Stoep schoonmaken: houd jij je eigen straatje schoon?

Stoep schoonmaken§

Je stoep schoonmaken.

Je eigen straatje schoon houden, is letterlijk een goede zaak, maar figuurlijk wonderlijk genoeg een stuk minder! Politici worden er bijvoorbeeld nogal eens van beschuldigd dat ze snel hun eigen straat schoonvegen. En dat betekent dan zoiets als dat ze alleen maar op hun eigen voordeel uit zijn.

Hoe dan ook, in de winter van 2010 hadden we nog heuse sneeuw!

En destijds riep premier Balkenende ons op om ons eigen straatje schoon te houden. Ik schreef daar toen deze post over.

Je eigen straatje schoon houden

Balkenende deed vrijdag 8 januari een oproep aan alle Nederlanders hun eigen straatje schoon te houden, oftewel sneeuwvrij. Hij sprak:

'Het zou goed zijn als mensen hun stoep wat schoon weten te houden. Dat is van belang voor anderen en het heeft ook te maken met je verantwoordelijk weten voor de samenleving.'

Maar toen het AD vervolgens langsging bij Balkenende's huis, bleek zijn stoep vol sneeuw te liggen! De stoep schoonvegen blijkt zijn vrouw Bianca's taak te zijn, maar het was haar niet gelukt omdat de sneeuw was 'aangekoekt'.

Tot voor een paar jaar geleden was het verplicht je eigen stoep te vegen. In het buitenland is sneeuwvegen nog wel verplicht. Zo werden in Antwerpen 175 boetes uitgedeeld aan inwoners die hun stoep niet sneeuwvrij hadden gemaakt.

Ons straatje/stoep is redelijk schoon, want we hebben geveegd met een bezem, maar we moeten nodig een echte sneeuwschep kopen en een emmer strooizout in huis halen.

Stoep schoonmaken anno 2020

Terug naar het heden! Hoe zit het met jouw straatje of stoep?

Mijn twee maandagochtend koffievriendinnen hebben bijvoorbeeld een prachtige stoep. Bij hun voordeur is het keurig schoon, en er staat vaak een leuk stoeltje met daarop een seizoensplant. Hun stoepjes zien er keurig en uitnodigend uit.

Net als andermans lekker ruikende wc's kunnen schone stoepjes en entré's mij erg inspireren! Zie ook mijn post WC schoonmaken.

Want laten we wel wezen: je stoep, oprit of simpelweg het pad naar je voordeur geven toch al een belangrijke eerste indruk. Vandaar ook dat ik afgelopen maandagmorgen druk bezig was voordat ze op de koffie kwamen om mijn straatje schoon te vegen ; )

Stoep schoonmaken: actieplan

Bij onze voordeur had zich allemaal herfstblad verzameld, de deurmatten lagen scheef, en waren bovendien sowieso een aanfluiting. Ik had zo'n leuke groene kokos deurmat met vrolijk gekleurde huisjes erop, maar de mat was gescheurd en supersmerig om te zien. Met stoffer en blik heb ik eerst alle herfstblaadjes en andere ongerechtigheden bij elkaar geveegd. Vervolgens heb ik de matten stevig uitgeklopt, en de kapotte kokosmat verwijderd. Eigenlijk had ik mijn stoepje denk ik ook nog even moeten schrobben, maar daar had ik geen zin in geen tijd voor.

Hieronder het resultaat:

Stoep schoonmaken
Het kan nog mooier als ik de stoep had geschrobd...

Een stuk netter toch? De kapotte groene kokosmat heb ik vervangen met een suffe, maar nette deurmat van de Action.

Stoep schoonmaken met azijn

Lange tijd, en eigenlijk nog steeds wel werd je stoep schoonmaken met azijn geadviseerd. Dat werd gezien als een milieuvriendelijke, budgetvriendelijk en handige huis, tuin en keuken oplossing voor een schone stoep zonder onkruid. Maar inmiddels mag je van de Rijksoverheid geen schoonmaakazijn meer gebruiken tegen onkruid.

Mag je het dan wel gebruiken als schoonmaakmiddel?

Dat kan wel, maar let wel op van wat voor materiaal je stoepje is. Niet alle tegels kunnen tegen de werking van azijn. Probeer het dus eerst op een klein stukje uit.

Stoep schoonmaken met soda of groene zeep

Of kies voor je stoep schoonmaken met één van die andere klassiekers: soda of groene zeep!

