Reacties

Hoe ga je om met slecht nieuws? 2 tips — 18 reacties

 1. Mooi geschreven. Het grote geheel is niet te bevatten, maar in het klein kunnen we dingen doen. Mijn zoon had de neiging de hele dag het nieuws te willen volgen. En dat deed hem geen goed. Ikzelf probeer het ook te doseren.

 2. Wat mooi zeg, die gespreksgroepen die je ouders zijn gestart!
  Ik herken wel dat al het nieuws je kan overspoelen. Ik volg daaro zo min mogelijk het nieuws, maar uiteraard ontkom je er nu niet aan. Ik probeer het wél een beetje te beperken. Niet heel de dag maar online alles volgen, maar één keer bijlezen in de NOS-app en dan morgen weer.

 3. Mooi geschreven. Lieverd jij doet het echt goed en ik neem een voorbeeld aan je. Ik vind het ook vreselijk wat er nu gebeurt in Oekraine, ik denk vooral aan de burgers die zo bang zijn, de dieren. Je moet je er ook niet continu mee bezig houden. Je moet nog wel s' nachts kunnen slapen. Zoals jij al mooi weergeeft, gewoon 1 keer per dag informatie over de oorlog is voldoende. Een overload aan informatie doet geen mens goed. Daar maak je jezelf ziek mee.

 4. Net als jij doseer ik het nieuws, en heb ik een donatie gedaan. En mijn onrust zet ik maar zoveel mogelijk om in activiteit: wandelen, fietsen, huis schoonmaken. Morqen hebben we bezoek van een vriendin, die als kind de oorlog meemaakte zonder ouders (want opgepakt) en nu heel erg van streek is. Gewoon bij elkaar zijn, is een groot goed.

  • Wat fijn dat je je vriendin een luisterend oor en een warm welkom kunt bieden in deze moeilijke tijd Anoniem. Dat zal haar vast goed doen.

 5. Ik vind het geen goed idee om te doen alsof het slechte nieuws niet bestaat. Ik steek mijn kop niet in het zand, dat is benauwd. Die oorlog kan ik niet stoppen. Als je geld stort voor de vluchtelingen komt hen allicht een deel ervan ten goede. Dat is iets.

  Hier betekent het dat mensen die toch al niet rond konden komen, nu door duurder wordende energie en voedsel in problemen komen. Dat inkomen is grotendeels politiek bepaald. Nadenken over de partij standpunten en daar rekening mee houden als je gaat stemmen, helpt.

  Als mensen zelf wat voedsel kunnen opkweken, helpt dat ook. Dan is er meer voedsel, dus lagere prijzen en het is bovendien leuk om te doen. Ook als de aanleiding naar is, kun je iets ten positieve doen.

  Door die oorlog worden we op de feiten gedrukt, dat er nadelen zijn aan kern energie. Met een houding van "na ons de zondvloed" zijn veel mensen voorstander van kernenergie geworden. De ramp voltrekt zich pas langzaam gedurende duizenden jaren in de toekomst. Maar ook met die egoïstische houding zit er een nadeel aan kernenergie, dat je over niet zo lange tijd persoonlijk kan treffen: Elke kerncentrale vormt een makkelijk doelwit voor een aanvallende staat. Je verschaft de agressor de atoombom die jou en je omgeving zal vergiftigen.

  Er zijn weer verkiezingen. Een vakje rood kleuren is een kleine moeite. Maar denk even na, voordat je dat doet. Stemmen op een partij die nog steeds kerncentrales wil bouwen is onverantwoord. Stem op een willekeurige andere partij, maar niet op VVD, FVD, D66, CDA, Leefbaar, PVV. Ja21, Volt. Ik ben vast nog wat partijtjes vergeten. Maar doe in ieder geval die kleine moeite, om de kans te verminderen dat we in dezelfde situatie komen als de inwoners van Zaporizhzhia.

  Doe wat je kunt, om een negatieve situatie te verbeteren.
  Dat voelt beter dan doen alsof het niet bestaat.

 6. Ik vind het vreselijk wat er in de Oekraïne gebeurt. En ik vind het fijn om te lezen hoe jij hiermee omgaat. Ik merk dat het mij inderdaad geen goed doet om te veel beelden te zien van alle rottigheid in de wereld... dan word ik erg depressief. Dus dank je wel voor deze blog. Inspirerend vind ik ook dat je benoemt dat je niet vooral streeft naar een gelukkig leven, maar naar een zinvol leven.
  Lieve groet, Alice K.

 7. Ik weiger om me druk te maken om dingen waar ik toch geen invloed op heb. Als het zou helpen dat ik in een hoekje van de bank zou zitten huilen, dan deed ik dat. Een hele week als het moest. Maar het helpt niet. Dus dus ik wat ik wel kan. Ik geld overgemaakt en spullen gedoneerd. Ik vraag me alleen wel af waar James Bond is als je 'm nodig hebt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder