Schoenen schoonmaken: de ultieme gids

Schoenen schoonmaken

In de Koreaanse drama's die ik kijk hebben ze het goed bekeken: iedereen doet daar bij binnenkomst de schoenen uit en doet pantoffels aan. Dat maakt schoenen schoonmaken minder urgent. De viezigheid wordt immers niet naar binnen gelopen. Zie ook schoenen uit in huis.

Maar in de meeste Nederlandse huishoudens lopen mensen gewoon met schoenen en al naar binnen. Gelukkig bestaan er deurmatten, die worden gebruikt om de ergste viezigheid van de zolen te schrapen, maar om schoenen echt goed schoon te maken is meer nodig.

Afgezien van het feit dat vieze schoenen viezigheid het huis inlopen, staat het ook gewoon niet mooi. Een paar ooit witte schoenen, dat grauw en grijs is geworden, oogt al snel onverzorgd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor dof geworden leren schoenen, met modderspetters.

Maar hoe kun je schoenen schoonmaken? Daarover gaat deze post! Lees nu alles over het schoonmaken van tennisschoenen heren tot espadrilles voor dames : )

Schoenen schoonmaken: soorten en materialen

Hoe je schoenen schoonmaakt is afhankelijk van het materiaal van je schoenen. Zo moet je suède schoenen anders schoonmaken, dan bijvoorbeeld een paar sportschoenen of een paar Allstars. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende materialen voor schoenen:

 • Leer
 • Suède
 • Canvas of schoenen van stof
 • Kunstleer

Hieronder een foto van veel gedragen schoenen en laarzen van mij. Ze zijn allemaal van leer, behalve het laarsje met de bloemen van wijlen de Schoenenreus. Die is van kunstleer.

 

mijn schoenen

En dan heb je ook nog speciale soorten schoenen, die op verschillende manieren moeten worden schoongemaakt:

 • Witte schoenen
 • Hardloopschoenen
 • Schapenvacht laarzen oftewel Uggs
 • Tennisschoenen
 • Sportschoenen
 • Sneakers

Algemeen stappenplan + instructies per schoensoort

Wat het materiaal van jouw schoenen ook is, de eerste stap is altijd hetzelfde. Veeg met een schone, droge doek alle viezigheid van de schoenen. Dit mag ook met een schone borstel. Als je geen schoenborstel hebt, kun je hiervoor ook een schone tandenborstel gebruiken. Hiermee verwijder je voorzichtig alle losse viezigheid van de schoen.

Vanaf hier verschilt de schoonmaakmethode per type schoen en materiaal.

Leren schoenen schoonmaken met baking soda

Nadat je met een droge doek alle losse viezigheid hebt weggeveegd, ga je vervolgens met een licht vochtige doek over de schoenen. Laat de schoenen daarna drogen, en maak het af met een verzorgende schoencrème of schoensmeer. Zitten er beschadigingen op je schoenen? Dan kun je die voorzichtig behandelen met baking soda. Neem hiervoor je vochtige doek, en dip de punt in wat baking soda. Ga hiermee vervolgens voorzichtig over de beschadigde plekken. Veeg daarna de baking soda weg, en laat de schoenen drogen.

zuiveringszout

Suède schoenen schoonmaken met gum

Gebruikt een speciaal nubuck borsteltje voor je suède schoenen. Veeg telkens dezelfde kant uit, anders krijg je een raar kleureffect. Kleine vlekken kun je weghalen met een gummetje! Zijn ze erg hardnekkig? Houd de schoenen dan een tijdje boven de stoom van een pan met kokend water en probeer het daarna nog een keer. Spray je schoenen tot slot in met een speciale spray voor suède om ze te beschermen tegen weer en wind.

N.B. Tip van oma

Vetvlekken in suède schoenen kun je verwijderen met een korstje oud brood.

Canvas schoenen schoonmaken met groene zeep

Nadat je het stof er hebt afgeveegd maak je een mengsel van water en groene zeep. Gebruik hiervoor 2 kopjes water en voeg 1 theelepel afwasmiddel toe. Doop een schone tandenborstel in dit sopje en maak hiermee de schoenen voorzichtig schoon. Als je klaar bent, veeg je schoen met een vochtige doek na om alle sopje te verwijderen. Laat ze daarna rustig drogen voordat je ze weer draagt.

schoenen schoonmaken met groene zeep

Kunstleren schoenen schoonmaken

Kunstleren schoenen hebben als voordeel dat ze onderhoudsarm zijn. Ze hebben minder verzorging nodig dan leren schoenen. Je kunt ze prima schoonmaken met een vochtige doek. Als ze erg vies zijn kun je net als bij canvas schoenen een sopje maken met groene zeep en ze daarmee schoonmaken.

Sportschoenen schoonmaken

Je hebt sportschoenen voor verschillende soorten sport. Hardloopschoenen zitten bijvoorbeeld echt anders in elkaar dan tennisschoenen, of algemene sportschoenen. Hardlopen op tennisschoenen kan bijvoorbeeld leiden tot blessures, omdat tennisschoenen minder demping bieden. Gelukkig is het schoonmaken van sportschoenen niet echt verschillend! Of het nou gaat om hardloopschoenen heren, of een paar tennisschoenen voor dames.

Kijk, hieronder zie je mijn huidige hardloopschoenen:

hardloopschoenen

Zoals altijd begin je met het vuil eraf te borstelen. Vergeet bij sportschoenen ook de zolen niet! In de zolen van mijn hardloopschoenen verzamelt zich altijd veel zand en viezigheid. Hoewel dit natuurlijk ook wel komt door dat ik aan een zandweg woon...

Stap 2

Stap 2 is weer een mild sopje maken volgens hetzelfde recept als voor de canvas en leren schoenen: 2 kopjes water mengen met 1 theelepel groene zeep of afwasmiddel. Was de veters van je sportschoenen in dit sopje, en laat die daarna drogen. Ga nu met een tandenborstel in het sopje en maak daarmee voorzichtig de zijkanten en bovenkant van je sportschoenen schoon. Als laatste maak je met het sopje de zolen goed schoon.

Zijn je schoenen schoon? Ga er dan met een droge doek over, zodat je eventuele resten van je sopje weghaalt. Laat de schoenen nu lekker drogen.

Schoenen schoonmaken met baking soda en azijn

Baking soda is een soort wondermiddeltje, dat je voor van alles en nog wat kunt gebruiken. Je kunt er onder andere je haren mee wassen, je tanden mee poetsen en een cake mee bakken. En je kunt dus ook schoenen schoonmaken met baking soda! Onderstaand recept wordt vooral gebruikt om witte canvas schoenen mee schoon te maken. Je mengt 1 eetlepel heet water, 1 eetlepel witte azijn en 1 eetlepel baking soda. Roer erin totdat het een soort pasta is geworden. Smeer deze pasta met een tandenborstel zorgvuldig op je witte canvas schoenen.

Laat ze nu een uur of drie, vier in warm zonlicht staan als het kan. De pasta zal drogen, en na drie uur kun je de baking soda pasta als het ware makkelijk van je schoenen afkloppen. Hierna zijn je witte canvas schoenen weer een stuk witter.

Witte schoenen schoonmaken

In onderstaand filmpje maken ze een paar witte canvas schoenen schoon met baking soda en waterstofperoxide.

Do's en dont's bij schoenen schoonmaken

 • Ken je het advies dat je canvas en sportschoenen prima in de wasmachine kunt wassen op lage temperaturen? De meningen zijn hier toch over verdeeld. Vaak gaat het toch wel  ten koste van de pasvorm en kwaliteit. In het algemeen wordt het daarom toch afgeraden en wordt het sopje met groene zeep geadviseerd.
 • Zijn je schoenen nat geworden? Zet ze liever niet bij de verwarming om snel te drogen, maar laat ze gewoon drogen bij kamertemperatuur.
 • Doe sneakers van kunstleer beslist niet in de wasmachine.
 • Gebruik liever geen oude kranten om in je schoenen te stoppen als ze nat zijn: de inkt kan afgeven in je schoenen. Gebruik liever keukenpapier of tissues.
 • Droog schoongemaakte sportschoenen beslist niet in de droger!
 • Watervlekjes op canvas schoenen kun je proberen weg te krijgen met een beetje vaseline.
 • Wil je toch je schoenen in de wasmachine doen? Draai dan wel een aparte was, en doe ze eventueel in een wasnetje om ze te beschermen. Was eventueel een paar handdoeken mee om te voorkomen dat ze allerlei kanten uit slingeren in je wastrommel.
 • Met de binnenkant van een bananenschil kun je leren schoenen weer laten glanzen.
 • Met witte tandpasta en een tandpasta kun je uitstekend de witte plastic randen van witte schoenen weer schoonmaken.
 • Als huis, tuin en keuken middeltjes kun je baking soda, afwasmiddel, groene zeep, waterstofperoxide en wasmiddel gebruiken om mengsels te maken om je schoenen mee schoon te maken. Wees hiermee altijd wel voorzichtig, en probeer eerst een kleine stukje uit.

Shoefresh: eerste hulp bij stinkende en/of natte schoenen

Als je sportende kinderen hebt, of zelf sport, dan zul je het probleem vast wel herkennen: stinkende schoenen bij thuiskomst. Anton van den Brand had hier last van, en bedacht een oplossing: Shoefresh.

Shoefresh is een apparaat dat je schoenen snel weer droogmaakt en bovendien vieze geurtjes verwijderd.

Hieronder zie je hoe Shoefresh werkt:

Samenvattend

Schoenen schoonmaken is een behoud voor je schoenen en je voorkomt dat je allerlei viezigheid je huis binnenloopt. In deze post las je hoe je schoenen kunt schoonmaken, geordend op soort materiaal. Als bijzonder huis, tuin en keukenmiddeltje kun je baking soda en tandpasta gebruiken om schoenen schoon te maken!

Schoenen in de wasmachine doen, wordt soms wel gedaan, maar wees er voorzichtig mee. Gebruik liever Shoesfresh.

Tip: kant en klare schoenverzorgingset.

Of koop gewoon meteen kant en klaar schoenenpoets setje, zoals deze:

Leestips

De geraadpleegde bronnen voor deze post zijn o.a.: Wikihow, PK running shop, Hardloopschoenen.online, Woman's World, PureWow, Asics, Shoe MGK, Mister Minit,Schoenmaker den Ouden, Schoenmakerij Heutinck, Speedcleaning, Intersport, Schuurman schoenen, Nelson, The Spruce, Nike.

Similar Posts

40 Comments

 1. Hier ook schoenen uit in huis. Ik ben bij de kids snel geneigd om ze in de wasmachine te doen. Maar dat pakt inderdaad niet altijd goed uit

 2. Hier gaan de schoenen ook uit bij binnenkomst, vind ik wel zo hygiënisch.
  als ze vies zijn even met een borstel en water reinigen. Hans

 3. Ik maak mijn schoenen vaak schoon met wat water en zeep en sneakers pleur ik gewoon in de wasmachine op lage temperatuur en laag toerental.

 4. Bedankt voor alle tips. Meer dan de helft wist ik niet. Mijn sneakers maak ik schoon met sneakercleaner. De witte randen worden dan weer stralend wit!

 5. Jij komt altijd met de meest handige tips Nicole! Echt heel fijn want ik ben een ramp in huishouden. Ik heb ook weer wat bij geleerd- baking soda is een wondermiddel voor de schoenen! Bedankt voor de tip!

 6. Voor mijn leren laarzen gebruik ik wel altijd een speciale iets waarmee het leer goed blijft, maar qua schoonmaken... ik moet ook zeggen dat mijn schoenen, behalve mijn wandelschoenen, niet echt vuil zijn.

 7. Wat een onderwerpen en tips toch altijd weer. Heel nuttig en soms ook hilarisch om te lezen;) Zo heb ik ooit mijn suède tas in de wasmachine gedaan. Dat moest echt, want hij was - don't ask - met inhoud en al, ja ook mijn BlackBerry toentertijd in een (openbaar) toilet gevallen. Tja, dat wassen moest dus. Want ik twijfelde - door de paniek - of het nu voor of na het doortrekken was gebeurd...

 8. Ik behoor denk ik tot de weinige die eigenlijk nooit vieze schoenen heb. Maar vaak uitkloppen na een wandeling en babydoekjes. Zou houd je het netjes.

 9. sneakers en sportschoenen mikken we hier ook gewoon in de wasmachine inderdaad, zoals hierboven al een keer genoemd is. Lekker makkelijk..

  Voor de overige schoenen heeft mijn man allemaal foefjes om ze schoon te maken. Geen idee welke maar ze werken wel :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.