Ben jij kaler, dikker en kreeg je platvoeten en eczeem door corona?

corona gevolgen

In de krant las ik de onheilspellende kop:

‘We zijn kaler, dikker, hebben platvoeten en eczeem: dit is wat twee jaar corona met ons lijf heeft gedaan.’

‘Lekker dan!’ dacht ik verontwaardigd. ‘Wat een slecht nieuws nou weer.’

En daar bleef het niet bij.

In het artikel las ik een hele reeks aan onfortuinlijke gevolgen van corona op ons lichaam.

Ook als je geen corona hebt gehad!

De gevolgen van corona voor ons lichaam

 1. Dikker door minder beweging
 2. Kaler, door de stress rondom corona of door een infectie met corona
 3. Platvoeten: dit blijkt vooral zo te vóelen. beleidsmedewerker Amy Dieker van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten kan het ‘noch bevestigen, noch ontkrachten.’
 4. Eczeem door het frequent wassen van je handen, en al die desinfecterende gels.
 5. Slechte tanden door teveel snoepen thuis overdag, maar ook door knarsetanden van de coronastress!
 6. Hoofdpijn boven de ogen en droge ogen door het veel kijken op schermpjes.
 7. Rimpels. Dit zou toch vooral komen doordat we veel contacten onderhielden via schermpjes en dan zie je jezelf heel close-up. Dan vallen rimpels meer op.

Vervolgens ging ik mezelf eens na.

Ben ik kaler, dikker, met platvoeten en eczeem door corona?

Kaler ben ik niet geworden, en dikker ook niet. Daar zorg ik voor met gezonde voeding, en voldoende beweging met dagelijks hardlopen. Een klein beetje huiduitslag heb ik wel in mijn handen, maar dat komt volgens mij eerder door mijn huishoudelijke werkzaamheden dan door corona!

Platvoeten dan?

Ik hoop van niet zeg, maar die kan ik niet uitsluiten.

Het artikel vind je hier.

Wat waren de gevolgen van corona voor jouw lichaam?

Similar Posts

27 Comments

 1. Heel eerlijk? Ja, ik ben dikker, en best behoorlijk ook. Ik heb meer gesnoept, meer alcohol gedronken, en minder bewogen.

  Maar daar was ik toch echt zelf bij. Het is niet alsof ik alleen chips te eten had, en bij de deur werd tegengehouden als ik naar buiten wilde.

  Het helpt mij bij sommige dingen als ik een stok achter de deur heb, en soms maak ik daar ook bewust gebruik van. Ik breng mijn kinderen bijvoorbeeld bewust lopend naar activiteiten en haal ze lopend op van speelafspraken, doe lopend boodschappen, ga lopend naar mijn koor. Maar zitten we in lockdown, quarantaine of isolatie, dan zijn er geen activiteiten, speelafspraken of koor, en de boodschappen laat ik bezorgen. Met een extra zak chips. Het is mijn eigen verantwoordelijkheid om dat te compenseren.

  Maar goed, mijn haar en mijn voeten zijn wel prima in orde! 😅 En verder pak ik weer een actievere levensstijl op.

  1. Het klinkt alsof je heel erg je eigen verantwoordelijkheid ziet en ook oppakt als het gaat om zelfzorg. Mijn complimenten! Een stok achter de deur, door dagelijkse zaken te combineren met voldoende bewegen vind ik een heel slimme aanpak. Dan gaat het toch wat makkelijker.

   Maar inderdaad, als de activiteiten dan wegvallen, kan ik me voorstellen dat het lastiger is om dit te doen. Dan word je toch weer meer op jezelf teruggeworpen.

 2. Mensen konden prima bewegen en je volvreten is ook een eigen keuze. Dus dikker door Corona is eigenlijk dikker door gebrek aan zelfbeheersing en met een mooi excuus ‘want iedereen deed het’. Ik zou eerder denken dat sommige mensen juist meer konden bewegen terwijl ze thuiswerkten ipv gebonden aan kantooruren.
  Ik geloof dat ik alleen twee jaar ouder geworden ben, maar dat zou ik (zonder vervelende omstandigheden) sowieso geworden zijn.

 3. Een beetje bleek geworden door de lockdowns misschien. Maar dat is waarschijnlijk vooral aan de winter te wijten. Ik ben juist wat kilo’s kwijt. Niet veel, maar weg zijn ze wel. De vaccinaties veroorzaakten bij mij een verminderde coördinatie, Ik botste overal tegenop en heb wat littekens opgelopen.

 4. Het viel me juist op,dat er meer wandelaars kwamen. Speciaal tussen de middag.Waarschijnlijk de groep die al die gevolgen wilde voorkomen

 5. Ik ben minder ziek geweest en dat heeft echt wel met de coronamaatregelen te maken. Al twee jaar lang is er geen uitbraak van het norovirus op mijn werk geweest en ook een griepgolf bleef uit. Gelukkig hebben we op de vestiging waar ik werk (verzorgingshuis) ook weinig cliënten met corona gehad en van alle afdelingen is er maar 1 afdeling twee weken in quarantaine geweest.

 6. Mijn hele metabolisme werkt beter en regelmatiger. Slaap, stoelgang, eetlust en emotionele stabiliteit allemaal beter dan voor corona. Het is goed voor me om een betere werk thuisbalans (en vooral minder reistijd!) te hebben.
  Wel zwaarder geworden helaas, door gewrichtsproblemen waardoor ik nauwelijks kan en mag wandelen. Vroeger wandelde ik dagelijks zeker een uur.
  En verder veel minder verkouden geweest en nauwelijks longproblemen gehad. En minder droge huid omdat ik me niet meer elke dag douche.
  Al met al mag ik niet klagen

  1. Dat klinkt inderdaad heel positief eigenlijk! Wat fijn dat door de betere werk-thuis balans je lichamelijk beter functioneert. De gewichtstoename kan ik me goed voorstellen als je voorheen dagelijks een uur wandelde. Dat valt dan ook niet mee denk ik, als dat niet meer kan.

 7. Geen effecten gemerkt. Zo ver ik weet heb ik het niet gehad. Heb mijn leefwijze vrijwel niet aangepast. Ben wel gestopt met het kijken naar Op1 en vergelijkbare zeurprogramma’s. Ben minder gaan treinen.

 8. Eh, die platvoeten kan ik even niet volgen. Zou niet weten waarom je die zou krijgen door corona of iets van de maatregelen. Droge handen door het vele wassen: check.
  Dikker ben ik ook geworden, maar dat heeft niets met (de) corona(maatregelen) te maken in mijn geval.

 9. Dat artikel heb ik ook gelezen. Ik ben niet dikker, wel zwaarder. En dat is raar want ik beweeg meer dan ooit en eet niet meer dan anders. Denk dat dat aan de overgang ligt helaas. Verder geen van die dingen.

 10. Nee van deze klachten heb ik geen last, wel van een blijvend kuchje enminder uithoudingsvermogen

 11. Ik kreeg een grijze lok in mijn haar en ben nog nooit zo vaak bij de fysio geweest. Telkens rugklachten.
  Die podotherapeute kan platvoeten niet bevestigen, maar ik merkte wel dat ik door telkens mijn pantoffels in huis te dragen, mijn voeten platter voelden. Ik ben ook in huis schoenen gaan dragen. Begreep ik opeens FlyLady’s advies veel beter. Je bent ‘paraat’ als je schoenen aan hebt in huis.

 12. Ja zeg dat, ik weet nog 2018, 2019.. Lekker fit & gezond. Maar ben zelf ook 10 kilo aangekomen. Je verhaal is (helaas) herkenbaar. :(

 13. Lekker makkelijk om corona de schuld te geven. Mijn gewicht schommelt altijd (afhankelijk van hoeveel zin ik heb om op mijn eten te letten), schrale handen heb ik mijn hele leven al en rimpels krijg je door ouder worden, volgens mij. Maar goed, mij hoor je niet klagen. Ik heb genoten van de lockdowns en genoten van de rust. Maar ik ben dan ook een beetje raar, geloof ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.