Reacties

Schoenen uit in huis? 3 x waarom! — 37 reacties

 1. Onze kinderen doen eigenlijk automatisch de schoenen uit bij de voordeur. Gasten laat ik de keuze. Ze mogen van mij de schoenen aanhouden maar er zijn er genoeg die de schoenen uitdoen bij de voordeur. Manlief draagt overdag werkschoenen en doet die automatisch uit bij binnenkomst MAAR hij heeft wel 2 paar klompen bij de (voordeur en achterdeur)staan die hij dus aantrekt als hij even snel naar buiten gaat (wat idd geregeld voorkomt) misschien een idee?

  Ikzelf draag aangepaste schoenen die ik 's morgens moet aandoen en als ik zeker weet dat ik niet meer weg hoef, pas weer uitdoe. Verder loop ik dan ook aangepaste pantoffels (met harde zool dus als ik even snel naar de schuur moet, kan ik dan op deze pantoffels doen)

 2. De kinderen doen meestal hun schoenen uit bij de achterdeur. Dit MOET niet
  Ikzelf doe het meestal ook wel.
  Ik ga bezoek echt niet vragen om hun schoenen uit te doen! daar is niet iedereen blij mee. Vind ik niet gastvrij.

  Jacqueline

 3. Mijn kinderen doen ook hun schoenen uit bij de achterdeur. En zij zeggen tegen hun vrienden en vriendinnen dat de schoenen uitmoeten. MAar kinderen die hier al langer komen weten dat wel. Volwassenen vind ik een andere zaak, die lopen meestal niet door de prut/plassen/zandbakken/stront ed heen.

 4. Hier gebeurd het uit religieuze overwegingen. Soms is het moeilijk, als er een monteur komt voor verwarming etc. Daar heb ik ook iets op gevonden. Bij de Apotheek een groot aantal blauwe plastic sloffen gekocht die in de operatiezaal ook gebruikt worden. Bij binnenkomst vraag ik niet of ze hun schoenen uit willen doen, maar of ze slofjes aan willen doen. Dit is vaak geen probleem en mijn huis blijft gewoon schoon.

 5. Ik ben ook opgevoed met schoenen uit, dus heb daar helemaal geen moeite mee. Vriendlief wel, daar baal ik wel van, want die komt vaak gewoon met complete modderpoten binnen. Zijn voornemen om de nieuwe vloer te ontzien heeft het nog niet eens een jaar gered. Ik vraag gasten niet altijd om hun schoenen uit te trekken, ik doe het bij anderen ook niet altijd, maar ik vind het voor de bewoners niet meer dan normaal om het wel te doen, die lopen immers de hele dag in en uit. Ik heb bij de buitendeur altijd makkelijke stappers staan om b.v. even snel naar de kliko te lopen.

 6. Als ik bezoek krijg, dan doe ik zelf juist ook schoenen aan. Dat vind ik veel netter en beleefder staan dan op je blote/kousenvoeten rond te blijven lopen. Ik vraag mijn bezoek dus nooit om hun schoenen uit te trekken, maar doe het zelf wel altijd.

 7. Vieze kaplaarzen en natte schoenen gaan voor de deur uit. Verder als we thuis komen is het eerste wat we doen jas en schoenen uit. Al dan niet in ruil voor sloffen.
  Overigens fungeert de meterkast in de gang ook als schoenenkast dus ik kan ze wel direct opbergen op een handige plek.

 8. Wij hebben geen schoenenbeleid. Zelf draag ik bijna nooit schoenen in huis, mijn man daartentegen altijd en onze zoon lijkt op mij ;)
  Kinderen die hier spelen hoeven van mij ook de schoenen niet uit, en banjeren dan ook gewoon naar boven. Ik vind het niet erg.
  Ik stofzuig elke dag ivm de huisdieren en een dweiltje is ook zo gedaan.

  Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het niet fijn vind als ik op visite ben bij iemand en mijn schoenen uit moet doen. Ik respecteer het wel maar vooral zomers als ik mijn open schoenen aan heb en dan op blote voeten bij een ander op de bank moet gaan zitten ik mij niet prettig voel.
  Zo komen wij weleens bij een turks gezin waar je vanwege het geloof je schoenen uit moet doen en dan kun je een paar slofjes in je maat uit een mand in de gang pakken. Dat vind ik helemaal niet prettig, moet ik met mijn poezelige blote voeten in slofjes waar tig anderen mensen met misschien zweetkakken in hebben gezeten ;)

  Groetjes Isabelle

 9. Eigenlijk, doen wij de schoenen 9 van 10 keer ook uit.
  Gewoon omdat het fijner is op sokken of sloffen door het huis te gaan.
  Als ik zelf naar buiten ga, dan staan er altijd klompen klaar, dit
  voor als je nog even 'snel' naar buiten wilt.
  Claudia.

 10. Als wij thuis komen is het ook automatisch schoenen en jas uit. Ik heb op de trap en boven vloerbedekking liggen dus met schoenen aan naar boven mag niet. Maar eigenlijk doet iedereen het automatisch zowel kinderen als volwassenen terwijl volwassenen de schoenen best aan mogen houden. Zoals iemand anders al zei die lopen niet door modder,plassen etc etc. Verder staan er bij de achterdeur een paar goedkope badslippers die ik even aanschiet als ik naar de schuur moet.
  Yvonne

 11. Hier doen de kinderen ook hun schoenen uit. Dat speelt ook veel fijner!
  Ik heb zelf bijna altijd binnen mijn schoenen uit.

  Bezoek vraag ik het niet, maar ik voel me wel altijd erg op mijn gemak als ik bij een ander mijn schoenen uit mag doen :).

 12. Wij doen de schoenen uit, alhoewel ik ze nog wel eens een klein poosje aanhoud om eerst de boodschappen op te ruimen bijvoorbeeld. Echtgenoot loopt tot aan de bank om daar zijn schoenen uit te doen. Helaas blijven ze daar ook regelmatig staan...grrr...
  Visite heeft eigen keus. Schoenen aan? Prima. Schoenen uit? Ook goed.

 13. Ook bij ons geldt: schoenen uit. Behalve visite ( volwassenen) want dat vind ik zo knullig om te vragen. In principe geldt het wel voor de kinderen want die gaan ook naar de slaapkamers en daar ligt overal vloerbedekking en dan vind ik schoenen niet echt fris. Beneden ligt laminaat en dan dweil ik wel extra. Voor het even naar buiten en binnen staan er een paar poepsjieke zilveren klompen.

  Groetjes, Bianca

 14. De schoenen gaan hier uit bij thuiskomst. De kast staat ook aan de deur, samen met een bankje om op te zitten en een kastje om ze weg te zetten en je pantoffels even te pakken.
  Kinderen die op bezoek komen moeten ook de schoenen uit - nét omdat die ook naar boven gaan en op de tapijten en bedden rondhupsen. Dat vind ik dus niet zo prettig. Ook mijn lederen zetel is erg blij met die regeling - schoengespen en ritsen maken nogal lelijke krassen.
  Volwassenen die op bezoek komen moeten de schoenen niet uit - vind ik zelf ook altijd vervelend als dat wel moet - als is het maar omdat m'n outfit dan zo raar staat opeens ;-) (ik ben klein van stuk en draag hoooge hakken met daarop een laaaange broek, dus wanneer de schoenen uitgaan, heb ik een héél stuk broek over)

 15. Bij sommigen hangt er een leuk schilderijtje met het verzoek de schoenen uit te doen. Ook zijn er die een voorraadje sloffen in de kast hebben staan en als je het weet neem je zelf je sloffen mee.

  Over het algemeen doet men zelden moeilijk om schoenen uit te doen, het is alleen niet meer standaard, wat vroeger vaak bij een heleboel mensen wel het geval was.

  De kinderen doen bij ons de schoenen ook uit bij de voordeur en dat scheelt een heleboel geblubber op de vloer. Zelf draag ik buiten de deur vaak hakken en die doe ik binnenshuis natuurlijk uit, want dat is niet handig, dus dan gaan m'n sloffen aan. Manlief heeft de gewoonte om bij de bank pas zijn schoenen uit te doen en dat krijg ik nu na 18 jaar huwelijk nog steeds niet afgeleerd... hopeloos, hahaha.

 16. @ Nicolette.
  Jij vroeg wat die religieuze overwegingen dan waren. Wij zijn moslim. Bij ons moet helaas iedereen zijn schoenen uitdoen. Ik heb gemerkt dat dit voor de meeste mensen totaal geen probleem is. Alleen sommige mensen die in huis iets moeten komen repareren dragen meestal veiligheidsschoenen die ze dan ook niet uit mogen doen. Vandaar die slofjes. Veel mensen weten tegenwoordig wel dat moslims in huis geen schoenen dragen dus doen vanzelf hun schoenen al uit zonder dat ik iets hoef te vragen.

 17. Klompen bij de deur? Of iets soort gelijks wat je makkelijk aan kan schieten als je even naar buiten moet. Zo deden de moeders van mijn vriendinnen dat vroeger, bij bijna iedereen uit ons dorp moest je de schoenen uit. :D

 18. leuk dit te lezen. hier is het ook zo dat de kids de schoenen uit (moeten) doen en wij doen het ook. de volwassen visite mag zelf kiezen, de meesten daarvan kijken wel uit waar ze buiten lopen. de kids niet.... die denderen overal doorheen en lopen anders zo door met die viezigheid aan de schoenen.

 19. Met dit natte weer stimuleer ik ook iedereen om schoenen uit te doen. Maar ja, vriendlief draagt legerkistjes en dat geeft voor hem dus veel 'gedoe' om ze aan en uit te doen elke keer. Kinderen wel schoenen uit, sloffen aan, volgens mij vinden ze dat zelf ook fijner spelen. Vriendjes en vriendinnetjes schoenen uit bij het boven spelen..

 20. wy zyn zelf gewoon Nederlands, maar ook bij ons blijven de schoenen nu (februari) by de kapstok, zowel van ons als visite. in verband met laminaat en vloerbedekking hebben wy ook geen slippers of iets dergelyks. mijn man en kinderen weten vaak net als bezoek wat verlangd wordt van ze.
  meestal bepalen we wel dat van ongeveer april tot september de schoenen en kousen van onze kids en hun vrienden op de deurmat blyven (wegens 'geurtjes'in onze gang :P ).

 21. mijn zoon Rolf van 21 heeft net als zijn vrienden meestal legerkisten aan,die moetyen hier dus uit,en dan komt er wel eens protest van die langharige mannen.heb gezegd dat ik nu dikke sokken voor ze ga breien,en zonder protest worden de kisten hier nu bij de voordeur uitgetrokken.

 22. Voor die ongezonde stoffen valt zeker iets te zeggen. Ikzelf studeer nog en woon in een studentenhuis met een aantal anderen. Nu lag er regelmatig (wekelijks op het laatst zo'n beetje) troep in onze hal onder als je binnenkomt. We hebben nooit een regel gehad tevoren ofzo, maar twee maanden geleden wel ingevoerd,zoals bij je zoon en z'n vrienden. Uiteindelijk best hilarisch.. We komen allemaal meestal via de achterdeur ivm onze fietsen in de schuur en dan komen we via de tuin. Eerste week van die regel mat binnen in onze woonkamer waar je dan binnenkomt, maar ja students have friends! Dus na die eerste week maar mat verplaatst naar BUITEN de deur. Hoef je tenminste geen discussie aan te gaan welke van de 12 schoenen het zijn! :P (HOEZO STINKSCHOENEN?! XD)

 23. Schoenen en sokken blijven hier fijn onder de kapstok bij onze voordeur. Bezoek hoeft alleen schoenen uit te doen. behalve als het regent of warm is. Mijn vriendin wil dat nu eenmaal, maar ze houd zelf schoenen meestal aan omdat dat praktischer is.

 24. Ik heb het van noorse vrienden overgenomen. Trek nu altijd thuis en bijna bij iedereen standaard mijn schoenen uit. Maar ik verlang het (nog) niet van volwassenen, wel van kinderen.

 25. Er is in deze discussie slechts 1 ding van belang. Hygiëne !!
  Als er een hond op straat heeft gescheten en iemand trapt daarin
  dan gaat diegene niet zijn zool ontsmetten maar veegt/schraapt
  de shit er zo goed en zo kwaad af. Even later, of veel later, :
  "HALLOOOOO daar ben ik dan", komt hij/zij bij jou aan, op visite.
  Samen met de shit van die hond stampt men bij je naar binnen.
  Hetzelfde geldt voor olieresten, kauwgom, rochels, vogelstront.
  De lijst kan nog veeeeeel langer maar dient hier slechts als voorbeeld.
  Zodra je een wond oploopt op straat krijg je meestal meteen een
  tetanus-injectie en die krijg je niet zomaar voor niets.
  De straten zijn vies en vuil, ook al zie dat niet meteen met het blote oog.
  Wat er op die vieze straten ligt wordt heerlijk mee naar binnen gelopen.
  Het aanhouden van schoenen in huis is A-SOCIAAL in mijn optiek.
  Iemand WOONT in dat huis en wil zich daar vrij kunnen bewegen.
  In je eigen huis wil je op je (witte) sooken kunnen lopen of op je
  blote voeten bijvoorbeeld ZONDER je druk te hoeven maken over
  het feit dat je dan dus eigenlijk door 'meegebracht' straatvuil loopt !
  De zeer eenvoudige oplossing is: Schoenen uit in huis.
  Veel moeite ? Het dagelijks moeten boenen/cleanen van je vloeren niet ?
  Omdat gasten te beroerd zijn om zich aan jouw huisregels aan te passen
  ben jij dus verplicht om dubbel zo vaak en grondig je huis te moeten cleanen.
  Dat kost extra stroom (stofzuigen) water en zeep, tijd en energie, dus het aanhouden
  van je schoenen in huis is ook nog oneconomisch en geldverspillend.
  Moet ik nog veel meer zeggen ?
  Kom op mensen ! Laten we dit roer voor eens en altijd eens omgooien.
  Iedereen die moeite heeft met dit verzoek aan bezoek:
  GEWOON ZEGGEN !!! Niet eens vragen maar ZEGGEN !

  Jij zorgt dat je huis netjes, warm en schoon is voor je bezoek.
  Als zij dan binnendenderen en de boel 'besmeuren' om dan, als je er wat van zegt, ook nog op hun pik getrapt zijn, dan mogen ze van mij wegblijven hoor.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>