Reacties

Leven als de Amish: ben ik te modern? — 14 reacties

 1. Ik geniet nog steeds van amish romans o .a van Beverley Lewis.
  Het verschil zit er ook in vanuit welke filosofie het boek geschreven wordt. En al is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de Amish; ik vind het hele positieve boeken. Ik hou van een simpel leven, vanuit het geloof, dicht bij de natuur en ambacht, hard werken maar wel met minder stress, duidelijke rolmodellen.

 2. Duidelijke rolmodellen, leuke lange jurken, alle mannen hebben baarden, o wat zijn die meubels mooi (wel allemaal hetzelfde), hou toch op. Dat is de buitenkant. Denk dat we gillend zouden weglopen.

 3. weet je wat tien keer zo erg is, de mormonen club van Jeff Warren. als je hebt over vrouwonvriendelijk moet je daar naar kijken.
  Warren Steed Jeffs (San Francisco, 3 december 1955) is een Amerikaanse sekteleider. Zijn sekte is een afsplitsing van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS-kerk) van wie de leden ook wel bekendstaan als mormonen.

  De 'Fundamentele Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen' (FLDS) scheidde zich af in 1889, toen de hoofdstroom van de mormonen zich neerlegde bij de eis van de Amerikaanse overheid dat de polygamie moest worden afgeschaft. De FLDS weigerde daarop de toenmalige profeet Wilford Woodruff nog langer te accepteren als hun leider. Jeffs volgde in 2002 zijn overleden vader Rulon Jeffs op als hoofd van de kerk. Door de leden van de kerk wordt de leider als een belichaming van God op aarde gezien.

  Leden van Jeffs' sekte leiden nog steeds een polygyn leven: een man leeft samen met meerdere vrouwen. Hierbij worden (gedwongen) huwelijken met minderjarigen niet geschuwd en worden vrouwen stelselmatig lichamelijk en geestelijk onderdrukt: vrouwen worden vooral als "broedmachines" beschouwd en dienen alleen om zo veel mogelijk kinderen op de wereld te zetten. Ook incest is niet ongebruikelijk. Polyandrie (een vrouw heeft meerdere mannen) komt binnen de sekte niet voor. Jonge jongens worden regelmatig uit de sekte gezet, officieel wegens afwijking van de leefregels, maar in feite om de competitie op de huwelijksmarkt te verkleinen. Jeffs kan als sekteleider vrouwen, kinderen en huizen aan een andere man toewijzen bij wijze van straf. Ook kinderarbeid (vanwege de omstandigheden zou zelfs de term slavernij op z'n plaats zijn) komt binnen de sekte veelvuldig voor.

  Jeffs stond in de top-10 van meest gezochte personen van de FBI. Hij werd op 28 augustus 2006 gearresteerd nadat hij in zijn auto was aangehouden tijdens een routinecontrole van de politie in de Amerikaanse staat Nevada. In 2007 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar vanwege zijn betrokkenheid bij verkrachting.

  Inmiddels is hij veroordeeld tot levenslang plus 20 jaar voor kindermisbrui

 4. Ik denk ook niet dat het iets voor mij zou zijn. Toch zitten er heel wat positieve kanten aan dat geloof én aan de tradities. Rumspringa bijvoorbeeld. Ik heb in Amerika een keer een Amishgemeenschap bezocht. Dwz het deel dat men wilde laten zien. De produkten die men wilde verkopen. Erg toeristisch, maar daarna heb ik er meer over gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder