Gang inrichten

gang inrichten

De gang inrichten is een leuk idee vind ik.

Maar je moet maar net een gang hebben die groot genoeg is om in te richten. Soms is een gang echt niet meer dan de plek waar de voordeur zit, en waar je binnenkomt. Dat gezegd hebbende:

de gang inrichten kan zorgen voor een prettig entré in je huis! Het is vaak toch de eerste indruk die mensen van je huis krijgen.

In 2008 deed ik een poging om onze gang beter in te richten. En daarmee bedoelde ik toen vooral dat ik probeerde om alle spullen van de kinderen structureel op te ruimen. Ik kocht daartoe een ladenkast bij de kringloop met 5 laden!

Lees maar!

De gang inrichten: het begint bij een goede basis!

Met vijf kinderen en hun bijbehorende spulletjes, als Eastpak rugzakken, broodtrommels, drinkbekers, gymtassen enz, is het niet makkelijk onze gang netjes te houden. Nou is de gang het eerste dat je ziet als je ergens binnenkomt, en na het lezen van een Feng Shui boek heb ik mij met hernieuwde energie op onze entree gestort.

Als ik het boek goed begrijp komt via de voordeur positieve energie je huis binnen, en tsja, als die onmiddellijk struikelt over zooi dan komt die energie niet ver. En bezoekers ook niet…

Ladenkastje gang: een lade voor ieder kind

Ik heb daarom bij de kringloop een ladenkastje gekocht voor 25 euro. Ieder kind heeft zijn eigen lade, om zijn rugzak en alle andere spullen in te doen. Om de knoppen van de laden heb ik een gelamineerde foto van het betreffende kind gehangen, zodat iedereen weet welke la van hem is.

gang inrichten

Onze gang is nog nooit zo netjes geweest!

Laat alle positieve energie maar binnenstromen.

Smalle gang inrichten

Inmiddels heb ik een heel ander soort gang dan destijds in de stad. De gang die we in ons huis op het platteland hebben, is lang en smal. Net als bij een kleine gang inrichten, heeft een smalle gang inrichten ook zo haar uitdagingen. Voordeel is dat je meer ruimte hebt dan bij een echt kleine gang.

Ook hier geldt weer dat je moet voorkomen dat je de smalle gang minder toegankelijk maakt. Als je kastjes in je smalle gang wilt zetten, zorg dan dat ze niet te diep zijn, zodat er nog voldoende ruimte overblijft om te lopen.

Een bekend probleem bij een smalle gang inrichten is de verlichting. Zorg voor voldoende lampen, zodat de gang niet op bepaalde plekken heel donker voelt.

Kleine gang inrichten: 2 gouden tips!

Zoals ik al schreef heeft niet iedereen een grote gang om in te richten. Hoe kun je een kleine gang inrichten?

In het algemeen geldt: zet zo min mogelijk in een kleine gang. Dit is gouden tip nummer 1!

Je wilt het jezelf en je gezinsleden niet moeilijker maken dan nodig, elke keer dat je het huis in of uit moet. Door zo min mogelijk spullen in een kleine gang te zetten, voorkom je dat een soort hindernisbaan wordt!

De tweede gouden tip voor een kleine gang inrichten is gebruik maken van spiegels! Daar wordt de gang weliswaar niet letterlijk groter van, maar hij vóélt wel groter! En dat gevoel van ruimte is prettig elke keer dat je binnenkomt, of juist naar buitenstapt.

Gang inrichten in 2013

gangkastIn ons oude huis hadden we een ruime, vierkante hal.

Dat was een handige vorm, die veel ruimte bood. Bij de voordeur stond de buggy, er lagen binnen en buiten deurmatten, er hingen twee kapstokken, en er was zelfs nog ruimte voor een piano. Desondanks was het er ooit zo’n zootje dat een collectant meewarig naar binnen keek en vroeg: ‘Gaan jullie verhuizen?’

Zo maak je met je huis natuurlijk geen goede eerste indruk. Want de gang is toch het eerste wat iemand ziet. En zo slordig als ik het toen had, hoeft het niet te zijn. Bij een kennis hangen bijvoorbeeld alle jassen e.d. keurig in een halkast. Dat oogt echt keurig, en de kast is erg sfeervol.

Halkast versus kapstok

Wat dat betreft vind ik een halkast netter ogen dan een kapstok. Simpelweg omdat dit een rustiger beeld biedt, dan allerlei losse jassen. Tegelijkertijd zie ik mijn kinderen niet echt netjes hun jas aan een hanger doen, en daarna in een kast hangen…

De kapstok op het plaatje linksboven kwam ik op het internet tegen en is een soort compromis tussen kapstok en halkast. Je ziet de jassen nog wel, maar het is toch ook een beetje een kast. Vier kinderen zouden er hun rugzakje e.d. keurig in kwijt kunnen.

Lange rechte gang, met granieten vloer

Inmiddels zijn wij ‘buggy vrij’ en hoef ik daar dus geen ruimte meer aan te bieden. In ons nieuwe huis hebben we een lange rechte gang, waarin ik bewust helemaal niets heb neergezet. Er zit zo’n mooie ouderwetse granieten vloer in, en de muren zijn beschilderd met kippen. Die kippen verwijzen naar de naam van het huis: Kipskamp. Onze gang ziet er dus meestal keurig uit, want alle jassen hangen aan een kapstok in de berging.

Samenvattend gang inrichten

Een gang inrichten is belangrijk omdat het de eerste indruk is van je huis. In het algemeen geldt: kies voor lichte kleuren, en let op dat je de gang niet te vol zet. Een gang wordt doorgaans veelgebruikt, en de belangrijkste functie is erdoor lopen. Dat moet dus wel kunnen ; )

Tips van Huisvlijt bezoekers voor gang inrichten

 • Onze hal bestaat voornamelijk uit één grote trap, met daarvoor een side-table. Ik zou graag een kapstok neerzetten, want dat is natuurlijk handiger voor de gasten maar dit oogt meteen zo slordig. Nu hebben wij een bijkeuken waar de kapstok hangt dus dat is op zich ook nog prima, maar ik zou toch graag een andere oplossing hebben. (Iris)
 • Wij hebben een heel kleine halletje. Aan 1 kant zit de voordeur met daarnaast een smal raam. In de rechter muur zit de deur naar de woonkamer. De muur tegenover de voordeur is de meterkast met daarnaast een nisje waar een kapstok in past. Aan de linkermuur hangt een smal kastje waar we onze sleutelbossen in bewaren. In de meterkast heb ik mijn voorraad. Onder de kapstok staat een schoenenrek en op de kapstok staan 2 dozen voor handschoenen en sjaals. (In en om de kas)
 • Wij hebben een grote hal 3×5 mtr en ik vind het een stuk beter dan het kleine halletje in onze vorige woning waar je amper met 2 mensen in kon staan. Er hangt een kapstok alleen voor de nette
  jassen en er staan 2 kasten in. De trap naar boven en 3 deuren 1 van het toilet, meterkast en naar de keuken. Wij hebben een nette hal vind ik zelf. (Johanna)
 • Aiii pijnlijk punt. Ik heb een hele kleine hal en daar is het meestal een puinhoop. Ik heb maar 1 muur en daaraan zit een hoge kapstok vast met daaraan onze jassen,vesten en tassen. De gymtassen van de kinderen hangen daar ook vaak aan. Daaronder staat een klein kastje waarop iedereen zijn fietssleutel legt. In het kastje staan twee kleine bakjes waar de mutsen,sjaals,handschoenen etc liggen met daarnaast de voetbalschoenen en scheenbeschermers kastje is dan propvol ook. Er hangt ook nog een klein kapstokje voor de kinderen. Die hangt vol met kinderjassen, vesten,trainingsjasjes etc. Daaronder liggen dan de schoenen voor school de buitenspeel gympen en de voetbal. Als ik niet oplet liggen er zelfs drie ballen en een step in de gang. Ik heb het opgegeven om het netjes te houden het gaat meestal maar twee dagen goed. Ik zucht nu maar eens even en bedenk dan dat als ze ouder zijn het vast beter gaat :-) Ingrid
 • We hebben een kleine, bijna vierkante hal. Er komen maar liefst vier deuren op uit. Het toilet, de wasruimte, de meterkast en de deur naar de woonkamer. Verder is er net ruimte voor een radiator en een kapstok. Jawel, gewoon een kapstok. Maar aangezien wij maar met z’n tweetjes hier wonen hangt er niets overbodigs aan en ziet het er altijd netjes uit. En eerste indrukken krijgt alleen de postbode hier, want iedereen komt altijd achterom binnen.. Alleen pakketjes worden hier bij de voordeur aangeboden… Ik wens je een fijne dag, Lieve groet, Mirjam
 • In onze hal staat NIETS. We hebben de voordeur, de wc deur, de meterkastdeur, de trapkastdeur en de opgang naar boven.
  Het is een ruime hal (voor hal begrippen) je kunt er fatsoenlijk met 6 mensen staan.(ik zou niet weten waarom?) Aan 1 wand hangt een kleine verwarmingsplaat en verder is er NIETS. Geen kapstok, geen schoenen, geen jassen gewoon NIETS. Het is gewoon een hal….. (Ernie)
 • In mijn vorige huis had ik een halletje dat zo klein was dat ik in de wc moest gaan staan als ik iemand binnen wilde laten dan is een gang van 3 meter opeens heel groot. Toen ik nog op een flat woonde was mijn hal groter dan mijn slaapkamer. Er kwamen 8 deuren op uit. Met zo’n ruimte kun je ook weinig. Mijn computer stond er tegen een niet gebruikte deur. (Marlien)
 • Ach. Een gevoelig puntje hier. Wij hebben 2 hallen. Eén inkomhal die we nu zo leeg mogelijk willen houden. Misschien enkel een sidetable met schuiven en een vaas erop.
  En dan een tweede hal, de traphal eigenlijk. Die is nog groter. Momenteel staan daar 2 kapstokken. Eén voor de grote jassen en een kinderkapstok. Zolang de jassen er aan hangen oogt het nog ordelijk, maar vaak liggen er ook jassen naast die er niet goed aangehangen zijn. Ook staan er 2 schoenenrekken bovenop elkaar met tientallen paren schoenen. Enkel oudste heeft haar eigen schoenenkast op haar kamer. Ik wil dat nu ook doen voor de andere kinderen. Een kleinere schoenenkast op hun kamer. Geen zicht vind ik het: dat schoenenrek. Daarom gaat man onze tweede WC beneden (die 2 meter van de andere WC ligt)gewoon uitbreken en daar een schoenenruimte maken :-). Ik ben voor de halkast, maar voorlopig hebben we zelf nog geen geschikte kast gevonden. Eén keer wel, maar die was net iets te ruim. En ik bedenk ook wel: zouden de kids hun jassen wel aan een kapstok hangen. Verder hebben wij voor de vier jongsten nog een minikapstok in de keuken waar ik hun jasjes hang. (Sandra)
 • In mijn hal staat mijn kledingkast omdat die niet in de slaapkamer past en that’s it, geen plek voor iets anders. :P (Amber)

Leestips:

gang opruimen

Heb jij veel aandacht besteed aan je gang inrichten?

Deze post verscheen voor het eerst in 2008, en is geupdate!

27 Comments

 1. izerina
 2. Linda |Kijkje in huis en tuin
  • Claire
 3. gea
 4. Sanne

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh