Deurmat buiten en binnen: 7 aandachtspunten

deurmat

Als iemand beschreven wordt als een deurmat, dan is dat niet best. Want dat betekent dat iemand slecht behandeld wordt.

Als je een deurmat bent, laat je over je heen lopen!

Ik vind het wel een treffende vergelijking moet ik zeggen.

Want over de letterlijke mat loopt immers ook iedereen heen!

Deurmat buiten en binnen: waarvoor dienen ze eigenlijk?

Deurmatten hebben een hele duidelijke functie. Ze voorkomen dat er allerlei viezigheid het huis in komt. Een deurmat buiten en binnen, bij de voordeur is een uitnodiging om je voeten flink te vegen. Door het materiaal van de mat verlies je hopelijk zand, steentjes en allerlei andere zooi onder je zolen. En als je dan het huis in gaat doe je dat met relatief schone schoenzolen.

Wat overigens niet weg neemt dat het beleid van ‘Schoenen uit bij de voordeur’ nog beter werkt voor een schoon huis.

Maar ja. Niet iedereen krijgt dat voor elkaar. Ik bijvoorbeeld… Vandaar dat wij maar liefst twee matten hebben. Eentje buiten bij de voordeur, en als je naar binnen stapt onmiddellijk nog eentje.

Schoenen uit deurmat

Voordat we verder gaan: wist je dat er speciale schoenen uit deurmatten zijn?! Zo’n mat geeft mensen die binnenkomen meteen een duidelijke boodschap: schoenen uit! Zoals deze schoenen uit deurmat:

schoenen uit deurmat

Toegegeven, de tekst is in het Engels maar toch. Bovenstaande mat vind je bij bol.com maar bij Etsy Nederland heb je meer keus.

Het uiterlijk van de mat bij je deur zegt wat over je huis

Het uiterlijk van je mat kan iets vertellen over je huis. Zo heb je hele eenvoudige, functionele no nonsense matten. Maar je hebt ook matten met plaatjes, of zelfs grapjes er op. Zo’n mat geeft meteen een indruk van de bewoners. In het geval van zo’n grappige deurmat, dat het iemand is die van grapjes houdt.

Onze matten zijn lelijk en functioneel. Dat komt omdat ik me er eigenlijk nooit zo in verdiept heb. Ze lagen er al toen we hier kwamen wonen. En behalve even flink uitkloppen, heb ik er verder weinig mee gedaan.

Maar eigenlijk wil ik graag wat mooiere en leukere matten. En dat brengt me op de volgende vraag:

Hoe kies je de juiste deurmat buiten en binnen voor jouw huis?

1. Bepaal waar de mat gebruikt wordt

Is dat buiten of binnen? Als de mat buiten komt te liggen moet je er eentje hebben die tegen verschillende weersomstandigheden kan. Om die reden is een rubberen mat buiten niet handig. Die hebben de neiging om te gaan barsten door kou. Vermijd buiten ook matten van sisal, jute and stof.

De beste deurmat voor buiten ≠ cocos

De beste deurmat voor buiten is een mat met veel textuur: hoe borsteliger de mat, hoe beter. Want daarmee schraap je makkelijker vieze zooi van je schoenen. Daarom kiezen mensen vaak voor matten van cocos.

Maar die hebben als nadeel dat ze buiten nat worden en gaan schimmelen. Een borstelmat van astro turf, oftewel nepgras is dan beter. Zoals deze met ‘schrapende tandjes’ die het vuil van de zolen afschuiven:

Screenshot 2022 03 10 at 13.24.06

Ook heel goed voor buiten is een outline mat, zoals deze met harde borsteltjes in de mat:

Screenshot 2022 03 10 at 13.25.48

2. Zorg voor de juiste grootte!

Het is heel belangrijk dat je mat niet te klein is. Want dan stappen mensen er bij wijze van spreken zo over heen. Of ze landen er maar met 1 voet op. En dat wil je niet. Gebruik de volgende vuistregel voor de juiste grootte van je mat:

De mat moet minimaal drie vierde of 80% van de breedte van de deur zijn.

Deurmat op maat

In dit verband is het interessant dat je ook een deurmat op maat kunt laten maken! Op die manier weet je zeker dat hij de juiste grootte heeft voor jouw huis. Dit kan bijvoorbeeld bij deurmataanhuis.nl. Ik vulde de maat in van een Action mat, en koos de kleur rood. Dat leidde tot een prijskaartje van 88,08 voor deze buitenmat:

deurmat op maat

Bij mattador.nl kwam ik op zo’n 79 euro uit voor een deurmat op maat met de maat 80 x 120. Een deurmat op maat is dus wel duurder, dan een kant en klaar modelletje.

3. Kies een mat die niet wegglijdt

Let er bij het kopen van een deurmat buiten of binnen op dat hij niet zomaar onder je voeten kan wegglijden. Dus laat je niet verleiden door een mooie stoffen mat, die niet antislip is. Of sluit dan in ieder geval een goede verzekering af voor ongelukken…

4. Hoe makkelijk kun je de voordeurmat schoonmaken?

Een schone mat pakt meer vuil op. En een vieze mat staat ook gewoon slordig. Het is dus handig als je je mat makkelijk kunt schoonmaken.

5. Kies de juiste vorm en lengte

Je kunt tegenwoordig matten kopen in allerlei vormen. Dat maakt ze bijzonder. Maar het meest efficiënt blijft toch de rechthoekige deurmat! Wij hebben standaard rechthoekige matten. Maar er is ook wat voor te zeggen om een wat langere mat te nemen. Want als mensen een stukje langer over de mat moeten lopen, zal er meer viezigheid in de mat worden opgenomen.

6. Let op de kleur

De kleur van je deurmat buiten of binnen bepaalt hoe fris hij er uit ziet. Om die reden zal ik bijvoorbeeld nooit een beige mat nemen. Daar zie je veels te veel op.

7. Bedenk waarvoor je de mat vooral gebruikt

Verschillende matten hebben verschillende specialisaties!

 • Schoonloopmatten, die een ‘schrapende functie’ hebben
 • Droogloopmatten die veel vocht opnemen als je binnenkomt

Deurmat schoonmaken

Een mat schoonmaken is in de regel niet moeilijk gelukkig. Begin er mee het ding buiten eens flink uit te schudden en uit te kloppen. Vervolgens stofzuig je hem zorgvuldig. Sommige matten kunnen in de wasmachine. Maar check dan wel eerst de wasinstructies!

Deurmat buiten of binnen kopen?

Prijzen van matten zijn enorm verschillend! De goedkoopste die ik tegenkwam kostte maar 4,89 en de duurste kostte maar liefst 869,-.

Soorten matten buiten en binnen

Zo, nu wordt het leuk : ) Want nu gaan we lekker soorten matten bekijken. Ik heb 5 zoveel mogelijk verschillende matten uitgezocht. Matten bij de voordeur kun je op heel veel plekken kopen. Van speciaalzaken, tot Leenbakker, Kwantum, Action, Karwei etc.

Deurmat met tulpen:

deurmat
Te koop voor 14,95 bij Wellsana.nl

Mat die laat weten dat je van huisdieren houdt:

deurmat
11,95 op Huisdierplein

Deze grappige mat helpt je om niks te vergeten:

deurmat
9,- bij Kwantum

Verstandige, saaie deurmat:

deurmat
Deze kost 34,95 bij Blokker

Klassieke kokosmat:

kokos deurmat
39,50 bij deurmat-zaak

Schoonloop deurmat Action

Voor 9,99 koop je een schoonloop deurmat bij de Action van 80 bij 120 centimeter:

Screenshot 2022 03 10 at 13.29.12

Mijn conclusie over deurmatten buiten en binnen

Matten helpen je om je huis schoon te houden. Ze zijn de eerste barrière tussen vuil en viezigheid die van buiten naar binnen wordt gedragen door jou, je gezinsleden en bezoek.

Je hebt matten in alle mogelijke soorten en materialen. Sommige matten zijn vooral geschikt voor binnenshuis, andere voor buitenshuis. Weer andere kunnen zowel buiten als binnen. Als je een deurmat wilt kopen is het belangrijk te bedenken of hij buiten of binnen komt te liggen.

Verder is het handig om 2 matten te nemen: een deurmat buiten, en eentje bij binnenkomst.

Speciaal aandachtspunt: laat je niet afleiden door mooie plaatjes of leuke teksten.

Dat is prima, maar het belangrijkst is natuurlijk dat de mat zijn werk goed doet!

Het allerfrist is overigens schoenen uit in huis!

Lees ook mijn post over de draadloze deurbel van de Action.

Hoeveel matten heb jij bij je voordeur liggen? En wat voor soort/kleur?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik heb er 3. Bij de voordeur 1, in de hal en bij de schuifpui achter het huis. Binnenmatten zijn grijs en die bij de voordeur buiten is een schoonloop mat (kokosmat) die bij het huis hoort…zitvlak in zo’n goot. Wij doen altijd onze buitenschoenen gelijk uit in de hal en vragen dat ook van onze gasten. Aiden kruipt momenteel door het hele huis en likt vaak genoeg aan de grond ????Wel hebben we genoeg sloffen voor gasten. Hier in Duitsland is het vaak trouwens ook de gewoonte dat buitenschoenen niet verder dan de hal komen. Logisch ook wel…

 2. Wij hebben er 1 buiten maar die vliegt dus altijd weg met een klein beetje wind. En binnen kunnen we er geen leggen want dan gaat de deur niet open. Dus hebben we die verhuisd tot aan de kelder deur maar door de wind vanuit de kelder gaat die ook soms vliegen… Ik heb gewoon het vliegend tapijt van Alladin!