Je stoep schoonmaken: stappenplan

 1. Begin met opruimen. Verwijder dingen die niet bij je voordeur horen rond te slingeren. Dat kunnen herfstblaadjes en dergelijke zijn, maar als je kleine kinderen hebt ook fietsjes, schoeisel etc.
 2. Haal vloermatten weg, en klop ze goed uit. Houd ze even apart.
 3. Veeg met stoffer en blik je stoepje schoon.
 4. Maak een sopje met groene zeep of soda en schrob daarmee je stoep schoon.
 5. Leg de matten weer netjes terug.
 6. Als je ervan houdt kun je nu je entré 'opleuken'. Bijvoorbeeld met een vrolijk bloemetje of een tuinkabouter. (Ja, ik weet dat veel mensen gruwen van tuinkabouters, maar ik ben er stiekem dol op!)

Tot slot

Je stoep schoonmaken zorgt voor een aantrekkelijke aanloop naar je huis. En eigenlijk is het maar een klein klusje, met een groot effect.

Hoe ziet jouw stoepje eruit? Vind je het een verantwoordelijkheid van iedere burger zijn eigen straatje schoon te houden?

Zie ook mijn posts over deurmatten en waarom ze zo belangrijk zijn en je gang inrichten.

Similar Posts

67 Comments

 1. Hoi,
  mijn straatje is helemaal schoon, ook voor de garage en in de brandgang op ons gedeelte. Mijn man had nog strooizout gevonden, dat we een tijd geleden eens gekocht hadden, dit heeft hij gebruikt. Toen ging het vegen een stuk makkelijker en nu zijn al die gedeelten gewoon helemaal schoon. Echt ideaal !!

 2. Ik zou willen dat iedereen het deed. Ik ben hier 1 van de weinigen in de straat die het doet (samen met nog een paar anderen en dat zijn vaak oudere mensen) en het ergert me best dat de rest van de stoep gewoon een ijsbaan is. Wat buiten hun hui gebeurt interesseert een heleboel mensen gewoon niet (meer).

  Die oproep van Balkenende vond ik dan ook tekenend, het zou toch heel normaal zijn als mensen dat uit zichzelf zouden doen?
  Onze zout was helaas ook op ;(.
  Misschien maakt het ook nog verschil waar je woont en of de stoepen schoon worden gehouden, wij wonen in de Randstad.
  groetjes,
  Lilian

 3. Ik zou willen dat iedereen het deed. Ik ben hier 1 van de weinigen in de straat die het doet (samen met nog een paar anderen en dat zijn vaak oudere mensen) en het ergert me best dat de rest van de stoep gewoon een ijsbaan is. Wat buiten hun hui gebeurt interesseert een heleboel mensen gewoon niet (meer).

  Die oproep van Balkenende vond ik dan ook tekenend, het zou toch heel normaal zijn als mensen dat uit zichzelf zouden doen?
  Onze zout was helaas ook op ;(.
  Misschien maakt het ook nog verschil waar je woont en of de stoepen schoon worden gehouden, wij wonen in de Randstad.
  groetjes,
  Lilian

  1. Mijn stoep is altijd netjes, k vind dat ook wel belangrijk hoor. Hrt is toch het eerste wat mensen van je zien als ze op bezoek komen.

 4. jahaa, de onze is schoon! de oprit maar ook voor het huis. zo schoon dat als de kinderen hier in de straat aan het sleeen zijn... ze voor ons huis af moeten stappen. maar aleen bij ons, de buren doen het alleen op hun oprit (en vegen dan precies tot de grenslijn....nou ja!) wij doen het mbv de sneeuwschuiver en een lading strooizout dat we altijd in de schuur hebben staan.... komt deze winter erg goed van pas!
  manlief is er maar druk mee! :)

 5. Ja, wij houden de stoep voor ons huis beslist schoon. Er lopen heel veel mensen over de stoep omdat ze van of naar het station moeten.
  Ik vind het gewoon een prettig idee dat ze veilig mijn/ons huis kunnen passeren.
  Onze buren doen daar ook aan mee.

  1. Wij hebben alleen een galerij! Dus de stoep hoeven we niet te vegen. Wel maken wij een aantal keer per jaar de galerij schoon. Wij wonen in de middelste woning van de galerij. Wanneer het heeft gesneeuwd, dan maak ik de hele galerij sneeuwvrij. Er wonen bij ons veel ouderen op verdieping en ze zijn altijd dankbaar dat ze gewoon zelf hun krantje kunnen ophalen.

 6. Als iedereen nou eens zijn eigen straatje schoonveegt valt het best mee. Dat doen politici en bankiers ook. Die hoor je ook niet klagen.

 7. Bij mij in de buurt wordt er altijd netjes met elkaar samen gewerkt om alles zo schoon mogelijk te houden. Sinds dat ik ermee bezig ben geweest om het op te ruimen komen er altijd meerdere bij. Zo zorgen we er allemaal netjes voor om de ongelukken op de stoep met strooizout te verkleinen.

 8. Almere is een flat, dus daar mag niets op de hal, plus dat wordt schoon gemaakt, daar betalen we allemaal dan ook voor, service kosten.

  Drachten, we zitten tegenover een enorm ROC en als het regent, daar is een rookvrije zone ingesteld op het hele terrein, wat denk je wat de mensen doen? In pauzes? Juistum, komen hier onder de afdakjes schuilen van onze schuren in de voortuin... dus peuken, zakjes, pakjes.. van alles vind je in deze voortuin, en wij maar ruimen... maar aan de overkant is een rookvrije zone! Chapeau!

  Oh mocht je nu denken, dan ga je toch klachten indienen? Dat is al gedaan, keer op keer, door vele inwoners van de straat... er wordt niets mee gedaan.

  X

 9. Zo goed en zo kwaad als het kan houden wij hier de stoep schoon.
  Het lukt niet altijd nu met al de herfstbladeren.

  Ik heb voor de deur een rooster, niet zo gezellig:)
  Maar wel wat kalebassen ernaast, dat dan weer wel:)

 10. Van flylady , waar het bij een zonecleaning hoort, leerde ik dat het ook om behoud van je vloerbedekking in huis gaat. Dat slijt minder door naar binnen gelopen , gewaaid zand.

 11. Dat ziet er weer keurig uit! Bij mij is het redelijk netjes altijd. Alleen vegen met sneeuw? Ehm, nee. Gelukkig heb ik een buurman die 't vaak even doet;).

 12. Wij hebben een voortuin en deze stoep ziet er altijd netjes uit er staan geen bomen dus van bladeren hebben we geen last en als er sneeuw ligt, halen we dit zelf weg. Na onze voortuin komt een gezamenlijk pad, dit houdt men samen wel schoon.

 13. Mogge Nicole. Ik zit op een flat en er is een schoonmaakploeg die het bij houdt maar soms doe ik het zelf en in het portiek ook wel eens en ook de intree naar binnen houden wij als buurbewoners zelf bij.
  Regengroetjes Tine

 14. :-) in de winter veeg ik de sneeuw weg, ik woon op een hoek en heb een heel groot oppervlak om bij te houden, in de herfst laat ik de blaadjes gaan dat vind ik zo zond om weg et doen, dat doen mijn buurmannen :-) "jammer genoeg"

 15. Ik ben verplicht om mijn stoep en oprit schoon te houden, ik woon halverwege een helling en als ik de zaak niet schoonmaak en vrij houd van sneeuw kom ik met mij auto de garage niet in of uit. Daarnaast gaat ieder 14 dagen de groenbak naar buiten. Een goede gelegenheid om te vegen en het overbodig groen daar weg te halen.

  1. Nog niet eerder aan gedacht om mijn stoep zo schoon te maken. Leuk artikel, bedankt voor de tips!

 16. In Duitsland is het ook verplicht om je eigen stoepje schoon te houden. Boetes bij niet nakomen zijn ook best fors. Ik snap het wel, het is levensgevaarlijk als je het niet doet.

 17. ha Nicole,

  leuk en best wel ouderwets.
  Ik zie het m'n moeder nog doen: de stoep schrobben.

  Ik doe het niet.
  Maar ik heb wel een hele goeie bezem en regelamtig veeg ik de stoep.
  Maar omdat ik hier de enige ben op de kade ziet het er wel wonderljk uit...

  Prettig weekend!
  Marlou

 18. Onkruidweghalen, vegen, en 1x per jaar met de hogedruk spuit erop. Taak van de man is dat hier. Maar je moet het bijhouden en dan gaat het over het algemeen prima.

 19. Ik woon in een appartementencomplex waarin dit allemaal wordt schoongehouden door de huismeester. De prijzen voor een appartement zijn er vrij hoog. Desondanks zijn er genoeg mensen het normaal vinden om hun troep achter te laten op plekken waar het naar mijn mening niet hoort. Heel gek, maar toch gebeurt het. Het is geen sneeuw, maar andere dingen die soms het daglicht niet kunnen zien.

