooit hemden. Ook niet in de winter.

Als concessie aan winterkou draag ik een iets strakker t-shirtje met een vestje. Maar een onderhemd? Ik moet er niet aan denken! Ik krijg het bij de gedachte aan nog een laag kleding al benauwd.

Draag jij geen onderhemd? Ik wel!

Maar nou had ik het laatst met mijn tante Marietje over hemden, en ze was erg verbaasd dat ik nooit een hemd draag. Zij draagt altijd een hemd, en vindt dat zelfs een behoud voor haar kleding.

Dat zette me aan het denken. Want ik kan me er wel wat bij voorstellen dat een hemd onder je kleding transpiratievocht en dergelijke opvangt, waardoor je kleding minder te lijden heeft.

Ik besloot het eens uit te zoeken, en het resultaat is deze post : )

Hemden: andere benamingen

Als je googlet op ‘hemd’ dan kom je al snel bij overhemden terecht. Als het gaat om het type hemd waar ik het hier over heb dan is een beter woord onderhemd. Andere woorden voor een onderhemd zijn topje, singlet en tank top. Voor de rest van deze post zal ik dus netjes de term onderhemd gebruiken!

Op Wikipedia vind je onderstaande foto bij de uitleg van een ‘onderhemd’:

onderhemd

Waarom onderhemd: De functie van een onderhemd

Een onderhemd onder je kleding heeft diverse functies.

 • Een onderhemd houdt je warmer in de winter.
 • Een onderhemd houdt je koeler in de zomer.
 • Een onderhemd werkt als een schild voor je ‘gewone’ kleding. Transpiratie, huidvetten, schilfers worden opgevangen door een onderhemd. Precies wat mijn tante Marietje dus ook al zei.
 • Een onderhemd kan je slanker laten lijken. Zeker als je een speciaal corrigerend onderhemd draagt.
 • Als je shirt of overhemd een beetje doorzichtig is, voorkomt een onderhemd inkijk.
 • Als je kleding draagt met voelbare naden, dan beschermt een onderhemd je huid. Waardoor een ruwe stof toch comfortabel zit.

Onderhemden: soorten en maten

Er is echt voor elk wat wils als het gaat om onderhemden. Ze zijn er in diverse kleuren, met motieven of effen, met spaghetti bandjes of juist met brede schouderbanden. En ze zijn er ook nog in verschillende lengtes.

Dit onderhemd van de Hema heeft veel praatjes. Het beweert zelfs vet te verbranden als je het draagt:

hemd
15,- bij de Hema

Dit onderhemd van de Hema is figuurcorrigerend:

hemd
5,95 bij Zeeman

Ook even een pretentieloos onderhemd:

hemd
2,99 bij Zeeman

Bij de Hünkemöller vind je helemaal geen onderhemden. Daar verkopen ze ‘tops’.  Zoals deze:

Screen Shot 2018 01 22 at 11.09.37
12,99 bij Hunkemoller

Bij C&A:

onderhemd
7,- bij C&A

Praktische informatie over onderhemden

Inmiddels heb ik dus geleerd dat als ik het over een hemd heb, een beter woord onderhemd is. Onderhemden vallen in de categorie ‘ondergoed’. Dus als je er eentje wilt kopen kun je daar kijken. Lukt het daar niet, dan kun je zoeken op lingerie.

Onderhemden hoeven niet duur te zijn. Bij de Zeeman, Wibra en Action heb je ze al voor een paar euro. Maar je hebt ze ook voor rond de 40 euro.

Samenvattend

Een onderhemd houd je warm in de winter, en beschermt bovendien je kleding. Daarnaast zijn er onderhemden die je figuur stroomlijnen waardoor je slanker lijkt.

N.B. Er is overigens 1 uitzondering voor mij als het gaat om onderhemden. Tijdens het hardlopen in de winter draag ik ze wel!

Hoewel ik nu zeker het nut van een onderhemd in zie, blijf ik toch liever zonder die extra laag lopen.

En nu over naar jullie!

Draag jij een onderhemd? En waarom wel of juist niet?

Similar Posts

72 Comments

 1. Ja, ik gebruik ook onderhemden. Al noem ik het zelf een top. Hier in Lanzarote is het wel nodig als “extra” laagje tegen het zweet. Als het te warm word kan ik mn tshirt uitdoen en in mn hemd/top verdergaan. Want er zijn nu zoveel leuke en mooie te koop. Dat het niet lijkt of je in je ondergoed loopt????

 2. Ik draag ze bijna altijd. De laatste keer kocht ik zachtgrijs gemeleerde hemden. Eigenlijk zijn het herenhemden. Dameshemden waren toen of te duur, of veel te kort voor mij. Ik vind het fijn zitten en idd in de zomer is het fijn als het wat zweet opvangt. Maar als het echt warm is, draag ik ze niet.

 3. Ik draag ze sinds een paar jaar in de winter omdat ik dan last heb van een koude rug ,ze zijn van 100pr katoen.

 4. In de zomer draag is ze niet. En september begint het weer indien nodig, Ik kan niet zo goed tegen blote huid, die wordt snel pijnlijk. Ook bij mijn benen heb ik snel een panty onder broek.

 5. Tijdens de wintermaanden draag ik altijd een thermisch onderhemdje van Damart. Er zijn meerdere warmtegraden in de onderhemdjes beschikbaar, basic of met kant afgewerkt, verschillende kleuren. Het zien er dus zeker geen “bommahemdjes” uit.
  Tijdens de warme maanden draag ik geen onderhemdje (onderlijveke wordt dat hier genoemd)

 6. In de winter draag ik altijd een katoenen hemd. Model zoals van de Zeeman.
  Daarover een tshirt met lange mouwen en meestal een niet te dik vest. Vroeger droeg ik nooit hemden, maar nu griezel ik bij het idee van een trui met niets eronder brrr.

 7. Ik draag merino onderhemden.Zeker vergeleken maat katoen vind ik die fijner, katoen houdt vocht vast(klam,nat) en merino voert vocht af.Zowel zomers als swinters zorgt dat voor meer comfort.Ja ze zijn duur, maar een goede investering in comfort.

 8. Ik draag regelmatig een top/hemd, ligt ook een beetje aan de rest van mijn kleding voor die dag. Onder een wat strakker shirt vind ik het niet fijn zitten maar dan is dat shirt eigenlijk het hemd want daar gaat altijd wel iets overheen.

 9. Jep en het is zo handig. Warme rug en buik maar ook vooral als je toch eens vertrekt en het word super warm. Hop t-shirt uit en je hebt nog een topje aan! Lekker gemakkelijk

 10. Ik maak schoon bij een zorginstelling en op een kantoren locatie, op beide plekken is het zo warm dat je er zomer en winter hetzelfde kunt dragen. Een hemd zou dus echt te warm zijn. Omdat ik op de fiets naar mijn werk ga draag ik in de winter wel iets met lange mouwen, maar niet te dikke truien en een vest dat ik op mijn werk uit kan trekken.

 11. Vroeger droeg ik ze nooit, nu bijna altijd…ik vind het prettig zitten ( behalve die corrigerende dan, dat was eens maar noooooit weer ) Inderdaad slurpen hemdjes ( zo noem ik ze ) best wel wat zweet en zo op…

 12. Momenteel draag ik ze wel! Handig met voeden enzo, hoef je niet elke keer te hannessen met die beha’s haha… Maar alleen als ik thuis ben.

 13. Jahoor ik draag ze wel. Maar dan vaak met een trui erover ofzo, dus geen tshirt erover.. Ik heb wat langere singlets die je ook in de zomer kan dragen met een leuk short of een 3/4 legging :) Ideaal vind ik ze!

 14. Ik draag in de winter wel vaak een overhemd omdat ik een thermo te warm vind en met alleen trui soms te koud dus dan is een singlet als onderhemd ideaal. vaak een witte of zwarte van de hm

 15. Ah, de onderhemden toen ik puberde waren vreselijk. Van die degelijke witte dingen waar ook van die borststukjes in zaten, die natuurlijk nooit op de juiste plek bleven.

  Tegenwoordig heb je de prachtigste modellen en kleuren, maar als je net als ik elk labeltje en naadje voelt, is een eenvoudige gladde toch het fijnst. Waarom een onderhemd zo lekker draagt? Omdat het op de huid blijft, waardoor je een extra isoleerlaagje hebt – perfect voor een koukleum als ik!

 16. Ik draag vrijwel altijd een hemdje.
  Ik vind ze van ten cate of mey het fijnst, wb draagcomfort en geen naden.
  Daarnaast draag ik bij kou vaak onder mijn bovenkleding een merino wollen shirtje met korte of lange mouwen. Wij noemen dat een wolletje, is comfortabel.
  In de zomer draag ik tijdens het wandelen ook dunne wollen merino hemdjes of een shirtje!

 17. Guilty as charged, van een top wel te verstaan… een hemd klinkt dan weer zo ouderwets ofzo. Of kinderlijk, ja dat is het: mijn kinderen dragen een hemd. Maar aangezien ik het altijd koud heb, draag ik super veel lagen waaronder dus ook een soort van hemdachtige top. :)

 18. Ik heb een lade vol, in allemaal verschillende kleurtje. Omdat ik vaak een shirt met V-hals draag, vind ik het wel mooi als daar dan een hemdje onder zit

 19. Ik draag ook bijna altijd een onderhemd. Alleen in hoogzomer periode niet als ik bijvoorbeeld naar het strand ga. De reden dat ik er eentje draag is vooral om inderdaad het zweet op te vangen als ik hard naar mijn werk fiets. Maar ook om doorschijnen te voorkomen en nu met de kou is het ook fijn :)

 20. Jup! Vooral ook om lekker diep in mijn broek te steken dat als ik buk, je geen rug of een stukje begin van de billen ziet, haha. Ook willen mijn shirtjes nog wel eens omhoog kruipen en dan hoef ik in ieder geval geen huid te laten zien.

 21. Ook Tshirts zijn oorspronkelijk onderhemden. Ik had een sportief beroep en droeg……draag immer leuke shirts zonder klassiek dameshemd.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.