Deurmatten: waarom ze zo belangrijk zijn + checklist!

deurmatten

Uit het boek Ik nog wel van jou:

'Zoals de buurvrouwen in het dorp waar ik vandaan kwam vroeger altijd door de jaloezieën gluurden om te kijken wie er thuiskwam en wie er wegging, zo stond ik daarop die ingelegde droogloopmat de straat af te speuren. Te wachten. Op man.'

Herinneren jullie je mijn post met de foto van mijn kapotte deurmat

Ik wil een goede nieuwe kopen, dus zocht ik alles uit wat er te weten valt over deurmatten.

Deurmatten: waarom heb je ze nodig?

Een deurmat is belangrijk omdat hij de overgang is tussen je huis en buiten. Een mat bij de deur zorgt ervoor dat het ergste vuil van de schoenen wordt verwijderd voordat mensen binnenkomen. In de Koreaanse drama's die ik kijk, zijn deurmatten veel minder belangrijk denk ik, aangezien iedereen daar bij binnenkomst eerst de schoenen uitdoet. Maar in Nederland loop je bij de meeste huizen gewoon met je schoenen binnen. Inclusief wat er onder je zolen kleeft...

De ene deurmat is de andere niet: schoonloopmat vs. droogloopmat

Het eerste wat ik leerde is dat de ene deurmat de andere niet is. Zo heb je een droogloopmat en een schoonloopmat. Een schoonloopmat neemt vuil op dat je van buiten naar binnen loopt. Een droogloopmat neemt ook vuil op, maar minder goed dan de schoonloopmat. Maar de droogloopmat neemt dan juist weer lekker veel vocht op.

In de praktijk leggen veel mensen buiten een schoonloopmat neer, en binnen een droogloopmat.

Zo heb je het beste van twee werelden.

Deurmatten binnen en/of deurmaten buiten

Is het nodig om twee deurmatten te hebben? Een deurmat voor binnen, en een deurmat voor buiten? Het hoeft niet, maar het klinkt wel verstandig vind ik. Als je een deurmat buiten, oftewel een schoonloopmat hebt dan wordt er al een boel vocht en vuil tegengehouden. Vervolgens zorgt de deurmat binnen, oftewel de droogloopmat, voor een tweede schoonmaakbeurt.

Deurmatten inspiratie!

Deurmat Action

Eén van de eerste plekken waar ik keek voor een deurmat, was bij de Action. Ik kwam daar onderstaande droogloopmat tegen voor 3,79. Hij is heel neutraal, maar daardoor ook wat saai vond ik.

deurmat Action

Deurmat met tekst van Cavetown

Deze deurmat vind je op cavetown.nl, en is één van mijn favorieten omdat hij zo grappig is.deurmatten

Deurmat Hema

deurmatten

Ikea deurmat

Hieronder een andere favoriet van mij, want: bloemetjes! En daar ben ik dol op. Hij kost maar 1,99 en is alleen geschikt voor binnen.

Ikea deurmat

8 Aandachtspunten voor deurmatten

 1. Hoe grover de structuur van de mat, hoe meer vuil hij opneemt.
 2. Een schoonloopmat leg je buiten.
 3. Een droogloopmat leg je binnen.
 4. Vind je duurzaamheid belangrijk, kies dan voor een deurmat die is gemaakt van gerecycled materiaal.
 5. Sommige matten mag je alleen op de hand wassen, zoals de leuke bloemetjes deurmat van Ikea hierboven. Maar er zijn ook matten die je gewoon op 40 graden kunt wassen.
 6. Controleer of een deurmat een antislip onderkant heeft. Is dat niet het geval dan zal de mat eerder verschuiven. Dat kán gevaarlijk zijn. Voor je het weet maak je een schuiver!
 7. Val niet alleen voor een mooi uiterlijk, een neiging die ik zelf nogal heb... Bedenk wat de functie van een goede deurmat is: je huis schoonhouden. Soms zijn saaie matten effectiever dan hele mooie....
 8. Matten die goed kunnen 'schrapen' voelen minder prettig op kousenvoeten.

Een saaie deurmat pimpen

Heb je een goede, maar saaie deurmat en wil je die eigenlijk wel wat mooier maken? In onderstaand filmpje een tutorial hoe je een saaie deurmat kunt pimpen.

Deurmatten samenvattend

Er zijn twee soorten deurmatten: een schoonloopmat voor buiten en een droogloopmat voor binnen. De mat voor buiten richt zich vooral op het vuil van schoenen afschrapen. De mat voor binnen is vooral om vocht op te nemen, en heet dan ook een droogloopmat. Je kunt ook kiezen voor 1 deurmat, maar ik zou er 2 adviseren. Een deurmat hoeft niet duur te zijn. Voor nog geen 1,99  heb je al een Ikea deurmat bijvoorbeeld.

Leestip

Je stoep schoonmaken

Hoeveel deurmatten heb jij? En wat voor soort?

Bronnen: o.a. Voordeelmat, Cavetown, Hornbach, Bol.com, Veeg je voeten, Deurmatshop, Ikea, Artfloors

Vergelijkbare berichten

33 reacties

 1. Die met die bloemetjes is echt heel tof! Ik heb één mat, alleen binnen. En ja, dan staan er nog wel eens wat voetstappen in de gang, maar daar hebben ze dan weer een dweil voor uitgevonden.

 2. Hier hebben we een leuke flamingo deurmat van de action :) gelukkig vegen mensen direct hun schoenen als ze binnenstappen.

  En echt met sneeuw enzo gaan de schoenen echt wel uit! Buiten hebben we geen mat liggen.. die worden echt zo gejat hier..

  En idd, die voetstappen in de gang soms, daar weet de dweil wel raad mee :)

 3. Ik heb alleen een droogloop mat, maar de schoenen gaan uit en altijd de pantoffels of slippers aan. Dus blijft aardi schoon en zuigen moet ik toch al regelmatig vanwege de katten haren.

 4. Wij hebben veel matten Even tellen... 1 achter de voordeur (voor de voordeur vloerbedekking want flat). 1 voor de balkondeur in de slaapkamer. 1 aan de buitenkant op het balkon. 1 voor de balkondeur in de woonkamer. En een extra vloermat onder de kattenbak en etensbak. En nog een onder de kattenfontein en een onder het drinkbakje van de kat in de slaapkamer. Dat zijn boel hoop veel matten. Diverse soorten. Droogloop en goedkope matjes van Ikea. Allemaal prima voor hun doel.

 5. Wij hebben momenteel geen mat. Onze katten hebben een maand geleden namelijk besloten dat het een mooie plek is om op te plassen. Grmmmblll drie matten later allerlei sprays, truckjes etc hebben we het maar even opgegeven tot we de gouden oplossing hebben gevonden.

 6. Wij hebben momenteel geen mat omdat de hond besloot om dit als nieuwe speeltje te gebruiken. Hopelijk is hij dit gedrag snel ontgroeid en kunnen we weer een nieuwe deurmat neerleggen haha.

 7. Vind deurmatten heel fijn! Gebruik matten ook altijd in bedrijven / huizen waar ik kom. Wel zo netjes. Tegenwoordig heb je ook echt super leuke matten

 8. Wij hebben er twee. Een zo'n 'grove' van Takkie en Siepie voor buiten en een op maat gemaakte mat (duur!) voor in de vorm die al gemaakt was boven het kruipluik binnen. Geen droogloopmat, maar ik geloof wel een combinatie daarvan. De mat was iets van 50 euro. Een jaar geleden liep iemand er met poepschoenen op. Ik wilde de mat meteen weggooien (smerig!) maar H. heeft 'm bloedig schoongemaakt met water en schoonmaakmiddel. Inmiddels gebruiken we 'm dus weer. Want weer een nieuwe dure mat kopen was ons toch te gortig.

 9. Ik heb er ook een binnen en buiten...
  Die aan de achterdeur is een met felle kleurtjes.... dat vond ik wel fijn voor op het terras. Een handgemaakte ook, dus ze koste best veel geld, maar ik vond ze oh zo mooi.

 10. Leuke post. Schoonloopmatten kun je ook prima binnen leggen. De duurdere matten met een rug van rubber zijn vaak ook geschikt voor de wasmachine en liggen ook nog eens slipvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.