 3. Oh, die met de tulpen wil ik wel. Of die met het ‘niet vergeten’ lijstje, nog leuker! Wij hebben een hele saaie, eentje waar ik eigenlijk nooit over nadenk, maar gewoon over heen loop :-) Maar nu wil ik dus een nieuwe….

 4. Wij hebben alleen bij de voordeur een deurmat en die ligt in de portiek van het complex en omdat we allemaal dezelfde hebben weinig keuze helaas! Maar zo’n grof mat met Welcome erop zou ik erg leuk vinden.

 5. Tip van Flip: Wist je dat het ook mogelijk is om iets heel anders dan anders te kiezen? Je kan namelijk je eigen ontwerp op een deurmat bedrukken. Zo ben je helemaal uniek omdat niemand dezelfde deurmat als jij hebt! Het hoeft ook niet eens echt duur te zijn. Gewoon even rondkijken. Hoe groter de mat, hoe duurder het natuurlijk wordt.

 6. Voor mij ook een ‘saaie’ mat bij de voordeur. Alleen binnen, hoewel ik soms een mat buiten toch ook wel handig zou vinden. Ik verbaas me er overigens over dat die van mij er nog als nieuw uitziet na tien jaar. Blijkbaar kunnen die dingen (en ik had gewoon een simpele, goedkope) best wel tegen een stootje.

 7. Wij hebben een saaie zwarte deurmat bij de voordeur en een lange inloopmat zodra je binnen bent, ideaal! Daarna gaan wel de schoenen uit!

 8. Ha Nicole,

  leuk van jou… al die verschillende onderwerpen.
  Natuurlijk hebben we allemaal een deurmat.
  Ik heb een heel goedkoopje.
  Ikea!
  Doet het prima.

  Prtettig wekeend, Marlou

 9. Wij hebben overal deurmatten, zowel binnen als buiten.
  Ook hebben we een ontzettend lange mat in de nog te verbouwen veranda liggen.
  De honden lopen nu constant binnen en buiten en die mat doet wonderen.
  Ik hou wel van leuke binnenmatten.
  Boven hebben we een houten pilaar waar de kat steeds haar nagels aan krabt. Ook daar heb ik een mat tegen geplaatste zodat ze nu haar nagels aan de mat krabt in plaats van aan het hout. Werkt heel goed!

 10. Wij hebben zowel aan de voor als de achterdeur een simpele deurmat maar voor vooraan zou ik graag eens een leuke hebben.

 11. Bij mij ligt achter de voordeur een degelijk kokosmat, op maat gesneden want daaronder zit het luik dat toegang geeft tot de watermeter. Regelmatig stofzuigen en af en toe vervangen. In gang en keuken liggen plavuizen en bij de achterdeur ligt een schoonloopmat van Lidl die de dezelfde behandeling krijgt als de kokosmat. Ik ben absoluut niet van de opdrukken en plaatjes op dergelijke materialen. Ik ga voor strak en praktisch

 12. Ik mag geen deurmat voor de deur leggen, in verband met struikel gevaar.
  In huis onder de kapstok een deurmat voor de schoenen, in huis loop ik nooit met schoenen.
  Buiten is het vuiler dan binnen. Hans

 13. Leuk artikel! Wij hebben een grote bruine en saaie kokosmat voor de deur liggen. Binnen niet. Eigenlijk wil ik ook niet meer in huis lopen met schoenen en gasten ook vragen hun schoenen uit te doen. Want als je erover na denkt, is het echt mega goor eigenlijk…ik vind de mat met sleutels ✅ portemonnee ✅ mobiele telefoon ✅ erg leuk!

 14. Een droogloopmat in de keuken, vanuit de achtertuin doorlopen. En achter de voordeur ook een eigenlijk

 15. Wat grappig, sommige dingen wist ik niet (zoals dat je de kokosmat beter niet buiten kan hebben). We hebben inmiddels drie matten, waarvan twee binnen. Al is het jammer dat de kinderen er geen boodschap aan hebben haha, die lopen er overheen en banjeren met een beetje pech zo de huiskamer in.

 16. Ik heb binnen een droogloopmat liggen in de volle breedte van de hal. Echt vies wordt-ie nooit. Op de galerij van mijn flat ligt vloerbedekking dus alle schoenen die hier binnen komen zijn schoon :-)

 17. De matten met van die grappige teksten vind ik altijd erg leuk. Ik mocht er alleen geen een kopen. Nu ligt er een grote, op maat gemaakte inloop mat. Makkelijk schoon te houden en in bijpassende keur.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.