Hoe houd je jezelf warm: 3 vuistregels!

hoe houd je jezelf warm

Hoe houd je jezelf warm als het buiten koud is?

In onderstaand gastartikel pleiten ze voor de lasagne methode.

Ik had er nog nooit van gehoord!

Hoe houd je jezelf warm als het buiten koud is?

Sommige mensen vervallen tijdens de donkere wintermaanden in een echte winterslaap – de dagen zijn korter, de temperaturen lager en de ovenschotels extra lekker. Heel wat redenen om vaker binnen te blijven. En toch zijn er nog veel meer redenen om dat juist niet te doen: je gezondheid, om er maar één te noemen. De frisse winterlucht is een – letterlijke- verademing voor je luchtwegen en de adrenaline rush die je krijgt van een fikse winterloop is ongeëvenaard.

Maar hoe geniet je ervan zonder te koukleumen en hoe houd je jezelf warm?

1. Doe de lasagne

Echt, haal de inspiratie voor je winter outfit bij het gezelligste Italiaanse gerecht en ga voor laagjes. Of je nu een stevige wandeling gaat doen of gewoon met de kinderen een potje voetbalt in de tuin – laagjes zijn the way to go. Hikers kennen het al langer: het drielagensysteem.

 • Een eerste laag draag je op je huid en geeft je basiswarmte: een thermisch truitje bijvoorbeeld.
 • Een tweede laag isoleert die warmte.
 • Een derde laag beschermt je tegen regen en wind.

Denk voor je buitensportende zonen bij die laatste laag bijvoorbeeld aan heerlijk warme jongensjassen gevuld met dons. Warm én droog: perfect voor onze grillige winters.

2. Beweeg je warm

Hoe aantrekkelijk dat haardvuur binnen ook is, je gaat beter ook eens voor warmte die je zelf opwekt. Ga sporten! Beweeg! Zo lang de wegen niet glad liggen, kan je met de juiste kleding perfect met de fiets naar het werk en met aangepaste sportkledij deert de kou je tijdens een rondje hardlopen al veel minder. Veel sportkleding voor heren komt in zowel zomer- als winteruitvoering. Zo heb je gevoerde sportbroeken en fleece looptruien die je genoeg warmte geven tot je jezelf warm gesport hebt.

3. Hoe houd je jezelf warm: Denk aan je uiteinden

Wist je dat je beter handschoenen kan aantrekken dan een warme trui? En beter een paar extra sokken dan een warmere broek? Vraag het maar aan mensen die dag in dag uit in de kou werken: zij zullen altijd een muts verkiezen boven een bodywarmer. Dat is omdat je koudegevoel vooral bepaald wordt door je uiterste ledematen: zorg dat je handen, voeten en hoofd zeker niet afkoelen, dan volgt de rest van je lichaam vanzelf.

Investeer dus in een extra goede muts, dan kan je dat thermisch ondergoed sparen voor je volgende skitrip. Laagjes, bewegen en warme voeten: met die drie tips in je achterhoofd trotseer je de kou zonder problemen. Ga dus de volgende keer gewoon mee met de kinderen naar buiten en versla ze allemaal in een heerlijk fris – maar warm ingeduffeld – sneeuwballengevecht.

Hoe houd je jezelf warm: Nawoord

Als hardloper heb ik best veel ervaring met mezelf in laagjes kleden. Ik vergelijk kleden met laagjes meestal met een ui, maar de vergelijking met lasagne is ook leuk. Zeker in winter zijn laagjes belangrijk. Hoewel ik in mijn gewone dagelijkse leven nooit een hemd draag, doe ik dat als hardloper wel. In de winter draag ik doorgaans:

 • Hema sportbh
 • Hemdje van speciaal materiaal dat vocht van mijn lichaam weg transporteert.
 • Trui met lange mouwen, ook weer van speciaal materiaal. Afhankelijk van hoe koud het buiten is, kies ik voor een dikkere trui of een ‘gewone’.
 • Over mijn trui draag ik een neongeel hesje. Ik draag in principe dus geen extra laag over mijn armen. De laagjes beslaan vooral mijn bovenlichaam. Dat neongele hesje heeft twee functies: het het houdt me warm en het maakt me goed zichtbaar.
 • Sokken
 • Harldloopschoenen
 • Haarband. Deze draag ik over mijn oren en voorhoofd. Een muts vind ik doorgaans te warm namelijk.

Als ik ons hondje Trixie moet uitlaten in de vrieskou draag ik mijn (lelijke) maar heerlijk warme zwarte jas die ik kocht bij Large. Die jas lijkt veel op een slaapzak, en mooi vind ik hem niet. Maar hij houdt me aangenaam warm.

N.B. Ik moet altijd aan Joey uit de serie Friends denken als het gaat om jezelf in laagjes kleden. In onderstaande scène sprak hij de legendarische woorden: ‘Could I bé wearing anymore clothes?’

Hoe houd je jezelf warm als het bínnen koud is?

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen de verwarming een stuk lager gezet. Dus hoe houd je jezelf warm als het bínnen koud is? Binnen kun je immers niet uitgebreid gaan sporten en bewegen om jezelf warm te krijgen.

Ook voor binnen geldt dat jezelf met laagjes aankleden helpt om warm te blijven. En ook binnen is het van belang om ieder geval te zorgen voor lekkere warme voeten. Investeer in een paar extra dikke sokken of pantoffels. Zelf draag ik thuis altijd mijn Uggs. Die houden mijn voeten heerlijk warm. Daarnaast kan een warmwaterzak en/of fleecedeken helpen om jezelf warm te houden. Combineer dit alles met een lekkere kop warme thee of warme chocolademelk.

Leestip: Elektrische haard warmte ervaring

Hoe houd jij jezelf warm?

Similar Posts

23 Comments

  1. Geweldige vinding de lasagne methode. Als enthousiast wintersportfanaat draag ik altijd laagjes. Zodat je je kleding altijd kan afstemmen op de weersomstandigheden.

 1. En ook aan kou kun je wennen. Net als aan warmte natuurlijk. Laagjes is natuurlijk altijd een goed idee.

  Love As always
  Dimario

 2. Buiten heb ik het warm zodra ik ga wandelen, dus dan doe ik niet aan laagjes, maar binnen wel. Een dik vest doet wonderen, net als warme voeten inderdaad.

 3. Hier staat de verwarming aan op 19 graden als we thuis zijn. Verder doe ik niets anders dan normaal. Mijn vrouw wel die doet een extra vest aan. Ik heb een prima intern kacheltje.

 4. Binnen is het 17 graden maar dat red ik prima behalve als ik stilzit. Met een beetje huishouden is het al gauw warm! Ik draag binnen een extra warm vest een speciale pantoffels.
  Op mijn werk is het nog steeds vreselijk warm, dus shirtje en een blouse.
  Fijne dag!

 5. Het buiten koud hebben is meestal van korte duur, je moet wennen van het warme binnen naar het koude buiten.
  Meerdere lagen kleding is zeker verstandig, zelfs in huis. Hans

 6. Ik heb nooit de verwarming aan op mijn slaapkamer. Als het heel koud is, leg ik een warmwaterkruik in mijn bed. Zo lekker! Dat kan natuurlijk ook onder een dekentje op de bank.

 7. Ik ben begonnen met het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse en maak ook gebruik van laagjes. Daarnaast speciale thermo kleding en zo’n hoofdband voor over m’n oren.

 8. De laagjesmethode ken ik. Ik heb nu ook een losse coll van fleece gekocht. Die zit om mijn nek en als ik naar buiten ga kan ik er een muts van maken. Hartstikke handig en lekker zacht

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.