 20. wij hebben een voortuin en oprit en ik zorg er toch voor dat het onkruid weg is. Als het gesneeuwd heeft zorgt mijn vriend er wel voor dat het sneeuwvrij is

 21. Wij doen dat wel. Bij ons is het geen stoep maar een berm met gras en jammer is dat we wel wekelijks hondendrollen vinden. Wij zien het als onze plicht om zone voor ons huis proper te houden, maar wekelijks kaka’s van andere dieren opruimen is niet echt fijn te noemen...

 22. Mijn stoep staat vol met grote bloempotten. Kruiden, bloeiende planten sieren mijn entree.
  Het vegen en schoonhouden hoort daar gewoon bij.

  Aanvullend zijn er een aantal buren die wekelijks het zwerfvuil uit de straat verzamelen en opruimen.

  Vredelievende groet,

 23. Daar zijn mensen goed in, maar als het om de fysieke straat gaat wordt het lastiger.
  Maar tijdens de winter hield ik het straatje voor de deur schoon.
  Nu geen last meer van er ligt nu tapijt voor de voordeur en een keer per week wordt het gereinigd. Hans

 24. ik veeg regelmatig mijn stoepje schoon en dan bedenk ik iedere keer weer: hoe ben ik zo'n nette huisvrouw geworden?

 25. Natuurlijk moet je je stoep netjes houden. Op mijn werk vind ik het wat minder. We hebben namelijk een stoep voorlangs van 17 meter en een magazijndeur naar achteren van 20 meter. Beide stukken moeten schoon met sneeuw.

  Love As Always
  Di mario

 26. Op zich maakt het mij nooit uit of iemand anders zijn straatje schoon houdt. Moet iedereen zelf weten vind ik. Zelf veeg ik regelmatig bladeren en rommel van het tuinpad, omdat ik een grote berk in de voortuin heb. Daar komt veel blad, stuifmeel en zaad vanaf. Ik wil niet dat anderen er last van hebben, dus veeg ook vaak de oprit van de buren gelijk mee. Het leuke aan vegen aan de voorkant van het huis vind ik ook de onverwachte praatjes met buren. Ik spreek altijd minstens drie mensen weer even als ik daar bezig ben. Zo houd ik leuk contact, zonder dat ik bij iedereen op de thee hoef te gaan:) Als er sneeuw ligt schuif ik dat ook altijd op tijd weg, net als van het tuinpad van mijn oude overbuurvrouw, waar ik de sneeuwschuiver dan weer van leen!

 27. Wij hebben een flinke voortuin, maar als mijn vriend de grasjes tussen de tegels wegbrandt, doet hij dit ook altijd voor de stoep voor het huis. Kleine moeite en veel eer van je werk

 28. Ik zorg er in de herfst voor dat de stoep voor ons huis zoveel mogelijk bladvrij is dat mensen niet uitglijden over de natte herfstbladeren en als er sneeuw is gevallen, zorg ik ook voor een bewandelbaar stukje zodat voorbijgangers niet uitglijden of vallen. Het stoepje bij onze eigen voordeur wordt af en toe schoongemaakt. Wat zand en bladeren wegvegen zodat het weer toonbaar is.

 29. Het is inderdaad de verantwoordelijkheid van de burger zelf om zijn straatje schoon te houden.dat doen we ook regelmatig.

 30. Het mag op zich best wel opgeruimd/netjes zijn. Hier ligt er een deurmat en staat er momenteel een mandje met kalebassen bij de deur. Veeg het regelmatig en eens in de zoveel tijd even schrobben.

 31. Toen ik nog in een rijtjeshuis woonde was mijn stoepje ook altijd schoon. Ik haalde ook altijd onkruid weg op het gedeelte van de stoep dat niet bij mijn tuin hoorde. Nu woon ik in een flat dus hoeft dat niet meer. Ik veeg wel af en toe de hal van de flat als er veel blaadjes naar binnen zijn gewaaid.

 32. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn stoepje/pad/ voorkant van het huid er niet zo netjes uitziet. Maar vaak wordt er ook afval achtergelaten waar ik dan niets aan kan doen.

 33. Hoe intens verdrietig die schone straatjes, het schreeuwt dat je niets beters in je leven te doen hebt dan deze compleet nutteloze onzin. Herfstblaadjes en sneeuw zijn de vijand lijkt het, in plaats van een teken van natuur en vrolijkheid.
  Als er toch een teken is van schone schijn dan zullen het schone stoepjes en voortuintjes zijn.
  Het is voor mij een teken van een verdrietig en leeg bestaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.