Hoe ga je om met slecht nieuws? 2 tips

slecht nieuws

Sinds op donderdag 24 februari 2022 de oorlog in Oekraïne is begonnen, is er elke dag slecht nieuws.

Nog meer dan ‘normaal’.

Alle media staan in het teken van deze oorlog.

Hoe ga je om met die lawine aan nieuwsberichten?

En hoe ga je om met al dat slechte nieuws?

In het boek Energiekoorden las ik een interessant perspectief over omgaan met slecht nieuws, en nieuwsberichten in de media.

Hoe ga je om met slecht nieuws?

Denise Linn , de auteur van het boek, noemt als voorbeeld de tsunami in Thailand in 2004. Maar dit voorbeeld is toepasbaar op de huidige situatie met Oekraïne. Denise schrijft:

‘Na de tsunami in Thailand in 2004 waren veel mensen buitengewoon van streek doordat ze het op televisie hadden zien gebeuren. Ze waren emotioneel en overstuur terwijl ze van dag tot dat filmbeelden van de gebeurtenis zagen.’

Nou had Denise destijds een vriend, Eric, die op korte afstand van het getroffen gebied in Thailand woonde. Deze vriend zei tegen Denise:

‘Denise, hier hebben we geen probleem. In feite weten weten we er eigenlijk helemaal niets van omdat we hier geen televisie hebben of naar de radio luisteren.

Hij vertelde dat een aantal van zijn vrienden in de Verenigde Staten hem hadden gebeld en erover hadden verteld, omdat ze verstard voor hun tv zaten. Hij zei dat sommigen van hen woeden waren omdat hij er niet ontdaan over was.

Eric zei dat hun boosheid hem verraste; het leven in zijn dorp was hetzelfde als altijd. De mensen in zijn dorp waren niet van slag of bezorgd; het zat niet in hun bewustzijn. Het had hem dan ook niet zo uit het veld geslagen als velen overal ter wereld. ‘

Denise constateert dat door keer op keer naar schokkende beelden op televisie te kijken, je jezelf overstuur maakt.

Omgaan met slecht nieuws: doe iets nuttigs!

Van de hele dag slecht nieuws kijken, word geen mens beter. Denise adviseert om te stoppen met voortdurend naar het nieuws kijken. Gebruik vervolgens de vrijgekomen tijd om iets nuttigs te doen. Bijvoorbeeld door vrijwilliger te worden of geld te geven.

Slecht nieuws: kom in actie

Het is goed om te weten wat er speelt in de wereld. Maar als je wanhopig wordt over dingen waar je geen invloed op hebt, hindert je dat bij wat je wél kunt doen.

Denise Linn adviseert daarom: kom in actie bij slecht nieuws over dingen die je raken.

Mijn ouders deden dit ook!

Denise Linns advies doet me denken aan mijn ouders. Nadat mijn vader de diagnose kreeg van uitgezaaide prostaatkanker, startte hij een gespreksgroep op voor mannen met prostaatkanker.

En mijn moeder voor hun partners.

Deze gespreksgroepen zijn er nog steeds, en vind ik een prachtige nalatenschap van mijn vader. Mijn ouders verwerkten het slechte nieuws, en zetten het vervolgens om in actie.

Over het boek

Het boek Energiekoorden van Denise Linn zal denk ik niet ieders smaak zijn. Het valt denk ik in de hoek van ‘zweverig’.

Maar net als met slecht nieuws, wil dat niet zeggen dat je er niets positiefs uit kunt halen : )

slecht nieuws

Dit boek is te koop bij onder andere bol.com en je lokale boekhandel.

Tot slot: hoe ga je om met het slechte nieuws uit Oekraïne?

Voel jij je bekommerd en gestresst over de oorlog in Oekraïne? Maak je je zorgen over de toekomst, de vluchtelingen, de stijgende gasprijzen, de veiligheid, en hoe het allemaal verder moet?

Denk dan eens aan het advies van Denise Linn: beperk je tot 1 keer per dag het journaal kijken, en kijk daarnaast of je iets praktisch kunt doen om de wereld een beetje beter te maken. En dat kan ook een eenzame buurvrouw bezoeken zijn.

Stap vooral niet in de auto met een boel spullen om naar Oekraïne te brengen.

Diverse organisaties roepen op om dit niet te doen. Er is vooral geld nodig.

Hoe ga ik om met slecht nieuws?

Als ik heel slecht nieuws krijg, dan word ik doorgaans beurtelings koud en warm. Mijn haren gaan prikken op mijn hoofd, en ik krijg een bonkende hoofdpijn.

Het liefst wil ik dat het meteen verdwijnt uit mijn leven…

Maar aangezien het leven zo niet werkt, probeer ik er doorgaans na die eerste schrikreactie het beste van te maken. Ik vind het advies van Denise Linn zinnig.

Ik kijk om 18 uur het journaal, en heb geld gedoneerd aan Oekraïne. Daarnaast probeer ik in mijn eigen omgeving goed te zijn voor andere mensen en te helpen waar ik dat kan.

Conform Dirk de Wachter streef ik niet zozeer naar een gelukkig leven, als wel naar een zinvol leven.

Iets doen voor Oekraïne?

Elf hulporganisaties werken samen voor hulp aan Oekraïne. Kijk hier wat je kunt doen om te helpen.

slecht nieuws

Leestips

Hoe ga jij om slecht nieuws berichten?

Similar Posts

18 Comments

 1. Mooi geschreven. Het grote geheel is niet te bevatten, maar in het klein kunnen we dingen doen. Mijn zoon had de neiging de hele dag het nieuws te willen volgen. En dat deed hem geen goed. Ikzelf probeer het ook te doseren.

 2. Wat mooi zeg, die gespreksgroepen die je ouders zijn gestart!
  Ik herken wel dat al het nieuws je kan overspoelen. Ik volg daaro zo min mogelijk het nieuws, maar uiteraard ontkom je er nu niet aan. Ik probeer het wél een beetje te beperken. Niet heel de dag maar online alles volgen, maar één keer bijlezen in de NOS-app en dan morgen weer.

 3. Mooi geschreven. Lieverd jij doet het echt goed en ik neem een voorbeeld aan je. Ik vind het ook vreselijk wat er nu gebeurt in Oekraine, ik denk vooral aan de burgers die zo bang zijn, de dieren. Je moet je er ook niet continu mee bezig houden. Je moet nog wel s’ nachts kunnen slapen. Zoals jij al mooi weergeeft, gewoon 1 keer per dag informatie over de oorlog is voldoende. Een overload aan informatie doet geen mens goed. Daar maak je jezelf ziek mee.

 4. Net als jij doseer ik het nieuws, en heb ik een donatie gedaan. En mijn onrust zet ik maar zoveel mogelijk om in activiteit: wandelen, fietsen, huis schoonmaken. Morqen hebben we bezoek van een vriendin, die als kind de oorlog meemaakte zonder ouders (want opgepakt) en nu heel erg van streek is. Gewoon bij elkaar zijn, is een groot goed.

 5. Ik vind het geen goed idee om te doen alsof het slechte nieuws niet bestaat. Ik steek mijn kop niet in het zand, dat is benauwd. Die oorlog kan ik niet stoppen. Als je geld stort voor de vluchtelingen komt hen allicht een deel ervan ten goede. Dat is iets.

  Hier betekent het dat mensen die toch al niet rond konden komen, nu door duurder wordende energie en voedsel in problemen komen. Dat inkomen is grotendeels politiek bepaald. Nadenken over de partij standpunten en daar rekening mee houden als je gaat stemmen, helpt.

  Als mensen zelf wat voedsel kunnen opkweken, helpt dat ook. Dan is er meer voedsel, dus lagere prijzen en het is bovendien leuk om te doen. Ook als de aanleiding naar is, kun je iets ten positieve doen.

  Door die oorlog worden we op de feiten gedrukt, dat er nadelen zijn aan kern energie. Met een houding van “na ons de zondvloed” zijn veel mensen voorstander van kernenergie geworden. De ramp voltrekt zich pas langzaam gedurende duizenden jaren in de toekomst. Maar ook met die egoïstische houding zit er een nadeel aan kernenergie, dat je over niet zo lange tijd persoonlijk kan treffen: Elke kerncentrale vormt een makkelijk doelwit voor een aanvallende staat. Je verschaft de agressor de atoombom die jou en je omgeving zal vergiftigen.

  Er zijn weer verkiezingen. Een vakje rood kleuren is een kleine moeite. Maar denk even na, voordat je dat doet. Stemmen op een partij die nog steeds kerncentrales wil bouwen is onverantwoord. Stem op een willekeurige andere partij, maar niet op VVD, FVD, D66, CDA, Leefbaar, PVV. Ja21, Volt. Ik ben vast nog wat partijtjes vergeten. Maar doe in ieder geval die kleine moeite, om de kans te verminderen dat we in dezelfde situatie komen als de inwoners van Zaporizhzhia.

  Doe wat je kunt, om een negatieve situatie te verbeteren.
  Dat voelt beter dan doen alsof het niet bestaat.

 6. Ik vind het vreselijk wat er in de Oekraïne gebeurt. En ik vind het fijn om te lezen hoe jij hiermee omgaat. Ik merk dat het mij inderdaad geen goed doet om te veel beelden te zien van alle rottigheid in de wereld… dan word ik erg depressief. Dus dank je wel voor deze blog. Inspirerend vind ik ook dat je benoemt dat je niet vooral streeft naar een gelukkig leven, maar naar een zinvol leven.
  Lieve groet, Alice K.

 7. Ik weiger om me druk te maken om dingen waar ik toch geen invloed op heb. Als het zou helpen dat ik in een hoekje van de bank zou zitten huilen, dan deed ik dat. Een hele week als het moest. Maar het helpt niet. Dus dus ik wat ik wel kan. Ik geld overgemaakt en spullen gedoneerd. Ik vraag me alleen wel af waar James Bond is als je ‘m nodig hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.