|

Deurmat: Waarom zou je en welke is het beste?

deurmat

Als iemand beschreven wordt als een deurmat, dan is dat niet best. Want dat betekent dat iemand slecht behandeld wordt.

Als je een deurmat bent, laat je over je heen lopen!

Ik vind het wel een treffende vergelijking moet ik zeggen. Want over de letterlijke deurmat loopt immers ook iedereen heen!

Deurmat: waarvoor dienen ze eigenlijk?

Deurmatten hebben een hele duidelijke functie, namelijk voorkomen dat er allerlei viezigheid het huis in komt. Een deurmat bij de voordeur is een uitnodiging om je voeten flink te vegen. Door het materiaal van de deurmat verlies je hopelijk zand, steentjes en allerlei andere zooi onder je zolen. En als je dan het huis in gaat doe je dat met relatief schone schoenzolen.

Wat overigens niet weg neemt dat het beleid van ‘Schoenen uit bij de voordeur’ nog beter werkt voor een schoon huis.

Maar ja. Niet iedereen krijgt dat voor elkaar. Ik bijvoorbeeld… Vandaar dat wij maar liefst twee deurmatten hebben. Eentje buiten bij de voordeur, en als je naar binnen stapt onmiddellijk nog eentje.

Het uiterlijk van je deurmat zegt wat over je huis

Het uiterlijk van je deurmat kan iets vertellen over je huis. Zo heb je hele eenvoudige, functionele no nonsense deurmatten. Maar je hebt ook deurmatten met plaatjes, of zelfs grapjes er op. Zo’n deurmat geeft meteen een indruk van de bewoners. In het geval van zo’n grappige deurmat, dat het iemand is die van grapjes houdt.

Onze deurmatten zijn lelijk en functioneel. Dat komt omdat ik me er eigenlijk nooit zo in verdiept heb. Ze lagen er al toen we hier kwamen wonen. En behalve even flink uitkloppen, heb ik er verder weinig mee gedaan.

Maar eigenlijk wil ik graag wat mooiere en leukere deurmatten. En dat brengt me op de volgende vraag:

Hoe kies je de juiste deurmat voor jouw huis?

1.Bepaal waar de mat gebruikt wordt

Is dat buiten of binnen? Als de mat buiten komt te liggen moet je er eentje hebben die tegen verschillende weersomstandigheden kan. Om die reden is een rubberen mat buiten niet handig. Die hebben de neiging om te gaan barsten door kou. Vermijd buiten ook matten van sisal, jute and stof.

Daarnaast is het voor buiten deurmatten van belang dat ze veel textuur hebben: dus hoe borsteliger de mat, hoe beter. Want daarmee schraap je makkelijker vieze zooi van je schoenen.

2. Zorg voor de juiste grootte!

Het is heel belangrijk dat je deurmat niet te klein is. Want dan stappen mensen er bij wijze van spreken zo over heen. Of ze landen er maar met 1 voet op. En dat wil je niet.

Gebruik de volgende vuistregel voor de juiste grootte van je deurmat:

De mat moet minimaal drievierde of 80% van de breedte van de deur zijn.

3. Kies een deurmat die niet wegglijdt

Let er bij het kopen van een deurmat op dat hij niet zo maar onder je voeten kan wegglijden. Dus laat je niet verleiden door een mooie stoffen deurmat, die niet antislip is. Of sluit dan in ieder geval een goede verzekering af voor ongelukken…

4. Hoe makkelijk kun je de voordeurmat schoonmaken?

Een schone mat pakt meer vuil op. En een vieze mat staat ook gewoon slordig. Het is dus handig als je je deurmat makkelijk kunt schoonmaken.

5. Kies de juiste vorm en lengte

Je kunt tegenwoordig deurmatten kopen in allerlei vormen. Dat maakt ze bijzonder. Maar het meest efficiënt blijft toch de rechthoekige deurmat!

Wij hebben standaard rechthoekige deurmatten. Maar er is ook wat voor te zeggen om een wat langere deurmat te nemen. Want als mensen een stukje langer over de deurmat moeten lopen, zal er meer viezigheid in de deurmat worden opgenomen.

6. Let op de kleur

De kleur van je deurmat bepaalt hoe fris hij er uit ziet. Om die reden zal ik bijvoorbeeld nooit een beige deurmat nemen. Daar zie je veels te veel op.

7. Bedenk waarvoor je de mat vooral gebruikt

Verschillende deurmatten hebben verschillende specialisaties! Zo heb je schoonloopmatten, die een ‘schrapende functie’ hebben en droogloopmatten die juist veel vocht opnemen als je binnenkomt.

Deurmat schoonmaken

Een deurmat schoonmaken is in de regel niet moeilijk gelukkig. Begin er mee het ding buiten eens flink uit te schudden en uit te kloppen. Vervolgens stofzuig je hem zorgvuldig. Sommige deurmatten kunnen in de wasmachine. Maar check dan wel eerst de wasinstructies!

Wat kost een deurmat?

Prijzen van deurmatten zijn enorm verschillend! De goedkoopste die ik tegenkwam kostte maar 4,89 en de duurste kostte maar liefst 869,-.

Soorten deurmatten

Zo, nu wordt het leuk : ) Want nu gaan we lekker soorten deurmatten bekijken. Ik heb 5 zoveel mogelijk verschillende deurmatten uitgezocht. Deurmatten kun je op heel veel plekken kopen. Van speciaalzaken, tot Leenbakker, Kwantum, Action, Karwei etc.

Deurmat met tulpen:

deurmat
Te koop voor 14,95 bij Wellsana.nl

Deurmat die laat weten dat je van huisdieren houdt:

deurmat
11,95 op Huisdierplein

Deze grappige mat helpt je om niks te vergeten:

deurmat
9,- bij Kwantum

Verstandige, saaie deurmat:

deurmat
Deze kost 34,95 bij Blokker

Klassieke kokosmat:

 

kokos deurmat
39,50 bij deurmat-zaak

Mijn conclusie over deurmatten

Deurmatten helpen je om je huis schoon te houden. Ze zijn de eerste barrière tussen vuil en viezigheid die van buiten naar binnen wordt gedragen door jou, je gezinsleden en bezoek. Je hebt deurmatten in alle mogelijke soorten en materialen. Sommige deurmatten zijn vooral geschikt voor binnenshuis, andere voor buitenshuis en weer andere kunnen zowel buiten als binnen. Als je een deurmat wilt kopen is het belangrijk te bedenken of hij buiten of binnen komt te liggen.

Verder is het handig om 2 deurmatten te nemen: eentje buiten, en eentje bij binnenkomst.

Speciaal aandachtspunt: laat je niet afleiden door mooie plaatjes of leuke teksten. Dat is prima, maar het belangrijkst is natuurlijk dat de mat zijn werk goed doet!

Hoeveel deurmatten heb jij in huis? En wat voor soort/kleur?

Similar Posts

12 Comments

  1. Ik heb er 3. Bij de voordeur 1, in de hal en bij de schuifpui achter het huis. Binnenmatten zijn grijs en die bij de voordeur buiten is een schoonloop mat (kokosmat) die bij het huis hoort…zitvlak in zo’n goot. Wij doen altijd onze buitenschoenen gelijk uit in de hal en vragen dat ook van onze gasten. Aiden kruipt momenteel door het hele huis en likt vaak genoeg aan de grond ????Wel hebben we genoeg sloffen voor gasten. Hier in Duitsland is het vaak trouwens ook de gewoonte dat buitenschoenen niet verder dan de hal komen. Logisch ook wel…

  2. Wij hebben er 1 buiten maar die vliegt dus altijd weg met een klein beetje wind. En binnen kunnen we er geen leggen want dan gaat de deur niet open. Dus hebben we die verhuisd tot aan de kelder deur maar door de wind vanuit de kelder gaat die ook soms vliegen… Ik heb gewoon het vliegend tapijt van Alladin!

  3. Oh, die met de tulpen wil ik wel. Of die met het ‘niet vergeten’ lijstje, nog leuker! Wij hebben een hele saaie, eentje waar ik eigenlijk nooit over nadenk, maar gewoon over heen loop :-) Maar nu wil ik dus een nieuwe….

  4. Wij hebben alleen bij de voordeur een deurmat en die ligt in de portiek van het complex en omdat we allemaal dezelfde hebben weinig keuze helaas! Maar zo’n grof mat met Welcome erop zou ik erg leuk vinden.

  5. Tip van Flip: Wist je dat het ook mogelijk is om iets heel anders dan anders te kiezen? Je kan namelijk je eigen ontwerp op een deurmat bedrukken. Zo ben je helemaal uniek omdat niemand dezelfde deurmat als jij hebt! Het hoeft ook niet eens echt duur te zijn. Gewoon even rondkijken. Hoe groter de mat, hoe duurder het natuurlijk wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.