Reacties

Kinderbijslag: zo gewonnen, zo geronnen — 35 reacties

 1. Ik dacht dat de ouderbijdrage vrijwillig was? Het is jammer dat dit soort rijtjes niet bij bijna tienermoeders op de telefoon binnen komen. Allicht denken ze dan iets meer na. Wat een geld en dan ben je er nog lang niet.

  • De ouderbijdrage is helemaal niet vrijwillig. Ik snap ook niet waarom ze die vrijwillig noemen. Ik zou er gewoon eerlijk voor uitkomen als school dat het feitelijk verplicht is.

  • Het is wettelijk vrijwillig, dat de school graag wil dat je betaalt doet daar niets aan af. Ze mogen je kind niet weigeren.

   Hetzelfde voor dit lijstje boeken, als de school wil dat je persé die versie van het boek gebruikt moeten zij die betalen. Anders is het een service die verleend wordt en kun je het boek ook in de bibliotheek lenen als jij dat wil.

   Ik vind het altijd heel vreemd dat iedereen zich aan de wet hoort te houden maar dat scholen dat op vele fronten niet hoeven te doen en dat wij als ouders dat allemaal maar klakkeloos accepteren. (privacy wetgeving zijn ze ook niet zo goed in over het algemeen)

 2. Kinderbijslag is ongeveer hetzelfde in België maar één jaar middelbaar onderwijs kost hier gemiddeld wel 950 euro aan de ouders voor materialen, activiteiten en diensten. Inschrijving is gratis.

 3. Wow dat is best veel, en gaat snel op haha. Momenteel is mijn zoontje 1 dus het geld gaat gewoon op aan boodschappen. Voor de rest spaar ik maandelijks een klein bedrag voor hem.

 4. Ach, ik snap niet dat iedereen zich hier zo over op wint. Wij betalen (maandelijks!) 660 voor bso.
  Dan kan die 300 nog wat per jaar voor havo 5 er ook wel af.

  • Want jij kan in ieders portemonnee kijken? Dus omdat jij 660 euro aan BSO betaalt, mag iemand anders zich niet opwinden?

  • Als je als moeder thuis blijft bij je gezin, heb geen BSO nodig.Misschien is dat ook een (betere) optie? En dan heb ik het nog niet over alle subsidie en belastingvoordeel er door ons betaald voor kinderopvang.

  • Ik be traal veruit meer belasting als dat ik "binnen haal" via kinderopvangtoeslag.
   Maar ik snap de opwinding niet. Een kind kost geld. 5 kinderen kosten meer geld als 1 of 2.
   Dat zijn keuzes die je al of niet maakt.
   Maar ga dan achteraf niet lopen piepen....

  • Dan de studententijd! Geen beurs meer, collegegeld meer dan 1000 euro, boeken, kamer evt. pfff

  • Nou, dat gaat niet altijd op hoor, dat de basisschool goedkoper is. Ik betaal op de basisschool 440 euro per jaar, en als je je kind wilt laten overblijven komt er 700 euro bij....

 5. Hier krijgen we nog voor 2 kinderen kinderbijslag en daar ben ik ook heel blij mee! We geven het niet uit aan speciale dingen, maar tellen het gewoon bij het budget op. En inderdaad, in oktober komen de kosten voor school weer. De ouderbijdrage van dochter in 4 havo is 145 euro, wat een verschil met de school van jouw kind.

  Soms denk ik aan de tijd dat de kinderen niet meer thuis wonen, wat zullen we veel geld overhouden ;-)

 6. Kinderbijslag stop ik in een digitale spaarpot om kosten voor de kids te kunnen betalen. Kosten als kleding, fiets en later schoolgeld ed. Ze zijn nu nog klein en de meeste kosten betalen we nu nog van de lopende rekening.
  Daarnaast sparen we iedere maand een bedrag voor ze zodat we ze wat mee kunnen geven als ze het huis uit gaan.

 7. Oudste dochter gaat op schoolreis naar Israel, 1000 euro. Daarnaast verplichte laptop via school 500 en 3x ouderbijdrage 160 euro.
  En als klapper een rekenmachine van 100 euro, verplicht. Geld vliegt hier de deur uit.

  • Die schoolreis is niet verplicht. Bij de school van mijn dochter krijgen ze de laptop in bruikleen, je kunt er zelf voor kiezen om 'm te verzekeren a € 25 per jaar.

  • Allemachtig, die 1000,- is echt veel. Ik vond de 750 voor mijn dochters schoolreisje naar Rome al veel.

   Die rekenmachine herken ik helaas ook. Dat is een enorm duur ding.

 8. Hier gaat het eigenlijk gewoon op de rekening en wordt gebruikt voor de dagelijkse dingen, ik wacht ook nooit tot de kinderbijslag tot aankoop van nieuwe schoenen of een jas. Dit gebeurd tussendoor.

 9. Mijn dochter is 2,5 dus de kinderbijslag gaat nu nog voornamelijk op aan kleding voor haar. De kinderbijslag komt meestal vlak een nieuw seizoen, dus kan ik mooi wat nieuws inslaan voor de warme of koude dagen die gaan komen. Verder spaar ik ook een gedeelte voor haar en wat overblijft is gewoon voor boodschappen e.d.

 10. Toevallig liet een collega me gisteren zien wat zij voor (vrijwillige) kosten had voor haar kind in de eerste klas middelbare school. Kosten voor fietsenstalling, kluisje, verzekering (kind is verzekerd rondom school - of eigenlijk is de school verzekerd??). Zij heeft vakjes uitgevinkt. En ik snap dat. Betalen voor een kluisje van 10 jaar oud?? Ze viel ook over de term ‘factuur’ voor wat eigenlijk vrijwillige bijdrages zijn.
  De laatste paar jaar kan ik redelijk goed geld ‘overhouden’ van de kinderbijslag, omdat ik zoveel spaarzamer ben gaan leven. Dat overhouden staat tussen aanhalingstekens, want het is op termijn zeker nodig voor studiekosten of rijbewijs. Nu gebruik ik er ook wel bedragen van, voor schoolbijdrage of schoenen of winterjas of bril.

 11. Oeh, kinderbijslag! Da’s lang geleden! Mijn dochter is inmiddels 27 en - als ik het me goed herinner - kreeg ik € 275 per kwartaal. Ik betaalde er haar turnlessen van. Aan contributie, inschrijfgeld voor wedstrijden, turnpakjes en ritjes naar wedstrijden was ik meer kwijt dan dat dus ik was altijd erg blij met de kinderbijslag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder