Wat is jouw woonquote?

Woonquote

Wel eens gehoord van de woonquote? Dat is het percentage van je inkomen dat je aan woonlasten mag besteden. De woonquote is bedoeld om je te beschermen tegen te hoge maandlasten. De gemiddelde woonquote was in 2018 volgens het CBS 29%.

De woonquote wil voorkomen dat je elke maand moeite en stress hebt om je hypotheek of huur te betalen. Hypotheekverstrekkers zijn bij wet verplicht deze percentages te hanteren bij het berekenen van hypotheken.

In het algemeen geldt:

Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je woonquote.

Soms is die woonquote irritant

Eén van mijn kinderen liep tegen het concept van de woonquote aan toen ze een nieuwe huurwoning zocht. Bij woningen, die zij binnen haar budget vond, stond dan bijvoorbeeld:

‘U dient over een netto maandinkomen van 3.5 maal de maandhuur (inclusief eventuele voorschotten/servicekosten) te beschikken.’

Mijn dochter geeft niet veel geld uit  en leeft op kleine voet. Ze is graag thuis, gaat zelden op vakantie, en heeft over het algemeen weinig kosten. Omdat ze graag thuis is, wilde ze best relatief wat meer geld uitgeven aan haar woning. Maar door de woonquote viel ze voor bepaalde kamers toch af, ondanks het feit dat ze het financieel prima kon bolwerken met haar leefstijl.

Filmpje CBS over woonlasten

In 2018 ging gemiddeld 1/3 van ons inkomen naar woonlasten volgens het CBS.

Even wat interessante cijfertjes van het CBS!

Hieronder even wat interessante cijfertjes van het driejaarlijkse woononderzoek Nederland (WoON) van het CBS.

 • Maar liefst 70% van de Nederlanders heeft een eigen huis.
 • Maar liefst 83% van die eigen huizen is betaald met behulp van een hypotheek! Ter vergelijking: het gemiddelde binnen de EU ligt maar op 38%. Wij Nederlanders lenen dus veel voor onze woning.
 • De woonquote, de totale woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen, was in 2018 voor huurders gemiddeld 38,1.
 • De woonquote voor huiseigenaars was 29%.

Wat is onze woonquote?

Mijn man en ik horen bij die 83% van de huiseigenaren die een hypotheek hebben. Onze woonquote is op dit moment 16%. Dat is dus minder dan gemiddelde woonquote van 29%. Ik ben erg blij met deze woonquote, want die was in het verleden een stuk hoger. Er zijn een aantal dingen veranderd, waardoor onze woonquote omlaag ging:

 • We hebben onze hypotheek overgesloten.
 • We hebben een bedrag afgelost.
 • Toen de kinderen ouder werden, ben ik nog meer gaan bloggen waardoor ons inkomen steeg.

Door deze drie dingen is onze woonquote prettig laag.

Nu ben ik wel benieuwd: wat is jouw woonquote? Oftewel welk percentage van je inkomen ben je kwijt aan wonen?

Similar Posts

44 Comments

 1. Ik denk dat ik ongeveer tot de gemiddelde groep behoor. Trouwens wel irritant wat je beschrijft over je dochter. Ik zou denk ik tegen hetzelfde probleem aan lopen. Lijkt me heel frustrerend!

 2. Volgens mij kennen we dat niet in België – ik had er nog nooit van gehoord. De bank raadt wel aan om niet over 1/3 van je totale inkomen te gaan (dus dat komt wel ongeveer overeen).

  Wij hebben een tijdje vlot onder die 30 procent gezeten toen mijn man veel reisde en in het buitenland zat. Een dik jaar geleden nam hij ontslag om zelfstandig te beginnen – dat was wel even slikken, zeker toen ik ook nog burn-out ging en besliste om (onbetaald) loopbaanonderbreking te nemen om te gaan studeren en mijn weg te zoeken.

  Ondertussen loopt de zaak en zitten we terug aan die 30 procent, maar erboven is echt niet makkelijk!

 3. We hebben een paar jaar terug de hypotheek af kunnen lossen! Woonquote nul, dus 😊 Daarvoor een hele tijd iets van 15%

 4. Ik had hier dus nog nooit van gehoord, ik denk eerlijk gezegd dat wij wel laag zitten als ik kijk naar wat we aflossen op de hypotheek. Wat jouw dochter heeft, zou mij vroeger ook zijn overkomen, ben i bang.

 5. Zo’n 20%. Ook wij hebben daar hard voor gewerkt: overgesloten en afgelost. Maar er is nog een weg te gaan ;-)

 6. Wat vervelend voor je dochter! Ik heb even gerekend en verbaasde mezelf: rond de 15%! Dat komt door een combinatie van een gestegen inkomen (tov waar mijn hypotheek op gebaseerd is) en extra aflossen.

 7. Dat is het grote probleem van vele jongeren die een woning zoeken.
  kopen is erg lastig en sociale huurwoningen zijn niet beschikbaar.
  dus huren ze maar in de vrije sector, boven hun woonquote. Hans

 8. Soms kunnen jongeren huis niet krijgen. Want het is zo duur geworden in Nederland. Kopen is ook veel duurder geworden. Vaak gaan jongeren meerdere mensen wonen. Voordelig wonen.

 9. Interessant om te lezen het antwoord gaat niemand wat aan overigens. Het schrijnende tekort aan huurwoningen en fatsoenlijke kamers is iets wat alleen om deze reden al aangepakt moet worden.

 10. Soms kunnen jongeren huis niet krijgen. Want het is zo duur geworden in Nederland. Kopen is ook veel duurder geworden. Vaak gaan jongeren meerdere mensen wonen. Voordelig wonen.

 11. Woonquote hebben we inderdaad niet in België. Onze hypotheek is al enige jaren afgelost, ‘woonquote’ is dus nul. Daarvoor zaten we aan zo’n 15% meen ik.

 12. Triest om te horen dat je dochter niet in aanmerking komt voor een huurhuis. De jongere generatie heeft het gewoon moeilijk om een start te maken. Het maakt daarbij niet uit of het om huren of kopen gaat. Al begrijp ik ook goed dat deze woonquote ingesteld is ter bescherming van de consument.
  Mijn generatie is best bereid om hier wat aan te doen door het huizenaanbod te vergroten en de doorstroom te bevorderen. Dat wordt ons echter onmogelijk gemaakt. In mijn gemeente werden, om een voorbeeld te noemen een stuk of zestig seniorenhuisjes gebouwd waar je vanaf je vijftigste terecht kunt. Alles gelijkvloers en met een acceptabele huur. Hier werkt de woonquote dan weer precies andersom. Je komt ervoor in aanmerking als het gezamenlijk jaarinkomen niet meer bedraagt dan € 22.000,-. Voor een alleenstaande zoals ik is dat nog minder. Daar sluiten ze mensen die 40 tot 50 jaar gewerkt en pensioenpremie betaald hebben dan mee uit. En wie worden er weer bevoorrecht? Juist ja.
  Mijn woonquote is al ruim twintig jaar nul.

 13. Dat zal bij ons best meevallen denk ik. Soms hoor ik van vrienden hoeveel zij moeten betalen en dan denk ik altijd van als één van de twee eens zonder werk valt.. wat dan…

 14. Bij het woord quote dacht ik gelijk aan ‘Zoals het klokje thuis tikt enzo’ :) Maar inderdaad, daar zeg je wat. Is het niet de max. verdiengrens dan is het wel de min. verdiengrens. Nuttig maar niet waterdicht zo blijkt maar. Je mag toch aannemen dat er ook naar individuele gevallen gekeken wordt… Geen idee hoe het bij ons zit eerlijk gezegd maar we zitten letterlijk en figuurlijk goed.

 15. Wat leuk dat je hier een blog over geschreven hebt! Ik had nog nooit hiervan gehoord dus leuk om dit te leren, ik woon nog bij mijn ouders dus geen idee wat onze/ hun woonquote is haha!

 16. Ik schat zo rond de 12% dat mijn woonquote is, erg prettig omdat ik alle rekeningen met één inkomen betaal en op die manier nog ruimte heb voor leuke dingen

 17. Ik dacht ‘n quote zoals ‘ my home is my castle’
  Over wat voor woningquote dan ook: ik heb er nooit over nagedacht.

 18. Toen ik de titel zag, dacht ik dat het om een quote ging. Zoeen als oost, west, thuis best of zo. Maar dat was niet het geval. Je woonquote, iets om nader uit te zoeken

 19. Ik huur nu een woning samen met anderen ik betaal zo een 300 euro p.p. De huur zelf bedraagt 900. Ik kom ook niet in aanmerking.
  Goede blog.

 20. Ik denk dat wij onder het gemiddelde zitten, maar ik zal het voor de zekerheid straks eens gaan uitrekenen, want ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

 21. geen idee wat onze is maar wel belangrijk om er over na te denken. je moet naast wonen ook gewoon kunnen leven en leuke dingen doen

 22. Ha ha, ik dacht ook aan een quote (tekst/spreuk) voor in je interieur, maar het blijkt een geheel ander topic. Ik heb geen idee wat onze woonquote is, heb de woonlasten en gezamenlijke inkomsten zo niet bij de hand, maar het is prima te doen.

 23. Toen ik het artikel ging lezen dacht ik echt dat je het over cheesy quotes ging hebben die mensen in huis hebben hangen. Home Is Where The Heart is enzo, haha.

 24. Interessant! Heb het even berekend en wij zitten op 35% dus aan de hoge kant. Maar goed, de huurprijzen zijn hier ook vrij hoog dus vandaar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.